Beursdagboek US Markets Redactie 30 november 2016, 19:42

...

Daily Roundup - woensdag 30 november 2016

30 november 2016, 19:42 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


Groene beurzen op de laat­ste dag van novem­ber en ook een hec­tis­che dag door de uitein­delijk suc­cesvolle OPEC-bijeenkomst.
De Nikkei sloot vanocht­end vlak op 18308 pun­ten en zo ook ston­den de Europese futures rond de koersen van gis­teren. Dat veran­derde echter alle­maal direct na open­ing van de markten.
Europa.
De AEX opende vanocht­end op 452,3 pun­ten en liet in het eerste han­del­su­ur al zien dat de sky the lim­it is. Mede dankz­ij de flink oplopende oliepri­jzen wis­ten SBM en RDS (en Fugro op de AMX) mooie plussen te lat­en zien van respec­tievelijk 4,6% en 4,1%. Ook zwaargewicht Unilever met +2,3% zorgde ervoor dat de Ams­ter­damse index beter dan de overige beurzen presteerde. UNI gaf aan dat de win­st­marge sneller oploopt dan verwacht en dat horen investeerders graag. Wellicht komt dat door de kinder­ar­beid in Indone­sië bij de ver­gar­ing van pal­molie, dat van­daag door Amnesty Inter­na­tion­al aan het licht werd gebracht (ook andere inter­na­tionale bedri­jven als Nestlé en Kel­log­gs wer­den genoemd).
Gemal­to en Ahold Del­haize waren de ongelukki­gen met ver­liezen van zo’n ‑1,6% en op de AMX zak­te AF-KLM van­wege de sti­j­gende oliepri­jzen en omdat de Ned­er­landse piloten met stakin­gen dreigen. Het aan­deel ver­loor bij­na 2,5%.
De AEX wist dus bovengemid­deld te presteren en won op de dag 4,7 pun­ten tot aan een koers van 457,2. Een winst van ruim een pro­cent. Nu de maand is afges­loten weten we daar ook de eind­stand van. Daar win­nen we bij­na het­zelfde door in novem­ber 4,6 pun­ten ofwel 1,02% te win­nen.
Kijk ook nog even naar de onder­staande dag­grafiek dat een inter­es­sante update is van gis­teren. De dal­ende lijn bli­jft nog steeds geldig die ik al sinds eind okto­ber heb staan.


AEX dag­grafiek
De overige Europese index­en ston­den welliswaar ook in het groen maar prof­i­teer­den min­der van de oplopende oliepri­js. De DAX steeg 0,2% ofwel bij­na 20 pun­ten tot aan 10640. Gas­con­cern Linde won daar 4,7% door­dat Amerikaans branchegenoot Prax­air wederom poogt een fusie te ondernemen.
Lufthansa stond onder­aan door de aan­houdende malaise met de vak­bon­den en de sti­j­gende oliepri­js. De lucht­vaart­maatschap­pij zag het aan­deel 1,6% min­der waard worden.
Op de Franse CAC40, dat zelf met 0,6% steeg, wist buizen­pro­du­cent Val­lourec met 10,5% te sti­j­gen. Ook Total won 2,3% door de oliekoers.
Bij de zuider­bu­ren steeg de BEL20 met 0,3% en wist Umi­core zon­der duidelijk nieuws 3% te winnen.
De Engelse FTSE100 schreef er een plus­je van 0,17% bij tot aan afgerond 6784 punten.
EUR/USD werd min­der waard en stond tij­dens het slot op 1,0578.
Wall Street.
In New York zijn de index­en van­daag scherp verdeeld. Waar de Nas­daq gis­ter nog een goede poging deed de overige twee grote index­en in te halen, werd het van­daag flink afges­traft. De Nas­daq comp. stond 0,6% lager op 5355 punten.
Aan de andere kant wist de Dow Jones indus­tri­al wel te win­nen met een plus van 0,3% tot aan een koers van 19184 pun­ten. Het staat daarmee voor het eerst dit jaar op een winst van meer dan 10%.
De S&P hing wederom in het mid­den en won’ 0,05% tot aan 2206 punten.
De dol­lar index steeg ook weer en stond om half zes op 101,53 pun­ten waar­door het verkooprond­je slechts 4 dagen duurde.
Com­modi­ties.
OPEC.
De dag stond van­daag dus vooral in het teken van OPEC (ofwel Sau­di-Ara­bië) en die wis­ten na maan­den ein­delijk een deal te sluiten. Het is ons nu duidelijk­er gewor­den hoeveel er in pro­duc­tie ver­min­derd wordt en wat dat voor elk land zal gelden. Een ver­rassende wend­ing was de schors­ing van OPEC-lid Indone­sië die om per­soon­lijke rede­nen weigerde om mee te doen aan de deal. Het land was al eens eerder uit de club gestapt en pas sinds 2015 wederom lid geworden.
In totaal komt het neer op een pro­duc­tiev­er­min­der­ing van 1,2 miljoen vat­en per dag (ongeveer 4,5%), dat van start moet gaan op 1 jan­u­ari 2017. De deal zal zes maan­den duren met de mogelijkheid tot ver­leng­ing. Dat zou neerkomen op 32,5 miljoen vat­en olie.
Daar­naast is er met ver­schil­lende niet-leden afge­spro­ken om in totaal nog eens 600.000 vat­en min­der te pro­duc­eren waar­van Rus­land er de helft voor zijn reken­ing neemt. Het land zei eerder nog alleen aan een stop in de groei mee te willen werken, en niet aan een verlaging.
Sau­di-Ara­bië, dat de groot­ste pro­du­cent van de klas is, laat de pro­duc­tie met 486.000 vat­en per dag zakken tot aan 10,06 miljoen vat­en. Iran, dat sinds kort weer inter­na­tion­aal mag han­de­len, kri­jgt een luxe-posi­tie door de groei af te vlakken tot een zoge­naamde freeze. Momenteel pompt dat land zo’n 3,8 miljoen vat­en per dag.
Tot slot wordt op 9 decem­ber een nieuwe bijeenkomst gep­land voor verdere details en afsprak­en en zo, na veel psy­chol­o­gis­che oor­log tussen de ver­schil­lende lan­den, weet OPEC zijn gezichtsver­lies uitein­delijk toch nog te redden.
Brent wist door het posi­tieve nieuws weer boven de 50 dol­lar uit te komen en stond om half zes op 50,95 dol­lar. Een winst van ruim 8%. Het Amerikaanse WTI steeg bij­na net zo veel en kostte tij­dens het Europees slot 48,65 dol­lar per vat.
Aardgas bli­jft duur­der wor­den, hoewel de flinke spurt tot een einde lijkt gekomen. Aan het einde van de dag stond de koers op 3,36 dol­lar ofwel een winst van 1,4%.
De met­al­en goud en zil­ver hebben het van­wege de dol­lar weer eens zwaar. Goud zak­te hele­maal weg tot aan 1171 dol­lar (-1,1%) en eve­naart daarmee de bodem van afgelopen vri­jdag. Zil­ver zak­te met 0,7% tot aan 16,67 dollar.


