Een gemixt beeld op de internationale markten. In het verre oosten sloten de beurzen nog flink in het groen omdat zij gisteren als enige met harde verliezen de handel uitgingen. Op de balans blijft er dus niet veel over in vergelijking met ons. In Europa zijn de beurzen toch weer wat pessimistischer geworden.
Europa.
De driedaagse stijging die maandag begon is vandaag alweer tot een halt geroepen. De meeste Europese indexen sloten uiteindelijk allemaal in het rood, vooral door de daling tijdens de gecombineerde handelsuren met Amerika. In de ochtend wisten zij juist nog in het groen te staan. Wellicht door handelaren die van gisteren kort op de bal spelen.
De AEX daalde 0,96% naar 450 punten. Een verlies van 4,35 punten ten opzichte van gisteren. Weer terug onder de MA20 & 50 lijnen. Daarentegen veerde de index wel weer op van de zware steun op 448.
Grootste stijger was Aegon met +13,7% dankzij goede kwartaalcijfers. De koers van 4,65 werd al in het eerste uur gehaald en de rest van de dag bleef het daar hangen. Optimisme dus. Wel een flinke gap tussen 4,1 en 4,4 euro dus eens zien of het om een break away gap gaat. Een pullback naar 4,4 zal er ongetwijfeld komen tussen morgen en enkele weken. Daarna een bounce vanaf 4,4 zou een zeer bullish sentiment betekenen.
KPN was de grootste daler met ‑4,6%. Dat kan zijn dankzij bericht van T‑mobile dat zij meer klanten hebben geworven in tegenstelling tot KPN en Vodafone.
Ook Unilever en RELX vielen onder de grotere verliezers.
Op de AMX wist OCI flink te stijgen dankzij beter dan verwachte cijfers. Het aandeel schreef er 12,4% bij.
In Duitsland daalde de DAX met 0,15% 0fwel een verlies van 16 punten tot aan 10630. Deutsche Bank, Commerzbank en Siemens waren de grotere stijgers. De laatste meldde dat de gezondheidstak een zelfstandig bedrijf met beursnotering zal worden.
In België sloot de BEL20 met ‑1,35%. Daar zakte Bpost vanwege tegenvallende cijfers met ‑7,3%. Het bedrijf poogt voor de tweede keer om PostNL over te nemen maar krijgt nu weerstand van de Nederlandse overheid.
De Franse CAC daalde met 0,28% en de FTSE in Londen sloot met ‑1,18% tot aan 6830 punten.
EUR/USD was bij opening 1,093 waard en tijdens het slot 1,087.
Wall Street.
Op de NYSE zijn de grote drie verdeeld. De Dow Jones doet goede zaken met aankomend president Trump. De index voor industrie steeg om half zes naar 18710 punten, ruim boven het oude record van 18636. Ook de Dow Jones transport stijgt flink en kwam op 8520 punten (+1,2%). De Nasdaq doet het daarentegen een stuk slechter en zakte met ruim ‑1,5% naar 4740 punten. De S&P schommelt er meer tussenin en stond tijdens het Europees slot nagenoeg vlak op 2160 punten.
Commodities.
Ruwe olie mocht weer eens minder waard worden. Reden ligt vooral bij het maandelijkse IEA energierapport dat wederom een hogere olieproductie verwacht van landen buiten de OPEC. Nog een reden waarom een OPEC deal weinig invloed zou hebben en dus waarschijnlijk niet door gaat.
Dit jaar zou de productie volgens hen echter nog flink afnemen met 900.000 vaten per dag.
Goud daalde met ‑1% naar 1264 dollar. Zilver wist net als gisteren weer te stijgen en kwam om half zes op 18,52 dollar te staan. Dat presteert sinds 1 januari wel een stuk beter met +33,1%. Goud staat tot en met gisteren 20,3% in de plus.
Macro-economische cijfers.
Gisteren besloot de centrale bank in Nieuw-Zeeland de rente te verlagen van 2% naar de verwachte 1,75%.
Vandaag bleek in Frankrijk de industrie productie van september gedaalt te zijn met ‑1,1%. Een maand eerder was er nog sprake van groei met +2,3%. Duitsland meldde begin deze week ook al een stevige daling.
De Nederlandse inflatie is in oktober gestegen van 0,1% naar 0,4%. Zonder de sterk fluctuerende prijzen zoals energie en voedsel was dat 0,6%.
De wekelijkse werkloosheidsaanvragen in de VS zijn lager uitgevallen dan verwacht. Vorige week kwam dat cijer op 265.000 en nu op 254.000.
Agenda voor morgen.
Morgen staan er wederom weinig cijfers op de agenda. Wel komt Duitsland voorbeurs al met de inflatiecijfers naar buiten. Men verwacht voor oktober dezelfde cijfers als een maand daarvoor.
Als de kroketjes net uit het vet zijn gehaald komt OPEC met het maandelijkse rapport. Dat is om 12:00. Let dus op de oliekoersen.
Tot slot komen er in de Verenigde Staten nog de consumentencijfers van het Michiganreport. Dat gaat over het sentiment en verwachtingen over november. Verwacht daar nog niet veel van aangezien die cijfers van voor de presidentsverkiezingen zijn en het om eerste schattingen gaat.
Bedrijfsnieuws
- Boskalis (NL), baggeraar, tussentijdse verklaring Q3.
- Allianz (DE), verzekeraar, verwachte omzet 26,4 mjd. Dollar.
Morgen dus wat beweging op het OPEC rapport, de duitse inflatiecijfers en wellicht nog wat fallout van de Amerikaanse verkiezingen.
Prettige avond!