Beursdagboek US Markets Redactie 15 november 2016, 18:27

...

Daily Roundup - dinsdag 15 november 2016

15 november 2016, 18:27 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 4 / 12 | (0)


Op een rustige han­dels­dag zijn de meeste index­en wereld­wi­jd in het groen ges­loten. In het oost­en sloten de beurzen gemixed. De toon­aangevende Nikkei ging de han­del vlak uit op 17668 pun­ten en bli­jft daarmee met 100 pun­ten onder de top van feb­ru­ari, dat het eerstvol­gende doel is.


Europa.
De Europese futures ston­den al in het groen en de AEX opende daarmee op een stand van 449,2 pun­ten. Slot kwam op 450,5 te liggen, een winst van 3,8 pun­ten of 0,85%.
Groot­ste sti­jger was SBM Off­shore met 3,8% zon­der groot nieuws.
Op de AMX steeg PostNL met ruim 6% omdat de CEO van Bpost liet weten nog steeds op een over­name uit te zijn, ondanks de weer­stand uit Nederland.
Gala­pa­gos en Altice waren de groot­ste dalers met zo’n 1,2% verlies.
De Duitse DAX steeg met een kleine 0,4% naar 10735 pun­ten. Kledin­gontwikke­laar Adi­das en lucht­vaart­maatschap­pij Lufthansa waren de groot­ste sti­jgers met respec­tievelijk 3,25% en 3%.
De CAC40 steeg met 0,6% en in Lon­den schreef de FTSE100 er 0,55% bij. In Bel­gië viel de BEL20 buiten de boot met een dal­ing van een kwart pro­cent. Dat was vooral te danken aan zwaargewicht­en KBC en AB Inbev die flink in het rood stonden.


Wall Street.
In New York nam de Dow Jones wat gas terug na een flinke ral­ly van 5 dagen gezet te hebben. Het kwam daarmee op jaar­ba­sis op een solide 8%. De S&P en Nas­daq kon­den van­daag weer wat inhalen.
DJ stond om half zes 0,25% lager. De S&P won 0,3% en de Nas­daq schreef er 1,2% bij.
De dol­lar index kroop weer naar boven de 100 punten.
EUR/USD stond tij­dens het Europees slot nage­noeg onveran­derd op 1,073.


Com­modi­ties.
Ruwe olie mag na weken lang ingeleverd te hebben dan weer eens een flink aan­tal pro­cent bijschri­jven. De dal­ing van ruim vier weken wordt even tot een halt geroepen. Brent steeg naar 46,2 dol­lar. Goed voor zo’n 4%. WTI vol­gt de graad­me­ter uit de Noordzee op de voet met 4,6% naar 45,3 dol­lar per vat. Bloomberg meldde van­daag vanu­it interne bron­nen dat de OPEC lan­den nog steeds moeite hebben het eens te wor­den over een productie-deal. 
Aardgas wist gis­teren bij­na 5% te win­nen en stond om half zes ook nog 1,6% in de plus. Op jaar­ba­sis echter nog een ver­lies van 13%.
Goud kreeg er 0,4% aan waarde bij en zil­ver ongeveer een procent.


Macro-economis­che cijfers.
In Ned­er­land kwam vanocht­end het BNP naar buiten dat voor het derde kwartaal wederom op 0,7% uitkomt. Men ging juist van een dal­ing naar 0,4% uit. Op jaar­ba­sis is er een kleine sti­jging naar 2,4%.
In Duit­s­land zak­te het BNP echter van 0,4% naar 0,2% ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder. Op jaar­ba­sis zakt het flink van 3,1% naar 1,5% groei.
Frankrijk en Span­je toon­den de con­sumenten­pri­jsin­dex voor okto­ber en die zijn voor bei­de lan­den gelijk gebleven op respec­tievelijk 0,0% en 1,1% op jaarbasis.
In het V.K. wer­den de pri­jzen voor con­sumenten ook duur­der maar met iets min­der groei dan een maand eerder. De index daalde in okto­ber van 0,2% naar 0,1% en komt op jaar­ba­sis op een gedaalde groei van 0,9%. De pri­jzen voor pro­du­cen­ten zijn daar­ente­gen flink geste­gen en wel van 0,1% naar 4,6% in okto­ber. Da’s op jaar­ba­sis al een groei van 12,2%.
De index uit het maan­delijkse ZEW rap­port is hard­er gegroeid dan verwacht. Dat kwam uit op een cijfer van 13,8 tegen 6,2 pun­ten een maand eerder. Beleg­gers en anal­is­ten zijn daarmee wat opti­mistis­ch­er gewor­den over de komende 6 maan­den. Echter komt de data van voor de Amerikaanse pres­i­dentsverkiezin­gen, toen Clin­ton nog aan de lei­d­ing ging. Dit cijfer kan dus mis­lei­dend zijn.
Tot slot wat cijfers uit de V.S. Daar groei­den de verkopen in de detail­han­del met 0,8%. Een maand eerder was dat nog 1,0%. Import­pri­jzen wer­den iets duur­der met 0,5%. Export­pri­jzen ste­gen iets langza­mer met 0,2% voor oktober.


Agen­da voor morgen.
Mor­gen voor­beurs de kwartaal­ci­jfers van ABN Amro. Van­daag werd bek­end dat de bank waarschi­jn­lijk zeer snel met nieuwe aan­de­len op de markt zal komen.
Betre­ft cijfers kri­j­gen we pas om half elf de eerste inter­es­sante meldin­gen. Dan komt de werk­loosheid uit het V.K. aan bod. Ook de sti­jging in salaris­sen wordt bekendgemaakt.
In de V.S. om half drie de pro­du­cen­ten­pri­jsin­dex die waarschi­jn­lijk gelijk bli­jft op een groei van 0,3%.
Een kwarti­er voor open­ing van Wall Street dan de cijfers van de indus­triële pro­duc­tie. Daar verwacht men een sti­jging van 0,2% naar 0,3%.
Tot slot om half vijf de gebruike­lijke weke­lijkse olievoor­raden. Daar wordt voor ruwe olie wederom een sti­jging verwacht. Dit­maal slechts’ 1,27 miljoen nieuwe vat­en. Vorige week waren dat er 2,4mln en de week daar­voor een flinke 14,5 mln.
Pret­tige avond!

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.