Beursdagboek US Markets Redactie 28 oktober 2016, 20:20

...

Weekly roundup 24 t/m 28 oktober

28 oktober 2016, 20:20 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Op de laat­ste han­dels­dag van de week deed zich een onge­bruike­lijke beweg­ing voor op de future van de AEX. Om 09:00 werd er (per ongeluk) een verkooporder uit­gevo­erd van 2300 futures met een waarde van zo’n 6 miljoen euro. Bin­nen een enkele sec­on­den viel de koers van­wege laag vol­ume naar net onder de 430 en meteen weer terug naar 450. Hoogst­waarschi­jn­lijk een menselijke fout.


Europa.
Hoe dan ook, de Europese index­en open­den met zijn allen flink lager maar in de mid­dag en de meesten kropen weer terug richt­ing de open­ingsko­ers of zelfs hoger.
De AEX opende maar lief­st 5 pun­ten lager op 450,75 en zak­te direct door naar 449 van­wege de flash crash tij­dens de open­ing. Na twi­jfel en het achter­halen van de oorza­ak wist men lat­er in de ocht­end toch flink te sti­j­gen om de dag af te sluiten met slechts 0,3 pun­ten (-0,07%) ver­lies, ten opzichte van gis­teren. Het slot van vri­jdag komt uit op 455,4 punten.
Op week­ba­sis heeft de AEX 2 pun­ten moeten inlev­eren ofwel 0,4%. Alhoewel we maandag pas de okto­ber­maand afs­luiten noem ik toch vast de stand. Daar win­nen we 3 miez­erige pun­ten ten opzichte van sep­tem­ber. De afgelopen drie can­dles tonen een ontzettend sneu zijwaarts ver­loop. Augus­tus werd namelijk afges­loten op bij­na dezelfde stand. Het zal mij benieuwen of de Amerikaanse verkiezin­gen ons ein­delijk zullen ver­lossen uit deze trad­ing range.
Win­naar op het Dam­rak was van­daag ASMI van de AMX index met 4,25% winst. Het bedri­jf liet deze week de kwartaal­ci­jfers zien waar het in eerste instantie nog flink op afgerek­end werd. Op de week­grafiek staat een keurige +2%.
Op de AEX was Philips van­daag het best presterende fonds met 0,8%. De pro­du­cent van medis­che appa­ratu­ur deed de boeken ook al open en die cijfers wer­den goed ont­van­gen. Het aan­deel sluit op de hoog­ste posi­tie van de week met +5,95%.
Gemal­to kreeg van­daag klap­pen van de zweep nadat het nog een update gaf over het vorige kwartaal. Bij open­ing schoot de koers 15% lager, dat wel gro­ten­deels werd weggew­erkt. Dagslot was ‑7% en week ‑6%.
In Duit­s­land zak­te de DAX ook flink bij open­ing en sloot uitein­delijk 0,2% lager op 10696. Dat brengt een ver­lies van 15 pun­ten op week­ba­sis. Het heeft daar­door wel weer een hogere bodem kun­nen zetten. Drie maal op rij tot nu toe. Op maand­ba­sis heeft de DAX nog een mooie 150 pun­ten kun­nen bijschri­jven. Hoog­ste koer­swinst werd door Linde gehaald met 3,2% ter­wi­jl het eerder deze week nog in de uitverkoop stond.
De Bel­gis­che index ver­loor van­daag 0,8%. Dat geldt ook voor de week waar de stand nu uitkomt op ongeveer 3560. Op maand­ba­sis zijn er nu al twee doji can­dles in de maak wat op twi­jfel duidt. De koers staat ten opzichte van sep­tem­ber dus bij­na vlak.
In Par­i­js wist de CAC er nog een mooie 0,33% bij te schri­jven. Daar­door zet het de koers op de week­grafiek ook zo’n 0,3% hoger op net geen 4550 pun­ten. De okto­ber­maand ziet er vooral­snog nog mooier uit waar nu een winst van 2,26% staat.
De FTSE mocht in Lon­den 0,14% bijschri­jven, maar op week­ba­sis 0,34% inlev­eren tot aan 6996 pun­ten. Op maand­ba­sis is het plaat­je nog veel beter want daar staat nu een 1,4% winst. De can­dle kan tech­nisch gezien wel een omkeer­punt voor­spellen waar­door de index op zijn retour zou kun­nen gaan. Vooral in com­bi­natie met het evenaren van de top uit april 2015 zou je hier een rever­sal in kun­nen zien. De tijd zal het ons leren.
Wall Street.
In New York hebben beleg­gers ontzettend veel bedri­jf­s­ci­jfers moeten ver­w­erken. Vooral de gigan­ten Apple en Alpha­bet kre­gen veel aandacht.
De Dow Jones lijkt de week als enige van de drie posi­tief af te sluiten, al is het niet heel bij­zon­der (momenteel zo’n 0,4% op week­ba­sis). De Nas­daq sluit de week waarschi­jn­lijk negatief af en de S&P nage­noeg onveranderd.
Opval­lend is dat er een hoop tech bedri­jven deze week slecht presteren. Dat is natu­urlijk terug te zien in de Nas­daq die eerst nog voor liep op de andere twee, maar onder­tussen weer is ingehaald.
De USD index, die al vier weken op rij aan het sti­j­gen is, lijkt nu toch even uit­geput. Een dergelijke sti­jging van de Dol­lar is toe te schri­jven aan de zeer waarschi­jn­lijke rentesti­jging die eind dit jaar door de Fed­er­al Reserve zal doorgevo­erd wor­den. Deze wordt dus al ingepri­jsd om schrokken op de markt te dem­pen. Het­zelfde gebeurde ongeveer een jaar gele­den toen er ook in decem­ber een rentev­er­hoging plaatsvond. De koers staat momenteel op 98,7 dat we niet meer sinds feb­ru­ari dit jaar gezien hebben.
Update: Net nadat ik dit schreef kwam er in de VS het nieuws dat de FBI het onder­zoek naar Clin­ton en haar emailschan­daal heropent. De beurs reageert daar­door pes­simistisch aangezien dit eventueel haar cam­pagne kan schaden. Mooie tim­ing om dat op de vri­jdag te doen. Dit week­end zal er nog veel meer nieuws omtrent dit onder­w­erp naar buiten komen. We zullen zien hoe dat zich maandag ontwikkelt.


