De laatste dag van de week bracht ons wederom rode cijfers voor Europa. Ook in het Verre Oosten sloten de markten overwegend lager met de Nikkei op 16905 (-1,35%). Op Wall Street doen beleggers hun best de indexen wel positief te laten sluiten.
Europa.
De meeste indexen van Europa zijn deze week vijf maal lager gesloten. Zo ook de AEX. Vandaag werd er een verlies geschreven van 1,8 punten tot aan 440,5. Een verlies van ‑0,4%. Voor het weektotaal komt dat uit op 14,9 punten verlies, ofwel ‑3,3%. Het technisch beeld kan duiden op een voorlopige bodem zoals in onderstaande grafiek is te zien. De Boilinger Bands zijn flink uitgerekt, de RSI staat op oversold en de candle is een potentiële bodemcandle. De gemiddeldelijnen MA20 en MA50 liggen nog boven de 451 punten.
Van de individuele aandelen was het DSM die het beste presteerde, terwijl het gisteren nog hard zakte na de publicatie van de kwartaalcijfers. Met een plus van 1,7% heeft het de schade van deze week dus iets weten te beperken (Op weekbasis ‑4,8%).
Andere stijgers waren ING (+0,8%) dat voortborduurde op de mooie cijfers van gisteren, en Philips (+1,2%) dat een positieve omzetprognose voor de komende jaren publiceerde. ArcelorMittal en NN Group waren de grote verliezers met respectievelijk ‑1,8% en ‑1,9%.
ABN-AMRO, dat vandaag 1,5% lager sloot, liet nog weten dat werknemers van de bank dit jaar geen kerstpakket krijgen. Het traditionele eindejaarscadeau wordt wegbezuinigd.
Op de AMX index, die zelf deze week met ‑3,7% onderuit ging, was AF-KLM een opvallende daler. Gisteren steeg het aandeel nog met ruim 6% dankzij mooie toekomstplannen maar dat mocht het vandaag (en meer) alweer inleveren dankzij verkoopadviesen van onder andere Goodbody en Standards&Poor. Het aandeel stond tijdens het slot 6,4% lager.
In Duitsland sloot de DAX vandaag 0,6% lager op 10265. Een verlies van 61 punten. Op weekbasis betekent dat een totaal verlies van 431,3 punten, ver onder de MA20 lijn.
Op de index daalde Commerzbank met 1,5% nadat het de Q3 cijfers openbaarde. Ook Adidas zakte hard weg met ‑3,4%. Gisteren zakte het aandeel ook al flink met ‑6,3%.
Op de BEL20 (-0,4%) moest verzekeraar Ageas 2,9% inleveren. Ook Bpost, dat deze week in het nieuws kwam vanwege nieuwe overnamegeruchten op PostNL, zag 1,25% van zijn waarde verdwijnen.
De Franse CAC verloor 0,8% mede dankzij verzekeraar AXA (-3,1%) en energiebedrijf EDF (-3,75%). Die tweede kwam in het nieuws omdat het langer moet wachten op een toezichthouder voordat het nieuwe nucleaire reactoren mag starten.
De FTSE in Londen zakte op de laatste handelsdag met 1,45% tot aan 6692 punten. Op weekbasis kwam dat totaal op een pittige ‑4,3%, dat niet meer is voorgekomen sinds januari dit jaar.
Wall Street.
Op de NYSE hadden de grote drie indexen een uurtje nodig om allemaal in de plus te komen en dat bleef ook zo tijdens het Europees slot. De brede S&P stond toen op 2199 punten (+0,47%) en de Dow Jones Industrial op ongeveer 17975 punten (+0,25%). De technologieindex Nasdaq stond om half zes op 4692 punten (+0,35%) en lijkt, in tegenstelling tot de andere twee nog verder te willen stijgen. De Nasdaq loopt sinds deze week wel flink achter op de andere twee, terwijl dat minder dan een maand geleden nog andersom was.
De Dollar sterkte na de publicatie van het banenrapport eerst nog flink aan tot 97,35 punten maar stond om half zes uiteindelijk 0,2% lager op net geen 97 punten. De EUR/USD steeg daardoor naar 1,112 ten opzichte van de 1,109 bij opening.
Commodities.
Ruwe olie bevind zich in een vrije val en weet ook vandaag weer veel van zijn waarde te verliezen. Brent stond tijdens het slot op 45,5 dollar per vat. Een daling van bijna 2% terwijl het na het slot van gisteren al op een weekverlies van 8,6% staat. WTI stond om half zes op 44,05 dollar en heeft de eerste vier dagen al 8,3% aan waarde verloren.
Aardgas stond 0,5% in de plus maar op weekbasis nog op een flinke ‑10,8%.
Goud lijkt de week op een ronde 1300 dollar af te sluiten wat neer komt op een winst van ongeveer 2%. Zilver tracht de week met zo’n 3,4% in de plus te eindigen op 18,4 dollar.
Macro-economische cijfers.
Naast het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat slechter was dan een maand eerder (161k tegen 191k) bleek de werkeloosheid met een verwachte 0,1% te zijn gezakt naar 4,9% van de bevolking.
In Europa kregen we de managersinkoopindexen van de dienstensector voor oktober. Voor de Eurozone steeg het cijfer van 52,2 naar 52,8 punten. Vooral de Franse PMI zakte aardig ten opzichte van een maand eerder. Duitsland steeg flink van 50,9 naar 54,2 punten.
Kwartaalcijfers.
In Duitsland kwam Commerzbank met de kwartaalcijfers naar buiten die van zwart naar rood zijn gegaan. In het vorige Q3 behaalde de bank nog een winst van 235 miljoen euro maar dat werd in dit kwartaal een verlies van 288 mjn. Analisten hadden echter een verlies van 475 mjn berekend. Het aandeel sloot daardoor 1,5% hoger.
Ook BMW opende de boeken en zag de kwartaalwinst met 15% stijgen tot aan 1,8 mjd euro ten opzichte van Q3 2015. Vooral SUV’s bleken in trek te zijn. Het aandeel daalde op de DAX met 0,1%.
Vanavond komt Warren Buffet’s Berkshire Hathaway nog met cijfers. Dat gebeurt naar verwachting direct na het slot van Wall Street.
Volgende week komen er nog een aantal kwartaalcijfers op de Nederlandse beurs voorbij. Zo mogen we die van ArcelorMittal, Vopak en Aperam verwachten. Ook mogen we die van PostNL voorbij zien komen dat wellicht ook nog wat zal vertellen over de eventuele overname door Bpost.
Het enige wat de komende tijd echt telt is de verkiezingsuitslag van de Verenigde Staten op dinsdag 8 november. De reactie van de markten zal voornamelijk op woensdag plaatsvinden.
Kijk voor alle gehouden polls op de volgende website en houdt daarbij dan vooral de general election polls in de gaten (sommige zijn inclusief de kandidaten Johnson van de liberalen, en Stein van de green party):
Ik wens u een prettig weekend toe!