Beursdagboek US Markets Redactie 2 december 2016, 19:13

...

Weekly Roundup - 28 november t/m 2 december

2 december 2016, 19:13 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Dankz­ij de rode beurzen in Azie mocht­en wij ons vanocht­end ook al opmak­en voor een negatieve dag. De Nikkei sloot een half pro­cent lager op 18426 en deed daarmee weer een stap­je terug na de mooie groene dag van gis­teren. Een top lijkt momenteel gemaakt die gis­teren is gezet op 18513 pun­ten. Ook op week­ba­sis, waar een kwart pro­cen­t­je werd gewon­nen, toont de index daarmee een­zelfde soort beeld.


Europa.
De Europese index­en ston­den de laat­ste han­dels­dag van de week wederom in het rood en begonnen pas na open­ing van Wall Street bij te trekken.
In Ams­ter­dam zak­te de AEX exact vier pun­ten tot een stand van 449,6. Een ver­lies van 0,88%.
Op week­ba­sis wordt daarmee 1,83% ver­loren ofwel 8,4 punten.
Groot­ste daler van de dag was ING met ‑2,7% maar op week­ba­sis ziet het er tot nu toe nog zon­nig uit. Deze week ver­loor het slechtst 1,1% en lijkt het alleen maar ruimte te mak­en voor een sti­jging tij­dens de verwachte Amerikaanse renteverhoging.
Vopak en Wolters Kluw­er vie­len ook weer op met rode cijfers die op week­ba­sis hard zijn geza­kt, met respec­tievelijk ‑5,5% en ‑6,6%.
Onder de 25 fond­sen waren toch nog enkele sti­jgers te vin­den. Zwaargewicht Unilever lik­te de won­den door met 0,7% op dag­ba­sis te sti­j­gen. De week toont een dal­ing van 0,9% en een negatief beeld.
Ook het saaie’ aan­deel Uni­bail-Rodem­co steeg van­daag, met 0,9% en staat daar­door op week­ba­sis op een ver­lies van ‑2,6%. Het is sowieso opval­lend dat de saaie aan­de­len de laat­ste weken verkocht wor­den. Er lijkt dus iets ver­rassends op het pro­gram­ma te staan.

AEX Dag­grafiek

AEX Week­grafiek


De DAX wist erg sterk terug te komen van het ocht­end­ver­lies en sloot maar 0,2% lager op 10513 pun­ten. Com­merzbank en Deutsche Bank ston­den onder­aan en ver­loren daarmee de week­winst door zo goed als vlak te sluiten. Ook Lufthansa stond mer ‑1,3% weer eens in het rood dankz­ij de con­tin­uerende piloten­stakin­gen en sti­j­gende oliepri­js. Een ver­lies van 3,85% op weekbasis.
Andere index­en sloten de week ook in het rood af. Zo ver­loor de BEL20 de afgelopen 5 dagen 1,9% en de CAC40 in Par­i­js sloot 0,5% lager. De Engelse FTSE100 zak­te met 1,6%.
De Ital­i­aanse MIB40 wist deze week met een flinke 3,5% te sti­j­gen waar een lan­delijk ref­er­en­dum op het punt staat te begin­nen. Op jaar­ba­sis staat het nog wel bij­na 20% in de min. Daarmee is het de slecht­st­presterende index bin­nen de Euro­zone en zelfs bin­nen Europa.
De EUR/USD kwam wat op adem na de flinke Dol­lar ral­ly afgelopen weken. Op week­ba­sis een sti­jging van 0,7% tot aan een stand van 1,067.
Wall Street.
Op de NYSE werd de diver­gen­tie tussen de grote drie iets ver­min­derd. De Dow Jones bleef rond zijn slot­stand van gis­teren hangen op 19190 pun­ten en de S&P500 steeg een kwart pro­cent tot 2197 pun­ten. Op die brede index is de 2193 een poten­tiële nieuwe ste­un, zo zal moeten blijken de komende dagen. Op week­ba­sis zou er zo’n 0,8% ver­loren zijn gegaan. Voor de DJ staat daarmee een week­winst van 0,2% op de borden.
De Nas­daq steeg naar 5274 pun­ten ofwel +0,4%. Daarmee poogt het de dal­ing van 2,5% afgelopen twee dagen wat goed te mak­en. De index schu­urt daarmee tegen de MA20-lijn aan wat een belan­grijke indi­ca­tor is voor de komende dagen. Het week­to­taal komt daar momenteel op een flinke ‑2,2%.
De Dol­lar index kwam om half zes terecht op 100,82 pun­ten en is daarmee op retour van de flinke sti­jging, alle­maal dankz­ij de reeds ingepri­jste rentev­er­hoging die zo goed als zek­er over twee weken bek­end wordt gemaakt door de Fed­er­al Reserve.


