Beursdagboek US Markets Redactie 25 november 2016, 19:14

...

Weekly Roundup 21 t/m 25 november

25 november 2016, 19:14 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)


Nog­maals een rustige dag dankz­ij de Amerika­nen. Velen nemen een extra lang week­end van­wege Thanks­giv­ing. Ook is Wall Street maar open tot 19:00 NL tijd door Black Fri­day (Kijk ook eens in Ned­er­land want er zijn best wat bedri­jven die mee doen aan dat gekke gedoe).
In Japan sloot de Nikkei nog een kwart pro­cent hoger maar begint wel een beet­je hoogtevrees te krijgen. 


Europa.
Op ons con­ti­nent was er al hele­maal niks aan. De meeste van onze index­en bleven dicht bij huis.
De AEX won van­daag nog een tiende pro­cent en rond de week daarmee af op een stand van 457,99. U ziet het al, een enkele cent onder die ver­rek­te 458. Zouden we vol­gende week dan ein­delijk gaan uit­breken? Het ziet er alle­maal erg slap uit, maar de markt weet ons alti­jd weer te verrassen.
Flinke mix van groe­nen en roden van­daag zoals we deze week al vak­er zagen. Vooral de finan­cials en olie­fond­sen presteer­den onder­maats. Zwaargewicht Unilever wist echter met bij­na 2% te win­nen en zorgden dus voor bal­ans. Dat kwam voor­namelijk omdat een Brazil­i­aanse rechtza­ak was afgerond (Goh SBM Off­shore ook al..). Ook Heineken was in trek met een plus van 1,5%. Wellicht dat het nieuws over Bavaria (Nieuwe stap richt­ing Amerikaanse markt) er mee te mak­en had.
ASML zak­te van­daag 1,2%. Gis­teren las ik toe­val­lig dat de totale short­posi­ties toegenomen zijn met iets meer dan 3% en dat lijkt effect te hebben op de koers. Kaatst trouwens wel weer af op die 100 euro dus even opletten!
De DAX won ook een tiende pro­cent en daarmee tien­t­jes punt. Daarmee sluit het net als de AEX op een belan­grijk punt, namelijk op 10700. Da’s overi­gens ook bij­na de koers waar het de week mee opende waar­door er een doji can­dle is ontstaan. Dat betekent onzek­er­heid over de richting.
Wil ik de AEX daar even bij betrekken. Die staat er op week­ba­sis dus redelijk goed voor om naar boven te kruipen maar voor de DAX geldt dat niet en aangezien de DAX lei­dend is over onze kleine index is het belan­grijk die koers nauw te volgen.
Infi­neon zak­te nog eens door sinds de pub­li­catie van de Q3 cijfers en ver­loor van­daag nog eens 2,4%. Ook Com­merzbank doet het deze week slecht en komt in totaal op een weekver­lies van 6,5%. Lufthansa ver­loor deze week 2% mede dankz­ij nieuwe stakin­gen door de piloten. Die onder­han­delin­gen kwakke­len overi­gens al jaren door.
De BEL20 presteerde wat beter dan de rest en won een half pro­cent. Op week­ba­sis is dat 1,9% maar op die chart is ook direct te zien dat zij de afgelopen maan­den slechter zijn gaan presteren dan ons.
Bekaert won daar deze week 7% omdat het zijn ver­lies van vorige week goed probeert te mak­en. De can­dles lat­en op korte ter­mi­jn echter een mooi short kan­sje zien.
Fagron, dat ook de Ascx te vin­den is, steeg er van­daag nog 5%. Gis­teren ver­hoogde KBC nog het koopad­vies van 8 naar 8,50 euro. De lever­anci­er aan apotheken sloot op een stand van 8,9 euro.
In Frankrijk won de CAC40 deze week een pro­cent en kruipt daarmee weer in de richt­ing van de jaar­top. Daar is het nog iets meer dan een pro­cent van ver­wi­jderd (57 punten).
Air­bus won daar van­daag nog eens een half pro­cent na al flink te zijn geste­gen. Op week­ba­sis is dat een winst van 9,2%. Dat begon zo’n beet­je sinds de Trump rally’.
De Engelse FTSE100 deed van­daag ook weinig. De index won 0,17% en daarmee op week­ba­sis een +0,96%. Op de weekchart komt het daarmee tegen de MA20 gemid­deldeli­jn aan te liggen. Die staat op ongeveer 4842 pun­ten. Flinke kans dat het dus een pla­fond gaat wor­den vol­gende week.
De Ster­ling won van­daag 0,8% tot aan 1,245 maar is al enkele weken redelijk zijwaarts aan het bewegen.
De euro stond tij­dens het Europees slot op 1,06 waar de koers de week ook mee opende. Deze week zocht het ste­un op 1,053 van novem­ber 2015. Als die niet houdt is er nog een bodem van 1,046 uit maart van datzelfde jaar. Daaron­der zou er een vri­je val kun­nen ontstaan met een zeer grote kans om onder de 1 euro/​dollar te zakken.


