Europa.
Een dagje winst, een dagje verlies en weer een dagje winst. Om en om wint beer of stier. Vandaag mochten de indexen in ieder geval weer in het groen sluiten. De AEX opende de dag op 448,5 en sloot ruim 3 punten hoger op de hoogste dagstand, 451,8. Een winst van 0,5% ten opzichte van het slot van gisteren. Ook komt de index daarmee sinds 6 handelsdagen weer boven de MA20 en MA50 gemiddeldelijnen uit wat een bullish teken is.
Grootste stijger was Galapagos met 3,85%, gevolgd door ASML met 2%. Ook NN Group, dat de kwartaalcijfers publiceerde, steeg met een mooie 1,9%
In de rode cijfers vielen vooral Ahold Delhaize en ABN Amro op. De bank daalde met ‑2,4% in navolging van het nieuws van gisteren. Het onlangs gefuseerde voedselconcern tikte er een flinke ‑4,15% af sinds het vanochtend de kwartaalcijfers openbaarde.
De DAX wist in Frankfurt in eerste instantie weinig uit te halen maar sloot de dag uiteindelijk toch 0,2% hoger af. Een winst van 21 punten tot aan een stand van 10685,5. Nog zo’n 150 punten verwijderd van de jaartop.
Weinig uitschieters op de index met als grootste dalers de energiemaatschappijen E.ON (-2,3%) en RWE (-2,1%).
Bij de zuiderburen steeg de BEL20 slechts 0,1%. De CAC40 won in Parijs 0,6% en de Engelse FTSE schreef er tot 0,7% bij. Die laatste is mijn inziens al enkele weken bezig om de laatste schouder van een omgekeerd HSH patroon te voltooien.
Wall Street.
Op de NYSE doet de Dow Jones industrial het wat rustiger aan sinds de flinke sprong. Dat geeft de andere twee grote indexen de kans wat in te halen.
Om half zes:
- DJ ‑0,2%
- SP +0,2%
- NQ +0,3%
De dollar index heeft vanmiddag de 100 punten als steunlijn getest. Het gebruikte die steun als trampoline en vervolgt zijn weg naar lang verleden hoogtes. Het enige wat nog in de weg ligt is de top uit maart 2015 van 101,5 punten. Om half zes stond de koers op 100,5.
Commodities.
Ruwe olie is sinds eergisteren de schade van de afgelopen weken aan het herstellen. Ook vandaag wordt getracht om de prijzen van een vat olie wat hoger te leggen. Om half zes stonden den graadmeters WTI en Brent wel nagenoeg vlak. Steun voor Brent ligt nu om en nabij 44,5 dollar.
Ik lees hier en daar in de media dat de OPEC deal weer van belang wordt maar ik heb eerder het gevoel dat zij een reden moeten zoeken om de stijging te verantwoorden. Met andere woorden, dit is gewoon een technische pleister op de wond.
Aardgas blijft voorlopig nog even rond de 2,7 dollar hangen.
Goud en zilver weten nog niet waar ze het moeten zoeken. De onzekerheid in de markten van afgelopen maanden lijkt hen nog wel het hardst te treffen. Goud kostte rond het Europees slot zo’n 1227 dollar en blijft daarmee rond de koersen hangen die het deze week al de hele tijd doet. Men probeert een bodem te zetten om de flinke daling van vorige week (-5,9%) te herstellen.
Zilver lag in de winkel voor 16,95 dollar en toont hetzelfde beeld als goud.
Macro-economische cijfers.
De werkloosheid in Nederland is in oktober iets gedaald naar 5,6%. Het aantal werkende mensen blijft daarbij toe nemen sinds 2014 toen er nog bijna 9% werklozen waren.
In Frankfrijk is de werkloosheid iets opgelopen, van 9,9% naar 10,0%.
De detailhandelverkopen in het V.K. hebben een flinke sprong vooruit gemaakt. De groei steeg in oktober op maandbasis van 0,1% naar 1,9%. Op jaarbasis is dat nu een stevige 7,4%.
Niet veel later werd de inflatie voor de Eurozone bekendgemaakt. Die kwam op jaarbasis uit op de geraamde 0,5%. Voor oktober op maandbasis was er echter een daling van 0,4% naar 0,2% aanwezig. De Core CPI, die de inflatie meet zonder sterk fluctuerende prijzen, kwam uit op 0,8%.
Ook in de V.S. werd de consumentenprijsindex bekendgemaakt. Die kwam vorige maand uit op 0,4%. Op jaarbasis stijgt het daarmee van 1,5% naar 1,6%. De Core CPI daalde echter met een tiende procent naar 2,1%.
Yellen sprak vanmiddag en gaf daarbij aan dat een renteverhoging relatief snel om de hoek zal komen kijken. Eerder vertelde ze al dat er niet veel tijd meer is om de belangrijkste rente zo laag te houden. Overigens kwam de naam Donald Trump geen één keer uit haar mond toen zij het Congres aansprak.
