Beursdagboek US Markets Redactie 9 november 2016, 19:12

...

Daily Roundup - woensdag 9 november

9 november 2016, 19:12 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)


Ik had de wekker om vier uur vanocht­end gezet, spe­ci­aal om de hele ocht­end de uit­sla­gen te vol­gen. Niet eens om te han­de­len maar gewoon uit inter­esse. De wekker gaat, ik pak mijn tele­foon en kijk op twit­ter BAM Trump al flink aan de lei­d­ing. Ik schreef het gis­teren voor het laatst, verklein posi­ties want we zullen wor­den ver­rast. De AEX future wist heel vroeg in de ocht­end zelfs even onder de 428 te ger­ak­en. Hopelijk hebben de meeste van jul­lie geluis­terd naar de goeroes en geen of weinig ver­lies gele­den. Er zullen namelijk een hoop boost­ers zijn uit­gestopt. Voor de short­gokkers, mijn felicitaties. 
Nu de beurzen zijn ges­loten hebben we gezien dat na de schrikre­ac­tie tij­dens de Azi­atis­che han­del, de markt dit als een non-event wil hanteren. Wat ik ook nog­maals wil zeggen is dat we nog ruim twee maan­den hebben voor­dat Trump zijn nieuwe posi­tie mag bek­le­den. Daarmee wil ik een derde voor­spelling doen want 3 uit 3 dit jaar zou mooi zijn. Brex­it had ik goed en nu Trump. Bei­den wor­den vooral­snog gezien als non-event. Mijn derde is daarom: een ein­de­jaarsklap­per! Tijd en datum is natu­urlijk erg moeil­ijk maar ik houd het nauwlet­tend in de gat­en. Lees vooral ook elke dag de TA’s van Daïm Boscart!


