De Nikkei zakte voorbeurs flink maar wist richting het Japanse slot toch nog ver terug te krabbelen om 0,13% lager te sluiten op 18357 punten. De overige beurzen in het verre oosten wisten wel in de plus te eindigen.
Europa.
In navolging op het gekwakkel van de Europese beurzen vorige week was het vandaag weer raak. De futures stonden al licht in het rood en direct na opening zakten de indexen al weg.
De AEX opende op 455,9 (laagste stand vrijdag) en sloot uiteindelijk 5,3 punten lager (-1,15%) op een stand van 452,7. Daarmee is ook weer het laatste stukje gap (worden altijd gesloten!) dicht en lijkt de weg richting de MA20 lijn weer genomen te zijn. Daar zigzaggen we al maanden lang om heen want we gaan immers zijwaarts. 450,4 zou dus een eerste koersdoel zijn maar de zone 447⁄448 is een sterke magneet dus waarschijnlijk vallen we weer daar naar terug.
Weinig groene fondsen op het Damrak vandaag waarbij op de AEX alleen Gemalto steeg met een plus van bijna 2% dankzij dubbel nieuws. Een nieuwe samenwerking met het Chinese Huawei en een gewonnen patentrechtzaak zorgden voor optimisme.
Aan de andere kant waren het vooral de financials en oliefondsen die slecht presteerden. ABN zakte met 2,6% en ING met 1,8%. Ook de verzekeraars stonden tot 1,4% in het rood. Bij Aegon werd bekend dat Matthew Rider de nieuwe financieel directeur wordt vanaf 1 januari. In het verleden had hij dezelfde functie bij ING Insurance.
In Frankfurt zakte de DAX weer onder de 10600 en eindigde op een stand van 10583 punten. Da’s een verlies van 116,6 punten ofwel ‑1,1%.
Ook daar waren het de financials die flinke tikken kregen. Deutsche Bank zakte 2,5% weg en Commerzbank zag nog eens 3,1% van zijn waarde verdampen. Ook Lufthansa deed weer slechte zaken met een verlies van 2,3% doordat de piloten na een korte pauze weer het staken zullen hervatten. Daarmee komen er weer honderden vluchten te vervallen en blijft het drama tussen de bonden en de luchtvaartmaatschappij doorgaan. Nu al ruim twee jaar..
De BEL20 verloor 0,85% en in Parijs zakte de CAC40 met 0,9%. De FTSE100 was de beste van de slechtste en verloor 0,6% tot net geen 6800 punten.
EUR/USD bleef aan het einde van de dag onbewogen op 1,059.
Wall Street.
Ook in New York zakten de indexen wat weg na vorige week weer flink in waarde te zijn toegenomen. De rode cijfers vallen echter enorm mee en het gaat tot nu toe gewoon om gezonde winstnemingen. De Dow Jones stond om half zes op 19095 punten, een verlies van 0,3%. Ook de S&P en NQ comp verloren tot aan 0,3%.
De dollar index begon vanaf de lunch weer te stijgen na eerst in het rood te zijn gedoken. Tijdens het Europees slot stond het een tiende van een procent hoger op 101,4 punten, de top uit maart 2015.
Commodities.
Ruwe olie schommelt zoals verwacht heen en weer naar mate we dichter bij de OPEC vergadering komen. Die vindt woensdag plaats in Wenen. Afgelopen vrijdag werd nog bekend dat Saudi-Arabië de meeting met Rusland, die voor vandaag gepland stond, had afgeblazen. Reden was dat ze het verspilde moeite zouden vinden omdat Rusland niet van plan is om de productie te verminderen.
Venezuela en Algerije zijn wél naar Moskou afgereisd in een poging de Russen om te praten.
Brent stond tijdens het slot op 49,2 dollar (+2,2%) en WTI steeg naar 47 dollar (+2,4%) per vat.
Aardgas is nog steeds niet te stoppen en kostte om half zes 3,2 dollar. Een stijging van ruim 4%. Daarmee staat het een paar cent onder de openingskoers van dit jaar (3,25 dollar).
Goud wist wat duurder te worden doordat de dollar het gas los laat (let dus op, mocht de dollar weer wat zakken dan ontstaan kansen). Tijdens het Europees slot kostte het edelmetaal 1190 dollar an ounce (+0,7%). Zilver kostte 16,65 wat goed is voor een stijging van driekwart procent.
Macro-economische cijfers.
Betreft cijfers was de agenda zo goed als leeg. ECB president Mario Draghi sprak vanmiddag wel tijdens een hoorzitting van het ECON (onderdeel Europees Parlement). Daar zei hij dat onze centrale bank op 8 december zal besluiten of het monetaire beleid zal moeten worden aangepast. Hij wilde nog geen uitspraak doen over wat het effect van Trump (dollar) zal zijn op de Eurozone en rentes. Daarnaast herhaalde hij nog eens scherp dat de ECB maar zo veel kan doen om de economie te stimuleren en dat het vooral in de handen van de Europese regeringen ligt zoals het oplossen van de bankenproblemen.
Agenda voor morgen.
Morgen om half zeven komt het CBS in Nederland met het bedrijfsvertrouwen in november. Vorige maand kwam dat uit op 4,3 punten.
Een uur voordat de beurzen openen krijgen we de Duitse importprijzen te horen. Die zijn waarschijnlijk verbeterd.
Verder zullen de Duitsers, en Spanjaarden en Belgen ook, de eerste schattingen van de inflatie van november kenbaar maken. Verwacht daar niet veel verandering in.
Voor de Eurozone krijgen we om 11:00 het maandelijke business rapport over bedrijfsklimaat en vertrouwen.
In de V.S. staan het BNP voor het derde kwartaal gepland (eerste schatting) en ook het consumentenvertrouwen voor deze maand. Die is naar verwachting gestegen van 98,6 naar 101,2 punten.
Prettige avond.