Op de dag dat de Amerikanen massaal naar de stembussen gaan — Alhoewel volgens AP al 40% van de bevolking vervroegd heeft gestemd, wisten de markten redelijk optimistisch te blijven. Het vertrouwen dat Clinton over Trump wint is redelijk sterk.
In Japan sloot de Nikkei vrijwel vlak op 17171 punten. De indexen van Hong Kong en Shanghai stegen beide 0,47%.
Europa.
De Europese indexen wisten na opening van Wall Street nog aardig te stijgen terwijl zij in het begin van de dag vooral in het rood stonden. Handelaren lijken nog flink wat te hebben ingeslagen voor een eventuele flinke stijging morgen. Ook nabeurs wordt er nog aardig wat bijgekocht.
De AEX stond op het slot 0,44% hoger op 450,2 punten.
Het aandeel dat vandaag het meest mocht bijschrijven was Altice met +1,6%. Het Franse kabelbedrijf kreeg vandaag een boete van ‘slechts’ 80 miljoen euro van de Franse mededingingsautoriteit. Aanstaande donderdag zal het bedrijf de kwartaalcijfers publiceren.
Grootste daler was ArcelorMittal met ‑4,3% dankzij tegenvallende Q3 cijfers. De winst steeg maar de omzet daalde met 7% ten opzichte van 12 maanden eerder. Het aantal tonnen verscheepte staal daalde met 1 mln. ton tot aan 20,3 mln. ton ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Vooral het globale overaanbod doet de staalfabrikanten veel pijn.
De Duitse DAX steeg vandaag een kwart procent naar 10482 punten. Energiemaatschappij RWE daalde met een aardige 3,5% wellicht dankzij de presentatie van een nieuwe ‘offensieve’ strategie die zich vooral op hun kernactiviteiten zal richten. Dat creëert geruchten dat bedrijfstakken misschien worden afgestoten. Ook Deutsche Börse zakte vandaag met ‑1,07% na het nieuws dat de Europese Commissie (nog) niet akkoord gaat met een fusie tussen de Engelse en Duitse beurs. Waarom ze dat niet doet krijgen we volgende maand pas te horen.
Heidelbergcement was de grootste stijger met 2,06% dankzij nieuwe adviezen via BNP Parisbas en Commerzbank.
Elders in Europa waren de beurzen ook matig positief. De Engelse FTSE steeg met 0,55% tot aan 8644 punten. De BEL en CAC stegen 0,33% en 0,35%.
EUR/USD was bij opening 1,106 waard en bij slot 1,104.
Wall Street.
Al vrij snel na opening mochten de indexen in New York stijgen en nabeurs lijkt dat nog door te gaan. Met elke uitslag van belangrijke staten zal de markt weer flink bewegen maar duidelijke uitslagen zullen echter pas komen nadat de NYSE gesloten is.
De Dow Jones stond om half zes op 18340 punten ofwel 0,35% in de plus. De S&P klom zo’n 0,3% tot aan 2137 punten. De graadmeter voor technologie, Nasdaq, stond 22 punten hoger op 4789, zo’n winst van 0,5%.
Commodities.
Ruwe olie schommelt de hele dag rond de slotkoers van gisteren. WTI was op het Europees slot 44,9 dollar per vat waard. Brent verkocht voor iets meer dan 46 dollar per vat.
Aardgas ging in de uitverkoop en stond om half zes ruim 5,3% lager op 2,66 dollar.
Goud bewoog contrair aan de indexen en stond tijdens het Europees slot op 1278 dollar ofwel 0,2% lager. Zilver werd ook verkocht maar stond uiteindelijk wel 1,2% in de plus op 18,4 dollar.
Macro-economische cijfers.
In China is de daling van de internationale handel minder hard gezakt dan een maand eerder maar wel harder dan verwacht. De import zakte in oktober met ‑1,4% tegen ‑1,9% de maand daarvoor. Analisten gingen uit van een daling van 1%. De exportcijfers waren nog erger. Afgelopen maand daalden die tegen een verwachte ‑6% met ‑7,3%. Een maand eerder was dat zelfs ‑10%.
In Duitsland was in navolging op de slechtere fabrieksordercijfers gisteren ook de industriële productie in september gedaald. Die zakten op maandbasis van +3% naar ‑1,5%.
De Duitse import zakte in diezelfde maand met 0,5% en de export met 0,7% terwijl die de maand daarvoor nog flink groeiden.
De Britse productie van de maakindustrie is in september nog ietsje harder gegroeid dan aanvankelijk werd gedacht. Die ging van +0,2% naar +0,6%.
Aan de andere kant van de grote plas kwamen in Canada tegenvallende cijfers over de huizenbouw. Zowel nieuw in aanbouw genomen huizen(oktober) als vergunningen(september) waren flink gedaald.
In de V.S. zijn in september minder vacatures op de markt gekomen dan werd gedacht, maar wel meer dan een maand eerder. Het aantal steeg van 5,45 mln naar 5,49 mln vacatures.
Kwartaalcijfers.
In Londen maakte warenhuis Mark & Spencer bekend dat het wereldwijd veel locaties zal sluiten (waaronder de twee in Nederland en alles in België) nadat de winst met 88% instortte van 242 mln. naar 28 mln. euro. Dat kwam voornamelijk door slechte verkoopcijfers en dat het 200 mln. pond in het eigen pensioenponds moest steken. Het aandeel daalde met 5% op de FTSE.
Deutsche Post liet weten veel te profiteren van online shopping. Binnenlands steeg de pakketbezorging met 11%. De winst steeg naar 618 miljoen euro (Q3 vorig jaar was dat nog zo’n 51 miljoen euro).
In de VS kwam CVS Health voorbeurs al met de cijfers die de verwachtingen niet konden overtreffen. Het aandeel van de gezondheidsgigant stond ruim 10% in de min.
Agenda voor morgen.
Morgenvroeg zullen we, mits de uitslag duidelijk is, weten wie de komende vier jaar president van de V.S. zal zijn. Wordt het de eerste vrouw en wederom een democraat of zullen ditmaal de republikeinen winnen met een omstreden oranje man? De nieuwsmedia in de VS hebben aangegeven rond 12 uur Nederlandse tijd te beginnen met de uitslagen.
Hoe dan ook, cijfers zullen er altijd zijn en zo ook morgen, maar niet veel. Zo worden er in China de inflatiecijfers bekendgemaakt en in de V.S. zien we om half vijf de gebruikelijke olievoorraden van de afgelopen week. Tot slot zal men in Nieuw-Zeeland, hoewel het weinig invloed op ons zal hebben, een rentebesluit van de centrale bank bekendgemaakt worden.
Voorbeurs krijgen we op de AEX ook nog twee bedrijven met kwartaalcijfers, namelijk Altice en Aegon.
Bedrijfsnieuws
- Altice (FR), kabelbedrijf, verwachte omzet 5,8 mjd. Dollar.
- Aegon (NL), verzekeraar, verwachte omzet n.n.b.
- Refresco (NL), frisdrankproducent, verwachte omzet n.n.b.
- Macy’s (US), warenhuizen, verwachte omzet 6,09 mjd. Dollar.
- Michael Kors, modeontwerp, verwachte omzet 1,95 mjd. Dollar.
- NVIDIA, hardwareontwikkelaar, verwachte omzet 1,18 mjd. Dollar.
Morgen is het Post-election day dus. We zullen zien wie er wint. Wellicht een goddelijke interventie en alsnog Bernie Sanders? ;-)
Prettige avond!