Dankzij de rode beurzen in Azie mochten wij ons vanochtend ook al opmaken voor een negatieve dag. De Nikkei sloot een half procent lager op 18426 en deed daarmee weer een stapje terug na de mooie groene dag van gisteren. Een top lijkt momenteel gemaakt die gisteren is gezet op 18513 punten. Ook op weekbasis, waar een kwart procentje werd gewonnen, toont de index daarmee eenzelfde soort beeld.
Europa.
De Europese indexen stonden de laatste handelsdag van de week wederom in het rood en begonnen pas na opening van Wall Street bij te trekken.
In Amsterdam zakte de AEX exact vier punten tot een stand van 449,6. Een verlies van 0,88%.
Op weekbasis wordt daarmee 1,83% verloren ofwel 8,4 punten.
Grootste daler van de dag was ING met ‑2,7% maar op weekbasis ziet het er tot nu toe nog zonnig uit. Deze week verloor het slechtst 1,1% en lijkt het alleen maar ruimte te maken voor een stijging tijdens de verwachte Amerikaanse renteverhoging.
Vopak en Wolters Kluwer vielen ook weer op met rode cijfers die op weekbasis hard zijn gezakt, met respectievelijk ‑5,5% en ‑6,6%.
Onder de 25 fondsen waren toch nog enkele stijgers te vinden. Zwaargewicht Unilever likte de wonden door met 0,7% op dagbasis te stijgen. De week toont een daling van 0,9% en een negatief beeld.
Ook het ‘saaie’ aandeel Unibail-Rodemco steeg vandaag, met 0,9% en staat daardoor op weekbasis op een verlies van ‑2,6%. Het is sowieso opvallend dat de saaie aandelen de laatste weken verkocht worden. Er lijkt dus iets verrassends op het programma te staan.
De DAX wist erg sterk terug te komen van het ochtendverlies en sloot maar 0,2% lager op 10513 punten. Commerzbank en Deutsche Bank stonden onderaan en verloren daarmee de weekwinst door zo goed als vlak te sluiten. Ook Lufthansa stond mer ‑1,3% weer eens in het rood dankzij de continuerende pilotenstakingen en stijgende olieprijs. Een verlies van 3,85% op weekbasis.
Andere indexen sloten de week ook in het rood af. Zo verloor de BEL20 de afgelopen 5 dagen 1,9% en de CAC40 in Parijs sloot 0,5% lager. De Engelse FTSE100 zakte met 1,6%.
De Italiaanse MIB40 wist deze week met een flinke 3,5% te stijgen waar een landelijk referendum op het punt staat te beginnen. Op jaarbasis staat het nog wel bijna 20% in de min. Daarmee is het de slechtstpresterende index binnen de Eurozone en zelfs binnen Europa.
De EUR/USD kwam wat op adem na de flinke Dollar rally afgelopen weken. Op weekbasis een stijging van 0,7% tot aan een stand van 1,067.
Wall Street.
Op de NYSE werd de divergentie tussen de grote drie iets verminderd. De Dow Jones bleef rond zijn slotstand van gisteren hangen op 19190 punten en de S&P500 steeg een kwart procent tot 2197 punten. Op die brede index is de 2193 een potentiële nieuwe steun, zo zal moeten blijken de komende dagen. Op weekbasis zou er zo’n 0,8% verloren zijn gegaan. Voor de DJ staat daarmee een weekwinst van 0,2% op de borden.
De Nasdaq steeg naar 5274 punten ofwel +0,4%. Daarmee poogt het de daling van 2,5% afgelopen twee dagen wat goed te maken. De index schuurt daarmee tegen de MA20-lijn aan wat een belangrijke indicator is voor de komende dagen. Het weektotaal komt daar momenteel op een flinke ‑2,2%.
De Dollar index kwam om half zes terecht op 100,82 punten en is daarmee op retour van de flinke stijging, allemaal dankzij de reeds ingeprijste renteverhoging die zo goed als zeker over twee weken bekend wordt gemaakt door de Federal Reserve.
Commodities.
Olie blijft nog steeds doorstijgen nadat het vanmiddag toch even wat moest inleveren. De afgelopen drie dagen heeft Brent daarmee al een pittige 14% bijgeschreven. Uit de nabije geschiedenis gaat de stijging uit augustus 2015 nog steeds aan kop toen de graadmeter in drie dagen maar liefst 20% won. Pessimistische blik is dat het vandaag niet eens voorbij het hoogste punt van gisteren komt dus er is een kans dat het binnenkort zal zakken. Zeker omdat de RSI meter niet eens op overbought staat tijdens deze lagere ‘top’. Voor WTI gelden ongeveer dezelfde waarden maar deze Amerikaanse graadmeter bijft wel achter op Brent North Sea Oil dankzij de sterkere dollar.
Brent stond tijdens het Europees slot 0,4% hoger op 54,15 dollar en WTI ging over de toonbank voor een prijs van 51,35 dollar. Een stijging van 0,6%.
Macro-economische cijfers.
Niet zo veel cijfers deze week maar wel een paar zware.
Voor de Britten kwam vanochtend de PMI van de bouwsector naar buiten. Die was in november zachtjes gestegen terwijl analisten juist een daling hadden voorspeld. De managersinkoopindex steeg van 52,6 naar 52,8 punten.
Voor de Eurozone werd de producentenprijsindex ofwel PPI gepubliceerd. Die gaat over oktober dus had daarom niet heel veel invloed op de markten. Er werd echter wel een flinke stijging waargenomen (dat niet zo vaak gebeurt) want op maandbasis steeg deze van 0,1% naar 0,8%. Op jaarbasis is daardoor ook een verbetering te zien wat die steeg van ‑1,5% naar ‑0,4%. Nog steeds sprake van krimp dus.
Een uur voordat Wall Street opende kwam het Amerikaanse banenrapport naar buiten. Volgens dat rapport, waar de Federal Reserve gebruik van maakt, stegen de banen in november van 142.000 stuks naar 178.000. Iets meer dan werd verwacht. Het ADP rapport van afgelopen woensdag liet al een soortgelijke stijging zien. Het werkloosheidspercentage zakte onverwachts flink, van 4,9% naar 4,6% van de totale bevolking. Dat is toch een daling van bijna een miljoen mensen. Ook in Canada is de werkloosheid gezakt, van 7% naar 6,8%.
Het was me wel weer het weekje zo, met als hoogtepunt de OPEC deal van afgelopen woensdag.
Hoewel we bijna aan het einde van het jaar zitten mogen we ons nog ‘verheugen’ op een hoop evenementen! Aanstaande zondag zullen de Italianen zoals u waarschijnlijk al weet een referendum houden waarmee de grondwet gewijzigd kan worden. Verder hebben we nog een laatste vergadering van de ECB waarbij enkele analisten zeggen dat het monetaire beleid verder zal worden verruimd. Ook de Federal Reserve houdt haar laatste vergadering en daar is zo een beetje iedereen het er over eens dat er na exact een jaar weer een renteverhoging doorgevoerd zal worden.
Tot slot worden in Oostenrijk de verkiezingen opnieuw gehouden waar het extreem-rechts een flinke kans maakt om deel te maken uit het parlement. De golf van populisme is over de hele wereld te zien..
Dat zijn voor december de grootste evenementen waarbij de volgende naar mijn weten pas in januari plaatsvindt, namelijk de plaatsneming van ‘mister president-elect Donald Trump’.
Ik wens u een hele prettige avond, een fijn weekend, en zoals altijd mag u aankomende zondag weer de gebruikelijke weekagenda verwachten!
Vriendelijke groet,
Daan van Vliet