Europa.
De Europese beurzen hebben van­daag bij­na niks toegegeven en zijn eigen­lijk alleen maar gaan sti­j­gen. De AEX is van­daag bij­na dai­ly high ges­loten, op 454,36. Bij de open­ings­bel koer­ste de index nog op een flink lagere 437,2. De uitein­delijke winst ten opzichte van gis­teren komt dus uit op 4,2 pun­ten ofwel +0,93%. Daarmee hebben we drie groene dagen op rij maar zijn we nog niet uit die verve­lende range van 440460. Er is daar­voor naar mijn mening nog één ding nodig en dat kunt u lezen onder het kop­je commodities!
Win­naar op het Dam­rak was Arcelor­Mit­tal met een flinke 9,9%. De staal­pro­du­cent zal waarschi­jn­lijk kun­nen prof­iteren van de Amerikaanse infra­struc­tu­ur­sec­tor waar Trump zo veel in wil investeren. Ook Gala­pa­gos steeg hard met 6,8% dat denk ik ook met de verkiez­ing­suit­slag te mak­en heeft. Er staat mij namelijk iets bij dat Clin­ton de biotech­nolo­gie wilde aan­pakken. Ik weet het niet meer pre­cies, excuus!
Verder zagen we vooral ook de finan­cials met flinke plussen de han­del uit gaan. Oba­macare zal zeer zek­er op de schop gaan en dat kan nog wel eens goed uit­pakken voor verzekeringsmaatschappijen.
Heineken was ver­ruit de groot­ste ver­liez­er met ‑2,2% dat een groot mark­taan­deel in Mex­i­co heeft (Ja ik weet het, weer Trump als argument).
In Duit­s­land wist de DAX zelfs met 1,56% te sti­j­gen. Het schreef ruim 163 pun­ten bij tot aan 10646.
Ook daar waren het vooral de medis­che en bouwgere­la­teerde bedri­jven die hard ste­gen. Grotere dalers waren BMW, Volk­swa­gen en energiela­bel RWE.
De CAC en BEL ste­gen ruim 1,4%. In Lon­den schreef de FTSE er een ronde 1% bij. Tech­nis­che chart laat daar weinig inspi­ratie zien. Op week­ba­sis zie ik nog steeds een SHS patroon waar­bij de tweede schoud­er nu gebouwd wordt. 
De EUR/USD stond om half zes op 1,094 tegen de 1,114 van opening.
Wall Street.
Op de NYSE ston­den zeer vroeg in de ocht­end de index­en tot bij­na 5% in de min. De han­del werd uit voor­zorg zelfs heel kort stil­gelegd. Dat was ner­gens voor nodig geweest als we de koersen van nu gezien had­den. Tij­dens het Europees slot ston­den de Dow Jones (+0,6%) en de S&P (+0,5%) alle­bei hoger. De Nas­daq bleef echter achter en stond vlak op 4804 punten. 
De Dol­lar stond tegen­over de grote valuta’s zo’n 0,4% hoger.
Com­modi­ties.
Ruwe olie daalde van­nacht leuk met de index­en mee maar om 09:00 was de meeste schade alweer goedge­maakt. Toen stond WTI op 44,55 dol­lar per vat en Brent op 45,66 dol­lar. Na wat rond de open­ingsko­ers gez­wor­ven te hebben mocht­en de grote twee pri­jsindi­ca­toren nabeurs, via de weke­lijkse olievoor­raden uit Ameri­ka, toch nog sti­j­gen. Die voor­raad is overi­gens weer wat gegroeid. Vorige week was er nog een record van ruim 14 miljoen extra vat­en. Dit­maal ging het om een nieuwe sti­jging van 2,4 miljoen waar er slechts 1,3 miljoen wer­den verwacht. Brent was op het slot 46,1 dol­lar per vat waard. WTI steeg naar 45,12 dol­lar. Vlak nabeurs werd de sti­jging echter doorgezet. Aan de can­dles van afgelopen twee dagen was al te zien dat er een bodem werd gezet. Een opwaartse beweg­ing tot aan de MA20 lijn is zek­er een kansmaker.
Wat mij voor de korte ter­mi­jn echter wel dwars zit is OPEC. Aan de ene kant mak­en ze bek­end dat er echt een deal moet komen om het over­aan­bod in te tomen. Aan de andere kant zijn de leden zo kop­pig dat ze er niks voor willen inlev­eren. Ook Rus­land en de V.S. mak­en het erg moeil­ijk om tot con­crete afsprak­en te komen. Sterk­er nog, van­daag heeft OPEC zijn pri­jsverwachtin­gen ver­laagd met 20 dol­lar van 60 naar 40 dol­lar per vat. Dat is gewoon 33% eraf en dat verwacht­en ze tot aan het eind van dit dece­ni­um!! Naar mijn idee gaat er dus geen pro­duc­tiedeal komen en zullen we tot zek­er eind 2017 lage oliepri­jzen zien (met miss­chien zelfs nog een nieuw laag recordje).
Goud, dat tij­dens onzek­er­heid als veilige haven gezien wordt, stond bij­na 2,5% in de plus. Dat werd over de dag heen alle­maal weer ingeleverd sinds het bij­na alti­jd con­trair aan de beurzen en dol­lar loopt. Om half zes was het edel­metaal nog zo’n 1286 dol­lar (+0,25%) waard ter­wi­jl het voor open­ing van Wall Street nog lang boven de 1300 grens verkocht. Zil­ver bleef wel hoog staan en kostte om half zes 18,72 dol­lar. Een sti­jging van ongeveer 1,1%.


