Beursdagboek US Markets Redactie 14 november 2016, 19:19

...

Daily Roundup - maandag 14 november 2016

14 november 2016, 19:19 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)


Vanocht­end sloot in Japan de Nikkei flink in de plus met 1,7% naar ruim 17670 pun­ten waar­door de index een goede poging doet om uit te breken naar hogere niveau’s. Vooral de top uit feb­ru­ari is belan­grijk, die het op zo’n 90 pun­ten na nog net niet voor­bij is.


Europa.
Voor­beurs ston­den de futures in Europa er mooi voor en de index­en open­den daarom ook aardig hoger. Na ander­half uur bleek toch dat men niet bereid was om het hogerop te zoeken.
De AEX opende op 449,6 pun­ten en daalde af naar een slot van 446,75 waarmee het ten opzichte van vri­jdag nog wel 0,3% wist te win­nen, ofwel 1,35 pun­ten. Het is daarmee wel de derde rode can­dle op rij. Arcelor­Mit­tal steeg met bij­na 5% en was daarmee de win­naar van de dag. De koers is onder­tussen al ruim ver­dubbeld ten opzichte van vorig jaar. Ook Aegon deed het goed met 4,1% in de plus. Heineken en KPN daalden met respec­tievelijke ‑2,3% en ‑2,4%.
In Duit­s­land steeg de DAX een kwart pro­cent naar 10694 pun­ten. Wederom zijn het de banken Com­merzbank en Deutsche Bank die uit­blinken. CMZ pluste 6,8% en DB pluste 4,6%.
RWE zak­te met 2,7% na pub­li­catie van de kwartaalcijfers.
In Bel­gië mocht de index er een tiende pro­cent bijschri­jven tot aan 3495 pun­ten en de Franse CAC steeg 0,4%. In Lon­den ging de FTSE met 0,34% omhoog. Ook daar deden de banken het beter dan andere aandelen.


Wall Street.
De NYSE is erg verveeld sinds het nieuws dat Trump de vol­gende pres­i­dent wordt. Tech­nolo­giebedri­jven wor­den min­der waard door hun grootschalige pro­duc­tie in het buiten­land wat waarschi­jn­lijk aangepakt zal wor­den. De Nasdaq100 stond om half zes 1,2% lager.
De Dow Jones en S&P presteer­den beter en ston­den tij­dens het Europees slot nage­noeg vlak op respec­tievelijk +0,1% en ‑0,1%.
De dol­lar is wederom in waarde geste­gen en de index kwam sinds tij­den weer boven de 100 pun­ten. De laat­ste keer was in decem­ber vorig jaar, een kleine twee weken voor de renteverhoging.
Com­modi­ties.
Het zal u niet ver­rassen dat ruwe olie weer in waarde is gedaald. Het Amerikaanse WTI kostte om half zes 42,45 dol­lar en Brent was 43,8 dol­lar per vat waard. Gemid­deld zo’n 1,8% lager.
Veilige haven’ goud is een speel­bal gewor­den maar de trend bli­jft naar bene­den. 1216 dol­lar was de pri­js tij­dens het Europees slot wat neerkomt op een dal­ing van ongeveer 0,3%.
Zil­ver gaat hele­maal rap en stond op het slot 3% lager op 16,8 dol­lar. Ook vri­jdag zak­te het al met een pit­tige ‑6,8%.
Aar­das doet het daar­ente­gen weer beter en steeg ruim 5,5% tot aan 2,76 dol­lar. Het lijkt daarmee plots de aan­val gezet te hebben naar boven sinds het al tij­den lang hard met de oliepri­js mee daalt. Zo ver­loor het afgelopen weken meer dan 30% aan waarde.


Macro-economis­che cijfers.
Japan ver­raste van­daag met beter dan verwachte cijfers. Zo is het nationale BNP in het derde kwartaal geste­gen 0,5% van 0,2% vorige Q3, ter­wi­jl er van geen veran­der­ing werd uit gegaan. Dat gold ook voor de indus­triële pro­duc­tie in okto­ber en die toonde na een onveran­derde 0,0% in sep­tem­ber een groei van 0,6%.
Voor Chi­na is de groei in de indus­triële pro­duc­tie op jaar­ba­sis gelijk gebleven op 6,1%, blijkt uit de data van oktober.
In de Euro­zone is ten opzichte van een maand eerder weer sprake van krimp in de indus­trie. De pro­duc­tie zak­te in sep­tem­ber met ‑0,8% waar ‑1% werd verwacht. In augus­tus was dat nog een groei van +1,8%.
De con­sumenten­pri­jsin­dex van Ital­ië ver­toont in okto­ber een kleine krimp van 0,1% waar de pri­jzen de maand daar­voor nog gelijk bleven.
In Ned­er­land wer­den de verkopen in de detail­han­del bek­endge­maakt. Die daalde op jaar­ba­sis van 1,5% naar 1,1%.
Agen­da voor morgen.
In Europa komen de BNP cijfers van de indi­vidu­ele lan­den en de Euro­zone naar buiten. Voor Ned­er­land wordt in het derde kwartaal een dal­ing van 0,6% naar 0,4% verwacht. In Duit­s­land een dal­ing van 0,4% naar 0,3%.
Voor de Euro­zone zou het gelijk bli­jven op 0,3% ten opzichte van het vorige derde kwartaal en gelijk op 1,6% over het hele jaar.
In Groot-Bri­tan­nië komen om half elf cijfers over de inflatie voor zow­el con­sument als producent.
Een half uur lat­er vol­gt er een pre­sen­tatie met uit­leg. Mogelijk dat Mark Car­ney van de Engelse cen­trale bank ook nog van zich laat horen.
Ook om elf uur ver­schi­jnt het maan­delijkse ZEW rap­port waarin 350 Duitse beleg­gers en anal­is­ten zijn ondervraagd over hun verwachtin­gen voor de aankomende zes maan­den. Het index­ci­jfer voor sen­ti­ment zal naar verwacht­ing sti­j­gen van 6,2 naar 8,1 maar houd hier­bij in het achter­hoofd dat deze data komt van vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 
Een uur voor­dat Wall Street opent wor­den er in de VS cijfers gepub­liceerd van de detail­han­del. Die groei bli­jft waarschi­jn­lijk gelijk op 0,6% voor okto­ber. Ook de import en export­pri­jsin­dex­en wor­den bek­endge­maakt. Import­pri­jzen sti­j­gen mogelijk en export­pri­jzen tonen waarschi­jn­lijk een lichte daling.
Om 16:00 komen er nog de bedri­jfsvoor­raden die voor sep­tem­ber op 0,2% wor­den geschat.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.