In navolging op de kleine rode uitslagen in Azië startten de Europese beurzen aardig in de min. Het werd echter een schommeldagje met uiteindelijk veel plussen en enkele uitzonderingen.
De Nikkei in Japan sloot vandaag een kwart procentje lager sinds het de afgelopen twee weken flink aan kracht had gewonnen. Dat kwam vooral ook door de oplopende USD/JPY die sinds gisteren wat gas terug neemt.
Europa.
De AEX opende de handelsdag op 451,3 om daarbij direct naar beneden te schieten naar 449,5 (Ik schreef u gisteren al dat mijn koersdoel voor vandaag 450 met als uitschieter 447⁄448 zou zijn). Na flinke schommelingen wist de AEX echter een belangrijke horde te overwinnen en dat is dat de index boven de MA20 én MA50 gemiddeldelijnen is gebleven. Daarmee behoudt het veel kracht voor een uitbraakpoging. Anderzijds is er wel het probleem van de steeds lagere toppen. Er is nu sprake van een dalende lijn die op heden al onder de 458 beweegt. Die lijn moeten we echt zien te doorbreken anders wordt het speelveld kleiner en kleiner.
De financiële fondsen presteerden vandaag beter dan gemiddeld na de vorige dagen nog juist het blok aan het been te zijn geweest. ABN steeg met 1,5% en ING met 0,8%. Onder de verzekeraars waren winsten van 0,6% tot 1,1%.
Aan de onderkant van de Nederlandse aandelen hingen de oliefondsen die met de olieprijs meezakten. OPEC natuurlijk.. SBM verloor het meeste met ‑2,8%.
Ook Ahold Delhaize sloot de dag af in het rood na eerst alle hoeken van het veld gezien te hebben. De verkoper van levensmiddelen stond op het einde 1,1% lager dankzij een nieuw advies van Macquarie dat het koersdoel van neutraal naar underperfom verlaagde. Ze gaven als reden de moeilijke Amerikaanse markt door veel concurrentie. Overigens staat de koers al maanden lang onder druk sinds de fusie afgelopen zomer is afgerond.
De DAX won vandaag 0,35% tot aan 10620 punten en staat daarmee weer boven die belangrijke 10600.
In Parijs wist de CAC40 een mooie 0,9% te winnen. Daar werd bekend dat de Franse consumenten in oktober flink meer hadden gespendeerd dan werd gedacht.
In Brussel steeg de BEL20 met 0,2% en de Engelse FTSE100 wist de flinke ochtendverlies in te perken tot een ‑0,4% op 6772 punten.
EUR/USD steeg om half drie uit de rode cijfers na bekendmaking van de Amerikaanse BNP en kwam om half zes vlak uit op 1,061.
Wall Street.
Op de NYSE hadden de bulls weer de overhand nadat zij gisteren een verkoopdagje toestonden.
De Dow Jones stond een tiende procent hoger op 19122 punten, zo’n 30 punten van de all time high verwijderd.
De graadmeter voor technologie, Nasdaq, wist het nog beter te doen en stond tijdens ons slot op 5388 punten. Een winst van 0,4%. Het komt daarmee in ieder geval weer in de buurt van de S&P.
Die index hing overigens meer in het midden met een winst van 0,2% tot aan 2206 punten.
De Dollar index stond vlak op 101,1 punten en geeft daarmee voor de vierde dag op rij wat toe. Dat mag ook wel na een stijging van bijna drie weken.
Commodities.
Ruwe olie zakte weer in naar mate we dichter bij de ‘spannende’ OPEC vergadering komen, die morgen van start gaat. WTI stond om half zes op 45,3 dollar. Een verlies van 3,6%. Brent verloor 3,4% tot aan 47,5 dollar per vat waarmee het verschil tussen de twee verder uitloopt. Dat is grotendeels te danken aan de dollarprijs.
Aardgas moet vandaag even uithijgen na de eerdere stevige plussen en stond 0,4% lager op 3,3 dollar.
Edelmetaal goud blijft voorlopig hangen tussen de 1180 en 1200 dollar en voor zilver geldt hetzelfde rond de 16,5 dollarkoers. Moeilijke en oninteressante koersbewegingen.