Macro-economis­che cijfers.
Alle cijfers vie­len in het niet dankz­ij de verkiez­ing­suit­sla­gen. Waren er echter wel nog een paar naar buiten gekomen. Zo zijn de con­sumenten­pri­jzen op jaar­ba­sis van 1,9% naar de verwachte 2,1% geste­gen. De pro­du­cen­ten­pri­jzen ste­gen zelfs nog meer van 0,1% naar 1,2% ter­wi­jl de schat­ting op 0,8% stond.
In Ned­er­land is de pro­duc­tie van de maakin­dus­trie van ‑0,8% naar 0,4% geste­gen. Dat geldt voor september.
Het Britse han­dels­bal­ans is zoals gewoon­lijk weer verder geza­kt wat wil zeggen dat de import ten opzichte van de export weer is geste­gen. Dit­maal met 12,7 mil­jard dol­lar wat relatief hoog is.
Om negen uur vanavond maakt de cen­trale bank van Nieuw Zee­land hun rentebesluit nog bek­end en die gaat naar verwacht­ing van 2% naar 1,75%.
Kwartaal­ci­jfers.
Op de AEX kwam SBM Off­shore nabeurs nog met cijfers en daaruit bleek dat de omzet met een kwart is geza­kt. Het prob­leem ligt nog steeds bij weinig nieuwe orders dat een gevolg is door de lage oliepri­jzen. Er wordt immers weinig gein­vesteerd. Zelf zijn ze opti­mistisch omdat ze een kan­ter­ing in de olievraag denken te zien waar­door orders weer zullen komen, ondanks dat de pri­jzen laag blijven.
Het aan­deel sloot van­daag nog 2,3% in de plus.


Agen­da voor morgen.
Morgenocht­end komt voor Ned­er­land de con­sumenten­pri­jsin­dex voor okto­ber naar buiten. Die is op jaar­ba­sis waarschi­jn­lijk licht geste­gen van 0,1% naar 0,2%.
In Frankrijk wor­den vlak voor open­ing cijfers gepub­liceerd over de indus­triele pro­duc­tie en banencijfers.
De IEA geeft om 10:00 hun maan­delijkse rap­port uit over de staat van olie en gas.
Kri­j­gen we vanu­it de V.S. nog te horen hoeveel werkelooshei­d­saan­vra­gen er zijn geweest en wat het bal­ans van de over­heid is.
Overi­gens spreekt Bullard van de Fed trouwens net voor­dat Wall Street opent. Beleg­gers zullen geïn­ter­esseerd zijn of de rate hike nog wel door gaat. Team Yellen ging natu­urlijk uit van een over­win­ning van Clin­ton en zo ook beleg­gers en anal­is­ten. Na van­daag is die verwacht­ing van 82% naar 47% geza­kt waar­door men de kans op een rentev­er­hoging nu dus veel lager inschat.

Bedri­jf­s­nieuws

Altice (FR), kabelbedri­jf, verwachte omzet 5,8 mjd. Dol­lar.
Aegon (NL), verzek­er­aar, verwachte omzet n.n.b.
Refres­co (NL), fris­drankpro­du­cent, verwachte omzet n.n.b.
Macy’s (US), waren­huizen, verwachte omzet 6,09 mjd. Dol­lar.
Michael Kors, mod­eon­twerp, verwachte omzet 1,95 mjd. Dol­lar.
NVIDIA, hard­ware­on­twikke­laar, verwachte omzet 1,18 mjd. Dol­lar.


Samengevat:

Trump wint onverwachts’ dus men moet plots nieuwe scenario’s gaan schri­jven en in werk­ing stellen. De komende tijd moeten we de olieko­ers en de OPEC deal weer in de gat­en houden. Dat zal vooral deze maand een boeiend onder­w­erp zijn.
Daar­naast zijn beleg­gers weer een stuk onzek­erder gewor­den over een rentev­er­hoging door de Fed­er­al Reserve in decem­ber, dus zal dat ook weer van invloed wor­den op de markten. 
Als klap op de vuurpi­jl kri­j­gen we in Europa nog het Ital­i­aanse ref­er­en­dum van 4 decem­ber dat indi­rect een aan­lei­d­ing kan wor­den over een eventueel vertrek uit de EU. Dat mogen we niet onder­schat­ten want het land heeft momenteel een zeer slechte economie en het prob­leem met al die bin­nenkomende boot­jes is ook nog niet opgelost. Burg­ers kun­nen dus boos reageren.
Voor nu wens ik u een hele pret­tige avond!