Wall Street.
De NYSE is van­daag dus verko­rt geopend. Voor­beurs ston­den de futures al lange tijd in de plus en daar weken de index­en bij open­ing niet ver van af. Er wer­den om half zes win­sten tot 0,3% behaald. De han­del gaat daar nog even door tot één uur des mid­dags. Op week­ba­sis komen zij alledrie op ongeveer een winst van 1,3% te staan.
De dol­lar ver­loor van­daag iets aan zijn waarde. De index was tij­dens het Europees slot gedaald met een kwart pro­cent naar 101,4 pun­ten en bli­jft daarmee in de buurt van zijn hoog­ste stand dit jaar.
Com­modi­ties.
Ruwe olie zak­te in de namid­dag weer flink weg nadat het deze week nog op ruim 4% winst stond. WTI en Brent ston­den tij­dens ons slot zo’n 3% in de min. Hoewel er deze week nog posi­tieve bericht­en kwa­men van onder andere Iran die toch mee zou willen doen aan de deal, lijken beleg­gers alvast hun geld veilig te stellen in het geval dat we negatief nieuws gaan kri­j­gen. Vol­gende week woens­dag, op 30 novem­ber, zullen de OPEC leden samen­zit­ten om de langverwachte deal rond te mak­en. Of dat gebeuren gaat is nog maar de vraag. Per­soon­lijk ben ik al maan­den pes­simistisch en ik denk dat hun eigen arro­gantie hen de kop zal doen stoten.
Brent verkocht om half zes voor 47,5 dol­lar en West Texas voor 46,6 dol­lar per vat.
Aardgas is de laat­ste tijd wél in trek en steeg van­daag juist met 3% tot aan 3,12 dol­lar. Dat komt op een voor­lop­ige week­winst van bij­na 10%. Ook vorige week won het al 8,5%. Toen bleek overi­gens dat de Verenigde Stat­en voor het eerst in haar bestaan meer aardgas export dan import. Da’s toch even een his­torisch momentje!
Goud heeft het dankz­ij de sti­j­gende dol­lar erg moeil­ijk. Zo zak­te het woens­dag voor het eerst sinds maan­den onder de belan­grijke 1200 ste­un. Het stond tij­dens het slot vlak op 1283 dol­lar. In euro’s ziet het er tech­nisch gezien alle­maal wat beter uit, maar dat telt helaas niet omdat de dol­lar de belan­grijk­ste fac­tor is van het zeldzame mate­ri­aal. Op week­ba­sis laat de goud­chart een dal­ende wedge zien wat een ver­volg verder naar bene­den zou inhouden.
Zil­ver wordt iets min­der hard getrof­fen en staat nu op week­ba­sis een pro­cent lager. Anal­is­ten hebben sinds gis­teren een bear­mar­ket verk­laard waar­door de pri­js nog wel eens hard­er onder druk zou kun­nen komen te staan. Koers om half zes was 16,46 (+1,3%).


Macro-economis­che cijfers.
De hele week hebben we al weinig cijfers en ook van­daag veran­dert daar vrij weinig aan.
In Japan kwa­men vanocht­end de cijfers over de con­sumenten­pri­jsin­dex van okto­ber naar buiten. De gehar­moniseerde index toonde een verwachte afname van de krimp, die ging van ‑0,5% naar ‑0,4%. Inclusief de sterk fluctuerende pri­jzen was er na maan­den zelfs sprake van groei. De CPI ging van ‑0,5% naar +0,1%. Omdat de metrapool Tokyo zo gigan­tisch is kri­jgt die een eigen CPI. Die steeg van 0,1% naar 0,5% ter­wi­jl er een krimp van ‑0,3% werd verwacht. Alle­maal een opstek­ert­je voor Japan dus.
Voor het V.K. dacht men dat er een redelijke afname van de groei in bedri­jf­s­in­vesterin­gen zou plaatsvin­den. Dat viel alle­maal mee want voor het derde kwartaal is dat naar schat­ting van 1,0% naar 0,9% geza­kt. Dat is het eerste cijfer na de Brex­it dus het valt vooral­snog wel mee.
Het Britse BNP is in datzelfde kwartaal gelijk gebleven op 0,5% en bli­jft daarmee op jaar­ba­sis op 2,3% staan.
De Amerikaanse han­dels­bal­ans is in okto­ber iets verder uit elka­ar gelopen dan werd gedacht. Anal­is­ten dacht­en dat de ‑56,1 mil­jard uit sep­tem­ber zou oplopen tot ‑59,2mjd maar dat werd uitein­delijk 62mjd. Kleine kant­teken­ing, de waarde van de dol­lar gaan sti­j­gen vanaf begin oktober.


