Voorbeurs lieten de markten in het oosten al mooie plussen zien en daarmee stonden de Europese futures ook in het groen. Even leek het er op dat we na opening ver zouden afglijden maar om half elf veerden zij weer op om de dag gematigd positief af te sluiten.
De Japanse en Chinese hoofdindexen sloten tot 0,8% in de plus.
Europa.
De AEX wint er op maandag een half procentje bij ofwel 2,35 punten tot aan een stand van 453,03.
Grootste stijger was Randstad dat een hernieuwd koopadvies ontving van HSBC. Het aandeel steeg 3,4%. Ook Shell en SBM deden het dankzij de olieprijzen goed. Beiden wonnen zo’n 2,25%. Galapagos deed een stapje terug met een procent zonder duidelijk nieuws en DSM verloor 1,15% dankzij een verkoopadvies van Goldman Sachs.
Op de AMX stegen Fugro (+3,45%) en OCI met +4,4%. Grootste daler was PostNL met ‑2%.
De DAX steeg met een kleine 0,2% naar 10685. Een winst van 20,5 punten. De autobouwers BMW en Volkswagen deden het goed met +1,4% en 2,25%. Grote dalers waren onder andere Commerzbank met ‑1,5% en Deutsche Boerse met ‑1,4%.
In Brussel steeg de BEL20 met 0,6%. Grootste stijger was het Franse energiebedrijf Engie dat ook een notitie op de Belgische beurs heeft. Het aandeel won welliswaar 2% maar staat voor deze maand nog ruim ‑12% in de min zonder een duidelijke bodem gemaakt te hebben.
De CAC in Parijs steeg 0,55% waar ook Total met +2,2% steeg dankzij de gestegen olieprijzen. Airbus steeg op haar beurt met 4,3% en is daarmee sterk op retour om het verlies van dit jaar om te zetten naar groene cijfers. Daar moet het nog eens 4,7% voor stijgen.
De Engelse FTSE100 sloot nagenoeg vlak op 6778 punten. Tullow Oil was daar overduidelijk de dagwinnaar met +6,75%. Mediabedrijf Sky verloor na een lange reeks rode cijfers nog eens 2% en hangt daarmee op het randje om nog veel dieper te gaan.
Wall Street.
Op de NYSE stonden de futures ook al in het groen en die werden na opening verder uitgebreid. Om half zes stond de Dow Jones op 18910 punten (+0,2%) en hangt daarmee vlak onder zijn all time high. De eerste weerstand is de psychologische grens van 19.000 punten. Na de ‘Trump rally’ is de index flink uitgeput en vaart daardoor al enkele dagen zijwaarts.
De Standard & Poors index stond 0,5% hoger op 2192 punten en de Nasdaq100 vervolgt zijn inhaalslag door te stijgen met 0,8% tot aan 4847 punten. De graadmeter voor technologie kreeg na het nieuws dat Trump de verkiezingen won harde klappen uit angst van onzekerheid voor de productieindustrie in die sector. De Nasdaq Composite steeg 0,7% en wist daarmee weer een nieuwe all time high neer te zetten op 5362 punten.
De Dollar nam wat gas terug na de harde winsten van afgelopen dagen en stond om half zes op 100,9 punten. 100,7 was de hoogste stand uit december vorig jaar en is tot nu toe succesvol als steun getest.
Commodities.
Dit weekend liet de Iraanse minister van energie weten dat ze optimistisch zijn over een OPEC deal dat op 30 november tot stand zou moeten komen, terwijl Iran de grootste lastpak zou zijn aangezien ze na de opheffing van de blokkade juist meer wilden gaan produceren. Overigens is tot op heden nog steeds onduidelijk wat elk OPEC-lid zou moeten afstaan. De onderhandelingen gaan nog intensief door.
Het Amerikaanse WTI stond om half zes op 48,15 dollar per vat. Een stijging van ruim 4%. Brent verhandelde voor 48,65 dollar per vat (+4,2%). De graadmeters zijn ook nabeurs nog aardig door aan het stijgen.
Aardgas werd 3,5% duurder op een koers van 2,94 dollar.
Goud was tijdens het Europees slot 1212 dollar waard en blijft daarmee vooralsnog boven de belangrijker 1200 staan. Zilver kostte 16,56 dollar wat neerkomt op een verlies van ‑0,13%.
Macro-economische cijfers.
Deze week zijn er uberhaupt niet veel cijfers waar markten op kunnen bewegen en vandaag was het al helemaal een dode dag. In Japan kwam nog wel een update naar buiten over de handelsbalans die wederom verslechterd is. De krimp neemt nog eens een versnelling waarbij de import met ‑16,5% is gezakt en de export naar een diepe ‑10,3%. De internationale handel is al sinds 12 maanden aan het zakken.
In België is de consument wat minder pessimistisch geworden. De index steeg in november van ‑13 naar ‑7 punten.
Voordat Wall Street opende sprak Fed member Stanley Fischer nog maar hij had niet veel te zeggen anders dat de economie het ‘redelijk goed doet’.
Ook Mario Draghi gaf nog een speech tijdens de besprekingen van het ECB Jaarrapport in Straatsburg. Daar zei hij eigenlijk hetzelfde als eerder, namelijk dat de centrale bank zijn financiële ondersteuning aan de Europese economie moet doorzetten om die beoogde 2% te bereiken.
Vanochtend kwamen er nog resultaten naar buiten van een enquete waaruit bleek dat de Europeaan ondanks de lage spaarrente toch zijn geld op de rekening laat staan. Daarbij vond slechts 28% van de ondervraagde Nederlanders dat de afgelopen crisis een negatieve impact had op hun spaargeld. Wellicht vinden de meesten die 0,3% meer dan voldoende? Misschien dat dat verandert als die spaarrente negatief wordt want daar hebben enkele banken al voor gewaarschuwd. Zo kreeg ik een email van de ING dat zij zo goed als zeker een 0,0% verwachten en misschien zelfs een negatief percentage in 2017.
Agenda voor morgen.
De dinsdag brengt ons iets meer cijfers al zijn het er nog steeds bar weinig.
Voor de Eurozone komt het consumentenvertrouwen aan bod, al gaat dat slechts over een geschat cijfer voor deze maand.
In de V.S. staan de verkopen van bestaande huizen op de agenda. Die zijn waarschijnlijk met ‑0,5% gedaald in oktober tegen een 3,2% een maand eerder.
In Canada zal waarschijnlijk bekend worden dat de verkoop in detailhandel in september na stagnatie weer verder groeit met ongeveer een half procent.
Prettige avond!