Wat een drukke week voor de beurzen zeg. Allemaal natuurlijk vanwege de Amerikaanse verkiezingen. Het handelsvolume is in één klap weer terug omhoog want een hoop beleggers zullen hun strategieën moeten aanpassen vanwege de verassende uitslag. In Japan schommelde de Nikkei deze week omlaag en omhoog met een koersverschil van maarliefst 9%. In totaal schrijft de index er 2,8% bij.
Europa.
Hoewel de beurzen in Europa eerst nog euforisch reageerden na Trump’s overwinning, lijkt het tij voor veel aandelen toch te keren. Vandaag gingen de indexen die weinig industriële notities hebben aardig naar beneden.
De AEX daalde vandaag iets meer dan een procent en eindigde de week op 445,4 punten. Dat kwam voornamelijk door zwaargewicht Shell. De Brits-Nederlandse olieproducent zakte 4,25%. De lichtere aandelen die in het groen stonden konden de index niet redden. Grootste stijger was Ahold Delhaize met 2,46%. Gisteren daalde het levensmiddelenbedrijf nog met ruim 3%.
Op weekbasis schrijft de hoofdindex er wel 1,1% bij ten opzichte van vorige week maar de candle is een dojicandle wat wijst op onzekerheid. We blijven daardoor maar zijwaarts varen.
Bij onze oosterburen heeft de DAX vandaag een klein plusje van 0,35% laten zien tot aan 10668 punten. Dat brengt het weektotaal op een winst van een mooie 409 punten. Vooral de autoproducenten en Deutsche Bank (Flink vertegenwoordigd in de V.S.) presteren nu goed. De bank die de laatste weken slecht in het nieuws kwam steeg deze week met maarliefst 20,6%. Ook Commerzbank doet het niet onaardig met een plus van 12,75%.
In Brussel sloot de Bel20 vlak en ook op weekbasis is de koers bijna gelijk gesloten als dat het maandag opende. Ten opzichte van vorige week is er wel een winst van 1,5% te zien.
Postorderbedrijf Bpost, dat al twee weken lang wegzakt, kreeg gisteren nog de hardste klap. Het nieuws bracht ons vandaag de melding dat PostNL niet ingaat op het overnamebod. Bpost verloor over de week 8,8% van de waarde.
De Franse CAC40 stijgt op weekbasis 2,55%. Ook daar wisten de financials zoals BNP Paribas en Société Générale aardig te stijgen. Renault wist in tegenstelling tot andere autobouwers de week niet positief af te sluiten. Het aandeel sloot 1,3% lager.
Tot slot nog de FTSE100 van het Verenigd Koninkrijk. Die index steeg in het begin van de week nog aardig maar dankzij alle investeringsmaatschappijen waar het rijkelijk mee gevuld is daalde het de afgelopen twee dagen toch nog aardig. Onderaan de streep bleef een plus van 0,55% over.
Wall Street.
In New York komen de grote drie iets meer tot rust na de flinke bewegingen afgelopen dagen. De indexen stegen voor de verkiesingsuitslag al flink maar de industriële Dow Jones is tot nu toe de grote winnaar. Een stijging van 5% op weekbasis is al jaren niet meer voorgekomen (mits het vanavond boven de 18800 sluit). Op jaarbasis begint de index dan ook flink vooruit te lopen op de rest.
De graadmeter voor technologie krijgt het door The Donald waarschijnlijk een stuk moeilijker. We weten dat de productie vooral in China plaatsvindt en we weten ook dat Trump niet blij is met het handelsverdrag tussen de twee landen. Beleggers zijn in die sector dus voorzichtiger geworden. De Nasdaq100 heeft er tot nu toe zo’n 1,9% bijgeschreven.
De Standards&Poor500 hangt er tussenin en stond om half zes op weekbasis zo’n 3,5% in de plus.
Ondanks dat beleggers minder zeker zijn geworden van een renteverhoging (polls daalden van ruim 80% naar zo’n 55% kans voor december) is de dollar wel weer sterker geworden. Deze week krijgt het er zo’n 2% bij tot aan 99 punten.
