In het midden van de week hebben de markten vandaag wereldwijd rood gestaan. Voordat de Europese beurzen openden sloot Azië al flink in de min. De Japanse Nikkei sloot ‑1,75% op 17135 punten. In Hong Kong ging de beurs met een verlies van 1,45% de dag uit.
Europa.
Op continent Europa stonden de futures voorbeurs al aardig in het rood en zijn bij opening alleen maar lager gegaan. De AEX opende met een neerwaartse gap op een zuivere 447 punten en sloot de dag bijna onderaan af op 443,7. Een verlies van bijna zes punten ofwel 1,3% ten opzichte van gisteren. Grote dalers waren Altice (-3,8%) en Wolters Kluwer met ‑4,3%, dat een kwartaalupdate gaf. Daarin zag de informatieleverancier de omzetgroei zacht verminderen en komt year to date nu op 2% uit ten opzichte van de 3% vorig kwartaal. De operationele winst steeg wel met 3%.
Enige stijger op de AEX was Unibail-Rodamco met +1,25% dat sinds september al in een flinke daling zit.
Op de AMX daalde PostNL met 4,6% ondanks dat Bpost vandaag bevestigde inderdaad een nieuw overnamebod wil te doen. Gisteren steeg PostNL vlak voor het slot nog met zo’n 13%.
Ook NN Group (-1%) gaf vandaag aan nog steeds geinteresseerd te zijn in Delta Lloyd (-0,72%).
In Frankfurt verloor de DAX ruim 155 punten tot aan 10371 punten wat neerkomt op een verlies van ‑1,47%. Grootste stijger was Fresenius SE met 1%. Fresenius Med Care steeg met 0,4% dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. BMW was de gebeten hond met een daling van 3,4%. Gisteren werd nog bekend dat de autofabrikant bijna 140.000 auto’s in de VS terugroept vanwege lekkages in de tank.
Wall Street.
In New York waren beleggers ook pessimistisch over de Amerikaanse verkiezingen die om de hoek staan. De polls tonen een kleiner verschil tussen Clinton en Trump sinds de FBI directeur een brief naar Washington stuurde om het emailschandaal wederom onder de loep te nemen.
De Dow Jones stond om half zes op 18015 punten ofwel 0,1% in de min. De S&P met ‑0,5% en Nasdaq met ‑0,6% deden het een stuk slechter.
Commodities.
Ruwe olie daalde wederom aanzienlijk in waarde. Hoewel de koers de hele dag al in het rood stond kwam de grootste klap door de gigantisch gestegen olievoorraad van de V.S. De wekelijkse update week zeer sterk af van de verwachtingen. Analisten voorspelden een kleine stijging van 1 mln vaten maar het werden er uiteindelijk maarliefst 14,4 miljoen. Een recordstijging. Vreemd genoeg zagen we begin september nog een soortgelijk cijfer maar dan voor een daling in de voorraad.
Brent oil kostte om half zes z’n 46,5 dollar per vat (-3,4%) en WTI ongeveer 45,15 dollar (-3,3%).
Aardgas zakte net als gisteren weer zo’n 3% om tijdens het Europees slot te koersen op 2,82 dollar.
Goud is sinds vandaag weer meer dan 1300 dollar waard en verkocht om 17:30 voor een prijs van 1305 dollar (+1,3%). Zilver deed het nog iets beter en steeg 2% tot aan 18,7 dollar.
Macro-economische cijfers.
Vooral het Amerikaanse ADP banencijfer kreeg vandaag de aandacht. Waar voor oktober 165.000 nieuwe banen werd verwacht kwam het uiteindelijke getal neer op 147k. Vorige maand waren dat nog 202.000 nieuwe banen.
In Duitsland is de werkloosheid voor deze maand een klein beetje gedaald, van 6,1% naar 6% van de Duitse bevolking. Ook de PMI voor de maakindustrie werd bekendgemaakt en bleef nagenoeg onveranderd op een positieve 55 punten.
In Spanje en Frankrijk steeg de PMI onverwachts met zo’n halve punt naar respectievelijk 53,3 en 51,8. In het economisch slappe Italië zakte de index een tiende punt naar 50,9.
In Groot-Britannië kwam de PMI specifiek voor de bouwsector. Die steeg van 52,3 naar 52,6 punten terwijl analisten een daling hadden ingeschat.
