Europa.
De futures stonden er een beetje gemixed bij. De AEX stond voorbeurs al in de plus maar elders in Europa was het sentiment negatiever.
De aandelen op de Nederlandse index schoten vandaag alle kanten op. De graadmeter voor de 25 grootste fondsen opende de handelsdag op 452,4 en sloot iets lager op 449,7 punten. Een verlies van 0,2%.
Grootste stijger was RELX met +4,5% dankzij een koopadvies vanuit Deutsche Bank. Ook Wolters Kluwer mocht niet klagen met een plus van 4%.
De meeste klappen vielen voor ABN Amro dat vandaag de derde kwartaalcijfers openbaarde. Die zagen er prima uit maar het nieuws dat de bank wederom banen gaat schrappen viel kennelijk niet in goede aarde. Ook bouwt de Nederlandse staat haar belang langzaam af en zullen er dus nieuwe verhandelbare aandelen op de markt komen. De koers stond uiteindelijk 4% lager.
Op de AMX wist Corbion een flinke 10% te winnen dankzij het nieuws dat het samen gaat werken met Total ter ontwikkeling van bioplastic. Daarnaast herhaalde KBC hun koopadvies.
De rest van Europa stond verder in het rood. Zo zakte de DAX met 71 punten tot aan 10664 (-0,66%).
Flinke dalers waren HeidelbergCement, Lufhansa en Bayer. Allen met zo’n ‑4%.
De BEL20 zakte met 0,6% waar KBC de grootste verliezer was. Het aandeel daalde 3%. Bierbrouwer AB Inbev blijft sinds oktober in de greep van de beer maar wist vandaag nog zo’n 1,3% te stijgen. Een kleine pleister op de wond.
De Franse CAC zakte 0,8%. Daar toonde mediaconcern Bouygues de kwartaalcijfers waaruit bleek dat de winst was toegenomen op een lagere omzet. De verwachtingen werden overtroffen en beleggers beloonde het aandeel met een plus van 2,8%.
In Londen daalde de FTSE met 0,6%.
Wall Street.
Ook in New York staan de Dow Jones en S&P om half zes in het rood. Beiden doen zo’n ‑0,3%. Vooral de DJ was flink opgekocht en zal wat moeten inleveren. Mits de afgelopen stijging serieus is zal het nu om een kleine winstneming gaan.
De technologische index, Nasdaq, stond tijdens het Europees slot een kwart procent in de plus.
De dollar stond om half zes op 100,5 punten waarmee het de top uit december vorig jaar nadert.
EUR/USD zakte met een tiende procent naar 1,071.
Commodities.
Ruwe olie stond de hele dag gematigd in het rood na de flinke plussen van gisteren. Na de bekendmaking van de Amerikaanse olievoorraden schoot de koers echter omhoog. Een verrassende beweging aangezien die voorraad wederom is gegroeid en ook nog eens met meer dan analisten hadden geschat. 5,3 mjn vaten kwamen er deze week bij tegen een verwachte 1,5 miljoen.
Vorige week waren het er 2,4 miljoen extra. Daarbij steeg de olieimport met 900.000 vaten.
Brent sloot af op 46,9 dollar (-0,25%) en WTI sloot vlak op 45,9.
Aardgas wist 1,8% te winnen tot aan 2,78 dollar.
Goud bleef nagenoeg onveranderd op 1227 dollar en zilver zakte naar 16,8 dollar, een verlies van een procent.
Macro-economische cijfers.
Voornamelijk cijfers vanuit de V.S en het V.K.
In Engeland werd vanochtend duidelijk dat de werkloosheid in september iets is gezakt, van 4,9% naar 4,8%. Men dacht dat de index onveranderd zou blijven.
Voor de Verenigde Staten kwamen enkele zware cijfers naar buiten. Zo is de producentenprijsindex in oktober gestagneerd naar 0% ten opzichte van de 0,3% een maand eerder. Zonder de sterk schommelende voedsel- en energieprijzen kwam dat uit op een cijfer van ‑0,2%.
Ook de industriële productie bleef onveranderd, terwijl er in september nog een daling van twee tiende procent werd waargenomen.
In Canada zijn de productieverkopen in september minder hard gegroeid dan een maand eerder. Dat zakte van 0,9% naar 0,3%.
Kwartaalcijfers.
Op de AEX kwam vandaag de ABN Amro als één van de laatste met cijfers.
De nettowinst steeg met bijna een vijfde naar 607 miljoen euro. Dat komt op een voorlopig jaartotaal van 1,7 mjd euro. Zo’n 5% meer dan de eerste negen maanden vorig jaar.
Naast de 1375 verloren banen die al eerder waren aangekondigd komt er een nieuwe bezuinigingsronde van bijna 1500 banen. Dat moet allemaal in 2020 gerealiseerd zijn.
Agenda voor morgen.
Voor Nederland komt morgenvroeg de werkloosheid van oktober naar buiten. Die stond in september op 5,7%.
Ook in Frankrijk wordt dat gepubliceerd maar dan over het hele derde kwartaal. Dat was de vorige keer een flinke 9,9%.
In het V.K. komen de cijfers van de Britse verkopen uit de detailhandel. Die zijn naar verwachting op zowel maand- als jaarbasis verder gegroeid.
Om 11:00 wordt voor de EU en Eurozone de consumentenprijsindex bekendgemaakt. Voor de Eurozone verwacht men voor oktober een kleine daling van 0,4% naar 0,3%. Op jaarbasis schat men een onveranderde 0,5%.
Dan vanuit de V.S. nog een hele hoop cijfers met als belangrijkste ook de CPI over oktober. Die komt op jaarbasis naar verwachting uit op 1,6%. Zonder voedsel- en energieprijzen zou dat echter flink schelen want dan zou het cijfer uitkomen op 2,2%, boven het beoogde doel van de Fed.
Verder komen er nog cijfers over de bouwvergunningen en gestarte huizenbouw. Ook het Philly Fed rapport staat op de agenda.
Betreft bedrijfsnieuws mag u de allerlaatste kwartaalcijfers vanuit de AEX verwachten. Dan zullen NN Group en Ahold Delhaize de boeken voor u openen. Het cijferseizoen zit er dan echt weer op en in navolging zet ik voor u alle 25 fondsen en hun cijfers op een rijtje.
Voor nu een hele prettige avond!