Beursdagboek US Markets Redactie 8 november 2016, 19:09

...

Daily Roundup - dinsdag 8 november 2016

8 november 2016, 19:09 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)


Op de dag dat de Amerika­nen mas­saal naar de stem­bussen gaan — Alhoewel vol­gens AP al 40% van de bevolk­ing vervroegd heeft gestemd, wis­ten de mark­ten redelijk opti­mistisch te bli­jven. Het vertrouwen dat Clin­ton over Trump wint is redelijk sterk.
In Japan sloot de Nikkei vri­jwel vlak op 17171 pun­ten. De index­en van Hong Kong en Shang­hai ste­gen bei­de 0,47%.
Europa.
De Europese index­en wis­ten na open­ing van Wall Street nog aardig te sti­j­gen ter­wi­jl zij in het begin van de dag vooral in het rood ston­den. Han­de­laren lijken nog flink wat te hebben inges­la­gen voor een eventuele flinke sti­jging mor­gen. Ook nabeurs wordt er nog aardig wat bijgekocht.
De AEX stond op het slot 0,44% hoger op 450,2 punten.
Het aan­deel dat van­daag het meest mocht bijschri­jven was Altice met +1,6%. Het Franse kabelbedri­jf kreeg van­daag een boete van slechts’ 80 miljoen euro van de Franse mededing­ingsautoriteit. Aanstaande don­derdag zal het bedri­jf de kwartaal­ci­jfers publiceren.
Groot­ste daler was Arcelor­Mit­tal met ‑4,3% dankz­ij tegen­val­lende Q3 cijfers. De winst steeg maar de omzet daalde met 7% ten opzichte van 12 maan­den eerder. Het aan­tal ton­nen ver­scheepte staal daalde met 1 mln. ton tot aan 20,3 mln. ton ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Vooral het glob­ale over­aan­bod doet de staal­fab­rikan­ten veel pijn.
De Duitse DAX steeg van­daag een kwart pro­cent naar 10482 pun­ten. Energiemaatschap­pij RWE daalde met een aardi­ge 3,5% wellicht dankz­ij de pre­sen­tatie van een nieuwe offen­sieve’ strate­gie die zich vooral op hun ker­n­ac­tiviteit­en zal richt­en. Dat creëert gerucht­en dat bedri­jf­s­takken miss­chien wor­den afgestoten. Ook Deutsche Börse zak­te van­daag met ‑1,07% na het nieuws dat de Europese Com­missie (nog) niet akko­ord gaat met een fusie tussen de Engelse en Duitse beurs. Waarom ze dat niet doet kri­j­gen we vol­gende maand pas te horen.
Hei­del­bergce­ment was de groot­ste sti­jger met 2,06% dankz­ij nieuwe adviezen via BNP Paris­bas en Commerzbank.
Elders in Europa waren de beurzen ook matig posi­tief. De Engelse FTSE steeg met 0,55% tot aan 8644 pun­ten. De BEL en CAC ste­gen 0,33% en 0,35%.
EUR/USD was bij open­ing 1,106 waard en bij slot 1,104.


Wall Street.
Al vrij snel na open­ing mocht­en de index­en in New York sti­j­gen en nabeurs lijkt dat nog door te gaan. Met elke uit­slag van belan­grijke stat­en zal de markt weer flink bewe­gen maar duidelijke uit­sla­gen zullen echter pas komen nadat de NYSE ges­loten is. 
De Dow Jones stond om half zes op 18340 pun­ten ofwel 0,35% in de plus. De S&P klom zo’n 0,3% tot aan 2137 pun­ten. De graad­me­ter voor tech­nolo­gie, Nas­daq, stond 22 pun­ten hoger op 4789, zo’n winst van 0,5%.
Com­modi­ties.
Ruwe olie schom­melt de hele dag rond de slotko­ers van gis­teren. WTI was op het Europees slot 44,9 dol­lar per vat waard. Brent verkocht voor iets meer dan 46 dol­lar per vat.
Aardgas ging in de uitverkoop en stond om half zes ruim 5,3% lager op 2,66 dollar.
Goud bewoog con­trair aan de index­en en stond tij­dens het Europees slot op 1278 dol­lar ofwel 0,2% lager. Zil­ver werd ook verkocht maar stond uitein­delijk wel 1,2% in de plus op 18,4 dollar.


