De handelsweek is alweer voorbij en na vandaag hebben we ook de expiraties van de opties weer achter de rug. We hadden vooral te maken met de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen en de eerste nieuwsberichten over de samenstelling van het nieuwe kabinet. Voor de positie minister van financiën komt er waarschijnlijk een oude Wall Street fanaat in aanmerking. Daarnaast zijn de Amerikaanse markten sowieso al nieuwsgierig in hoeveel vrijheid zij gaan krijgen onder The Donald. Zo gaat wellicht het Dodd-Frank verdrag op de schop die banken tot nog toe verbiedt om zelf op de beurs te handelen.
In Japan is de beurs nog eens 0,6% hoger gesloten na de rest van de week al aardig te zijn gestegen. Op weekbasis heeft de Nikkei er 3,4% bijgeschreven tot aan 17967 punten. Dat heeft het wel vooral te danken aan de stijgende USD/JPY. De Yen is misschien wel de belangrijkste tegenhanger van de dollar en die valuta is momenteel hard aan het stijgen. De wisselkoers is daarmee deze week al bijna 7% gestegen.
Europa.
De Europese indexen waren vandaag maar slap. Er viel weinig te beleven en daarmee weinig te bewegen. Dat geldt trouwens wel voor de hele week. Zo opende de AEX maandag op 449,6 en sloot het vandaag op een stand van 450,7 punten. Ten opzichte van vorige week is dat dan nog wel een winst van 1,2% ofwel 5,3 punten.
Grote stijgers op de Amsterdamse hoofdindex deze week waren onder andere ASML (+8,05%), RELX (+5,1%) en Wolters Kluwer (+5,95%). De verliezersgroep bestaat uit ABN Amro (-5,1%), KPN (-4,5%) en Ahold Delhaize met ‑4,1%.
ABN en Ahold Del zakten vooral op de publicatie van de kwartaalcijfers. KPN tikt wat af nadat de CEO zei niet open te willen staan voor een overname in Europa. Het bedrijf zou in zijn woorden sterk genoeg moeten zijn om op eigen benen te blijven staan.
Op de AMX was PostNL een opvaller. Het bedrijf zit in overleg met Bpost omdat de Belgen een overname trachten te realiseren. De biedingen worden keer op keer afgewezen en ook de Nederlandse overheid toont weerstand. De koers stond vorige week nog boven de 5 euro door al het positieve nieuws, maar sloot vandaag op 4,44. Grote winnaar kwam vanuit de biotechnologie. Op de midkap wist Corbion deze week 13,05% te verdienen dankzij nieuws dat zij samen zullen werken met Total aan de ontwikkeling van bioplastic. Kennelijk een hot item.
Enkele dagen terug las ik een column van Nico Inberg die de AEX eens neerlegde naast andere indexen om te zien hoe goed onze beurs momenteel presteert. Zie hieronder degrafieken Year to date en 20 jaar. Een derde grafiek (20 jaar) is in het column te lezen en dat toont een heel ander beeld. Lees daar dan ook even waarom! Column Nico Inberg
Year to date:
Year to date:
In Duitsland sloot de DAX vandaag 21 punten lager en dat brengt de koers terug naar de eindstand van vorige week op 10864,5 (exact gesproken een verlies van 3,5 punten).
Software ontwikkelaar SAP en Infineon Technologie stegen respectievelijk met 1,5% en 1,7%. Energiebedrijven E.ON en RWE waren wederom de verliezers en daalden met ‑1,05% en ‑1,6%. Op weekbasis stonden zij al enkele procenten in de min.
In België presteert de BEL20 deze week ondermaats en verliest 1,9% tot aan 3426 punten.
De Franse CAC40 wint 0,35% en komt uit op 4504 punten.
De FTSE in Londen schrijft er tot 0,7% bij met als resultaat een stand van 6776 punten.
Wall Street.
Na de heftige rally van vorige week (Die hoogstwaarschijnlijk toch stond te gebeuren ongeacht de uitkomst van de verkiezingen) deden The Big Three het deze week rustig aan. De Dow Jones, die na maanden weer een nieuw record zette, stond om half zes op een stand van 18866 punten. Daarmee stond het 18 puntjes boven de slotkoers van vorige week. De ATH werd maandag gezet op een koers van 18934 punten.
