Vanochtend sloot in Japan de Nikkei flink in de plus met 1,7% naar ruim 17670 punten waardoor de index een goede poging doet om uit te breken naar hogere niveau’s. Vooral de top uit februari is belangrijk, die het op zo’n 90 punten na nog net niet voorbij is.
Europa.
Voorbeurs stonden de futures in Europa er mooi voor en de indexen openden daarom ook aardig hoger. Na anderhalf uur bleek toch dat men niet bereid was om het hogerop te zoeken.
De AEX opende op 449,6 punten en daalde af naar een slot van 446,75 waarmee het ten opzichte van vrijdag nog wel 0,3% wist te winnen, ofwel 1,35 punten. Het is daarmee wel de derde rode candle op rij. ArcelorMittal steeg met bijna 5% en was daarmee de winnaar van de dag. De koers is ondertussen al ruim verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Ook Aegon deed het goed met 4,1% in de plus. Heineken en KPN daalden met respectievelijke ‑2,3% en ‑2,4%.
In Duitsland steeg de DAX een kwart procent naar 10694 punten. Wederom zijn het de banken Commerzbank en Deutsche Bank die uitblinken. CMZ pluste 6,8% en DB pluste 4,6%.
RWE zakte met 2,7% na publicatie van de kwartaalcijfers.
In België mocht de index er een tiende procent bijschrijven tot aan 3495 punten en de Franse CAC steeg 0,4%. In Londen ging de FTSE met 0,34% omhoog. Ook daar deden de banken het beter dan andere aandelen.
Wall Street.
De NYSE is erg verveeld sinds het nieuws dat Trump de volgende president wordt. Technologiebedrijven worden minder waard door hun grootschalige productie in het buitenland wat waarschijnlijk aangepakt zal worden. De Nasdaq100 stond om half zes 1,2% lager.
De Dow Jones en S&P presteerden beter en stonden tijdens het Europees slot nagenoeg vlak op respectievelijk +0,1% en ‑0,1%.
De dollar is wederom in waarde gestegen en de index kwam sinds tijden weer boven de 100 punten. De laatste keer was in december vorig jaar, een kleine twee weken voor de renteverhoging.
Commodities.
Het zal u niet verrassen dat ruwe olie weer in waarde is gedaald. Het Amerikaanse WTI kostte om half zes 42,45 dollar en Brent was 43,8 dollar per vat waard. Gemiddeld zo’n 1,8% lager.
‘Veilige haven’ goud is een speelbal geworden maar de trend blijft naar beneden. 1216 dollar was de prijs tijdens het Europees slot wat neerkomt op een daling van ongeveer 0,3%.
Zilver gaat helemaal rap en stond op het slot 3% lager op 16,8 dollar. Ook vrijdag zakte het al met een pittige ‑6,8%.
Aardas doet het daarentegen weer beter en steeg ruim 5,5% tot aan 2,76 dollar. Het lijkt daarmee plots de aanval gezet te hebben naar boven sinds het al tijden lang hard met de olieprijs mee daalt. Zo verloor het afgelopen weken meer dan 30% aan waarde.
Macro-economische cijfers.
Japan verraste vandaag met beter dan verwachte cijfers. Zo is het nationale BNP in het derde kwartaal gestegen 0,5% van 0,2% vorige Q3, terwijl er van geen verandering werd uit gegaan. Dat gold ook voor de industriële productie in oktober en die toonde na een onveranderde 0,0% in september een groei van 0,6%.
Voor China is de groei in de industriële productie op jaarbasis gelijk gebleven op 6,1%, blijkt uit de data van oktober.
In de Eurozone is ten opzichte van een maand eerder weer sprake van krimp in de industrie. De productie zakte in september met ‑0,8% waar ‑1% werd verwacht. In augustus was dat nog een groei van +1,8%.
De consumentenprijsindex van Italië vertoont in oktober een kleine krimp van 0,1% waar de prijzen de maand daarvoor nog gelijk bleven.
In Nederland werden de verkopen in de detailhandel bekendgemaakt. Die daalde op jaarbasis van 1,5% naar 1,1%.
Agenda voor morgen.
In Europa komen de BNP cijfers van de individuele landen en de Eurozone naar buiten. Voor Nederland wordt in het derde kwartaal een daling van 0,6% naar 0,4% verwacht. In Duitsland een daling van 0,4% naar 0,3%.
Voor de Eurozone zou het gelijk blijven op 0,3% ten opzichte van het vorige derde kwartaal en gelijk op 1,6% over het hele jaar.
In Groot-Britannië komen om half elf cijfers over de inflatie voor zowel consument als producent.
Een half uur later volgt er een presentatie met uitleg. Mogelijk dat Mark Carney van de Engelse centrale bank ook nog van zich laat horen.
Ook om elf uur verschijnt het maandelijkse ZEW rapport waarin 350 Duitse beleggers en analisten zijn ondervraagd over hun verwachtingen voor de aankomende zes maanden. Het indexcijfer voor sentiment zal naar verwachting stijgen van 6,2 naar 8,1 maar houd hierbij in het achterhoofd dat deze data komt van vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Een uur voordat Wall Street opent worden er in de VS cijfers gepubliceerd van de detailhandel. Die groei blijft waarschijnlijk gelijk op 0,6% voor oktober. Ook de import en exportprijsindexen worden bekendgemaakt. Importprijzen stijgen mogelijk en exportprijzen tonen waarschijnlijk een lichte daling.
Om 16:00 komen er nog de bedrijfsvoorraden die voor september op 0,2% worden geschat.