De dinsdag bracht ons een vervolg aan de verkopen waar men gisteren al mee begon. Hoewel de futures ons nog anders lieten denken hadden de meeste indexen binnen een half uur na opening al het hoogste punt van de dag te pakken.
Europa.
De AEX wist vandaag de verliezen te beperken vanwege Royal Dutch Shell dat voorbeurs de kwartaalcijfers publiceerde. De hoofdindex van Amsterdam opende op 456,3 en klom eerst nog ruim een punt omhoog. Slechts vijf minuten later zette het al de daling in om uiteindelijk onderaan af te sluiten op 449,7. Een verlies van 2,9 punten ofwel 0,64% ten opzichte van het slot van gisteren.
De twee grootste aandelen op de AEX, Shell en Unilever, wisten de dag groen af te sluiten. UNI verdiende 0,34% op de koers en RDS maar liefst 3%. Grootste daler was Unibail-Rodamco met ‑2,2% dankzij een herhaald verkoopadvies van Barclays. Op de AMX was PostNL een opvallende stijger met maarliefst 12,9%. Dat gebeurde pas laat op de dag toen het nieuws kwam dat het Belgische Bpost een nieuw bod zou willen doen tussen de 5 en 6 euro. Bron komt van Het Fiancieel Dagblad dat een document in handen zou hebben gekregen door een fout van een pr-bureau.
In Duitsland zakte de DAX met een pittige 1,3%. Het verloor 139 punten en sloot op een koers van 12526. Alleen Bayer wist met een plusje van 0,6% in het groen te sluiten. Grootste klappen vielen voor Deutsche Bank met ‑4,4%.
De BEL20 sloot ‑1,15% lager en in Parijs zakte de CAC met ‑0,86%. De Engelse FTSE verloor ‘slechts’ ‑0,6% tot aan 6913 punten. BP, dat net als Shell ook de Q3 cijfers publiceerde, behoorde tot de grootste verliezers. Men blijft daar de winst zien verdampen en de druk op de CEO wordt steeds groter om een gigantische kostenreductie uit te voeren. Het aandeel sloot vandaag 4,9% lager.
De EUR/USD steeg de hele dag en stond tijdens het slot op 1,1055 (+0,7%).
Wall Street.
Op de NYSE stonden de futures de hele dag in het groen totdat de openingsbel luidde. Vanaf half drie begonnen de grote drie direct in te leveren en een einde is momenteel nog niet in zicht.
Tijdens het slot van Europa stond de S&P op 2112 punten ofwel ‑0,65%. De Dow Jones verloor 87 punten tot aan 18055 (-0,5%). De graadmeter voor technologie, Nasdaq, kreeg de meeste klappen en stond om half zes 0,7% lager op 4771 punten.
Voorbeurs kwam de grote farmaceut Pfizer al met cijfers naar buiten en die waren dit keer teleurstellend in de zin dat het niet voldeed aan de verwachting van analisten. De omzet steeg echter wel van 12,92mjd naar 13,05mjd dollar. Het aandeel stond om half zes bijna 2% in de min.
Vanavond komt Gilead Sciences nog met cijfers (heeft geinvesteerd in project van Galapagos)
Commodities.
Olie schommelde vandag heen en weer tussen groen en rood tot het net voor het sluiten van de markt een aardige klap kreeg. Brent zakte ruim 0,8% en verkocht voor 48,2 dollar per vat. West Texas verloor iets minder en kosste om half zes 46,4 dollar (-0,65%).
Aardgas verloor zelfs 3,3% tot aan 2,89 dollar dankzij verwachtingen dat de voorraden zullen stijgen. Ook de weersverwachtingen voor de komende weken voorspellen warmer dan gemiddeld weer in Amerika wat de vraag naar aardgas zou doen afnemen.
‘Veilige havens’ goud en zilver zijn vandaag weer meer in trek geraakt. Bij het sluiten van de markt stond goud zelfs boven de 1290 dollar(+0,73%), dat het niet meer is geweest sinds de harde koersdaling. Zilver won zelfs bijna 3% tot aan 18,40 dollar.
