Het midden van de week bracht wat verkopers in beeld. De indexen toonde gemixte resultaten met zowel groene als rode eindstanden nadat zij drie dagen op rij hoger waren gesloten.
Europa.
Europa.
De AEX sloot de dag (inclusief het half uurtje nahandel) vlak af op 456,4. Dat is op een cent na dezelfde slotstand als gisteren. De dag begont echter nog goed want om negen uur opende de index op 457,8 punten en leek met de hoogste stand van 459 zelfs even door te breken maar dat was tevergeefs. Wat me opvalt is dat de index op de daggrafiek eenzelfde soort beweging maakt als in oktober. Wat ik bedoel kunt u in de grafiek zien met de aangegeven pijlen. De top op de dalende zwarte lijn geeft mij een extra gevoel dat er weer een kleine daling aan zit te komen. Ook de RSI laat zo’n zelfde vorm zien. Neem daarbij dat we steeds teruggetrokken worden naar die 450 punten en daarmee heb je het plaatje compleet.
Op de hoofdindex was Philips met 2,2% vandaag de grootste stijger. CitiBank gaf het aandeel een koopadvies. Ook DSM steeg(+1,75%) dankzij een herhaald koopadvies van Credit Suisse.
De banken waren vandaag niet in trek. ING en ABN daalden met ‑1,2% en ‑0,9%. Grootste daler was echter Randstad met ‑2,7% dankzij het nieuws dat bestuurder Van de Kraats een handjevol aandelen had verkocht. De meldingsplicht vond echter al plaats op 21 juni.
In Duitsland verloor de DAX een half procent tot aan 10662 punten en was daarmee één van de grotere dalers. Infineon steeg met 2,4% nadat het als achterblijvertje de kwartaalcijfers presenteerde. Volkswagen maakte ook een mooie plus van 2% in tegenstelling tot BMW dat juist een procent daalde.
De BEL20 zakte 0,15% en de CAC40 verloor 0,4%. In Londen sloot de FTSE vlak op afgerond 6818 punten. Daar vervolgden de grondstofdelvers hun stijging. Anglo American en Billiton stegen tot 2,4%.
EUR/USD stond aan het einde van de dag 0,7% lager, op een koers van 1,055.
Wall Street.
Ook in New York waren de koersuitslagen maar magertjes. De toonaangevende Dow Jones stond tijdens het Europees slot op 19050 punten. Een tamme winst van 0,15%. De S&P stond 0,2% lager op 2197 punten en de Nasdaq Comp verloor met ‑0,5% het meeste van de drie. Om half zes stond de index op 5357 punten. De top 100 gemiddeld wat slechter. De NQ100 zakte op ons slot tot 0,8%.
De dollar blijft sterk staan sinds het aan een flinke opmars begon in de week van de verkiezingen. De verwachting dat een renteverhoging zal plaatsvinden in december wordt sinds enkele dagen ook al op bijna 100% geschat. Om half zes stond de dollar index 0,9% hoger op 101,9. Een koers waarvoor je helemaal terug moet naar 2003.
Commodities.
Ruwe olie schiet vandaag even alle kanten op maar blijft uiteindelijk toch rond de openingskoers hangen. Vooral de positieve cijfers van de Amerikaanse olievoorraad deed de koers even omhoog schieten. Om half zes stonden de twee belangrijkste graadmeters echter toch nog in het rood met Brent op 48,83 (-0,4%) en WTI op 47,88 (-0,2%). De koersen lijken daarmee een nieuwe lagere top te gaan zetten voor de komende dagen. Let daarbij op dat over zeven dagen de OPEC meeting is waar een productiedeal zou moeten plaatsvinden. De leden zijn zelf positief over de uitkomst maar het sentiment op de vloer is een stuk pessimistischer. Ik schreef u eerder al dat de grootste beren op de weg Irak en Iran zijn en ja, dat is nog steeds zo. Persoonlijk denk ik dat de koersen weer terug naar zeker 40 dollar gaan tenzij wij allemaal zeer verrast gaan worden door OPEC. Noteer 30 november dus in uw agenda.
Aardgas stond ook zo goed als vlak op 2,99 dollar (maar stijgt nabeurs opeens aardig met meer dan 2%).
Goud en zilver ook worden aangepakt door de stijgende dollar. Toen de dollar index na tweeën flink begon te zakken maakten zij op hun beurt een contrabeweging. Het dure edelmetaal stond tijdens het Europees slot op een stand van 1187 dollar (-2%) en brak daarmee de belangrijke 1200 steun. Zilver zakte met 1,6% tot aan 16,34 dollar.
Macro-economische cijfers.
Veel cijfers uit de V.S. vandaag en enkele maar wel belangrijke cijfers uit Europa. Zo werd de voorlopige PMI’s voor november bekendgemaakt. De schatting voor de Eurozone kwam hoger uit dan analisten hadden gedacht. Zij voorzagen een gelijk cijfer van 53,3 voor de gecomposeerde index. De dienstensector maakte daarbij vooral een grotere sprong. Die steeg van 52,8 naar 54,1 punten.
In de V.S. zijn de inkopen voor duurzame goederen een stuk harder gestegen dan verwacht. Die steeg van 0,4% in september naar 4,8% in oktober. Zonder de sterk fluctuerende prijzen steeg dat van 0,2% naar 1,0%.
Verder blijkt de Amerikaanse PMI ook iets sterker te zijn gestegen. De eerste schatting kwam uit op 53,9 punten tegen 53,4 in oktober.
In navolging van de huizencijfers van gisteren kwamen vandaag die over de nieuwbouw. Dat is in oktober tegen de verwachtingen gekrompen met ‑1,9% tegen +1,2% een maand eerder. Analisten hadden een kleine groei van 0,3% voorspeld.
Tot slot kwamen er om half vijf de gebruikelijke oliecijfers. Na 3 weken op rij een gestegen olievoorraad gezien te hebben was er deze keer weer sprake van krimp. De voorraad nam af met 1,2 miljoen vaten tegen een voorspelling van +670.000 vaten.
Om 20:00 zullen de notulen van de afgelopen Fed vergadering nog beschikbaar gesteld worden. Men hoopt iets te kunnen lezen over een afgesproken renteverhoging voor december.
Agenda voor morgen.
Waar vandaag de Japanse beurs gesloten was is het morgen de beurt aan een andere reus. In Amerika vieren ze namelijk Thanksgiving waardoor Wall Street de deuren voor één dag sluit.
Cijfertjes krijgen we wel en zelfs ook uit de V.S.
Een uur voordat onze beurzen openen wordt in Duitsland de BNP voor het derde kwartaal gepubliceerd. Op jaarbasis verwacht men een groei van 1,5% naar 1,7% (kwartaal op kwartaal gelijke cijfers van 0,2%).
Dan krijgen we om 10:00 ander nieuws uit Duitsland en dat is het IFO Business Climate report. Men verwacht exact dezelfde cijfers als in oktober voor zowel de index als verwachtingen onder ondernemers en analisten. We zullen zien of er nog een ‘Trump-effect’ plaats heeft gevonden. Het rapport kijkt uit vooruit over de aankomende zes maanden.
Tot slot zal Bloomberg het wekelijkse Amerikaanse consumentenvertrouwen bekendmaken die de vorige keer uitkwam op 45,4 punten. Dat cijfer blijft al bijna twee jaar tussen de 40 en 45 punten schommelen.
Morgen waarschijnlijk dus een rustige dag vanwege Thanksgiving waarbij alleen een paar Duitse economische cijfers van waarde kunnen zijn. Verder koersen we door op technische indicatoren.
Prettige avond!