...

Beurzen in mineur na overwinning Trump

9 november 2016, 13:12 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 4 / 12 | (0)




De Europese beurzen begonnen de dag zeer negatief nadat bek­end werd dat de heer Trump de verkiezin­gen in Ameri­ka zou gaan win­nen en dus de 45e pres­i­dent van Ameri­ka zal wor­den. Voor­beurs gaven de futures in Europa al te weten dat dit niet hele­maal in de lijn der verwacht­ing was, de DAX stond voor­beurs tegen de 10.000 ste­un aan ter­wi­jl de AEX terugviel tot 425 pun­ten. Richt­ing open­ing wer­den de verwachtin­gen beves­tigd en kwam naar buiten dat Trump inder­daad de verkiezin­gen gewon­nen had. Door­dat de onzek­er­heid hier­door uit de markt verd­ween liepen de futures iets op en zo kon­den de indices net boven enkele zeer belan­grijke ste­un­niveaus ope­nen.

In Ams­ter­dam begonnen de beurzen met 13 ver­liespun­ten rond de 437 ste­un, hier­mee opende de AEX met een flink GAP van 10 pun­ten aangezien de Day­Low” van gis­teren rond de 447 pun­ten stond. Direct na open­ing werd een flink deel van het ver­lies werd weggew­erkt en zodoende werd het GAP tot 447 zelfs ges­loten. In de loop naar de mid­dag vie­len de koersen echter weer wat terug en zodoende staat de AEX rond lunchti­jd met 6 min­pun­ten op de 444 ste­un. Hieron­der ste­un voor de AEX op 442 pun­ten waar­na de ste­un­zone rond 438440.5 in het vizier komt. Weer­stand voor de AEX nu de GAP close rond 447 pun­ten met daar­boven 450 als weer­stand voor de AEX.

Ook da DAX had het moeil­ijk voor­beurs en de future van de DAX ging richt­ing de 10.000 pun­ten. Ook de DAX her­stelde nog voor open­ing en kon zo ope­nen rond de 10.200 ste­un. Rond lunchti­jd staat de DAX met een stand van 10.327 vlak bij de 10.300 ste­un. Hieron­der dus ste­un voor de DAX rond 10.200 en 10.100. Weer­stand voor de DAX nu 10.400 met daar­boven de day­high van 10.450 als weer­stand voor de DAX. Ook de DAX ope­nende met een Gap down en moet deze nog sluiten rond de 10.500, hier dus ook weer­stand voor de DAX.

De futures in Ameri­ka voor­spellen ook een min­dere open­ing in de VS. De futures van de Amerikaanse indices kre­gen een flinke knauw maar we zien de futures alweer wat oplopen. De S&P fut staat 38 pun­ten lager (1.8%) ter­wi­jl de Nas­daq fut meer dan 100 pun­ten moet inlev­eren (2.1%). Ook de Dow Jones future trekt weer aan en staat nog maar 300 pun­ten lager wat betek­end dat de Dow boven de 18.000 pun­ten opent indi­en de future niet verder wegzakt.


Aan­de­len die van­daag opvallen bin­nen de AEX:
Sti­jgers:
Gala­pa­gos 3%
Arcelor Mit­tal 2.8%
ING 0.7%

Dalers:
Heineken 4.8%
Philips 2.7%
Unilever 2.5%

Sig­naal­dien­sten
Via onze sig­naal­dien­sten ont­vangt u koop en verkoopsig­nalen op bepal­ende momenten gedurende de han­dels­da­gen. Via onze abon­nementen kunt u zich inschri­jven voor deze ser­vices. Ook dit jaar staan onze porte­feuilles weer dik in de plus. Bezoek onze trader­shop en lees reviews, bek­ijk onze resul­tat­en en schri­jf u in voor een van onze sig­naal­dien­sten via: https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​shop/ .

USMar­kets Redactie

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.