Op de laatste handelsdag van de week deed zich een ongebruikelijke beweging voor op de future van de AEX. Om 09:00 werd er (per ongeluk) een verkooporder uitgevoerd van 2300 futures met een waarde van zo’n 6 miljoen euro. Binnen een enkele seconden viel de koers vanwege laag volume naar net onder de 430 en meteen weer terug naar 450. Hoogstwaarschijnlijk een menselijke fout.
Europa.
Hoe dan ook, de Europese indexen openden met zijn allen flink lager maar in de middag en de meesten kropen weer terug richting de openingskoers of zelfs hoger.
De AEX opende maar liefst 5 punten lager op 450,75 en zakte direct door naar 449 vanwege de flash crash tijdens de opening. Na twijfel en het achterhalen van de oorzaak wist men later in de ochtend toch flink te stijgen om de dag af te sluiten met slechts 0,3 punten (-0,07%) verlies, ten opzichte van gisteren. Het slot van vrijdag komt uit op 455,4 punten.
Op weekbasis heeft de AEX 2 punten moeten inleveren ofwel 0,4%. Alhoewel we maandag pas de oktobermaand afsluiten noem ik toch vast de stand. Daar winnen we 3 miezerige punten ten opzichte van september. De afgelopen drie candles tonen een ontzettend sneu zijwaarts verloop. Augustus werd namelijk afgesloten op bijna dezelfde stand. Het zal mij benieuwen of de Amerikaanse verkiezingen ons eindelijk zullen verlossen uit deze trading range.
Winnaar op het Damrak was vandaag ASMI van de AMX index met 4,25% winst. Het bedrijf liet deze week de kwartaalcijfers zien waar het in eerste instantie nog flink op afgerekend werd. Op de weekgrafiek staat een keurige +2%.
Op de AEX was Philips vandaag het best presterende fonds met 0,8%. De producent van medische apparatuur deed de boeken ook al open en die cijfers werden goed ontvangen. Het aandeel sluit op de hoogste positie van de week met +5,95%.
Gemalto kreeg vandaag klappen van de zweep nadat het nog een update gaf over het vorige kwartaal. Bij opening schoot de koers 15% lager, dat wel grotendeels werd weggewerkt. Dagslot was ‑7% en week ‑6%.
In Duitsland zakte de DAX ook flink bij opening en sloot uiteindelijk 0,2% lager op 10696. Dat brengt een verlies van 15 punten op weekbasis. Het heeft daardoor wel weer een hogere bodem kunnen zetten. Drie maal op rij tot nu toe. Op maandbasis heeft de DAX nog een mooie 150 punten kunnen bijschrijven. Hoogste koerswinst werd door Linde gehaald met 3,2% terwijl het eerder deze week nog in de uitverkoop stond.
De Belgische index verloor vandaag 0,8%. Dat geldt ook voor de week waar de stand nu uitkomt op ongeveer 3560. Op maandbasis zijn er nu al twee doji candles in de maak wat op twijfel duidt. De koers staat ten opzichte van september dus bijna vlak.
In Parijs wist de CAC er nog een mooie 0,33% bij te schrijven. Daardoor zet het de koers op de weekgrafiek ook zo’n 0,3% hoger op net geen 4550 punten. De oktobermaand ziet er vooralsnog nog mooier uit waar nu een winst van 2,26% staat.
De FTSE mocht in Londen 0,14% bijschrijven, maar op weekbasis 0,34% inleveren tot aan 6996 punten. Op maandbasis is het plaatje nog veel beter want daar staat nu een 1,4% winst. De candle kan technisch gezien wel een omkeerpunt voorspellen waardoor de index op zijn retour zou kunnen gaan. Vooral in combinatie met het evenaren van de top uit april 2015 zou je hier een reversal in kunnen zien. De tijd zal het ons leren.
Wall Street.
In New York hebben beleggers ontzettend veel bedrijfscijfers moeten verwerken. Vooral de giganten Apple en Alphabet kregen veel aandacht.
De Dow Jones lijkt de week als enige van de drie positief af te sluiten, al is het niet heel bijzonder (momenteel zo’n 0,4% op weekbasis). De Nasdaq sluit de week waarschijnlijk negatief af en de S&P nagenoeg onveranderd.
Opvallend is dat er een hoop tech bedrijven deze week slecht presteren. Dat is natuurlijk terug te zien in de Nasdaq die eerst nog voor liep op de andere twee, maar ondertussen weer is ingehaald.
De USD index, die al vier weken op rij aan het stijgen is, lijkt nu toch even uitgeput. Een dergelijke stijging van de Dollar is toe te schrijven aan de zeer waarschijnlijke rentestijging die eind dit jaar door de Federal Reserve zal doorgevoerd worden. Deze wordt dus al ingeprijsd om schrokken op de markt te dempen. Hetzelfde gebeurde ongeveer een jaar geleden toen er ook in december een renteverhoging plaatsvond. De koers staat momenteel op 98,7 dat we niet meer sinds februari dit jaar gezien hebben.