Verder zijn er in de V.S. voor oktober meer bouwvergunningen uitgegeven en zijn er ook 25% meer nieuwe huizenbouwen van start gegaan dan een maand eerder. De werkeloosheidsaanvragen zijn gedaald van 254.000 naar 235.000 stuks.
Kwartaalcijfers.
De laatste twee AEX fondsen openden hun kwartaalboekjes. Onlangs gefuseerd Ahold Delhaize toonde bij hun eerste kwartaalcijfers een verhoogde omzet waar weinig over viel te klagen. Met 2,6% groeide dat tot aan 14,6 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 236 mln euro.
In Nederland steeg de verkoop, vooral dankzij Albert Heijn, in het derde kwartaal met ruim 4%. In de V.S. zette Delhaize 0,6% meer om en Ahold 2%. Wel werd opgemerkt dat de dalende prijzen in de V.S. hen nog steeds parten speelt en dat zal de komende tijd naar verwachting zo blijven.
Ook NN Group liet ons een kijkje in huis nemen, dat overigens nog steeds aast op een overname op Delta Lloyd. De afgesplitste verzekeraar van ING wist met ruim 30% de nettowinst te verhogen naar 436mln euro. Het operationeel resultaat zakte wel met bijna 20% naar 319mln euro vanwege het mislopen van dividenden uit eigen investeringen. Anders zou het resultaat wel gestegen zijn.
Agenda voor morgen.
Voor de laatste handelsdag van deze week kunnen we nog een paar leuke cijfertjes verwachten.
In Nederland komt het consumentenrapport naar buiten over de uitgaves en vertrouwen in onze economie.
Voor de Duitsers staat de producentenprijsindex op de agenda die in oktober waarschijnlijk iets is verbeterd maar op jaarbasis nog krimp vertoont.
Een half uur na beursopening zal Mario Draghi spreken op het Europees bankencongres in Frankfurt. Wat hij zal zeggen is mij een raadsel.
In Rusland komt de werkloosheid aan bod die in oktober waarschijnlijk wat is opgelopen naar 5,4%.
In Canada zal een uurtje voordat Wall Street opent de consumentenprijsindex bekendgemaakt worden. Zonder de sterk fluctuerende prijzen zal die waarschijnlijk gelijk blijven op 1,8%.
Tot slot moet u er rekening mee houden dat het morgen de derde vrijdag van de maand is en dat betekent expiratiedag op de beurzen. Soms schommelt het intraday enorm en andere keren gebeurt er geen zak, maar houd rekening met verrassingen.
Voor nu een prettige avond!
Een rustig begin op de Europese beurzen vandaag helemaal in vergelijking met de handelssessies die we de afgelopen periode hebben gezien. De AEX en de DAX leveren beide 0.2% in en staan hiermee klaar om richting te kiezen wanneer de cijfers uit Amerika naar buiten komen en Wall Street zal openen. In Amerika zal men om 14:30 met cijfers komen omtrent de werkgelegenheid en inflatie in Amerika. De futures in Amerika staan nog vrij vlak voor opening, ook daar wacht men af hoe de cijfers zullen worden ontvangen.
AEX:
De AEX staat rond lunchtijd een punt lager en is daarmee terug gedrongen tot onder de 450 punten weerstand. De index ondervindt rond dit punt weerstand van het 50-daags gemiddelde en op de uurgrafieken zien we hierboven een weerstand voor de AEX op 451.7. Aan de onderkant nu steun voor de AEX op de 448 steunlijn waarna de 445 – 446 steun in beeld komt.
DAX:
Ook de DAX is ook aan het wachten op Wall Street. In het kielzog van de Dow Jones kon de DAX de afgelopen dagen meeliften op het succes van de industriesector maar waar de Dow punten liet liggen gisteren zien we ook voor de DAX een kleine min vandaag. Weerstand voor de DAX komt met name van de 10.675 punten, daarboven 10.720 en de zone rond de jaartop van 10.828 als weerstand voor de DAX. Steun voor de Duitse hoofdindex nu 10.600 met daaronder de 10.500 en 10.420 als steun voor de DAX.
Aandelen die vandaag opvallen binnen de AEX:
Stijgers:
Gemalto 2.6%
RELX 0.6%
ASML 0.6%
Dalers:
KPN 1.6%
Ahold 1.4%
Royal Dutch Shell 0.7%
Signaaldiensten
Via onze signaaldiensten ontvangt u koop en verkoopsignalen op bepalende momenten gedurende de handelsdagen. Via onze abonnementen kunt u zich inschrijven voor deze services. Ook dit jaar staan onze portefeuilles weer dik in de plus. Bezoek onze tradershop en lees reviews, bekijk onze resultaten en schrijf u in voor een van onze signaaldiensten via:
https://www.usmarkets.nl/tradershop/ .
USMarkets Redactie