Om 19:00 heeft de Federal Reserve besloten om de belangrijkste rente ongewijzigd te laten op 0,5%. Beleggers en analisten verwachten al een tijdje dat de rente pas in december verhoogd zal worden. De woorden van Janet Yellen deze avond benadrukken die verwachting.
Kwartaalcijfers.
Naast Wolters Kluwer was het ook de beurt aan constructiebedrijf Heijmans. De omzet bleef nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. De woningbouw blijft in trek volgens eigen zeggen. Grootste zorg voor beleggers zijn de aanhoudende conflicten tussen Heijmans en opdrachtgevers m.b.t. de financiën. Het aandeel daalde vandaag 16,6% in waarde.
Duitse vliegmaatschappij Lufthansa zag de omzet wat afnemen en paste daarom de groeiverwachtingen iets naar beneden aan. Ook investeringen worden ingeperkt. Een maand eerder gaf het bedrijf nog aan de winstverwachting voor 2016 te verhogen. De koers sloot vandaag 1,7% lager.
In de V.S. kwam grootleverancier (van onder andere kleding) Alibaba met Q3 cijfers naar buiten. Daar bleek de omzet met een flinke 55% te zijn gestegen. Terwijl de economie van China nog steeds maar langzaamg groeit, merkt het Chinese bedrijf daar maar weinig van. Ook de verkopen in Europa stegen. Het aandeel zakte vandaag ruim 3% op de NYSE.
Hoewel apotheekgigant AmerisourceBergen een lagere omzet heeft gehaald dan verwacht overtrof het de vorige cijfers wederom. Men haalde 37,6 mjd dollar ten opzichte van de 36,9 mjd een kwartaal eerder. Het aandeel pluste ruim 7% en is nog stijgende.
Vanavond staan nog grote bedrijven als Facebook en FOX op het programma. Dat gebeurt allemaal nabeurs Wall Street.
Morgenochtend krijgen we in Nederland ING en DSM op de AEX. Op de midkap komt luchtvaartmaatschappij AF-KLM in de schijnwerpers te staan. Bij de kleinere aandelen zal metaalproducent AMG de boeken openen.
Agenda voor morgen.
Morgenochtend zien we van de ECB om 10:00 nog een economisch rapport verschijnen met de huidige standen en verwachtingen. Een uur later horen we wat het werkloosheidspercentage in de EU en Eurozone voor september is. De maand daarvoor was dat 10,1%. Nu schat men 10,0%.
In Engeland komt de Bank of England om 13:00 met het rentebesluit waar naar verwachting alle leden stemmen voor een ongewijzigde rente. Ook brengt de centrale bank het inflatie rapport naar buiten. Een half uur later zal Mark Carney een speech geven.
Ook in Rusland zal de inflatie bekendgemaakt worden. Op jaarbasis staat die momenteel op 6,4%.
In de VS komen er voor oktober nog wat managersinkoopindexen naar buiten voor onder andere de industrie en de dienstensector. Ook de fabrieksorders voor september worden gepubliceerd. In totaal verwachten analisten weinig grote veranderingen.
Interessante kwartaalcijfers op donderdag:
- ING (NL), financial, vorige omzet 4,2 mjd.
- AMG (NL), metaalproducent, vorige omzet 248 mln.
- KLM-AF (NL), luchtvaartmaatschappij.
- DSM (NL), chemiebedrijf, vorige omzet 2 mjd.
- Adidas (DE), sportkleding, vorige omzet 4,4 mjd.
- Kraft Heinz (VS), voedselproducent, vorige omzet 6,8 mjd.
- Starbucks (VS), koffiemaker voor tienermeisjes, vorige omzet 5,2 mjd.
Voor morgen dus de derde en laatste centrale bank die een rentebesluit neemt. Krijgen we 3 uit 3 onveranderde rentes deze week? We zullen het zien.
Op de bedrijfsagenda de volle aandacht naar ING die met zijn gewicht de AEX nog redelijk kan laten bewegen.
Prettige avond!
Voor morgen dus de derde en laatste centrale bank die een rentebesluit neemt. Krijgen we 3 uit 3 onveranderde rentes deze week? We zullen het zien.
Op de bedrijfsagenda de volle aandacht naar ING die met zijn gewicht de AEX nog redelijk kan laten bewegen.
Prettige avond!