Beursdagboek US Markets Redactie 31 oktober 2016, 19:22

...

Daily Roundup - maandag 31 oktober 2016

31 oktober 2016, 19:22 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Okto­ber is van­daag afges­loten en de laat­ste dag van de maand bracht ons in Europa over­we­gend lage index­en. Elders op de wereld bleven de grotere mark­ten dicht bij huis.
Europa.
In Ams­ter­dam heeft de AEX deze maand zo goed als niets gewon­nen (maar lief­st een kwart punt, applaus!). Daarmee hebben we op maand­ba­sis offi­cieel een doji can­dle dat wijst op onzek­er­heid in de Ned­er­landse markt. Nou is dat niet hele­maal eerlijk en wel om twee din­gen. Zo staat onze hoofdin­dex year to date nog steeds hoger dan de meeste andere beurzen van de Euro­zone. De AEX staat momenteel bij­na 2,5% in de plus. In Par­i­js, Frank­furt en Brus­sel staan echter nog steeds rode cijfers op de bor­den. Een ander punt is dat Unilever deze maand 6,3% van de koers zag ver­damp­en. Dat heeft natu­urlijk een groot effect van­wege zijn zware weg­ing op de index.
Van­daag stond de AEX de hele dag in het rood en sloot uitein­delijk op 452,6. 0,6% lager wat neerkomt op 2,8 pun­ten ver­lies. Vooral Gemal­to (-5,5%) moest het weer ont­gelden dat vorige week zijn prog­noses voor 2017 had ver­laagd. Ook de oliegere­la­teerde noti­ties bun­gelden onder­aan mede dankz­ij de dal­ende olieprijs.
Op de Deutsche Börse wist de DAX de schade klein te houden. De index sloot uitein­delijk 0,3% lager op 10665. Een ver­lies van 31 pun­ten. RWE wist zon­der duidelijk nieuws de dans te ontsprin­gen door ruim 2,6% te stijgen.
Elders in Europa daalden de beurzen ook ste­vig. De FTSE ver­loor 0,6% en de BEL en CAC ver­loren respec­tievelijk 0,5% en 0,85%. In Brus­sel ver­loor AB Inbev 2,2% dankz­ij koers­doel ver­lagin­gen van Jef­feries en JPMor­gan Cazen­ove. Vorige week bleek dat de omzetprog­nose bij AB Inbev is verlaagd.
Wall Street.
In New York bleven de index­en dicht bij huis. De Dow Jones bleef tij­dens het Europees slot vri­jwel vlak en de S&P en Nas­daq ste­gen tot 0,2%. Er staan natu­urlijk twee grote koers­bepalers op de agen­da. Woens­dag laat de Fed­er­al Reserve weten wat ze met de rente doen en vol­gende week is de verkiez­ing­suit­slag. Vorige vri­jdag werd door de FBI nog bek­endge­maakt dat zij het emailschan­daal van Clin­ton weer onder de loep willen nemen waar­door de koers direct zak­te. Elke zucht of scheet wordt natu­urlijk gereg­istreerd. Ook de polls zijn weer van uiterst belang voor de traders.
Overi­gens is het gemid­delde van de VIX langza­am aan het sti­j­gen. De bek­end­ste volatiliteitsin­dex meet de koop en verkoop van opties. Een sti­jging wordt gezien als een onrustigere markt.
Com­modi­ties.
Ruwe olie kreeg van­daag wederom klap­pen van de zweep. Het is al de vijfde dag op rij dat het zwarte goud daalt. Om half zes ston­den West Texas en Brent ruim 3% in het rood. Dit week­end kwa­men de OPEC leden weer bij elka­ar maar er werd niets duidelijks afge­spro­ken behalve dat ze weer verder zullen prat­en. Arro­gantie en hebzucht zijn naar mijn mening de achilleshiel van dit vreemde club­je oliehan­de­laren en hun productiedeal.
