Oktober is vandaag afgesloten en de laatste dag van de maand bracht ons in Europa overwegend lage indexen. Elders op de wereld bleven de grotere markten dicht bij huis.
Europa.
In Amsterdam heeft de AEX deze maand zo goed als niets gewonnen (maar liefst een kwart punt, applaus!). Daarmee hebben we op maandbasis officieel een doji candle dat wijst op onzekerheid in de Nederlandse markt. Nou is dat niet helemaal eerlijk en wel om twee dingen. Zo staat onze hoofdindex year to date nog steeds hoger dan de meeste andere beurzen van de Eurozone. De AEX staat momenteel bijna 2,5% in de plus. In Parijs, Frankfurt en Brussel staan echter nog steeds rode cijfers op de borden. Een ander punt is dat Unilever deze maand 6,3% van de koers zag verdampen. Dat heeft natuurlijk een groot effect vanwege zijn zware weging op de index.
Vandaag stond de AEX de hele dag in het rood en sloot uiteindelijk op 452,6. 0,6% lager wat neerkomt op 2,8 punten verlies. Vooral Gemalto (-5,5%) moest het weer ontgelden dat vorige week zijn prognoses voor 2017 had verlaagd. Ook de oliegerelateerde notities bungelden onderaan mede dankzij de dalende olieprijs.
Op de Deutsche Börse wist de DAX de schade klein te houden. De index sloot uiteindelijk 0,3% lager op 10665. Een verlies van 31 punten. RWE wist zonder duidelijk nieuws de dans te ontspringen door ruim 2,6% te stijgen.
Elders in Europa daalden de beurzen ook stevig. De FTSE verloor 0,6% en de BEL en CAC verloren respectievelijk 0,5% en 0,85%. In Brussel verloor AB Inbev 2,2% dankzij koersdoel verlagingen van Jefferies en JPMorgan Cazenove. Vorige week bleek dat de omzetprognose bij AB Inbev is verlaagd.
Wall Street.
In New York bleven de indexen dicht bij huis. De Dow Jones bleef tijdens het Europees slot vrijwel vlak en de S&P en Nasdaq stegen tot 0,2%. Er staan natuurlijk twee grote koersbepalers op de agenda. Woensdag laat de Federal Reserve weten wat ze met de rente doen en volgende week is de verkiezingsuitslag. Vorige vrijdag werd door de FBI nog bekendgemaakt dat zij het emailschandaal van Clinton weer onder de loep willen nemen waardoor de koers direct zakte. Elke zucht of scheet wordt natuurlijk geregistreerd. Ook de polls zijn weer van uiterst belang voor de traders.
Overigens is het gemiddelde van de VIX langzaam aan het stijgen. De bekendste volatiliteitsindex meet de koop en verkoop van opties. Een stijging wordt gezien als een onrustigere markt.
Commodities.
Ruwe olie kreeg vandaag wederom klappen van de zweep. Het is al de vijfde dag op rij dat het zwarte goud daalt. Om half zes stonden West Texas en Brent ruim 3% in het rood. Dit weekend kwamen de OPEC leden weer bij elkaar maar er werd niets duidelijks afgesproken behalve dat ze weer verder zullen praten. Arrogantie en hebzucht zijn naar mijn mening de achilleshiel van dit vreemde clubje oliehandelaren en hun productiedeal.
Goud en zilver blijven vast zitten in de duurder wordende Dollar. Hoewel zij hun best doen om in waarde te stijgen ziet het er naar uit dat het de komende tijd nog zijwaarts beweegt en wellicht zelfs verder zakt. Goud stond tijdens het Europees slot op 1272 dollar (-0,2%) en zilver kostte 17,8 dollar (+0,4%).
Macro-economische cijfers.
Vannacht werd in Japan duidelijk dat de industriële productie voor september niet meer is gegroeid. Het voorlopige cijfer zakte van 1,3% naar nul. De verkoop in de detailhandel krimpte in diezelfde maand minder dan voorheen. Het steeg van ‑2,1% naar ‑1,9%. De huizenbouw steeg wel flink, van 2,5% naar 10%.
In Duitsland werd ook de verkoop van de detailhandel bekendgemaakt. Daar werd een onverwachtte ‑1,4% uit de doeken gedaan terwijl men nog een lichte groei had voorspeld.
De inflatie van de Eurozone is voor oktober naar verwachting iets gestegen van 0,4% naar 0,5%.
Het BNP is op kwartaalniveau gelijk gebleven op 0,3% in vergelijking met Q3 vorig jaar.
In de VS is de consumentenuitgave zoals verwacht iets afgenomen. De index daalde naar 0,1%.
Managers van Chicago en omgeving hebben volgens de PMI in oktober minder inkopen gedaan dan een maand eerder. De index zakte van 54,2 punten naar 50,6 punten dat nog steeds op een kleine groei wijst.
Kwartaalcijfers.
Vandaag kwamen er weinig grote kwartaalcijfers naar buiten.
Echter was het in de Verenigde Staten wel de beurt aan de grote farmaceut Cardinal Health dat de omzet weer zag stijgen. Van 31,4 mjd dollar naar 32,04 miljard.
Kwartaalcijfers voor morgen:
- Royal Dutch Shell (NL/VK), olieproducent, vorige omzet 58 mjd.
- Pfizer (VS), farmaceut, vorige omzet 13,2 mjd.
- ADM (VS), grondstofhandelaar, vorige omzet 15,63. Opmerkelijk: verwachtingen van analisten zijn elk kwartaal te hoog.
- Gilead Sciences (VS), biotechnoloog, vorige omzet 7,8 mjd. Opmerkelijk: investering in product van Galapagos.
- Western Union (VS), financial, vorige omzet 1,4 mjd.
In het nieuws kwamen analisten met een vooruitblik op ING en DSM voor aanstaande donderdag. Voor de bank denkt men een lichte stijging te zien en voor DSM verwacht men een betere omzet.
Agenda voor morgen.
Morgen zal in China de PMI voor oktboer bekendgemaakt worden die waarschijnlijk onveranderd blijft op 50,4 punten.
Op het grote eiland links van ons komt ookt een PMI naar buiten maar specifiek voor de maakindustrie. Daar wordt waarschijnlijk een kleine daling gerapporteerd 0,9 naar 54,5 punten.
In Canada denkt men dat het Bruto Nationaal Product redelijk gedaald is van 0,5% naar 0,2% in vergelijking tot dezelfde maand vorig jaar.
Na opening van Wall Street wordt de Amerikaanse ISM managersinkoopindex voor de maakindustrie nog openbaar gemaakt. Verwacht een kleine stijging van 51,5 naar 51,7.
Maar het belangrijkste moment zal hoogstwaarschijnlijk het rentebesluit zijn van de Bank of Japan. Hoewel men verwacht dat de rente onveranderd blijft zal het besluit invloed toch hebben op de valuta’s. Hopelijk aarzelen zij tijdens de vergadering niet zo veel als dat ze met het tijdstip van de bekendmaking doen aangezien de volgende tekst op hun website staat:
Nov. 1 undecided * Statement on Monetary Policy
Morgen dus de BoJ waarvan we helaas niet weten wanneer ze hun mond open trekken.
Voor de AEX is Shell dus van belang dat de kwartaalcijfers voorbeurs zal presenteren. De verwachtingen zijn dat de winst herstel zal tonen. Wat investeerders echter veel belangrijker vinden is of de kaspositie genoeg is afgedekt om het dividend staande te houden.
Ook Gilead Sciences kan morgenavond interessant zijn voor diegene die een aandeel in Galapagos hebben.
Prettige avond!
Prettige avond!