Een handelsweek met weinig cijfers maar wel enkele zware. Ook de parkeerplaats van het bedrijventerrein is volledig leeg sinds het cijferseizoen weer voorbij is. Vooral dus een week dat zal bewegen op technische factoren en roddels en nieuwtjes.
Op de AEX blijft NN Group interessant vanwege de potentiële overname op Delta Lloyd. Daar op de AMX komt naast de verzekeraar ook PostNL wederom in de schijnwerpers te staan vanwege een andere overname. Het Belgische Bpost blijft namelijk tevergeefs bieden terwijl die keer op keer wordt afgewezen door het Nederlandse postorderbedrijf. Ook onze geliefde overheid staat niet te springen op een samensmelting van de twee instellingen. Veel hobbels maar van opgeven is nog geen sprake.
Ook zal naar mijn idee OPEC weer vaker in de media komen. De leden zullen namelijk weer verzamelen in het Oostenrijkse hoofdkwartier waar men hoopt een productiedeal af te ronden. De laatste keer waren de afspraken al matig en stond er nog niets zwart op wit. De markten zijn daarom pessimistisch en dat is te zien in de koers van de olieprijs. Vooral Irak en Iran zijn de dwarsliggers aangezien zij vragen om een speciale behandeling en daar zitten de andere leden niet op te wachten. Hoewel de bijeenkomst pas op 30 november plaatsvindt zullen we op de weg er naar toe genoeg geruchten horen. Een olieprijs onder de 40 dollar zal de markten in ieder geval weer doen schudden en de jacht naar groene energie stimuleren.
Maandag
Vooral de maandag is betreft cijfers en dode dag. In België wordt het consumentenvertrouwen van deze maand gepubliceerd en in Japan wordt voordat de Europese markten openen de handelsbalans gepubliceerd. Export en import zijn naar verwachting nog steeds sterk aan het afnemen. Daar buiten om zijn er wel twee interessante speeches. Zo zal Federal Reserve lid Stanley Fischer om 14:00 NL tijd spreken. In navolging op de speech van Janet Yellen vorige week zoekt men het laatste beetje zekerheid in de renteverhoging van december. De schatting staat zo goed als op 100% dat deze volgens analisten door zal gaan.
Ook Mario Draghi spreekt der mensch nog toe vanuit Straatsburg. Daar wordt namelijk het ECB rapport van 2015 behandeld. Zijn speech staat gepland om 17:00 NL tijd.
Dinsdag
De dinsdag brengt ons de verkopen van bestaande huizen in de V.S. Dat is in oktober waarschijnlijk wat gekrompen na de groei van 3,2% een maand eerder.
In Canada denkt men dat de verkopen in de detailhandel na stagnatie weer wat aantrekken.
Staat later in de middag ons nog een geschatte consumentenvertrouwen te wachten voor de Eurozone. Dat cijfer kwam in oktober uit op ‑8 en trekt naar verwachting iets aan op ‑7,8.
Woensdag
Dan komen er tijdens het breken van de werkweek de flash updates van de PMI’s in Europa. Daar staat Duitsland met de grootste economie natuurlijk voorop. Men denkt dat de groei iets afneemt, van 55 punten naar 54,7 (alles boven 50 is positief). Voor de Eurozone zal de producentenindex in de dienstensector ietsjes sterker geworden zijn en de maakindustrie iets zijn afgenomen. Gemiddeld komt de Europese index daarmee op dezelfde 53,3 punten als vorige maand.
In de V.S. cijfers over de huizenprijzen van september en de verkopen van nieuwbouw in oktober, de bestellingen van duurzame goederen die waarschijnlijk wat zijn toegenomen en tot slot de wekelijkse olievoorraad. De schatting komt pas een dag van te voren naar buiten maar vorige week zijn die in ieder geval wederom toegenomen. Overaanbod blijft volgens OPEC en IEA tot zeker 2017 een probleem.
Om 20:00 NL tijd zullen de Fed notulen van de afgelopen vergadering nog worden gepubliceerd.
Verder zal Japan zal de deuren gesloten houden vanwege een feestdag en Akzo Nobel zorgt dat de juiste personen hun dividend zullen ontvangen.
Donderdag
Vooral wat belangrijke cijfers uit Duitsland. Daar komt het BNP voor het derde kwartaal aan bod. Die is op jaarbasis waarschijnlijk wat gestegen van 1,5% naar 1,7%.
Daarnaast zal het IFO Business Climate rapport naar buiten komen. De 110,5 punten van vorige maand zal waarschijnlijk nagenoeg onveranderd blijven. Het rapport komt om 10:00 NL tijd online. Enkele uurtjes later zal dan ook het Duitse consumentenklimaat worden gepubliceerd en na opening van Wall Street zal Bloomberg hetzelfde doen voor de consumenten in de V.S.
Vrijdag
De laatste dag van de week brengt ons vanuit Japan de consumentenprijsindex die naar verwachting nog steeds krimp toont, geschat op ‑0,4%. Wellicht dat de sterker wordende Dollar daar wat bij kan helpen.
In het V.K. komt het BNP van het derde kwartaal aan het licht dat naar schatting weer op 0,5% uitkomt en ook de bedrijfsinvesteringen die nog een groei van 0,9% kunnen vertonen.
Tot slot aan het einde van de dag nog een flash update van de Amerikaanse PMI in de dienstensector. Die zal waarschijnlijk weinig tot niet veranderen. Vorige maand was dat een positieve 54,8 punten.
Vooral dus cijfers uit Duitsland die interessant zijn met het business climate report voorop. Daarnaast blijft de kabinetssamenstelling van Trump een interessant onderwerp. Markten zullen bewegen op nieuwe geruchten of als een positie vast komt te staan. Vooral het nieuws dat er een oude Wall Street goeroe toegevoegd zou kunnen worden deed de markten zachtjes juichen.
Nog een prettige zondag en veel succes gewenst!