Groene beurzen op de laatste dag van november en ook een hectische dag door de uiteindelijk succesvolle OPEC-bijeenkomst.
De Nikkei sloot vanochtend vlak op 18308 punten en zo ook stonden de Europese futures rond de koersen van gisteren. Dat veranderde echter allemaal direct na opening van de markten.
Europa.
De AEX opende vanochtend op 452,3 punten en liet in het eerste handelsuur al zien dat de sky the limit is. Mede dankzij de flink oplopende olieprijzen wisten SBM en RDS (en Fugro op de AMX) mooie plussen te laten zien van respectievelijk 4,6% en 4,1%. Ook zwaargewicht Unilever met +2,3% zorgde ervoor dat de Amsterdamse index beter dan de overige beurzen presteerde. UNI gaf aan dat de winstmarge sneller oploopt dan verwacht en dat horen investeerders graag. Wellicht komt dat door de kinderarbeid in Indonesië bij de vergaring van palmolie, dat vandaag door Amnesty International aan het licht werd gebracht (ook andere internationale bedrijven als Nestlé en Kelloggs werden genoemd).
Gemalto en Ahold Delhaize waren de ongelukkigen met verliezen van zo’n ‑1,6% en op de AMX zakte AF-KLM vanwege de stijgende olieprijzen en omdat de Nederlandse piloten met stakingen dreigen. Het aandeel verloor bijna 2,5%.
De AEX wist dus bovengemiddeld te presteren en won op de dag 4,7 punten tot aan een koers van 457,2. Een winst van ruim een procent. Nu de maand is afgesloten weten we daar ook de eindstand van. Daar winnen we bijna hetzelfde door in november 4,6 punten ofwel 1,02% te winnen.
Kijk ook nog even naar de onderstaande daggrafiek dat een interessante update is van gisteren. De dalende lijn blijft nog steeds geldig die ik al sinds eind oktober heb staan.
AEX daggrafiek
Kijk ook nog even naar de onderstaande daggrafiek dat een interessante update is van gisteren. De dalende lijn blijft nog steeds geldig die ik al sinds eind oktober heb staan.
AEX daggrafiek
De overige Europese indexen stonden welliswaar ook in het groen maar profiteerden minder van de oplopende olieprijs. De DAX steeg 0,2% ofwel bijna 20 punten tot aan 10640. Gasconcern Linde won daar 4,7% doordat Amerikaans branchegenoot Praxair wederom poogt een fusie te ondernemen.
Lufthansa stond onderaan door de aanhoudende malaise met de vakbonden en de stijgende olieprijs. De luchtvaartmaatschappij zag het aandeel 1,6% minder waard worden.
Op de Franse CAC40, dat zelf met 0,6% steeg, wist buizenproducent Vallourec met 10,5% te stijgen. Ook Total won 2,3% door de oliekoers.
Bij de zuiderburen steeg de BEL20 met 0,3% en wist Umicore zonder duidelijk nieuws 3% te winnen.
De Engelse FTSE100 schreef er een plusje van 0,17% bij tot aan afgerond 6784 punten.
EUR/USD werd minder waard en stond tijdens het slot op 1,0578.
Wall Street.
In New York zijn de indexen vandaag scherp verdeeld. Waar de Nasdaq gister nog een goede poging deed de overige twee grote indexen in te halen, werd het vandaag flink afgestraft. De Nasdaq comp. stond 0,6% lager op 5355 punten.
Aan de andere kant wist de Dow Jones industrial wel te winnen met een plus van 0,3% tot aan een koers van 19184 punten. Het staat daarmee voor het eerst dit jaar op een winst van meer dan 10%.
De S&P hing wederom in het midden en ‘won’ 0,05% tot aan 2206 punten.
De dollar index steeg ook weer en stond om half zes op 101,53 punten waardoor het verkooprondje slechts 4 dagen duurde.
Commodities.
OPEC.
De dag stond vandaag dus vooral in het teken van OPEC (ofwel Saudi-Arabië) en die wisten na maanden eindelijk een deal te sluiten. Het is ons nu duidelijker geworden hoeveel er in productie verminderd wordt en wat dat voor elk land zal gelden. Een verrassende wending was de schorsing van OPEC-lid Indonesië die om persoonlijke redenen weigerde om mee te doen aan de deal. Het land was al eens eerder uit de club gestapt en pas sinds 2015 wederom lid geworden.
In totaal komt het neer op een productievermindering van 1,2 miljoen vaten per dag (ongeveer 4,5%), dat van start moet gaan op 1 januari 2017. De deal zal zes maanden duren met de mogelijkheid tot verlenging. Dat zou neerkomen op 32,5 miljoen vaten olie.
Daarnaast is er met verschillende niet-leden afgesproken om in totaal nog eens 600.000 vaten minder te produceren waarvan Rusland er de helft voor zijn rekening neemt. Het land zei eerder nog alleen aan een stop in de groei mee te willen werken, en niet aan een verlaging.
