U hebt het gisteren en anders vanochtend vast al wel gehoord. De FBI laat Clinton weer met rust nadat ze een week lang intensief onderzoek naar nieuwe emails hadden gedaan. Gisteravond lieten zij weten dat Hillary Clinton volgens hen niets fout heeft gedaan m.b.t. het emailschandaal. De markten haalden opgelucht adem omdat zij de vrouwelijke presidentskandidaat weer meer kans zien maken. Voordat de handel in Europa begon sloot de Japanse Nikkei 1,6% hoger en de hoofdindex van Hong Kong steeg 0,7%.
Europa.
De Europese futures stonden net zoals vorige dinsdag al flink in de plus maar in tegenstelling tot die dag wisten de indexen vandaag wel in het groen te sluiten. De vijfdaagse verliesreeks is dus beïndigd en de week start sterk, maar de vraag is of we daar vanaf woensdag een vervolg aan kunnen geven.
In Amsterdam stond de AEX bij het slaan van de bel al op 446. Een sprong van 5,5 punten. Heel veel actie was er daarna niet meer en de slotstand kwam uiteindelijk op het hoogste punt van de dag te liggen. 448,2. Een winst van 7,7 punten ofwel +1,75%.
Grootste stijger op het hoofdfonds was Altice met 3,5%, op de voet gevolgd door ArcelorMittal met 3,4%. De staalfabrikant zal morgenvroeg de kwartaalcijfers tonen. Wellicht dat dit een voorproefje was voor morgen want het aandeel weet nog wel eens flinke sprongen te maken. Hoe lijkt dat anders voor Vopak, dat vandaag de grootste daler was met 1,4%. Het bedrijf voor chemieopslag liet vandaag al de kwartaalcijfers zien. Daar werd een kleine daling in de omzet waargemaakt van zo’n 3%. De operationale winst steeg wel en daardoor blijven de verwachtingen staan dat de cijfers van 2015 zullen worden overtroffen.
Op de AMX schoot PostNL uit de startblokken nadat dit weekend bleek dat Bpost een overnamebod aan het voorbereiden is. Het Nederlandse postorderbedrijf mocht uiteindelijk wel weer bijna alle dagwinst inleveren tot aan de gap die het vandaag creëerde. Een restant van +4% bleef over.
Over overnames gesproken, ASMI en BESI stegen ook zo’n 3,5% na berichtgeving van Add Value Fund dat zij de twee goede overnamekandidaten vinden. Nico Inberg merkte correct op dat het investeringsbedrijf flink geld heeft zitten in de twee zojuist genoemde bedrijven. Een gevalletje van eigen belang?
De Frankfurtse DAX steeg 198 punten tot aan 10457. Een plus van 1,93%. Commerzbank en Deutsche Bank stegen het hardst met 4,9% en 4,8%. De enige daler was Beiersdorf met 0,5%. De producent voor huidverzorging liet vorige week nog weten de omzetprognose te hebben verhoogd. Vandaag kreeg het nog positieve adviesen via Commerzbank en RBC.
In België steeg de BEL20 met 1,1%. Bpost zakte met 0,6% sinds het dit weekend bericht gaf over de mogelijke overname van PostNL.
De Franse CAC steeg met 1,9% en in Londen won de FTSE100 1,7% tot aan 6807 punten.
Wall Street.
In New York waren handelaren ook zeer te spreken over de uitkomst van het nieuwe FBI onderzoek. Met Clinton aan het roer voor de komende vier jaar voorziet men minder onzekerheid omdat zij hoogstwaarschijnlijk de zelfde koers zal varen als Obama deed.
De Dow Jones wist tijdens het Europees slot ruim 310 punten te winnen tot net boven de 18200 ofwel 1,75%. De Standards & Poor index kreeg er bijna 2% bij met een uitkomst van 2125 punten. De Nasdaq100 steeg zelfs 2,35% tot aan 4768 punten. Zulke stijgingen hebben we niet meer gezien sinds 12 september en de rally na het brexitbesluit.
De Dollar index steeg met een flinke half procent tot aan 97,85 punten. EUR/USD daalde vandaag van 1,106 naar 1,104.
Bloomberg heeft vandaag hun laatste poll gehouden waarin Clinton met enkele procentpunten voor loopt. Ook heeft de nieuwszender een interessant artikel gepubliceerd over hoe de markten naar verwachting zullen reageren op de verschillende uitkomsten van de presidentsverkiezingen.
De opsomming onderaan de Roundup zal u misschien nog wat leren.
Commodities.
Ruwe olie kaatste bij de +1% af en begon na de lunch weer te dalen. Brent stond om half zes op 45,6 dollar en WTI op 44,35 dollar per vat. Na zes dagen in het rood te sluiten wordt daar vandaag waarschijnlijk een halt aan toe geroepen. Voor een eerste sterke bodem moeten we naar begin augustus. Voor Brent zou dat zo’n 43,5 dollar zijn.
Goud en zilver mochten mede dankzij de stijgende dollarprijs wat inleveren. Het dure edelmetaal daalde 1,75% tot aan 1281 dollar. Zilver verloor zo’n 1,3% tot aan 18,4 dollar.
Macro-economische cijfers.
Waren er vandaag ook nog de gebruikelijke economische cijfers.
Voorbeurs werd in Duitsland bekend dat de fabrieksorders in september flink zijn geslonken terwijl er slechts een krimp in de groei werd verwacht. +0,3% was de voorspelling maar het resulteerde in een ‑0,6% ten opzichte van de gereviseerde 0,9% een maand eerder.