Goud en zil­ver bli­jven vast zit­ten in de duur­der wor­dende Dol­lar. Hoewel zij hun best doen om in waarde te sti­j­gen ziet het er naar uit dat het de komende tijd nog zijwaarts beweegt en wellicht zelfs verder zakt. Goud stond tij­dens het Europees slot op 1272 dol­lar (-0,2%) en zil­ver kostte 17,8 dol­lar (+0,4%).
Macro-economis­che cijfers.
Van­nacht werd in Japan duidelijk dat de indus­triële pro­duc­tie voor sep­tem­ber niet meer is gegroeid. Het voor­lop­ige cijfer zak­te van 1,3% naar nul. De verkoop in de detail­han­del krimpte in diezelfde maand min­der dan voorheen. Het steeg van ‑2,1% naar ‑1,9%. De huizen­bouw steeg wel flink, van 2,5% naar 10%.
In Duit­s­land werd ook de verkoop van de detail­han­del bek­endge­maakt. Daar werd een onverwachtte ‑1,4% uit de doeken gedaan ter­wi­jl men nog een lichte groei had voorspeld.
De inflatie van de Euro­zone is voor okto­ber naar verwacht­ing iets geste­gen van 0,4% naar 0,5%.
Het BNP is op kwartaal­niveau gelijk gebleven op 0,3% in vergelijk­ing met Q3 vorig jaar.
In de VS is de con­sumente­nu­it­gave zoals verwacht iets afgenomen. De index daalde naar 0,1%.
Man­agers van Chica­go en omgev­ing hebben vol­gens de PMI in okto­ber min­der inkopen gedaan dan een maand eerder. De index zak­te van 54,2 pun­ten naar 50,6 pun­ten dat nog steeds op een kleine groei wijst.
Kwartaal­ci­jfers.
Van­daag kwa­men er weinig grote kwartaal­ci­jfers naar buiten.
Echter was het in de Verenigde Stat­en wel de beurt aan de grote far­ma­ceut Car­di­nal Health dat de omzet weer zag sti­j­gen. Van 31,4 mjd dol­lar naar 32,04 miljard.
Kwartaal­ci­jfers voor morgen:
- Roy­al Dutch Shell (NL/VK), oliepro­du­cent, vorige omzet 58 mjd.
- Pfiz­er (VS), far­ma­ceut, vorige omzet 13,2 mjd.
- ADM (VS), grond­stofhan­de­laar, vorige omzet 15,63. Opmerke­lijk: verwachtin­gen van anal­is­ten zijn elk kwartaal te hoog.
- Gilead Sci­ences (VS), biotech­noloog, vorige omzet 7,8 mjd. Opmerke­lijk: invester­ing in prod­uct van Galapagos.
- West­ern Union (VS), finan­cial, vorige omzet 1,4 mjd.
In het nieuws kwa­men anal­is­ten met een vooruit­b­lik op ING en DSM voor aanstaande don­derdag. Voor de bank denkt men een lichte sti­jging te zien en voor DSM verwacht men een betere omzet.
Agen­da voor morgen.
Mor­gen zal in Chi­na de PMI voor okt­boer bek­endge­maakt wor­den die waarschi­jn­lijk onveran­derd bli­jft op 50,4 punten.
Op het grote eiland links van ons komt ookt een PMI naar buiten maar spec­i­fiek voor de maakin­dus­trie. Daar wordt waarschi­jn­lijk een kleine dal­ing ger­ap­por­teerd 0,9 naar 54,5 punten.
In Cana­da denkt men dat het Bru­to Nation­aal Prod­uct redelijk gedaald is van 0,5% naar 0,2% in vergelijk­ing tot dezelfde maand vorig jaar.
Na open­ing van Wall Street wordt de Amerikaanse ISM man­agersinkoopin­dex voor de maakin­dus­trie nog open­baar gemaakt. Verwacht een kleine sti­jging van 51,5 naar 51,7.
Maar het belan­grijk­ste moment zal hoogst­waarschi­jn­lijk het rentebesluit zijn van de Bank of Japan. Hoewel men verwacht dat de rente onveran­derd bli­jft zal het besluit invloed toch hebben op de valuta’s. Hopelijk aarze­len zij tij­dens de ver­gader­ing niet zo veel als dat ze met het tijd­stip van de bek­end­mak­ing doen aangezien de vol­gende tekst op hun web­site staat: 
Nov. 1 unde­cid­ed * State­ment on Mon­e­tary Policy


