Ik had de wekker om vier uur vanochtend gezet, speciaal om de hele ochtend de uitslagen te volgen. Niet eens om te handelen maar gewoon uit interesse. De wekker gaat, ik pak mijn telefoon en kijk op twitter BAM Trump al flink aan de leiding. Ik schreef het gisteren voor het laatst, verklein posities want we zullen worden verrast. De AEX future wist heel vroeg in de ochtend zelfs even onder de 428 te geraken. Hopelijk hebben de meeste van jullie geluisterd naar de goeroes en geen of weinig verlies geleden. Er zullen namelijk een hoop boosters zijn uitgestopt. Voor de shortgokkers, mijn felicitaties.
Nu de beurzen zijn gesloten hebben we gezien dat na de schrikreactie tijdens de Aziatische handel, de markt dit als een non-event wil hanteren. Wat ik ook nogmaals wil zeggen is dat we nog ruim twee maanden hebben voordat Trump zijn nieuwe positie mag bekleden. Daarmee wil ik een derde voorspelling doen want 3 uit 3 dit jaar zou mooi zijn. Brexit had ik goed en nu Trump. Beiden worden vooralsnog gezien als non-event. Mijn derde is daarom: een eindejaarsklapper! Tijd en datum is natuurlijk erg moeilijk maar ik houd het nauwlettend in de gaten. Lees vooral ook elke dag de TA’s van Daïm Boscart!
Europa.
De Europese beurzen hebben vandaag bijna niks toegegeven en zijn eigenlijk alleen maar gaan stijgen. De AEX is vandaag bijna daily high gesloten, op 454,36. Bij de openingsbel koerste de index nog op een flink lagere 437,2. De uiteindelijke winst ten opzichte van gisteren komt dus uit op 4,2 punten ofwel +0,93%. Daarmee hebben we drie groene dagen op rij maar zijn we nog niet uit die vervelende range van 440⁄460. Er is daarvoor naar mijn mening nog één ding nodig en dat kunt u lezen onder het kopje commodities!
Winnaar op het Damrak was ArcelorMittal met een flinke 9,9%. De staalproducent zal waarschijnlijk kunnen profiteren van de Amerikaanse infrastructuursector waar Trump zo veel in wil investeren. Ook Galapagos steeg hard met 6,8% dat denk ik ook met de verkiezingsuitslag te maken heeft. Er staat mij namelijk iets bij dat Clinton de biotechnologie wilde aanpakken. Ik weet het niet meer precies, excuus!
Verder zagen we vooral ook de financials met flinke plussen de handel uit gaan. Obamacare zal zeer zeker op de schop gaan en dat kan nog wel eens goed uitpakken voor verzekeringsmaatschappijen.
Heineken was verruit de grootste verliezer met ‑2,2% dat een groot marktaandeel in Mexico heeft (Ja ik weet het, weer Trump als argument).
In Duitsland wist de DAX zelfs met 1,56% te stijgen. Het schreef ruim 163 punten bij tot aan 10646.
Ook daar waren het vooral de medische en bouwgerelateerde bedrijven die hard stegen. Grotere dalers waren BMW, Volkswagen en energielabel RWE.
De CAC en BEL stegen ruim 1,4%. In Londen schreef de FTSE er een ronde 1% bij. Technische chart laat daar weinig inspiratie zien. Op weekbasis zie ik nog steeds een SHS patroon waarbij de tweede schouder nu gebouwd wordt.
De EUR/USD stond om half zes op 1,094 tegen de 1,114 van opening.
Wall Street.
Op de NYSE stonden zeer vroeg in de ochtend de indexen tot bijna 5% in de min. De handel werd uit voorzorg zelfs heel kort stilgelegd. Dat was nergens voor nodig geweest als we de koersen van nu gezien hadden. Tijdens het Europees slot stonden de Dow Jones (+0,6%) en de S&P (+0,5%) allebei hoger. De Nasdaq bleef echter achter en stond vlak op 4804 punten.
De Dollar stond tegenover de grote valuta’s zo’n 0,4% hoger.
Commodities.
Ruwe olie daalde vannacht leuk met de indexen mee maar om 09:00 was de meeste schade alweer goedgemaakt. Toen stond WTI op 44,55 dollar per vat en Brent op 45,66 dollar. Na wat rond de openingskoers gezworven te hebben mochten de grote twee prijsindicatoren nabeurs, via de wekelijkse olievoorraden uit Amerika, toch nog stijgen. Die voorraad is overigens weer wat gegroeid. Vorige week was er nog een record van ruim 14 miljoen extra vaten. Ditmaal ging het om een nieuwe stijging van 2,4 miljoen waar er slechts 1,3 miljoen werden verwacht. Brent was op het slot 46,1 dollar per vat waard. WTI steeg naar 45,12 dollar. Vlak nabeurs werd de stijging echter doorgezet. Aan de candles van afgelopen twee dagen was al te zien dat er een bodem werd gezet. Een opwaartse beweging tot aan de MA20 lijn is zeker een kansmaker.