In het Verenigd Koninkrijk zijn de huizenprijzen volgens de Halifax index voor oktober veel harder gestegen dan men aanvankelijk dacht. In september stegen de prijzen nog met 0,3% en ditmaal kwam het uit op een flinke +1,4%. Op jaarbasis valt de afnemende groei dus veel meer mee dan men dacht, die van 5,8% naar 5,2% is gegaan. Dat werd eerst nog geschat op 4,8%.
Voor de verkoop in detailhandel van de Eurozone kwam op jaarbasis helaas wel een daling aan te pas. Die zakte met een tiende procent naar 1,1% terwijl men juist een stijging van 1/10e had voorspeld.
Kwartaalcijfers.
PostNL maakte een nettoverlies van 9 miljoen euro waar over het afgelopen kwartaal. De omzet daalde lichtjes en de operationele winst werd met bijna 20% verbeterd naar 27mln euro.
In Londen liet HSBC zien dat de winst flink onder druk is komen te staan door grote lasten zoals de wisselkoers en verkoop van de Braziliaanse afdeling. De winst zakte ineen met maar liefst 90%. Het aandeel HSBC steeg uiteindelijk 4,6%.
Aperam maakte nabeurs bekend dat het meer winst heeft behaald dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst steeg van 31mln. dollar naar 54mln. dollar. De omzet bleef nagenoeg gelijk op 1,1 miljard dollar. Het aandeel sloot vandaag 1,7% hoger.
In de Verenigde staten liet Sysco, voedseldistributeur, een hogere omzet zien dan verwacht. Dat kwam uit op 14mjd dollar. Het aandeel steeg bijna 10%.
Vanavond komt internationale hotelketen Marriot nog met cijfers.
Agenda voor morgen.
Morgen draait natuurlijk alles om de verkiezingen in de V.S. en die zullen daar de hele dag en avond in beslag nemen. Onze markten zijn dan allang dicht en met een beetje geluk krijgen we laat in de avond al een goede indruk van de uitslag. Dat zal zeer waarschijnlijk pas snachts bekend worden áls het uberhaupt al duidelijk wordt wie er wint. Zoals ik gisteren schreef gaat het uiteraard om de verdeling van de kiesmannen en die moeten hierna pas gaan stemmen. 538 kiesmannen zijn er te winnen (over 52 staten afhankelijk van de bevolkingsgrootte) wat gelijk staat aan de grootte van het Huis van Afgevaardigden (waar de Republikeinen nu het grootst zijn). Logischerwijs wint de presidentskandidaat die 270 of meer kiesmannen achter zich weet te vergaren en dus niet hoeveel volksstemmen hij of zij gewonnen heeft.
Wel of geen verkiezingen, economische cijfers blijven dagelijks komen. Ook morgen.
Vooral de cijfers over de Chinese handel zijn interessant. Zoals gewoonlijk lijken ze wel weer te worden uitgesteld tot nader order. Wellicht dat er nog even wat aangepast moet worden..
Hoe dan ook, de internationale handel zit nog steeds in een flinke krimp en vooral de export kreeg vorige maand een flinke klap met ‑10%. Nu voorziet men dat dat iets afneemt tot aan ‑6%. Voor de import denken analisten dat deze is gestegen van ‑1,9% naar ‑1%.
In Zwitserland komt het percentage werklozen naar buiten en in Duitsland als vervolg op de fabrieksorders vandaag, de industriële productie van september. Die is naar verwachting gezakt van +2,5% naar ‑0,5%.
Ook den handelscijfers van Duitsland, alsmede Frankrijk, worden bekendgemaakt die waarschijnlijk ook gaan tegenvallen.
Voor de V.S. de wekelijkse detailhandelcijfers en nieuwe vacatures in september. In Canada komen het aantal in aanbouw genomen huizen en bouwvergunningen aan bod.
Bedrijfsnieuws
- ArcelorMittal (NL), staalfabrikant, verwachte omzet 15 mjd. Dollar.
- CVS Health (US), verzekeraar, verwachte omzet 45,57 mjd. Dollar.
- Marks & Spencer (GB), warenhuizen, verwachte omzet 4,88 mjd. Dollar.
- Deutsche Post (DE), postorderbedrijf, verwachte omzet 14,1 mjd. Dollar.
- Solvay (BE), chemiebedrijf, verwachte omzet 3,18 mjd. Dollar.
Technische analyse is in de meeste gevallen betrouwbaar, maar morgen en woensdag even niet. Het afbouwen van posities wordt door veel amateurs en profs dan ook zeker aangeraden. Mocht u zo koppig zijn dat niet te doen, kijk dan nog even naar 24 juni van dit jaar. Nog nooit was er zo veel geld in één dag verdampt door een verrassende uitslag. Zeker met boosters maakt u extra veel risico. Natuurlijk zullen er winnaars zijn en die zullen dat u graag laten weten, maar handelen doe je met verstand! Prettige avond. ;-)
Dit is wat de analisten bij Bloomberg denken dat er gebeuren kan bij desbetreffende scenario’s:Bron: http://www.bloomberg.com/news/articles/2016 – 11-07/here-s-your-cheat-sheet-for-how-markets-will-react-to-the-election
Dit is wat de analisten bij Bloomberg denken dat er gebeuren kan bij desbetreffende scenario’s:Bron: http://www.bloomberg.com/news/articles/2016 – 11-07/here-s-your-cheat-sheet-for-how-markets-will-react-to-the-election