Macro-economis­che cijfers.
In Chi­na is de dal­ing van de inter­na­tionale han­del min­der hard geza­kt dan een maand eerder maar wel hard­er dan verwacht. De import zak­te in okto­ber met ‑1,4% tegen ‑1,9% de maand daar­voor. Anal­is­ten gin­gen uit van een dal­ing van 1%. De export­ci­jfers waren nog erg­er. Afgelopen maand daalden die tegen een verwachte ‑6% met ‑7,3%. Een maand eerder was dat zelfs ‑10%.
In Duit­s­land was in navol­ging op de slechtere fab­riek­sor­der­ci­jfers gis­teren ook de indus­triële pro­duc­tie in sep­tem­ber gedaald. Die zak­ten op maand­ba­sis van +3% naar ‑1,5%.
De Duitse import zak­te in diezelfde maand met 0,5% en de export met 0,7% ter­wi­jl die de maand daar­voor nog flink groeiden.
De Britse pro­duc­tie van de maakin­dus­trie is in sep­tem­ber nog iet­sje hard­er gegroeid dan aan­vanke­lijk werd gedacht. Die ging van +0,2% naar +0,6%.
Aan de andere kant van de grote plas kwa­men in Cana­da tegen­val­lende cijfers over de huizen­bouw. Zow­el nieuw in aan­bouw genomen huizen(oktober) als vergunningen(september) waren flink gedaald.
In de V.S. zijn in sep­tem­ber min­der vaca­tures op de markt gekomen dan werd gedacht, maar wel meer dan een maand eerder. Het aan­tal steeg van 5,45 mln naar 5,49 mln vacatures.


Kwartaal­ci­jfers.
In Lon­den maak­te waren­huis Mark & Spencer bek­end dat het wereld­wi­jd veel locaties zal sluiten (waaron­der de twee in Ned­er­land en alles in Bel­gië) nadat de winst met 88% instortte van 242 mln. naar 28 mln. euro. Dat kwam voor­namelijk door slechte verkoop­ci­jfers en dat het 200 mln. pond in het eigen pen­sioen­ponds moest steken. Het aan­deel daalde met 5% op de FTSE.
Deutsche Post liet weten veel te prof­iteren van online shop­ping. Bin­nen­lands steeg de pakket­be­zorg­ing met 11%. De winst steeg naar 618 miljoen euro (Q3 vorig jaar was dat nog zo’n 51 miljoen euro).
In de VS kwam CVS Health voor­beurs al met de cijfers die de verwachtin­gen niet kon­den overtr­e­f­fen. Het aan­deel van de gezond­hei­ds­gi­gant stond ruim 10% in de min.
Agen­da voor morgen.
Mor­gen­vroeg zullen we, mits de uit­slag duidelijk is, weten wie de komende vier jaar pres­i­dent van de V.S. zal zijn. Wordt het de eerste vrouw en wederom een democraat of zullen dit­maal de repub­likeinen win­nen met een omstre­den oran­je man? De nieuws­me­dia in de VS hebben aangegeven rond 12 uur Ned­er­landse tijd te begin­nen met de uitslagen.
Hoe dan ook, cijfers zullen er alti­jd zijn en zo ook mor­gen, maar niet veel. Zo wor­den er in Chi­na de inflatieci­jfers bek­endge­maakt en in de V.S. zien we om half vijf de gebruike­lijke olievoor­raden van de afgelopen week. Tot slot zal men in Nieuw-Zee­land, hoewel het weinig invloed op ons zal hebben, een rentebesluit van de cen­trale bank bek­endge­maakt worden.
Voor­beurs kri­j­gen we op de AEX ook nog twee bedri­jven met kwartaal­ci­jfers, namelijk Altice en Aegon.
Bedri­jf­s­nieuws
- Altice (FR), kabelbedri­jf, verwachte omzet 5,8 mjd. Dollar.
- Aegon (NL), verzek­er­aar, verwachte omzet n.n.b.
- Refres­co (NL), fris­drankpro­du­cent, verwachte omzet n.n.b.
- Macy’s (US), waren­huizen, verwachte omzet 6,09 mjd. Dollar.
- Michael Kors, mod­eon­twerp, verwachte omzet 1,95 mjd. Dollar.
- NVIDIA, hard­ware­on­twikke­laar, verwachte omzet 1,18 mjd. Dollar.
Mor­gen is het Post-elec­tion day dus. We zullen zien wie er wint. Wellicht een god­delijke inter­ven­tie en alsnog Bernie Sanders? ;-)
Pret­tige avond!
Hieron­der nog­maals de scenario’s van Bloomberg:


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.