De beurzen stonden na een dag nog redelijk optimistisch te zijn geweest, weer flink in het rood. In Azië werd nog vrolijk gereageerd op de deal die OPEC gisteren maakte waardoor de meeste markten vanochtend in het groen eindigden. De Nikkei schreef 1,1% bij en in Shanghai een plus van 0,75%.
Even een kort rondje langs de indexen en grondstoffen:
Europa.
In ons koude kikkerlandje was het vanochtend alweer vrij snel duidelijk dat het geen zonnige dag zou worden (letterlijk en figuurlijk). De AEX zakte welliswaar minder hard dan de overige indexen maar dat had het vooral te danken aan de oliefondsen (Shell +2,4%; SBM +2%). Aan de andere kant stond echter wel het zware Unilever de boel weer omlaag te trekken met ‑2,8%. Het waren uberhaupt de ‘saaie’ aandelen die vandaag flink in het rood stonden. Zo leverde Wolters Kluwer 4,95% in en zakte Vopak met 4,3%. Wordt er plots met veel geld geschoven?
De AEX opende de dag op een koers van 455,9 punten en sloot de dag 0,8% lager op 453,6. De uitbraak lijkt in mijn ogen zeer snel te gebeuren. De MA20 lijn die oploopt en de dalende toppenlijn waar de AEX zich nog steeds aan houdt zorgen voor een steeds smaller speelveld.
De DAX zakte weg tot een koers van 10534 punten. Een verlies van een procent. De rest van de nabije indexen stonden ook in het rood. De Engelse FTSE100 verloor 0,45% en de CAC40 deed het ook minder slecht door 0,39% te verliezen. In Brussel zakte de BEL20 met 0,8%.
Dankzij de in kracht afnemende Dollar steeg EUR/USD met een half procent naar een koers van 1,063.
Wall Street.
Op de NYSE blijven The Big Three uit elkaar lopen waarbij vooral het verschil tussen industriële en technologische aandelen groter wordt. Om half zes stonden de volgende koersen op het bord:
Dow Jones — 19190 (+0,35%)
S&P — 2196,5 (-0,1%)
Nasdaq comp. — 5266 (-0,9%)
Dollar index ‑101,25 (-0,3%)
Commodities.
Ruwe olie blijft nog even doorklimmen en wist weer flink te plussen. Brent stond tijdens het Europees slot op 54,2 dollar (+4,6%) en WTI op 51,5 dollar (+4,2%).
Ook aardgas gaat weer leuk mee omhoog en steeg 3,8% tot aan 3,48 dollar. Daarmee komt het voor dit jaar weer met enkele procenten in de plus te staan.
Ondanks dat de dollar wat zakt profiteert goud daar niet van. Om half zes stond het edelmetaal op een koers van 1168 ofwel 0,4% lager. Zilver won een kleine 0,15% tot aan 16,50 dollar.
Macro-economische cijfers.
Vooral veel internationale cijfers uit de industrie. De PMI’s van november werden namelijk bekendgemaakt (boven 50 goed, onder 50 slecht).
Voor China was dat verrassend genoeg verder gegroeid. De managersinkoopindex steeg van 51,2 naar 51,7. Ook het kleinere Japan steeg een beetje. De index ging van 51,1 naar 51,3 punten.
Voor de Eurozone bleef de index gelijk staan op 53,7 en voor Duitsland zakte het met een tiende punt naar 54,3 punten. Frankrijk klim ietsjes naar 51,7.
Het V.K. viel tegen want daar kwam een onverwachte daling. Echter nog wel positief. De PMI zakte van 54,2 naar 53,4 punten.
Overigens is de werkloosheid voor de Eurozone iets verder gedaald. Het percentage van september werd aangepast van 10% naar 9,9% en voor oktober kwam dat nu uit op 9,8%. In Nederland kwam de werkloosheid uit op 5,7% en Duitsland, met de laagste werkloosheid binnen onze muntunie, noteerde een percentage van 4,1%. Gut geschaft mutti Merkel.
De Amerikaanse werkloosheidsaanvragen kwam voor afgelopen week wat hoger uit dan de vorige keer. Die steeg van 251.000 naar 268.000 mensen. Nicht gut geschaft vati Obama?
Ook in de V.S. kwam de PMI naar buiten en die steeg harder dan verwacht, van 51,9 naar 53,2. De werkgelegenheid in de Amerikaanse industrie is zoals verwacht iets afgezwakt. Het indexcijfer zakte van 52,9 naar 52,3. Dat betekent dat bedrijven dus nog steeds op zoek zijn naar mensen maar wel minder dan in de maand oktober.
Vanavond komen er nog cijfers over de Amerikaanse autoverkopen. Dat wordt vaak gebruikt als indicator voor de koopkracht van consumenten (zoals huizenverkoop).
Agenda voor morgen.
Morgen staat dan weer het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid op de agenda. Die wordt om half drie gepubliceerd. Canada toont een gelijksoortig rapport maar dat interesseert beleggers minder (USA! USA! Toch?)
Verder krijgen we nog de Britse PMI van de bouwsector en zal Spanje zijn eigen werkloosheidscijfer publiceren. Vandaag kwam in het Europees rapport naar buiten dat de Spaanse werkloosheid op een flinke 19,2% staat maar wel hard daalt in vergelijking met vorig jaar.
Nadat Wall Street opent geen cijfers meer (behalve dan de wekelijkse telling van boorplatformen) dus het weekend begint voor de analisten wat eerder. Voor u ook?
Tot slot zullen beleggers in Europa hier en daar wat maatregelen treffen voor het aankomende referendum in Italië. Guy adviseert u even niets te doen want inderdaad, posities mee over het weekend nemen is nu extra risicovol.
Tot slot zullen beleggers in Europa hier en daar wat maatregelen treffen voor het aankomende referendum in Italië. Guy adviseert u even niets te doen want inderdaad, posities mee over het weekend nemen is nu extra risicovol.
Prettige avond!