Com­modi­ties.
De ruwe oliepri­js kreeg deze week aardi­ge klap­pen. Brent opende de week nog op bij­na 52 dol­lar maar staat momenteel weer onder de psy­chol­o­gis­che grens van 50. Een weekver­lies van ruim 3%. Ook West Texas, dat momenteel voor 49,2 dol­lar per vat verkocht wordt, moet het vergelden. Deze week kwam vanu­it Rus­land het nieuws dat zij niet zit­ten te wacht­en op een pro­duc­tiev­er­min­der­ing en ook Irak liet dat vorige week al weten. OPEC (eigen­lijk alleen Sau­di-Ara­bië) kri­jgt het daar­door moeil­ijk­er om de deal rond te kri­j­gen, dat eind novem­ber zal moeten gebeuren. 
Daar­naast zijn er deze week ook rap­porten van het IEA en de Amerikaanse Petro­le­um toezichthoud­er naar buiten gekomen die gemixte resul­tat­en lat­en zien over olievoor­raden en vraag- en aanbod.
Goud en zil­ver weten zich dankz­ij de dol­lar niet los te werken van de huidi­ge koersen. In euro’s is echter te zien dat de waarde ervan wel weer is geste­gen. Op de tech­nis­che kaart bli­jft het nog onduidelijk of er een nieuwe dal­ing of sti­jging ingezet gaat wor­den. Op de goud­ko­ers in dol­lar is namelijk een bear flag waar te nemen. Op de euro lijkt het om een lagere top te gaan. Het plaat­je kan uit­er­aard bin­nen een dag veran­deren als er nieuwe onzek­er­heid in de markt komt.