We hebben dus een rustige beur­sweek achter de rug. Vol­gende week zal dat echter weer hele­maal anders wor­den want dan kri­j­gen we wel een hoop zware cijfers. Denk bijvoor­beeld aan de Amerikaanse banen­rap­porten voor deze maand en cijfers over de indus­triën van enkele grote lan­den. Er is echter één even­e­ment wat de meeste aan­dacht zal kri­j­gen en dat is natu­urlijk de OPEC ver­gader­ing. Woens­dag 30 novem­ber. Zet het in uw agenda! ;-)

Zondag staat de week­a­gen­da weer voor u klaar.
Pret­tig weekend.


...

Europese beurzen wachten op goedkeuring Wall Street

25 november 2016, 12:22 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 4 / 12 | (0)




Van­daag wederom een zeer taaie sessie op de beurzen in Europa. Gis­teren werd al duidelijk dat de beurzen zon­der hulp vanu­it Ameri­ka vrij weinig klaar­spe­len. De beurzen in Ameri­ka waren gis­teren ges­loten in ver­band met Thanks­giv­ing wat ervoor zorgde dat men in Europa in het duis­ter tastte. De indices bewogen vri­jwel niet en bleven aardig vlak staan. Uitein­delijk sloten de beurzen met een klein plus­je. Van­daag is het Black Fri­day in Ameri­ka, een dag waar de koopzieke Amerika­nen zich hele­maal kun­nen lat­en gaan. Winke­liers bieden zeer aantrekke­lijke kortin­gen aan en de meeste mensen zijn vrij om met z’n allen de deuren van grote waren­huizen plat te lopen. Ook op Wall Street doet men mee aan deze gek­te en zodoende zal er maar een halve dag gehan­deld wor­den in Ameri­ka. Het wordt dus inter­es­sant om te zien hoe de beurzen in Europa zullen rea­geren na de open­ing op Wall Street.

Op Wall Street zelf heerst een opperbeste stem­ming, de indices presteren geweldig en er wor­den elke dag opnieuw nieuwe records neergezet in Ameri­ka. Zo staat de Dow future inmid­dels boven de 19.100 pun­ten ter­wi­jl de S&P future boven de 2.200 pun­ten noteert. Van­daag kri­j­gen de beurzen in Ameri­ka de kans om de week posi­tief af te sluiten en nog hogere standen op de bor­den te zetten. Deze beur­sweek zal voor­lop­ig nog wel even in onze gedacht­en bli­jven hangen gezien de records die de dagelijks wer­den aangescherpt.

AEX:
In tegen­stelling tot de indices in Ameri­ka ondervin­dt de AEX erg veel hin­der van de weer­stand­zone rond de 458 pun­ten. De index bli­jft zich stoten aan deze grens, aan de onderkant ligt er ste­un voor de AEX op 456 pun­ten. De AEX beweegt nu al drie dagen tussen deze range van twee pun­ten en de index zal een kant moeten kiezen om weer voor wat vuur­w­erk te gaan zor­gen. Indi­en de AEX uit­breekt aan de bovenkant zal er weer­stand voor de AEX wacht­en op 459.5 en lat­er op 463 pun­ten. Aan de onderkant nu ste­un voor de AEX op 456 pun­ten met daaron­der ste­un op 453 en 448 pun­ten.

DAX:
De Duitse DAX index laat de laat­ste weken een zeer zijwaarts koersver­loop zien. De Duitse hoofdin­dex de afgelopen maand al wat voor op de AEX en zette al een nieuwe jaar­top neer op 10.828 pun­ten. Nu bli­jft de DAX hangen in een band­breedte van 200 pun­ten tussen de 10.60010.800 pun­ten. Ook in Duit­s­land zijn de ogen gericht op Wall Street. Rond lunchti­jd zien we een kleine min van 13 pun­ten voor de DAX. Hier­mee staat de index met 10.676 pun­ten nog ruim boven de ste­un­niveaus van 10.635 en 10.600 pun­ten. Weer­stand voor de DAX nu 10.700 pun­ten met daar­boven de 10.740 als weer­stand voor de DAX. Uitein­delijk weer­stand voor de DAX rond de jaar­top van 10.80010.828 pun­ten.

Aan­de­len die van­daag opvallen bin­nen de AEX:

Sti­jgers:
Unilever 1.7%
Heineken 0.8%
Wolters Kluw­er 0.6%

Dalers:
Rand­stad 1.2%
ING 1.1%
ASML 0.9%

Sig­naal­dien­sten
Via onze sig­naal­dien­sten ont­vangt u koop en verkoopsig­nalen op bepal­ende momenten gedurende de han­dels­da­gen. Via onze abon­nementen kunt u zich inschri­jven voor deze ser­vices. Ook dit jaar staan onze porte­feuilles weer dik in de plus. Bezoek onze trader­shop en lees reviews, bek­ijk onze resul­tat­en en schri­jf u in voor een van onze sig­naal­dien­sten via: https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​shop/ .

USMar­kets Redactie

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.