Mor­gen dus de BoJ waar­van we helaas niet weten wan­neer ze hun mond open trekken.
Voor de AEX is Shell dus van belang dat de kwartaal­ci­jfers voor­beurs zal pre­sen­teren. De verwachtin­gen zijn dat de winst her­s­tel zal tonen. Wat investeerders echter veel belan­grijk­er vin­den is of de kas­posi­tie genoeg is afgedekt om het div­i­dend staande te houden.
Ook Gilead Sci­ences kan mor­ge­navond inter­es­sant zijn voor diegene die een aan­deel in Gala­pa­gos hebben.

Pret­tige avond!


...

Europese beurzen krabbelen iets op

31 oktober 2016, 13:37 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 3 / 12 | (0)




Na de dal­ing van van­mor­gen lijken de Europese beurzen iets te sta­bilis­eren, de beurzen trekken weer iets aan. Bij de open­ing zagen we al dat de beurzen iets zouden gaan inlev­eren van­daag en de dal­ing zette in de loop van de mor­gen door. Zo ver­loor de AEX in de loop van de mor­gen meer dan 3.5 punt en stond ook de DAX 60 pun­ten lager. Hier­mee kwa­men de Europese indices gelijk bij enkele ste­un­zones uit waar­van we nu zien dat deze de indices weer een klein zetje omhoog geven.

De AEX staat in het begin van de mid­dag nog 2.5 punt lager en komt daarmee uit rond de 453 – 452 pun­ten. Hier een belan­grijk punt voor de AEX dat de laat­ste dagen vaak als betrouw­bare ste­un heeft gedi­end. Indi­en de AEX door de 453 pun­ten grens kan breken dan zou het vol­gende doel weer 455.5 zijn met daar­boven de 458 als weer­stand. Ste­un nu voor de AEX 452 pun­ten met daaron­der de 449 als ste­un voor de AEX.

De DAX staat momenteel 35 pun­ten lager en daarmee net boven de 10.660 ste­un voor de DAX. Indi­en de DAX door kan stoten kan de index op zoek naar de weer­stand voor de DAX op 10.680 pun­ten met daar­boven weer­stand voor de DAX op 10.710 pun­ten. Ste­un voor de Duitse hoofdin­dex nu dus 10.660 pun­ten met daaron­der 10.640 en 10.600 als ste­un voor de DAX.

De futures in Ameri­ka staan er wat beter voor dan de indices in Europa. Op Wall Street verwacht men een posi­tieve open­ing met 3 plus­pun­ten (0.15%) voor de S&P ter­wi­jl de Nas­daq future met 16 pun­ten 0.33% hoger staat. In ver­band met de Win­ter Tijd zal Wall Street deze han­del­sweek voor ons een uur eerder ope­nen. Zodoende zullen de deuren in Ameri­ka om 14.30 geopend worden.

Aan­de­len die van­daag opvallen bin­nen de AEX:
Sti­jgers:
Ahold 1.1%
Wolters Kluw­er 0.4%
DSM 0.3%

Dalers:
Gemal­to 4%
Roy­al Dutch Shell 1.5%
Aegon 1.3%
Slim­ste Beleg­ger
De Slim­ste Beleg­ger is weer ges­tart! Speel ook mee en maak kans op waanzin­nige pri­jzen aan de hand van leerzame beurstips van Guy. Sluit u aan bij #TeamGuy, het topteam dat de vorige edi­tie het beste team was mede door coach­ing en begelei­d­ing van Guy!

Sig­naal­dien­sten
Via onze sig­naal­dien­sten ont­vangt u koop en verkoopsig­nalen op bepal­ende momenten gedurende de han­dels­da­gen. Via onze abon­nementen kunt u zich inschri­jven voor deze ser­vices. Ook dit jaar staan onze porte­feuilles weer dik in de plus. Bezoek onze trader­shop en lees reviews, bek­ijk onze resul­tat­en en schri­jf u in voor een van onze sig­naal­dien­sten via: https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​shop/ .

USMar­kets Redactie

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.