Macro-economische cijfers.
Voordat de Europese markten openden werd in Japan bekend dat de Bank of Japan het rentebeleid niet zal aanpassen. Het inflatiedoel is echter wel aangepast door het verder de toekomst in te schuiven. Het target van 2% blijft wel staan.
In het V.K. is de PMI voor de maakindustrie iets harder gezakt dan eerder werd gedacht. In september stond de index nog op 55,5 punten maar voor oktober daalde dat cijfer naar 54,3. Dat betekent nog steeds een redelijke groei.
Voor de V.S. kwam het ISM PMI voor diezelfde sector ook naar buiten. In oktober kwam het cijfer uit op 51,9 punten tegenover 51,5 een maand eerder.
Kwartaalcijfers.
De meeste aandacht ging vandaag natuurlijk uit naar Shell. De oliemaatschappij zag de winst eindelijk weer stijgen en kwam uit op 1,4 mjd dollar. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat nog een verlies van 6,1 mjd dollar. De omzet zakte ruim 10% naar 61,9 mjd dollar. Kostenbesparingen kwamen vooral uit inperking van banen en het investeringsbudget.
Ook Ordina kwam met cijfers naar buiten en dat kwam de koers niet ten goede (-15,9%). De omzet daalde met 3,7%. Het bedrijfsresultaat steeg naar 5,2%.
Agenda voor morgen.
Midden in de week krijgen we een hoop PMI cijfers in de EU. Dat geldt voor zowel de Eurozone als de grotere economieën Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Analisten voorzien in de meeste gevallen geen verschil of een heel kleine stijging voor oktober. Alles staat in ieder geval boven de 50 punten, dus groei. De cijfers komen verschillend tussen 10:00 en 11:00 naar buiten.
In het V.K. komt dan ook nog de PMI van oktober voor de constructiesector naar buiten. Men denkt aan een kleine daling van 52,3 naar 51,8 punten.
Krijgen we in de middag nog de belangrijkste marktinvloeden. Naast de wekelijkse olievoorraad update krijgen we ook het ADP banenrapport. Dat rapport komt om 14:15 NL tijd naar buiten. Vorige maand kwam het cijfer een stuk lager uit dan geschat. Nu denkt men dat het er 11.000 meer zullen zijn tot op 165k nieuwe banen voor oktober.
Om acht uur in de avond zal de Federal Reserve hun rentebesluit kenbaar maken. Momenteel denkt 70% van de ondervraagde beleggers en analisten dat er in december pas een renteverhoging komt, dus staat de verwachting dat de belangrijkste rente voorlopig nog op 0,5% blijft staan.
Kwartaalcijfers op woensdag:
- Anthem inc. (VS), verzekeraar, vorige omzet 21,3 mjd.
- Facebook (VS), internettechnoloog, vorige omzet 6,4 mjd.
- 21st century FOX (VS), multimediaproducent, vorige omzet 6,7 mjd.
- AmerisourceBergen (VS), medicijngroothandelaar, vorige omzet 36,9 mjd. Opmerkelijk: afgelopen vrijdag is de koers met 13% gezakt.
- Time Warner (VS), multimediaproducent, vorige omzet 7 mjd., Opmerkelijk: overname door AT&T.
- Wolters Kluwer (NL), uitgeverij, alleen tussentijdse verklaring.
- Heijmans (NL), constructeur, alleen tussentijdse verklaring.
Morgen staat de beurs dus vooral in het teken van de Federal Reserve en het ADP banenrapport. De indexen hebben nu eerst de taak om een bodem te vinden, mochten ze daar al aan toe zijn..
Daarnaast krijgen de Amerikaanse verkiezingen meer en meer invloed op de markt. Zeker nu het verschil tussen Trump en Clinton weer kleiner is geworden.
Kijk voor de actuele polls op http://www.realclearpolitics.com/epolls/latest_polls/president/
Kijk voor de actuele polls op http://www.realclearpolitics.com/epolls/latest_polls/president/
Prettige avond!