Commodities.
De ruwe olie krijgt keer op keer klappen mede dankzij de verschillende rapporten die deze week zijn uitgekomen van onder andere het IEA en OPEC. Die laatste heeft sinds gisteren de prijsverwachting met 20 dollar verlaagd van 60 naar 40 in de nabije toekomst. Het IEA schreef al in het rapport dat de verwachte productie dit jaar nog iets afneemt maar dat er volgend jaar wel veel meer extra vaten per dag bijgepompt zullen worden, terwijl de vraag niet tot weinig zal stijgen.
De twee belangrijkere graadmeters, Brent en WTI, zakten vandaag door tot aan de bodems uit augustus en dat wordt gezien als zware steun. Mocht bijvoorbeeld Brent door die steun van 43,3 zakken dan wacht de volgende bodem van 40,5 dollar te wachten. Klein optimisme is dat OPEC nog met een deal moet komen al acht ik de kans klein dat zij hun arrogantie en eigen belang kunnen overwinnen.
Aardgas verliest ook al weken aan waarde en zakte deze week met nog eens bijna 5%.
Goud zag er tot en met volgende week veelbelovend uit maar dat is nu veranderd. De steun van de afgelopen weken lijkt doorbroken mits het onder 1240 sluit. De rare koersontwikkelingen door al het nieuws maken het wel een moeilijk te behandelen commodity. Zilver schrijft er vandaag ruim 6% af en lijkt hetzelfde lot te ondergaan. 17,15 dollar moet blijven staan anders ziet het er slecht uit.
Macro-economische cijfers.
Vandaag werden in Duitsland de inflatiecijfers gepubliceerd. Die zijn naar de verwachtingen gelijkgebleven. Voor oktober komt die op jaarbasis weer op 0,8% te liggen. Voor Nederland werd gister bekend dat de inflatie van 0,1% naar 0,4% op jaarbasis is gestegen.
In de V.S. is de voorlopige schatting van het Michigan consumerreport van deze maand naar buiten gekomen. Die is harder gestegen dan gedacht. Let daar wel op dat de data over consumentenverwachting en ‑sentiment van voor de verkiezingsuitslag komt dus over twee weken waarschijnlijk flink zullen zakken.
Verder kwamen er deze week nog wat cijfers over onder andere de Europese verkopen in de detailhandel. Die zijn in september wederom met 0,2% gedaald.
In China zijn in oktober de export (-7,3%) en import (-1,4%) wederom flink gedaald maar iets minder hard dan een maand eerder. De Chinese inflatie is in oktober gelijk gebleven op 2,1%.
De Duitse fabrieksorders en industriële productie tonen in septemper krimp.
In de V.S. zijn de olievoorraden wederom gestegen nadat ze vorige week al een record van 14 miljoen extra vaten hadden. Nu zijn dat er zo’n 2,4mjn extra.
Tot slot zijn de huizenprijzen in Engeland volgens de Helifax index met 1,4% gestegen tegen een verwachting van 0,2%. Ook de productie in de maakindustrie groeide met 0,6%.
Kwartaalcijfers.
Deze week kwamen er op de AEX nog aardig wat bedrijven met kwartaalcijfers.
Zo kregen we te horen van ArcelorMittal, Vopak en Altice. Ook SBM Offshore gaf een update. Daarmee hebben we bijna alle 25 indexnotities gehad en dan zult u van mij een globale samenvatting krijgen.
Een pittige week dus, niet alleen op de beurs maar ook gewoon op het nieuws. Het populisme heeft een flinke winst bemachtigd met Trump waardoor ik persoonlijk denk dat de mogelijkheden in Europa ook zullen groeien, of u daar nu blij mee bent of niet. Opstanden met de daarbijbehorende rellen zijn in de V.S. al in volle gang. Laten we hopen dat we die onrust in ieder geval niet in ons koude kikkerlandje krijgen want dat is nergens voor nodig. Zo slecht loopt het hier toch niet?
Prettig weekend en zondag kunt u zoals gewoonlijk de weekagenda verwachten!