Update: Net nadat ik dit schreef kwam er in de VS het nieuws dat de FBI het onderzoek naar Clinton en haar emailschandaal heropent. De beurs reageert daardoor pessimistisch aangezien dit eventueel haar campagne kan schaden. Mooie timing om dat op de vrijdag te doen. Dit weekend zal er nog veel meer nieuws omtrent dit onderwerp naar buiten komen. We zullen zien hoe dat zich maandag ontwikkelt.
Commodities.
De ruwe olieprijs kreeg deze week aardige klappen. Brent opende de week nog op bijna 52 dollar maar staat momenteel weer onder de psychologische grens van 50. Een weekverlies van ruim 3%. Ook West Texas, dat momenteel voor 49,2 dollar per vat verkocht wordt, moet het vergelden. Deze week kwam vanuit Rusland het nieuws dat zij niet zitten te wachten op een productievermindering en ook Irak liet dat vorige week al weten. OPEC (eigenlijk alleen Saudi-Arabië) krijgt het daardoor moeilijker om de deal rond te krijgen, dat eind november zal moeten gebeuren.
Daarnaast zijn er deze week ook rapporten van het IEA en de Amerikaanse Petroleum toezichthouder naar buiten gekomen die gemixte resultaten laten zien over olievoorraden en vraag- en aanbod.
Goud en zilver weten zich dankzij de dollar niet los te werken van de huidige koersen. In euro’s is echter te zien dat de waarde ervan wel weer is gestegen. Op de technische kaart blijft het nog onduidelijk of er een nieuwe daling of stijging ingezet gaat worden. Op de goudkoers in dollar is namelijk een bear flag waar te nemen. Op de euro lijkt het om een lagere top te gaan. Het plaatje kan uiteraard binnen een dag veranderen als er nieuwe onzekerheid in de markt komt.
Macro-economische cijfers.
Er kwamen vandaag heel wat verwachtte inflatiecijfers voor oktober naar buiten. Zo kwam de Spaanse CPI een stuk hoger uit dan verwacht, namelijk op 0,7% tegen een vorige 0,2%. In Frankrijk viel het iets tegen maar ook daar steeg de consumentenprijsindex. Van ‑0,2% naar +0,1%.
Ook in Duitsland was een stijging te zien van 0,1% op zowel maand- als jaarbasis.
Voor de Verenigde Staten werd voor het derde kwartaal het BNP bekendgemaakt. Die steeg met een flinke 1,5% naar 2,9%. Analisten dachten dat het cijfer op 2,5% zou uitkomen.
Volgens het Michigan consumer report zijn de consumenten in de VS wel wat somberder geworden in de maand oktober. Zowel het sentiment als de verwachtingen kwamen lager uit dan gedacht.
In Nederland werd voorbeurs nog het Dutch Business Confidence cijfer gepubliceerd. Vorige maand kwam dat uit op 3,4 punten. Voor oktober steeg de index naar 4,3 punten, iets boven het gemiddelde van afgelopen jaar.
Vanmiddag maakte Rusland hun rentebesluit bekend. Die blijft nochtans op 10% staan. Sinds april zijn ze weer langzaam begonnen met de belangrijkste rente te verlagen. In januari 2015 stond die nog op een piek van 17%.
Kwartaalcijfers.
Op de laatste dag van de week kwamen er nog een aantal grote bedrijven met cijfers naar buiten.
Zo werd in België bekend dat AB Inbev de omzet welliswaar wist te verhogen, maar dat de verkoop is gedaald. Geld kwam vooral in het laatje door de duurdere biertjes (zoals ook bij Heineken het geval bleek te zijn). Het aandeel zakte ruim 4% op de BEL20.
In aanloop naar de kwartaalcijfers van Shell volgende week, kwamen vandaag ExxonMobil(-2,8%) en Total(-0,4%) al met cijfers. Voor ExxonMobil ging de winst wederom omlaag en dat gold ook voor Total, al viel het met de verwachtingen mee.
Op de AEX waren het Gemalto (-7%) en Galapagos (-2%) die door beleggers afgestraft werden. Gemalto gaf aan dat het de winstverwachtingen voor 2017 naar beneden bijstelt. Voor Galapagos steeg de omzet, maar de operationele winst zakte echter wel.
Het totale marktbeeld is voor deze week dus niet veel veranderd. Vooral de west-Europese en Amerikaanse indexen blijven zijwaarts schommelen. Vermoedelijk gebeurt dat tot en met de presidentsverkiezingen. Zoals u deze avond aan de koers kan zien op Wall Street is het erg van belang dat Clinton wint. Men is bang dat als Trump het wordt, dat zeer nadelig gaat worden voor de markten aangezien hij al maanden roept de elite aan te willen pakken. Clinton zou als echte politicus hen natuurlijk met rust laten. Nog minder dan twee weken totdat we de uitslag weten en nog niets is zeker!
Ik wens u een heel prettige avond alsmede een fijn weekend!