Vandaag weinig beweging zoals u waarschijnlijk al had verwacht. Reden is dat de grootste beurs, de NYSE, gesloten is dankzij Thanksgiving. In Japan sloot de Nikkei vanochtend nog sterk in de plus dankzij het positieve sentiment van gisteren. De index steeg met ruim 170 punten ofwel +0,94%. Op jaarbasis staat het nog steeds bijna 4% lager dan het slot van 2015 maar nu is het sinds maanden eindelijk een poging aan het doen daar boven uit te stijgen. Reden is vooral dat de Japanse beurs meer in trek raakt als het in de V.S. niet helemaal pluis is.
Europa.
De AEX sloot vandaag een puntje hoger dan het slot van gisteren, op een stand van 457,4. Het waren in heel Europa de banken die vandaag onder de maat presteerden (met uitzondering van Barclays in Londen). ABN Amro zakte 0,3% en ING verloor 0,6% van zijn waarde. Philips zakte met bijna een procent na gisteren nog één van de sterkste stijgers te zijn geweest. Het effect van Citigroup’s koopadvies gisteren was daarmee van korte duur.
ArcelorMittal was de sterkste stijger met 1,4%. De grondstoffensector zit weer in de lift en daar profiteert de staalproducent van. Verder steeg AkzoNobel op deze tamme dag met een procent, gevolgd door Gemalto met 0,8% (die overigens nog een flinke gap open heeft staan).
De DAX won er een kwart procent bij wat goed is voor bijna 27 punten. Met een stand van 10689 zit de index nog steeds dicht in de buurt van dat vervelende 10.800 plafond.
Infineon was daar de gebeten hond met een verlies van 2,5%. Het technologiebedrijf steeg eerder nog op goed ontvangen kwartaalcijfers maar analisten wezen achteraf op een verwachte lagere omzet wat de koers weer onder druk zette.
Overige indexen bleven ook dicht bij huis. Zo steeg de BEL20 met 0,15% (Waar Bekaert nog bezig is zijn flinke afstraffing van vorige week goed te maken). De Franse CAC40 steeg tot 0,3% en de FTSE maakte zijn ochtendverlies goed door alsnog 0,17% hoger te sluiten. Gisteravond werd voor de Britten bekend wat de verwachte financiële schade zal worden door de Brexit. Inflatie en het Britse bruto nationaal product zijn flink naar beneden afgesteld. De overheid verwacht de komende decennia honderden miljarden te moeten investeren om de doelen in zicht te kunnen houden. Daarmee wordt de afgenomen schuld waar Cameron mee bezig was in één klap weer vergroot. Eigen schuld, dikke bult?
Wall Street.
Vandaag dus gesloten deuren op Wall Street. De futures tikken natuurlijk wel door en bij de grote drie stonden tijdens het Europees slot standen van +0,2% tot 0,3%.
Morgen is de NYSE dus wel weer open maar de activiteit zal laag blijven. Thanksgiving is officieel namelijk maar één dag maar de meeste Amerikanen gebruiken de kans om er een langer weekend van te maken.
De dollar nam een superklein stapje naar achter en zakte zo’n 0,15%. De uptrend blijft supersterk maar staat op weekbasis toch bijna overbought dus zal binnenkort wat terugvallen naar de MA20 lijn. Dat zou op de beurt van EUR/USD dus wat moeten stijgen.
Commodities.
Ook Ruwe olie bleef dicht bij huis en stonden om half zes zelfs weer vlak. WTI was daarmee weer 48 dollar waard en Brent verkocht voor net geen 49 dollar. Iran maakte nog bekend dat het nu toch mee wil doen met een deal waardoor er één beer minder op de weg ligt. Irak is een kleiner probleem en zal dan ook wel aan boord klimmen. Rusland gaf aan niets meer te willen doen dan slechts een ‘freeze’. Vermindering van de productie zal volgens de Russen niet eens besproken worden. Jammer maar geen grote ramp want dat land is niet lid waardoor dus alleen Irak zou overblijven om een deal rond te krijgen. Tweede punt is natuurlijk dat alle leden zich zullen houden aan de deal maar dat is iets voor 2017.
Aardgas werd wel iets duurder en verkocht een paar cent boven de 3 dollar. Een leuk weetje is trouwens dat de V.S. sinds vorige week voor het eerst in de geschiedenis meer aardgas exporteert dan importeert (Schaliegas is daar populair aan het worden, of ‘fracking’ zoals zij het noemen).
Ook goud en zilver zakten nog wat verder af met een verlies tot 0,3%.
Macro-economische cijfers.
De Duitse BNP is in het derde kwartaal op de verwachte 0,2% groei blijven hangen. Daarmee blijft het op jaarbasis ook hetzelfde namelijk 1,5%.
Verder kwam het Duitse IFO Business Climate report nog naar buiten. Uit die publicatie voor november blijkt dat de cijfers voor november niet veel veranderd zijn. De verwachtingen onder analisten en ondernemers voor de komende zes maanden blijft met 105,5 punten gematigd positief.
De index blijft gelijk op 110,4 punten.
In België kwam een soortgelijke business index naar buiten. Dat cijfer blijft voor november op ‑1,8 hangen.
Agenda voor morgen.
De laatste dag van de week brengt ons nog een paar cijfertjes.
In Japan komt de consumentenprijsindex naar boven drijven. De inflatie gaat op jaarbasis naar verwachting van ‑0,5% naar ‑0,4%.
In het V.K. komen de eerste schattingen van het BNP en de bedrijfsinvesteringen over het derde kwartaal. Die eerste blijft naar verwachting gelijk op 2,3% maar de investeringen zijn waarschijnlijk gezakt van ‑0,8% naar ‑2,1%, op jaarbasis.
De Italiaanse spaghetti is in september waarschijnlijk evenvaak verkocht als een maand eerder. De verkoop in de detailhandel gaat volgens schatting van ‑0,1% naar 0%.
Tot slot de Amerikaanse handelsbalans in oktober waar de import waarschijnlijk weer wat terrein heeft gewonnen (Zal misschien zo zijn dankzij de dollar die steeds duurder wordt) en de eerste schattingen van de de PMI’s van deze maand.
Morgen waarschijnlijk iets meer handelsvolume dan vandaag omdat Wall Street weer open is maar daar zullen niet veel beleggers aanwezig zijn. Uiteindelijk dus nog een rustige dag in het verschiet.
Prettige avond!