Het was weer een droevig sentiment op de internationale markten. Vanochtend verloor de Nikkei in Japan 1,75% aan waarde en in Hong Kong zakte de beurs bijna 0,6%. In Shanghai was men wel wat optimisticher want daar steeg de belangrijkste index met 0,85%. In Europa gingen de beurzen net voor het luiden van de bel nog flink naar beneden waardoor de weinige groene indexen alsnog in de min sloten. Daarmee staan de borden bij slot al 4 dagen achter elkaar in het rood.
Europa.
In Amsterdam ging de AEX voortvarend uit de startblokken dankzij groene koersen van de grote drie. Vooral ING mocht in eerste instantie flink stijgen dankzij hoger dan verwachte kwartaalcijfers. De bank sloot uiteindelijk 2,2% in de plus. Unilever sloot uiteindelijk 0,64% lager en RDS wist nog een plusje van 0,5% over te houden. Daarmee verloor de AEX ook aardig in waarde en stond tijdens het slot 0,33% lager wat neerkomt op een koers van 442,3 punten.
DSM verloor vanwege de kwartaalcijfers het meest aan waarde met ‑4,1%, terwijl het wederom de omzet en winst wist te verhogen.
Op de AMX (-0,8%) verloor Intertrust ruim 15% van zijn waarde na een kwartaalupdate. AF-KLM steeg met een aardige 6,1% nadat het toekomstplannen bekendmaakte. Daar werd bijvoorbeeld in vermeld dat de meest verlieslijdende vluchtroutes wegbezuinigd zullen worden.
In Duitsland verloor de DAX 45 punten tot aan een stand van 10326 (-0,43%). Vooral Lufthansa excelereerde op de overwegend rode index met bijna +6%. Dat deed het gisteren ook al toen het met de Q3 cijfers naar buiten kwam. Adidas verloor juist 6% terwijl het de omzet (17% groei) en winst enorm zag stijgen. In China groeiden de inkomsten zelfs met ruim 25%. Ook in Europa, de grootste afzetmarkt van Adidas, steeg de omzet met 14,5%.
De BEL en CAC sloten bijna vlak met een min van 0,07%. De Belgische index wist vooral stand te houden door de groene ING en KBC. In Parijs zagen beleggers Société Générale met 5,6% stijgen die met de kwartaalcijfers de verwachtingen wist te overtreffen.
In Londen mocht de FTSE 0,8% inleveren. Opvallers waren Royal Bank of Scotland (+6,7%) en Barclays (+2%) dankzij de aantrekkende Pond.
Wall Street.
Op de NYSE stonden ‘the big three’ tijdens het Europees slot alle drie in het rood. De Nasdaq kreeg met ‑0,7% de grootste klappen. Daar stond Facebook flink in het rood sinds het gisteren nabeurs de kwartaalcijfers openbaarde. Die waren wederom positief wat vooral te danken was aan de advertentieverkoop.
De Dow Jones stond om half zes nagenoeg vlak op 17960 punten. De S&P verloor een kwart procent tot aan 2094 punten.
De EUR/USD stond tijdens het slot bijna gelijk als bij opening, op 1,11.
Nabeurs komen er nog cijfers van onder andere spellenmaker Activision Blizzard, omroep CBS en koffiemaker Starbucks. Ook Kraft Heinz zal de boeken na 21:00 uur openen.
Commodities.
Al ruim 7,5% verspilde waarde aan de oliekoers van Brent deze week. Ook vandaag lijkt daar weer wat bij te komen want om half zes stond de internationale graadmeter uit de Noordzee op 46,35 dollar ofwel een verlies van ruim een procent. West Texas staat sinds het slot van woensdag op een verlies van 6,9% en koerste rond het slot van Europa op een waarde van 44,66 dollar per vat, een dagverlies van ruim 1,5%.
Goud stond op een paar cent na op 1300 dollar wat een winst van 0,3% betekende. Zilver moest na de aardige weekwinst vandaag iets inleveren en zakte 0,6% tot aan 18,26 dollar.
Macro-economische cijfers.
De Bank of England, de derde en laatste centrale bank van deze week, heeft vandaag ook laten weten geen wijzigingen in het rentebeleid toe te zullen passen. De stemronde was unaniem waardoor de belangrijkste rente op 0,25% blijft staan. Mark Carney gaf aan dat de inflatie voor dit jaar geschat wordt op 2,2% en dat van volgend jaar op 1,4%. Die prognoses zijn omhoog geschroefd, in tegenstelling tot de inflatie voor 2018. Daar ging men eerst nog uit van 1,8% maar dat is nu 1,5% geworden. Ondertussen werd er ook al gehint naar de optie om de rente weer te verhogen. Een geschat tijdstip kwam daar niet bij aan de pas.
Meer in het Britse nieuws ging over het oordeel van de High Court dat vindt dat het parlement moet stemmen over de aankomende Brexit, waarvan de eerste stappen in maart 2017 van start zouden moeten gaan. Uit reactie steeg de Sterling flink in waarde. Om half zes stond de GBP/USD koers op 1,244 (+1,3%) en de EUR/GBP op 0,892 (-1,2%).
Tot slot kwam voor het V.K. ook de PMI voor de dienstensector naar buiten die verassend genoeg is gestegen van 52,6 naar 54,5 voor oktober.
Eerder op de ochtend werd bekendgemaakt dat de werkloosheid in de Eurozone voor september op 10% is blijven steken na een gecorrigeerd cijfer van de maand ervoor. Voor de hele EU bleef het aantal werklozen ook gelijk, op 8,5%. In Nederland is er 5,7% van de bevolking werkloos. Duitsland heeft met 4,1% één van de laagste werkloosheidscijfers.
In Rusland is de inflatie afgelopen maand iets sterker teruggevallen dan men aanvankelijk dacht. Voor oktober kwam de CPI uit 6,1% tegen 6,4% een maand eerder.
Dan waren er in de VS nog een hele hoop cijfers waaronder de wekelijkse werkloosheidaanvragen. Die is wat gestegen van 258.000 naar 265.000 personen.
De fabrieksorders voor september zijn licht gedaald, van 0,4% naar 0,3%. Transport daar buiten gelaten was er juist een stijging te zien naar 0,6%.
Ook de ISM PMI voor alles buiten de maakindustrie kwam slecht uit de bus. Die daalde harder dan verwacht, van 57,1 naar 54,8 punten voor oktober.
Agenda voor morgen.
Qua cijfers wordt de meeste aandacht besteed aan het maandelijkse banenrapport uit Washington. Men denkt voorziet een stijging van 156k naar 175k nieuwe banen. De werkloosheid zou met een tiende procent zijn gezakt naar 4,9%.
Verder is wellicht de Europese PMI voor de dienstensector interessant. Die is naar verwachting gelijk gebleven op 53,5 punten. Ook komt die index per individueel land naar buiten.
Betreft bedrijfscijfers kijkt men uit naar de Q3 van Warren Buffet’s investeringsbedrijf Berkshire Hathaway.
Prettige avond!