Com­modi­ties.
Olie bli­jft nog steeds doorsti­j­gen nadat het van­mid­dag toch even wat moest inlev­eren. De afgelopen drie dagen heeft Brent daarmee al een pit­tige 14% bijgeschreven. Uit de nabi­je geschiede­nis gaat de sti­jging uit augus­tus 2015 nog steeds aan kop toen de graad­me­ter in drie dagen maar lief­st 20% won. Pes­simistis­che blik is dat het van­daag niet eens voor­bij het hoog­ste punt van gis­teren komt dus er is een kans dat het bin­nenko­rt zal zakken. Zek­er omdat de RSI meter niet eens op over­bought staat tij­dens deze lagere top’. Voor WTI gelden ongeveer dezelfde waar­den maar deze Amerikaanse graad­me­ter bijft wel achter op Brent North Sea Oil dankz­ij de sterkere dollar.
Brent stond tij­dens het Europees slot 0,4% hoger op 54,15 dol­lar en WTI ging over de toon­bank voor een pri­js van 51,35 dol­lar. Een sti­jging van 0,6%.


Macro-economis­che cijfers.
Niet zo veel cijfers deze week maar wel een paar zware.
Voor de Brit­ten kwam vanocht­end de PMI van de bouw­sec­tor naar buiten. Die was in novem­ber zacht­jes geste­gen ter­wi­jl anal­is­ten juist een dal­ing had­den voor­speld. De man­agersinkoopin­dex steeg van 52,6 naar 52,8 punten.
Voor de Euro­zone werd de pro­du­cen­ten­pri­jsin­dex ofwel PPI gepub­liceerd. Die gaat over okto­ber dus had daarom niet heel veel invloed op de mark­ten. Er werd echter wel een flinke sti­jging waargenomen (dat niet zo vaak gebeurt) want op maand­ba­sis steeg deze van 0,1% naar 0,8%. Op jaar­ba­sis is daar­door ook een ver­be­ter­ing te zien wat die steeg van ‑1,5% naar ‑0,4%. Nog steeds sprake van krimp dus.
Een uur voor­dat Wall Street opende kwam het Amerikaanse banen­rap­port naar buiten. Vol­gens dat rap­port, waar de Fed­er­al Reserve gebruik van maakt, ste­gen de banen in novem­ber van 142.000 stuks naar 178.000. Iets meer dan werd verwacht. Het ADP rap­port van afgelopen woens­dag liet al een soort­gelijke sti­jging zien. Het werk­looshei­dsper­cent­age zak­te onverwachts flink, van 4,9% naar 4,6% van de totale bevolk­ing. Dat is toch een dal­ing van bij­na een miljoen mensen. Ook in Cana­da is de werk­loosheid geza­kt, van 7% naar 6,8%.



Het was me wel weer het week­je zo, met als hoogtepunt de OPEC deal van afgelopen woensdag.
Hoewel we bij­na aan het einde van het jaar zit­ten mogen we ons nog ver­heugen’ op een hoop even­e­menten! Aanstaande zondag zullen de Ital­ia­nen zoals u waarschi­jn­lijk al weet een ref­er­en­dum houden waarmee de grondwet gewi­jzigd kan wor­den. Verder hebben we nog een laat­ste ver­gader­ing van de ECB waar­bij enkele anal­is­ten zeggen dat het mon­e­taire beleid verder zal wor­den ver­ruimd. Ook de Fed­er­al Reserve houdt haar laat­ste ver­gader­ing en daar is zo een beet­je iedereen het er over eens dat er na exact een jaar weer een rentev­er­hoging doorgevo­erd zal worden.
Tot slot wor­den in Oost­en­rijk de verkiezin­gen opnieuw gehouden waar het extreem-rechts een flinke kans maakt om deel te mak­en uit het par­lement. De golf van pop­ulisme is over de hele wereld te zien..
Dat zijn voor decem­ber de groot­ste even­e­menten waar­bij de vol­gende naar mijn weten pas in jan­u­ari plaatsvin­dt, namelijk de plaat­sne­m­ing van mis­ter pres­i­dent-elect Don­ald Trump’.
Ik wens u een hele pret­tige avond, een fijn week­end, en zoals alti­jd mag u aankomende zondag weer de gebruike­lijke week­a­gen­da verwachten!
Vrien­delijke groet,
Daan van Vliet

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.