Voor de S&P stond er tijdens het Europees slot een dagverlies van 0,2% op een stand van 2182. Dat zou de weekwinst naar 0,8% brengen.
De Nasdaq verloor 0,35% maar houdt daartoe op weekbasis nog wel een winst van 1,2% aan over. Daarmee probeert het de andere twee indexen weer wat in te halen. De koers stond om half zes op 4809 punten.
De dollar index blijft klimmen en kwam terecht op 101,4 punten. Kort daarvoor testte het zelfs even de top uit maart 2015 toen de hoogste stand op 101,47 gemeten werd. Het lijkt daarmee hard op weg om weer naar de standen te gaan van voor de Euro, toen de index nog de 125 aantikte.
Contrair beweegt de EUR/USD, dat de afgelopen twee weken flink wat terrein verliest. Ik had sinds januari een post-it op het bord hangen waarop ik geschreven had ‘dec16 EUR/USD 0,99’. Met de huidige snelheid lijkt dat nog uit te komen ook!
Commodities.
De ruwe olie bewerkstelligde deze week weer een stijging die wel lang niet hadden gezien. Afgelopen dinsdag wist Brent met 5,7% te stijgen na een wekenlange koersdaling, maar de overige dagen sloot de graadmeter gewoon weer in het rood. Ook vandaag lijkt dat nog te gebeuren met vlakke koersen rond half zes of iets daaronder. Er wordt echter getracht de prijzen iets op te krikken om een aanleiding te creëeren voor de aankomende OPEC gesprekken. Die zullen eind deze maand met een deal moeten komen want nieuw uitstel zal leiden tot afstel. Vooral Irak en Iran zijn dwarsliggers die een speciale behandeling willen binnen de deal. Rusland en de V.S. willen niks met een productievermindering te maken hebben en zijn overigens ook niet lid van de club. Een 2% vermindering door OPEC die 40% van de markt in handen heeft zal sowieso niet veel uithalen. Mocht het lukken, dan toont het in ieder geval wel dat de club nog enig nut heeft. Anders kunnen ze mijn inziens net zo goed ophouden te bestaan.
Hoe dan ook, de landen die er niet aan meedoen zullen het laatst lachen als de deal rond komt.
Goud en zilver blijven in waarde dalen en daarmee blijft er steeds minder over van de jaarwinst. Enkele maanden terug stond goud nog boven de 1375 dollar maar nadert het nu al snel de belangrijke steun van 1200.
Bij zilver is deze week al bijna 4% verloren maar komt de jaarwinst nog op zo’n 20% uit.
Macro-economische cijfers.
In september zijn in Nederland de consumentenuitgaven gezakt van 1,3% naar 0,9%.
De Duitse producentenprijzen zijn in oktober op maandbasis gestegeven van ‑0,2% naar +0,7%. Op jaarbasis blijft er nog wel sprake van een krimp van ‑0,4%.
Draghi sprak vandaag in Frankfurt op het jaarlijkse Europees bankencongres en uitte daarmee zijn zorgen over de zwakke inflatie die nog verre verwijderd is van de gewenste 2%. Het is daarmee een hint op het verlengen van de stimulering vanuit de ECB. Enkele tijd geleden wees hij er nog wel op dat het huidige beleid zeker tot maart 2017 zal blijven bestaan.
De Russische werkloosheid is opgelopen van 5,2% naar de verwachte 5,4%. Het breekt daarmee de trend die in mei dit jaar begon. Ook de verkopen in de detailhandel vielen niet mee. Daar verergde de krimp van ‑3,6% naar ‑4,4% op jaarbasis. Overigens in de Russische hoofdindex dit jaar met zo’n 30% gestegen dankzij de dalende USD/RUB. De inflatie in dat land is al decennia onstabiel.
Tot slot is in Canada is de consumentenprijsindex in oktober naar 0,2% gegaan zoals verwacht. Ook zonder de fluctuerende prijzen zoals energie en voeding kwam de inflatie uit op datzelfde cijfer.
Zondag zoals gewoonlijk de agenda voor aankomende week. Voor nu een prettig weekend gewenst!