Wat mij voor de korte termijn echter wel dwars zit is OPEC. Aan de ene kant maken ze bekend dat er echt een deal moet komen om het overaanbod in te tomen. Aan de andere kant zijn de leden zo koppig dat ze er niks voor willen inleveren. Ook Rusland en de V.S. maken het erg moeilijk om tot concrete afspraken te komen. Sterker nog, vandaag heeft OPEC zijn prijsverwachtingen verlaagd met 20 dollar van 60 naar 40 dollar per vat. Dat is gewoon 33% eraf en dat verwachten ze tot aan het eind van dit decenium!! Naar mijn idee gaat er dus geen productiedeal komen en zullen we tot zeker eind 2017 lage olieprijzen zien (met misschien zelfs nog een nieuw laag recordje).
Goud, dat tijdens onzekerheid als veilige haven gezien wordt, stond bijna 2,5% in de plus. Dat werd over de dag heen allemaal weer ingeleverd sinds het bijna altijd contrair aan de beurzen en dollar loopt. Om half zes was het edelmetaal nog zo’n 1286 dollar (+0,25%) waard terwijl het voor opening van Wall Street nog lang boven de 1300 grens verkocht. Zilver bleef wel hoog staan en kostte om half zes 18,72 dollar. Een stijging van ongeveer 1,1%.
Macro-economische cijfers.
Alle cijfers vielen in het niet dankzij de verkiezingsuitslagen. Waren er echter wel nog een paar naar buiten gekomen. Zo zijn de consumentenprijzen op jaarbasis van 1,9% naar de verwachte 2,1% gestegen. De producentenprijzen stegen zelfs nog meer van 0,1% naar 1,2% terwijl de schatting op 0,8% stond.
In Nederland is de productie van de maakindustrie van ‑0,8% naar 0,4% gestegen. Dat geldt voor september.
Het Britse handelsbalans is zoals gewoonlijk weer verder gezakt wat wil zeggen dat de import ten opzichte van de export weer is gestegen. Ditmaal met 12,7 miljard dollar wat relatief hoog is.
Om negen uur vanavond maakt de centrale bank van Nieuw Zeeland hun rentebesluit nog bekend en die gaat naar verwachting van 2% naar 1,75%.
Kwartaalcijfers.
Op de AEX kwam SBM Offshore nabeurs nog met cijfers en daaruit bleek dat de omzet met een kwart is gezakt. Het probleem ligt nog steeds bij weinig nieuwe orders dat een gevolg is door de lage olieprijzen. Er wordt immers weinig geinvesteerd. Zelf zijn ze optimistisch omdat ze een kantering in de olievraag denken te zien waardoor orders weer zullen komen, ondanks dat de prijzen laag blijven.
Het aandeel sloot vandaag nog 2,3% in de plus.
Agenda voor morgen.
Morgenochtend komt voor Nederland de consumentenprijsindex voor oktober naar buiten. Die is op jaarbasis waarschijnlijk licht gestegen van 0,1% naar 0,2%.
In Frankrijk worden vlak voor opening cijfers gepubliceerd over de industriele productie en banencijfers.
De IEA geeft om 10:00 hun maandelijkse rapport uit over de staat van olie en gas.
Krijgen we vanuit de V.S. nog te horen hoeveel werkeloosheidsaanvragen er zijn geweest en wat het balans van de overheid is.
Overigens spreekt Bullard van de Fed trouwens net voordat Wall Street opent. Beleggers zullen geïnteresseerd zijn of de rate hike nog wel door gaat. Team Yellen ging natuurlijk uit van een overwinning van Clinton en zo ook beleggers en analisten. Na vandaag is die verwachting van 82% naar 47% gezakt waardoor men de kans op een renteverhoging nu dus veel lager inschat.
Bedrijfsnieuws
Bedrijfsnieuws
Altice (FR), kabelbedrijf, verwachte omzet 5,8 mjd. Dollar.
Aegon (NL), verzekeraar, verwachte omzet n.n.b.
Refresco (NL), frisdrankproducent, verwachte omzet n.n.b.
Macy’s (US), warenhuizen, verwachte omzet 6,09 mjd. Dollar.
Michael Kors, modeontwerp, verwachte omzet 1,95 mjd. Dollar.
NVIDIA, hardwareontwikkelaar, verwachte omzet 1,18 mjd. Dollar.
Samengevat:
Trump wint ‘onverwachts’ dus men moet plots nieuwe scenario’s gaan schrijven en in werking stellen. De komende tijd moeten we de oliekoers en de OPEC deal weer in de gaten houden. Dat zal vooral deze maand een boeiend onderwerp zijn.
Daarnaast zijn beleggers weer een stuk onzekerder geworden over een renteverhoging door de Federal Reserve in december, dus zal dat ook weer van invloed worden op de markten.
Als klap op de vuurpijl krijgen we in Europa nog het Italiaanse referendum van 4 december dat indirect een aanleiding kan worden over een eventueel vertrek uit de EU. Dat mogen we niet onderschatten want het land heeft momenteel een zeer slechte economie en het probleem met al die binnenkomende bootjes is ook nog niet opgelost. Burgers kunnen dus boos reageren.
Voor nu wens ik u een hele prettige avond!