Een nieuwe week met nieuwe kansen. Wat staat er in ieder geval op de agenda?
Hoogseizoen Q3 cijfers.
Betreft bedrijfscijfers is het voor de VS volgende week wellicht de belangrijkste week van dit kwartaal. De technologiereuzen Apple (dinsdag) en Alphabet (donderdag) openen beiden hun boeken en zullen de meeste aandacht krijgen. Ook rijzende ster Amazon zal eveneens in de schijnwerpers staan. Binnen de autobranche zien we bedrijven als Ford, General Motors en Tesla het podium betreden, en in de financiële wereld komen Mastercard en Visa aan bod. Verder zullen er nog cijfers verschijnen van onder andere 3M, Boeing, Coca Cola en AT&T. De laatste is vooral interessant vanwege het nieuws over de miljardenovername van Time Warner.
Elders op deze blauwe planeet mogen we resultaten verwachten van onder andere Samsung, Hyundai, AB Inbev en BNP Paribas.
In Nederland hebben we ook een interessant clubje die eveneens de boeken opent. Op maandag beginnen we met Philips, dat deze week de afdeling Philips Lighting voor liet gaan. Dinsdags is het de beurt aan Randstad en in het midden van de week ASMI. Tot slot krijgen we op donderdag de meeste resultaten. Namelijk van Galapagos, KPN, BESI en Pharming Group.
van de volgende bedrijven krijgen we alleen een tussentijdse verklaring: Gemalto, Arcadis, Grandvision, Basic-Fit en Beter Bed.
Macro-economische cijfers.
Maandag starten we de week met de flash updates voor de PMI’s van oktober. Vooral die van de Duitse maakindustrie zal aandacht krijgen. Ook voor de V.S. en de Eurozone komt dat cijfer naar buiten. Er worden overigens weinig veranderingen verwacht ten opzichte van de vorige getallen. Zoals gewoonlijk komen de echte cijfers in de eerste week van de volgende maand.
Dan op dinsdag twee grote indexen voor de maand oktober. Ten eerste het Duitse IFO Business climate survey. Men denkt driemaal op rij al een stagnatie op 54,3 punten te voorzien. Alles boven de 50 mag als optimistisch worden beschouwd.
In de middag wordt in de V.S. het CB consumentenvertrouwen gepubliceerd. Nadat het jarenlang langzaam omhoog is gekrabbeld begint de index te stagneren zo tussen de 90 en 105 punten. Voor deze maand verwachten analisten een kleine daling van 104,1 naar 101,5.
De woensdag brengt ons vooral cijfers uit The land of the free. De schijnwerpers staan vooral gericht op de verkoop van nieuwbouwhuizen die waarschijnlijk licht gezakt is van 609.000 naar 600.000 stuks. De huizenmarkt is echter al sinds half 2015 bezig met een sterke opmars.
Daarnaast krijgen we zoals gewoonlijk de wekelijkse olievoorraden te horen. Afgelopen week waren die verrassend genoeg hard gedaald, maar dat kan te maken hebben gehad met orkaan Matthew.
Overigens komen er afgelopen tijd gemixte meningen over de olieproductie in het nieuws, terwijl de formele OPEC besprekingen al om de hoek komen kijken. Zo gaf Putin aan dat Rusland ook wil meepraten, maar blijft het ondertussen meer en meer produceren, blijkt uit cijfers. Ook hun optimistisch jarenplan toont een hogere olieproductie met een stagnatie vanaf 2020. Hun energie minister zei dan ook dat de OPEC ‘oil cut’ waarschijnlijk niet langer dan 6 maanden zal duren.
Donderdags wordt in het Verenigd Koninkrijk het BNP voor het derde kwartaal bekendgemaakt. Op jaarbasis denkt men dat die op 2,1% zal blijven hangen. In de middag komen in de V.S. cijfers over bestellingen van duurzame goederen voor september. Die is naar verwachting gestegen van ‑0,2% naar +0,2%.
Tot slot op vrijdag flash updates van de consumentenprijsindexen van oktober voor Japan, Frankrijk, Duitsland en Spanje. In de V.S. komt het BNP voor Q3 aan bod die op kwartaalbasis aanzienlijk lijkt gestegen, van 1,4% naar 2,5%.
In Rusland zal de centrale bank hun rentebesluit kenbaar maken die momenteel op 10% staat. Sinds april zijn ze die met halve procenten aan het verlagen. Publicatie is om half één Nederlandse tijd.
Concluderend zijn het dus vooral de bedrijfscijfers die ons de weg zullen wijzen. Als giganten als Apple, Alphabet en Amazon goed presteren dan zullen beleggers nog wel even optimistisch blijven. Maar met nog slechts 16 dagen te gaan tot ‘election day’ kruipt de volgende onzekerheid alweer in de markt. Hoewel Clinton weer begon uit te lopen lijkt Trump een nieuwe inhaalmanouvre te hebben gestart. Zou het dan toch nog spannend kunnen worden?
8 november krijgen we de uitslag te horen over wie er vanaf januari de nieuwe president zal zijn.
Voor nu nog een prettige zondag gewenst!
MVG,
Daniel.