Macro-economis­che cijfers.
Door al dat OPEC gedoe zijn de macro­ci­jfers van­daag een beet­je onderges­neeuwd. Er kwa­men echter nog een aan­tal grote economis­che indi­ca­toren naar buiten.
Zo bleek de Japanse indus­trie vol­gens een eerste schat­ting nog steeds groei te tonen ter­wi­jl men al op een krimp had gerek­end. Voor okto­ber zak­te de pro­duc­tie van 0,6% naar 0,1%.
De inflatie van de Euro­zone heeft vol­gens een eerste ram­ing een iets sterkere groei lat­en zien door van 0,5% naar 0,6% te kruipen. De Ital­i­aanse en Franse inflatie bleven het­zelfde als in okto­ber (-0,1% en 0,0%).
Verder daalde de Duitse werk­loosheid met 5000 stuks en bleef daar­door sta­biel op 6% staan.
In de V.S. kwam het banen­rap­port van ADP naar buiten. Die zagen een onverwachte groei van 119.000 vorige maand naar 216.000 stuks in novem­ber. De schat­ting kwam uit op 165k.
De Amerikaanse huizen die op het punt staan om verkocht te wor­den (pend­ing sales) is voor okto­ber in groei sta­biel gebleven. Het ging om 110.000 stuks. Vorige maand was er een sterke groei van 1,4%.
Tot slot de weke­lijkse olievoor­raden die tegen alle verwachtin­gen in weer waren ges­lonken. Vorige week was dat al een min van ‑1,25 miljoen vat­en. Deze keer kwam dat uit op ‑0,88mln tegen een verwachte +0,64mln vaten.
Vanavond (20:00) zal het Beige book nog uitkomen waarin alle­maal cijfer­t­jes staan die de Fed­er­al Reserve hanteert voor hun mon­e­taire beleid.
Agen­da voor morgen.
Mor­gen staan er veel indus­triële cijfers op de agenda. 
We trap­pen de dag af met direct een zware PMI, namelijk die van Chi­na. De man­agers uit de maakin­dus­trie bli­jven naar verwacht­ing nog meer inkomen maar iets min­der dan in okto­ber toen het cijfer op 51,2 uitk­wam. Nu wordt dat op 51,0 geschat.
Voor Japan, waar de maakin­dus­trie een stuk klein­er is dan die van Chi­na, voorzi­et men een sta­biele 51,1 punten.
Ook in Europa kri­j­gen we de PMI’s te horen. Er wor­den weinig veran­derin­gen verwacht waar­bij de Euro­zone waarschi­jn­lijk op 53,7 pun­ten bli­jft staan en de groot­ste Europese economie, Duit­s­land, op 54,4. Frankrijk bli­jft naar verwacht­ing op 51,5 en Ital­ië sti­jgt dan van 50,9 naar 51,8.
Op dat grote eiland links van ons, waar de helft van de bevolk­ing niets met ons te mak­en wil hebben, sti­jgt de PMI waarschi­jn­lijk een klein beet­je naar 54,5 punten.
Verder komt voor Europa nog de werk­loosheid naar buiten, die voor de Euro­zone in okto­ber wellicht weer uit komt op 10%.
Tot slot komt een half uur nadat Wall Street is geopend ook dat cijfer voor de V.S. naar buiten. Daar wordt een kleine sti­jging verwacht van 0,3 pun­ten tot aan 52,2. De werkgele­gen­heid in de maakin­dus­trie loopt waarschi­jn­lijk wel wat terug, van 52,9 naar 52,3 pun­ten, maar dat heeft vaak met de seizoe­nen te mak­en (valt ijsco’s mak­en ook onder de maakindustrie?).
Mor­gen dus harde indus­trieci­jfers en hier en daar wat opgetelde werk­lozen in Europa. Verder zullen we moeten zien of olie wat gas terug zal nemen maar dat hoeft niet zo te zijn. De laat­ste keer dat Brent met meer dan 8% steeg vol­gden er nog twee groene dagen van 4,5% en 7%.
Pret­tige avond!

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.