Macro-economische cijfers.
Vandaag hadden we enkele interessante cijfers, of ze nou invloed hadden op de markten of niet. In Nederland schijnt het ondernemersvertrouwen voor november te zijn gedaald van 4,3 naar 3,4 punten. Bijft dus nog matig positief maar het wil ook niet meer echt stijgen gezien de afgelopen cijfers.
In Duitsland zijn de importprijzen voor oktober iets harder gegroeid dan aanvankelijk werd geschat. Die gingen van 0,1% naar 0,9%.
De Franse consumentenuitgaven in diezelfde maand stegen van ‑0,4% naar 0,9%. Analisten hadden een kleinere groei van 0,4% voorspeld.
De eerste schatting van de Spaanse inflatie van deze maand kwam wederom uit op 0,7% en valt daarmee mee. De verwachting stond op een afnemende jaargroei naar 0,5%.
Later werd de Belgische inflatie bekendgemaakt en die zakte van 0,3% naar 0,1% voor deze maand. Op jaarbasis blijft het daarmee nog wel rond de 1,8% en is daarmee gemiddeld een stuk hoger dan in de rest van de Eurozone.
Ook Duitsland publiceerde de eerste inflatieschatting voor november en die zakte van 0,2% naar 0,1%. Op jaarbasis blijft de groei daardoor op 0,8% staan.
De Amerikaanse consument is volgens het Conference Board in deze maand zekerder geworden over de economie. Het consumentenvertrouwen steeg van 110,8 naar een onverwacht hoge 107,1 punten. Dat is in jaren niet meer zo hoog geweest want daar moeten we voor terug naar voor de crisis (oei als dat maar goed gaat).
Agenda voor morgen.
Morgen staan onder andere de Nederlandse en Franse inflatie op de agenda die beiden voorbeurs bekend worden gemaakt. Italië slaapt uit en zal hun cijfers om 11:00 bekendmaken. Dat geldt ook voor de EU en Eurozone. Het betreft hier allemaal eerste schattingen voor november.
Mario Draghi zal om half twee nog uitleg geven tijdens een korte presentatie.
Eerder op de ochtend krijgen we ook nog te maken met de Duitse werkloosheid waar men een kleine daling van 5000 werklozen verwacht. In totaal zou dat wederom 6% van de bevolking zijn.
Kwart over twee brengt ons het maandelijkse ADP banenrapport dat altijd twee dagen eerder verschijnt op het officiële Amerikaanse rapport. Het HR-bedrijf voorziet een groei van 147.000 naar 165.000 nieuwe banen.
Later staan er nog de Canadese BNP, de Amerikaanse wachtende huizenverkopen en wekelijkse olievoorraden op de agenda.
Over olie gesproken, in uw agenda staat natuurlijk ook het acroniem OPEC geschreven. Jazeker, want zij zullen vanaf des morgens vergaderen op het hoofdkantoor in Wenen en dat duurt naar verwachting de hele dag. Als het echt ruziën wordt zullen ze al vrij snel laten weten dat de deal is mislukt. Mocht het met een hoop energie toch lukken dan krijgen we dat laat in de middag of pas in de avond te horen. Waarschijnlijk zijn de Europese beurzen al gesloten dus houd de futures en natuurlijk de olieprijs goed in de gaten. Zeker op de AEX kan dat de nodige invloed hebben.
Over olie gesproken, in uw agenda staat natuurlijk ook het acroniem OPEC geschreven. Jazeker, want zij zullen vanaf des morgens vergaderen op het hoofdkantoor in Wenen en dat duurt naar verwachting de hele dag. Als het echt ruziën wordt zullen ze al vrij snel laten weten dat de deal is mislukt. Mocht het met een hoop energie toch lukken dan krijgen we dat laat in de middag of pas in de avond te horen. Waarschijnlijk zijn de Europese beurzen al gesloten dus houd de futures en natuurlijk de olieprijs goed in de gaten. Zeker op de AEX kan dat de nodige invloed hebben.
Maar voor nu.. wens ik u een hele prettige avond!