Nogmaals een rustige dag dankzij de Amerikanen. Velen nemen een extra lang weekend vanwege Thanksgiving. Ook is Wall Street maar open tot 19:00 NL tijd door Black Friday (Kijk ook eens in Nederland want er zijn best wat bedrijven die mee doen aan dat gekke gedoe).
In Japan sloot de Nikkei nog een kwart procent hoger maar begint wel een beetje hoogtevrees te krijgen.
Europa.
Op ons continent was er al helemaal niks aan. De meeste van onze indexen bleven dicht bij huis.
De AEX won vandaag nog een tiende procent en rond de week daarmee af op een stand van 457,99. U ziet het al, een enkele cent onder die verrekte 458. Zouden we volgende week dan eindelijk gaan uitbreken? Het ziet er allemaal erg slap uit, maar de markt weet ons altijd weer te verrassen.
Flinke mix van groenen en roden vandaag zoals we deze week al vaker zagen. Vooral de financials en oliefondsen presteerden ondermaats. Zwaargewicht Unilever wist echter met bijna 2% te winnen en zorgden dus voor balans. Dat kwam voornamelijk omdat een Braziliaanse rechtzaak was afgerond (Goh SBM Offshore ook al..). Ook Heineken was in trek met een plus van 1,5%. Wellicht dat het nieuws over Bavaria (Nieuwe stap richting Amerikaanse markt) er mee te maken had.
ASML zakte vandaag 1,2%. Gisteren las ik toevallig dat de totale shortposities toegenomen zijn met iets meer dan 3% en dat lijkt effect te hebben op de koers. Kaatst trouwens wel weer af op die 100 euro dus even opletten!
De DAX won ook een tiende procent en daarmee tientjes punt. Daarmee sluit het net als de AEX op een belangrijk punt, namelijk op 10700. Da’s overigens ook bijna de koers waar het de week mee opende waardoor er een doji candle is ontstaan. Dat betekent onzekerheid over de richting.
Wil ik de AEX daar even bij betrekken. Die staat er op weekbasis dus redelijk goed voor om naar boven te kruipen maar voor de DAX geldt dat niet en aangezien de DAX leidend is over onze kleine index is het belangrijk die koers nauw te volgen.
Infineon zakte nog eens door sinds de publicatie van de Q3 cijfers en verloor vandaag nog eens 2,4%. Ook Commerzbank doet het deze week slecht en komt in totaal op een weekverlies van 6,5%. Lufthansa verloor deze week 2% mede dankzij nieuwe stakingen door de piloten. Die onderhandelingen kwakkelen overigens al jaren door.
De BEL20 presteerde wat beter dan de rest en won een half procent. Op weekbasis is dat 1,9% maar op die chart is ook direct te zien dat zij de afgelopen maanden slechter zijn gaan presteren dan ons.
Bekaert won daar deze week 7% omdat het zijn verlies van vorige week goed probeert te maken. De candles laten op korte termijn echter een mooi short kansje zien.
Fagron, dat ook de Ascx te vinden is, steeg er vandaag nog 5%. Gisteren verhoogde KBC nog het koopadvies van 8 naar 8,50 euro. De leverancier aan apotheken sloot op een stand van 8,9 euro.
In Frankrijk won de CAC40 deze week een procent en kruipt daarmee weer in de richting van de jaartop. Daar is het nog iets meer dan een procent van verwijderd (57 punten).
Airbus won daar vandaag nog eens een half procent na al flink te zijn gestegen. Op weekbasis is dat een winst van 9,2%. Dat begon zo’n beetje sinds de ‘Trump rally’.
De Engelse FTSE100 deed vandaag ook weinig. De index won 0,17% en daarmee op weekbasis een +0,96%. Op de weekchart komt het daarmee tegen de MA20 gemiddeldelijn aan te liggen. Die staat op ongeveer 4842 punten. Flinke kans dat het dus een plafond gaat worden volgende week.
De Sterling won vandaag 0,8% tot aan 1,245 maar is al enkele weken redelijk zijwaarts aan het bewegen.
De euro stond tijdens het Europees slot op 1,06 waar de koers de week ook mee opende. Deze week zocht het steun op 1,053 van november 2015. Als die niet houdt is er nog een bodem van 1,046 uit maart van datzelfde jaar. Daaronder zou er een vrije val kunnen ontstaan met een zeer grote kans om onder de 1 euro/dollar te zakken.
Wall Street.