Macro-economis­che cijfers.
Er kwa­men van­daag heel wat verwachtte inflatieci­jfers voor okto­ber naar buiten. Zo kwam de Spaanse CPI een stuk hoger uit dan verwacht, namelijk op 0,7% tegen een vorige 0,2%. In Frankrijk viel het iets tegen maar ook daar steeg de con­sumenten­pri­jsin­dex. Van ‑0,2% naar +0,1%.
Ook in Duit­s­land was een sti­jging te zien van 0,1% op zow­el maand- als jaarbasis.
Voor de Verenigde Stat­en werd voor het derde kwartaal het BNP bek­endge­maakt. Die steeg met een flinke 1,5% naar 2,9%. Anal­is­ten dacht­en dat het cijfer op 2,5% zou uitkomen.
Vol­gens het Michi­gan con­sumer report zijn de con­sumenten in de VS wel wat somberder gewor­den in de maand okto­ber. Zow­el het sen­ti­ment als de verwachtin­gen kwa­men lager uit dan gedacht.
In Ned­er­land werd voor­beurs nog het Dutch Busi­ness Con­fi­dence cijfer gepub­liceerd. Vorige maand kwam dat uit op 3,4 pun­ten. Voor okto­ber steeg de index naar 4,3 pun­ten, iets boven het gemid­delde van afgelopen jaar.
Van­mid­dag maak­te Rus­land hun rentebesluit bek­end. Die bli­jft nochtans op 10% staan. Sinds april zijn ze weer langza­am begonnen met de belan­grijk­ste rente te ver­la­gen. In jan­u­ari 2015 stond die nog op een piek van 17%.
Kwartaal­ci­jfers.
Op de laat­ste dag van de week kwa­men er nog een aan­tal grote bedri­jven met cijfers naar buiten.
Zo werd in Bel­gië bek­end dat AB Inbev de omzet welliswaar wist te ver­hogen, maar dat de verkoop is gedaald. Geld kwam vooral in het laat­je door de duur­dere biert­jes (zoals ook bij Heineken het geval bleek te zijn). Het aan­deel zak­te ruim 4% op de BEL20.
In aan­loop naar de kwartaal­ci­jfers van Shell vol­gende week, kwa­men van­daag ExxonMobil(-2,8%) en Total(-0,4%) al met cijfers. Voor Exxon­Mo­bil ging de winst wederom omlaag en dat gold ook voor Total, al viel het met de verwachtin­gen mee.
Op de AEX waren het Gemal­to (-7%) en Gala­pa­gos (-2%) die door beleg­gers afges­traft wer­den. Gemal­to gaf aan dat het de win­stverwachtin­gen voor 2017 naar bene­den bijstelt. Voor Gala­pa­gos steeg de omzet, maar de oper­a­tionele winst zak­te echter wel.
Het totale mark­t­beeld is voor deze week dus niet veel veran­derd. Vooral de west-Europese en Amerikaanse index­en bli­jven zijwaarts schom­me­len. Ver­moedelijk gebeurt dat tot en met de pres­i­dentsverkiezin­gen. Zoals u deze avond aan de koers kan zien op Wall Street is het erg van belang dat Clin­ton wint. Men is bang dat als Trump het wordt, dat zeer nadelig gaat wor­den voor de mark­ten aangezien hij al maan­den roept de elite aan te willen pakken. Clin­ton zou als echte politi­cus hen natu­urlijk met rust lat­en. Nog min­der dan twee weken tot­dat we de uit­slag weten en nog niets is zeker!

Ik wens u een heel pret­tige avond alsmede een fijn weekend!

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.