Saudi-Arabië, dat de grootste producent van de klas is, laat de productie met 486.000 vaten per dag zakken tot aan 10,06 miljoen vaten. Iran, dat sinds kort weer internationaal mag handelen, krijgt een luxe-positie door de groei af te vlakken tot een zogenaamde freeze. Momenteel pompt dat land zo’n 3,8 miljoen vaten per dag.
Tot slot wordt op 9 december een nieuwe bijeenkomst gepland voor verdere details en afspraken en zo, na veel psychologische oorlog tussen de verschillende landen, weet OPEC zijn gezichtsverlies uiteindelijk toch nog te redden.
Brent wist door het positieve nieuws weer boven de 50 dollar uit te komen en stond om half zes op 50,95 dollar. Een winst van ruim 8%. Het Amerikaanse WTI steeg bijna net zo veel en kostte tijdens het Europees slot 48,65 dollar per vat.
Aardgas blijft duurder worden, hoewel de flinke spurt tot een einde lijkt gekomen. Aan het einde van de dag stond de koers op 3,36 dollar ofwel een winst van 1,4%.
De metalen goud en zilver hebben het vanwege de dollar weer eens zwaar. Goud zakte helemaal weg tot aan 1171 dollar (-1,1%) en evenaart daarmee de bodem van afgelopen vrijdag. Zilver zakte met 0,7% tot aan 16,67 dollar.
Macro-economische cijfers.
Door al dat OPEC gedoe zijn de macrocijfers vandaag een beetje ondergesneeuwd. Er kwamen echter nog een aantal grote economische indicatoren naar buiten.
Zo bleek de Japanse industrie volgens een eerste schatting nog steeds groei te tonen terwijl men al op een krimp had gerekend. Voor oktober zakte de productie van 0,6% naar 0,1%.
De inflatie van de Eurozone heeft volgens een eerste raming een iets sterkere groei laten zien door van 0,5% naar 0,6% te kruipen. De Italiaanse en Franse inflatie bleven hetzelfde als in oktober (-0,1% en 0,0%).
Verder daalde de Duitse werkloosheid met 5000 stuks en bleef daardoor stabiel op 6% staan.
In de V.S. kwam het banenrapport van ADP naar buiten. Die zagen een onverwachte groei van 119.000 vorige maand naar 216.000 stuks in november. De schatting kwam uit op 165k.
De Amerikaanse huizen die op het punt staan om verkocht te worden (pending sales) is voor oktober in groei stabiel gebleven. Het ging om 110.000 stuks. Vorige maand was er een sterke groei van 1,4%.
Tot slot de wekelijkse olievoorraden die tegen alle verwachtingen in weer waren geslonken. Vorige week was dat al een min van ‑1,25 miljoen vaten. Deze keer kwam dat uit op ‑0,88mln tegen een verwachte +0,64mln vaten.
Vanavond (20:00) zal het Beige book nog uitkomen waarin allemaal cijfertjes staan die de Federal Reserve hanteert voor hun monetaire beleid.
Agenda voor morgen.
Morgen staan er veel industriële cijfers op de agenda.
We trappen de dag af met direct een zware PMI, namelijk die van China. De managers uit de maakindustrie blijven naar verwachting nog meer inkomen maar iets minder dan in oktober toen het cijfer op 51,2 uitkwam. Nu wordt dat op 51,0 geschat.
Voor Japan, waar de maakindustrie een stuk kleiner is dan die van China, voorziet men een stabiele 51,1 punten.
Ook in Europa krijgen we de PMI’s te horen. Er worden weinig veranderingen verwacht waarbij de Eurozone waarschijnlijk op 53,7 punten blijft staan en de grootste Europese economie, Duitsland, op 54,4. Frankrijk blijft naar verwachting op 51,5 en Italië stijgt dan van 50,9 naar 51,8.
Op dat grote eiland links van ons, waar de helft van de bevolking niets met ons te maken wil hebben, stijgt de PMI waarschijnlijk een klein beetje naar 54,5 punten.
Verder komt voor Europa nog de werkloosheid naar buiten, die voor de Eurozone in oktober wellicht weer uit komt op 10%.
Tot slot komt een half uur nadat Wall Street is geopend ook dat cijfer voor de V.S. naar buiten. Daar wordt een kleine stijging verwacht van 0,3 punten tot aan 52,2. De werkgelegenheid in de maakindustrie loopt waarschijnlijk wel wat terug, van 52,9 naar 52,3 punten, maar dat heeft vaak met de seizoenen te maken (valt ijsco’s maken ook onder de maakindustrie?).
Morgen dus harde industriecijfers en hier en daar wat opgetelde werklozen in Europa. Verder zullen we moeten zien of olie wat gas terug zal nemen maar dat hoeft niet zo te zijn. De laatste keer dat Brent met meer dan 8% steeg volgden er nog twee groene dagen van 4,5% en 7%.
Prettige avond!