Europa.
De Europese beurzen volgden de groene beurzen uit het oosten in iets gematigder tempo. Het was een rustige handelssessie met alleen wat meer verkoopdruk aan het einde van de dag.
In Amsterdam opende de AEX op 456,7 punten en sloot daar aan het einde van de dag iets lager op 456,4 punten. Ten opzichte van het slot van gisteren komt dat uit op een winst van 0,75% ofwel 3,4 punten. Er is daarmee wel een gat geslagen in de koers tussen 454,1 en 456. Het komt bijna nooit voor dat een index een breakaway gap maakt waardoor de kans zeer aannemelijk op korte tijd dat gat alweer te dichten. Misschien morgen, misschien volgende week.
Het bestpresterende aandeel op de hoofdindex was dat van Arcelormittal. De staalindustrie was vandaag in trek en het bedrijf meldde gisteren dat het staal zal aanleveren voor twee grote cruiseschepen. Het aandeel steeg 5,6% naar iets boven de 7 euro. Voor dit jaar staat de staalfabrikant overigens al op ruim +130% en het volgende doel ligt bij de 8 euro (mei 2015).
Een andere flinke stijger was KPN met 3,75% maar daar was geen concreet nieuws voor te vinden. Kan zijn dat de sector gewoon in trek is want Deutsche Telekom won ook bijna 2%.
De enige redelijke dalers op de AEX waren vandaag Ahold(-0,7%) en Galapagos(-1,6%).
De DAX blijft deze dagen iets minder presteren. Vandaag won de index net geen 29 punten tot aan een stand van 10714. Een kleine winst van 0,27%. De index is de laatste dagen flink gemixt met dalers en stijgers. Lufthansa verloor vandaag een procent nadat bekend werd dat er wederom een pilotenstaking aan komt. Er worden daarmee voor morgen bijna 900 vluchten geschapt. Ook staalproducent Thyssenkrupp steeg vandaag aardig dankzij de groei in de staalindustrie. Het aandeel werd 2,9% meer waard.
De BEL20 index won driekwart procent waar Bekaert met ruim 5% wist te winnen. De koers van de producent voor staaldraad en coating stond eerdere dagen nog flink onder druk.
De CAC40 steeg 0,4%. Opticien Essilor zakte met een flinke 6% vanwege een verlaagde jaarprognose. In Londen won de FTSE100 tot 0,6%. Ook daar beleefden grondstofbedrijven een goede dag. Zo sprongen de grondstofdelvers Anglo American met 7,6% vooruit en BHP Billiton met 5,1%.
Wall Street.
Om half zes stonden de belangrijkste drie indexen rond dezelfde koersen als het slot van gisteren terwijl er nog met enig optimisme aan de daghandel werd begonnen.
Dow Jones — 18970,
S&P — 2197,
NQ comp — 5372.
De Dollar index kreeg er weer wat kracht bij en stond aan het einde van de dag 0,3% hoger. Daarmee blijft de stand momenteel hangen rond de koers van maart 2015.
Commodities.
Ruwe olie nam weer wat gas terug na de flinke stijging van gisteren. Zo verloor Brent zo’n 0,7% van zijn waarde tot aan 48,55 en WTI zakte meer dan een procent tot aan 47,6 dollar per vat. Kijkend naar de grafieken ziet het er sterk naar uit dat de twee graadmeters een lagere top gaan zetten de komende handelsdagen. Over iets meer dan een week zullen de OPEC-leden samenzitten om de deal af te ronden, mits die er uberhaupt komt.
Aardgas steeg met 1,5% naar 2,99 dollar.
Goud verloor 0,3% tot aan 1208 dollar en zilver bleef hangen op 16,58 dollar.
Macro-economische cijfers.
Enkele cijfertjes vandaag, waaronder het consumentenvertrouwen binnen de Eurozone. Daar is men naar schatting flink optimistischer geworden dan eerder werd gedacht. In oktober kwam de index nog op een ‑8 punten maar voor november is dat naar verwachting gestegen naar ‑6,1 punten tegen een voorspelde ‑7,8 punten. Daarmee komen we weer in de regio van begin dit jaar en eerder. De negatieve cijfers zijn overigens heel normaal. Tweemaal zaten we zeer dicht bij de nul of zelfs daarboven. ‘Toevallig’ was dat in de periode voor de twee grote koersdalingen van dit millenium, in 2000 en 2007.
In Canada zijn de verkopen in de detailhandel (zonder levensmiddelen en energie) tegen de verwachtingen in gestagneerd. Men voorspelde voor september een stijging van 0,2% naar 0,5% maar dat eindigde uiteindelijke op nul. Inclusief de sterk fluctuerende prijzen kwam dat wel uit op de verwachte 0,6%.
De huizenverkoop van bestaande woningen in de V.S. zijn wederom toegenomen terwijl analisten daar een daling hadden ingeschat. Voor oktober steeg dat met 2% ten opzichte van de 3,6% een maand eerder. 5,6 miljoen stuks om precies te zijn.
Agenda voor morgen.
Verruit bijna alle cijfers komen uit de V.S. maar vlak na opening van de Europese beurzen krijgen we toch nog wat interessante getallen te zien. De eerste schattingen voor de PMI’s in Europa zullen namelijk naar buiten komen. Echter worden er geen grote veranderingen verwacht. De Eurozone zal gemiddeld genomen gelijk blijven. De dienstensector zal waarschijnlijk iets toenemen en in de maakindustrie neemt de groei iets af, om en nabij de 53,3 punten zoals in oktober dus.
In navolging op de Amerikaanse huizencijfers van vandaag komen morgen die van de nieuwbouw voor oktober. Daar verwacht men ongeveer hetzelfde aantal als in september namelijk rond de 593 duizend.
Verder komt de eerste schatting van de PMI in de maakindustrie die naar verwachting gelijk blijft op 53,4 punten. De bestellingen in duurzame goederen zijn waarschijnlijk toegenomen van ‑0,3% naar +1,5% (zonder levensmiddelen en energie slechts van 0,1% naar 0,2%).
Tot slot nog de wekelijkse olievoorraden waar nu een kleine stijging van 670.000 vaten wordt verwacht tegen de 5,3 miljoen van vorige week.
Verder zal de beurs in Tokyo gesloten zijn wegens een nationale feestdag en Akzo Nobel betaalt dividend.
Prettige avond!