De NYSE is vandaag dus verkort geopend. Voorbeurs stonden de futures al lange tijd in de plus en daar weken de indexen bij opening niet ver van af. Er werden om half zes winsten tot 0,3% behaald. De handel gaat daar nog even door tot één uur des middags. Op weekbasis komen zij alledrie op ongeveer een winst van 1,3% te staan.
De dollar verloor vandaag iets aan zijn waarde. De index was tijdens het Europees slot gedaald met een kwart procent naar 101,4 punten en blijft daarmee in de buurt van zijn hoogste stand dit jaar.
Commodities.
Ruwe olie zakte in de namiddag weer flink weg nadat het deze week nog op ruim 4% winst stond. WTI en Brent stonden tijdens ons slot zo’n 3% in de min. Hoewel er deze week nog positieve berichten kwamen van onder andere Iran die toch mee zou willen doen aan de deal, lijken beleggers alvast hun geld veilig te stellen in het geval dat we negatief nieuws gaan krijgen. Volgende week woensdag, op 30 november, zullen de OPEC leden samenzitten om de langverwachte deal rond te maken. Of dat gebeuren gaat is nog maar de vraag. Persoonlijk ben ik al maanden pessimistisch en ik denk dat hun eigen arrogantie hen de kop zal doen stoten.
Brent verkocht om half zes voor 47,5 dollar en West Texas voor 46,6 dollar per vat.
Aardgas is de laatste tijd wél in trek en steeg vandaag juist met 3% tot aan 3,12 dollar. Dat komt op een voorlopige weekwinst van bijna 10%. Ook vorige week won het al 8,5%. Toen bleek overigens dat de Verenigde Staten voor het eerst in haar bestaan meer aardgas export dan import. Da’s toch even een historisch momentje!
Goud heeft het dankzij de stijgende dollar erg moeilijk. Zo zakte het woensdag voor het eerst sinds maanden onder de belangrijke 1200 steun. Het stond tijdens het slot vlak op 1283 dollar. In euro’s ziet het er technisch gezien allemaal wat beter uit, maar dat telt helaas niet omdat de dollar de belangrijkste factor is van het zeldzame materiaal. Op weekbasis laat de goudchart een dalende wedge zien wat een vervolg verder naar beneden zou inhouden.
Zilver wordt iets minder hard getroffen en staat nu op weekbasis een procent lager. Analisten hebben sinds gisteren een bearmarket verklaard waardoor de prijs nog wel eens harder onder druk zou kunnen komen te staan. Koers om half zes was 16,46 (+1,3%).
Macro-economische cijfers.
De hele week hebben we al weinig cijfers en ook vandaag verandert daar vrij weinig aan.
In Japan kwamen vanochtend de cijfers over de consumentenprijsindex van oktober naar buiten. De geharmoniseerde index toonde een verwachte afname van de krimp, die ging van ‑0,5% naar ‑0,4%. Inclusief de sterk fluctuerende prijzen was er na maanden zelfs sprake van groei. De CPI ging van ‑0,5% naar +0,1%. Omdat de metrapool Tokyo zo gigantisch is krijgt die een eigen CPI. Die steeg van 0,1% naar 0,5% terwijl er een krimp van ‑0,3% werd verwacht. Allemaal een opstekertje voor Japan dus.
Voor het V.K. dacht men dat er een redelijke afname van de groei in bedrijfsinvesteringen zou plaatsvinden. Dat viel allemaal mee want voor het derde kwartaal is dat naar schatting van 1,0% naar 0,9% gezakt. Dat is het eerste cijfer na de Brexit dus het valt vooralsnog wel mee.
Het Britse BNP is in datzelfde kwartaal gelijk gebleven op 0,5% en blijft daarmee op jaarbasis op 2,3% staan.
De Amerikaanse handelsbalans is in oktober iets verder uit elkaar gelopen dan werd gedacht. Analisten dachten dat de ‑56,1 miljard uit september zou oplopen tot ‑59,2mjd maar dat werd uiteindelijk 62mjd. Kleine kanttekening, de waarde van de dollar gaan stijgen vanaf begin oktober.
We hebben dus een rustige beursweek achter de rug. Volgende week zal dat echter weer helemaal anders worden want dan krijgen we wel een hoop zware cijfers. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse banenrapporten voor deze maand en cijfers over de industriën van enkele grote landen. Er is echter één evenement wat de meeste aandacht zal krijgen en dat is natuurlijk de OPEC vergadering. Woensdag 30 november. Zet het in uw agenda! ;-)
Zondag staat de weekagenda weer voor u klaar.
Prettig weekend.