Op een rustige handelsdag zijn de meeste indexen wereldwijd in het groen gesloten. In het oosten sloten de beurzen gemixed. De toonaangevende Nikkei ging de handel vlak uit op 17668 punten en blijft daarmee met 100 punten onder de top van februari, dat het eerstvolgende doel is.
Europa.
De Europese futures stonden al in het groen en de AEX opende daarmee op een stand van 449,2 punten. Slot kwam op 450,5 te liggen, een winst van 3,8 punten of 0,85%.
Grootste stijger was SBM Offshore met 3,8% zonder groot nieuws.
Op de AMX steeg PostNL met ruim 6% omdat de CEO van Bpost liet weten nog steeds op een overname uit te zijn, ondanks de weerstand uit Nederland.
Galapagos en Altice waren de grootste dalers met zo’n 1,2% verlies.
De Duitse DAX steeg met een kleine 0,4% naar 10735 punten. Kledingontwikkelaar Adidas en luchtvaartmaatschappij Lufthansa waren de grootste stijgers met respectievelijk 3,25% en 3%.
De CAC40 steeg met 0,6% en in Londen schreef de FTSE100 er 0,55% bij. In België viel de BEL20 buiten de boot met een daling van een kwart procent. Dat was vooral te danken aan zwaargewichten KBC en AB Inbev die flink in het rood stonden.
Wall Street.
In New York nam de Dow Jones wat gas terug na een flinke rally van 5 dagen gezet te hebben. Het kwam daarmee op jaarbasis op een solide 8%. De S&P en Nasdaq konden vandaag weer wat inhalen.
DJ stond om half zes 0,25% lager. De S&P won 0,3% en de Nasdaq schreef er 1,2% bij.
De dollar index kroop weer naar boven de 100 punten.
EUR/USD stond tijdens het Europees slot nagenoeg onveranderd op 1,073.
Commodities.
Ruwe olie mag na weken lang ingeleverd te hebben dan weer eens een flink aantal procent bijschrijven. De daling van ruim vier weken wordt even tot een halt geroepen. Brent steeg naar 46,2 dollar. Goed voor zo’n 4%. WTI volgt de graadmeter uit de Noordzee op de voet met 4,6% naar 45,3 dollar per vat. Bloomberg meldde vandaag vanuit interne bronnen dat de OPEC landen nog steeds moeite hebben het eens te worden over een productie-deal.
Aardgas wist gisteren bijna 5% te winnen en stond om half zes ook nog 1,6% in de plus. Op jaarbasis echter nog een verlies van 13%.
Goud kreeg er 0,4% aan waarde bij en zilver ongeveer een procent.
Macro-economische cijfers.
In Nederland kwam vanochtend het BNP naar buiten dat voor het derde kwartaal wederom op 0,7% uitkomt. Men ging juist van een daling naar 0,4% uit. Op jaarbasis is er een kleine stijging naar 2,4%.
In Duitsland zakte het BNP echter van 0,4% naar 0,2% ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder. Op jaarbasis zakt het flink van 3,1% naar 1,5% groei.
Frankrijk en Spanje toonden de consumentenprijsindex voor oktober en die zijn voor beide landen gelijk gebleven op respectievelijk 0,0% en 1,1% op jaarbasis.
In het V.K. werden de prijzen voor consumenten ook duurder maar met iets minder groei dan een maand eerder. De index daalde in oktober van 0,2% naar 0,1% en komt op jaarbasis op een gedaalde groei van 0,9%. De prijzen voor producenten zijn daarentegen flink gestegen en wel van 0,1% naar 4,6% in oktober. Da’s op jaarbasis al een groei van 12,2%.
De index uit het maandelijkse ZEW rapport is harder gegroeid dan verwacht. Dat kwam uit op een cijfer van 13,8 tegen 6,2 punten een maand eerder. Beleggers en analisten zijn daarmee wat optimistischer geworden over de komende 6 maanden. Echter komt de data van voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, toen Clinton nog aan de leiding ging. Dit cijfer kan dus misleidend zijn.
Tot slot wat cijfers uit de V.S. Daar groeiden de verkopen in de detailhandel met 0,8%. Een maand eerder was dat nog 1,0%. Importprijzen werden iets duurder met 0,5%. Exportprijzen stegen iets langzamer met 0,2% voor oktober.
Agenda voor morgen.
Morgen voorbeurs de kwartaalcijfers van ABN Amro. Vandaag werd bekend dat de bank waarschijnlijk zeer snel met nieuwe aandelen op de markt zal komen.
Betreft cijfers krijgen we pas om half elf de eerste interessante meldingen. Dan komt de werkloosheid uit het V.K. aan bod. Ook de stijging in salarissen wordt bekendgemaakt.
In de V.S. om half drie de producentenprijsindex die waarschijnlijk gelijk blijft op een groei van 0,3%.
Een kwartier voor opening van Wall Street dan de cijfers van de industriële productie. Daar verwacht men een stijging van 0,2% naar 0,3%.
Tot slot om half vijf de gebruikelijke wekelijkse olievoorraden. Daar wordt voor ruwe olie wederom een stijging verwacht. Ditmaal ‘slechts’ 1,27 miljoen nieuwe vaten. Vorige week waren dat er 2,4mln en de week daarvoor een flinke 14,5 mln.
Prettige avond!