De donderdag bracht ons een erg bewegelijke dag waarin day traders veel speelruimte kregen. Terwijl de markten zoekende waren naar richting trachtten beleggers ook een bodem te zetten om een vervolg naar boven te bewerkstelligen.
Europa.
In Amsterdam opende de AEX op 454,9 en deed een ritje Space Mountain in Disneyland om ruim vier punten hoger, op 459,2, weer terug te vallen tot iets onder de openingskoers. Door de stoot omhoog wisten we echter nog een stukje gap te sluiten van gisteren. Slot van de index lag op 455,7. Tijdens de dag een kleine winst van 0,8 punten maar in vergelijking tot het slot van gisteren en minimaal verlies van 0,1 punt. Nagenoeg vlak dus. Technisch gezien lijkt er na drie dagen correctie weer een bodem gezet om naar de jaartop te klimmen, maar met het beeld wat we nu hebben is dat een te voorbarige conclusie. Men zou op zijn minst tot morgenochtend moeten wachten, mede dankzij kwartaalcijfers van enkele Amerikaanse giganten die vanavond uitkomen.
Opvallende stijger op de hoofdindex was KPN, die de boeken voor ons opende. Het aandeel steeg 3,4% naar 3,01 euro.
In de middenklasse waren ook een paar opvallende koersbewegingen te zien. Arcadis en Grandvision werden hard aangepakt en verloren ruim 10%. Arcadis verloor vooral vanwege het onverwachte vertrek van hun topman. Ook BESI, dat vanochtend cijfers presenteerde, moest 8% van zijn waarde inleveren. Ten slotte was ASMI ook een opvaller. Gisteravond werden daar de kwartaalcijfers kenbaar van gemaakt. De chipmaker stond in eerste instantie ook ruim 7% in het rood maar krabbelde terug met een slot van ‑3,4%. Deze week werd nog bekend dat Goldman Sachs zijn aandeel in ASMI flink heeft uitgebreid.
De Frankfurtse DAX kreeg er vandaag een klein plusje bij van 0,07% ofwel 7,4 punten. De index sloot de dag op een stand van 10717,1 punten. Daar openden Deutsche Bank en Volkswagen de boeken. DB wist verrassend zwarte cijfers onder de streep neer te zetten, terwijl analisten nog op een flink verlies rekenden. Het aandeel sloot 0,5% hoger op 13,37 euro. De autofabrikant wist de winst ook op te voeren, maar na de dag eerst nog in het groen te hadden gestaan moest het 0,3% lager sluiten op 125 euro.
In Frankrijk wist de CAC net als de AEX zo goed als vlak te sluiten en de Brusselse BEL was West-Europees dagkampioen met +0,48%. Dat had het vooral te danken aan KBC dat 2,55% steeg.
In Londen sloot de FTSE ook hoger, nadat het lange tijd nog in het rood stond. De index sloot met een plus van 0,41% op 6987,5 en wist daarmee het flinke verlies van gisteren weer wat goed te maken. Barclays presenteerde de kwartaalcijfers en steeg uiteindelijk 4,65%.
Oliebedrijf Amec Foster Wheeler kreeg klappen van de zweep omdat het uitstel vraagt in het tonen van een nieuwe strategie aan investeerders. Het aandeel verloor ruim 20% van zijn waarde.
Wall Street.
The wolves of Wall Street werden in eerste instantie wakker met groene futures, maar daar bleef een half uur voor opening van de NYSE weinig van over. Vooral de Nasdaq moet het ontgelden. De index liep de afgelopen tijd nog voor op de S&P en Dow Jones maar heeft de laatste dagen veel ingeleverd. Dat kwam vooral dankzij telleurstellingen over kwartaalcijfers in de technologiesector.
Om half zes stond de graadmeter 0,3% lager op 4855 punten.
De brede S&P stond tijdens het Europees slot 0,1% lager op 2137 punten en de Dow Jones, ook onveranderd, op 18200.
Commodities.
Ruwe olie mocht vandaag wat herstellen nadat het al drie dagen op rij in de uitverkoop staat maar de stijging had vooral te maken met een rapport van de IEA waarin een terugval van Amerikaanse olie werd geregistreerd. Gisteren deed het American Petroleum Institute nog een schatting van een flinke stijging. Dagelijks komen er cijfers uit dat de prijs beinvloed maar uiteindelijk wijst de TA ons nog de weg. Waar de handel in het zwarte goud wel onder druk door komt te staan is het nieuwe pessimisme over een eventuele OPEC deal, die meer en meer in twijfel wordt gebracht.
Brent kostte om half zes 50,66 dollar per vat en West Texas 49,8 dollar.
Macro-economische cijfers.
Er waren vandaag enkele cijfers die er toe deden maar niet veel directe invloed hadden op de markten.
In de ochtend kwam het BNP voor Q3 van het Verenigd Koninkrijk naar buiten. Die was hoger dan men schatte dus de Britse media grepen direct de kans en schreven artikelen als ‘Brexit doesn’t hurt economy as bad as we thought it would do blabla’. Er is natuurlijk nog weinig veranderd sindsdat zij naar de stembussen zijn geweest, beetje voor de hand liggend dus. Op jaarbasis steeg de index van +2,1% naar +2,3%.
In de Verenigde Staten werden de bestellingen voor duurzame goederen in september kenbaar gemaakt. Die steeg zoals verwacht van +0,1% naar +0,2%.
Later op de dag kwamen nog cijfers over de ‘pending home sales’. Dat zijn de huizen die eigenlijk al verkocht zijn maar waarvan de transactie nog niet is voltooid. Vorige keer was er een daling van ‑2,5% waargenomen. Nu steeg het aantal met 1,5%.
Kwartaalcijfers.
Gisteravond keken veel beleggers met verlangen uit naar Tesla. Het bedrijf staat al tijden onder druk doordat de winst maar niet omhoog wil. Analisten waren daarom pessimistisch over dit kwartaal maar de autobouwer wist men te verrassen. Hoewel het aandeel nabeurs nog flink steeg wordt het tijdens de handelsuren op Wall Street weer verkocht. Staat momenteel +0,1%.
Ook oude rot in het vak Ford liet zijn cijfers zien. De winst en omzet kwamen lager uit dan voorheen maar overtrof alsnog de verwachtingen.
Het Brabantse NXP, dat computerchips maakt, blijkt over te worden genomen door het Amerikaanse Qualcomm voor 43 miljard euro. Het maakte gisteravond ook de cijfers bekend. De totale omzet steeg met ruim 60% maar de winst zakte ruim 70% vanwege de overname van Freescale.
Vanavond komen de reuzen Alphabet (google) en Amazon nog met cijfers, alsmede de grote farmaceut McKesson.
Agenda voor morgen.
In Europa komen er een hoop geschatte consumentenprijsindexen voor oktober naar buiten. In Frankrijk en Spanje voorziet men een lichte stijging. In Duitsland denkt men dat de index onveranderd blijft op 0,1%.
In Nederland komt in de ochtend het Dutch Business Confidence naar buiten die vorige keer 3,4 punten bedroeg. Dat ligt in lijn met het gemiddelde van de afgelopen jaren.
In Rusland zal de centrale bank (Putin?) laten weten wat ze met hun rente doen. Die staat momenteel op 10%. Da’s nog steeds erg laag als je naar hun historie kijkt.
Voor de V.S. komt een flash update over het BNP van het derde kwartaal naar buiten. Daar denkt men een stijging te voorzien van 1,4% naar 2,5%.
Ook het Michigan rapport komt naar buiten waarin de verwachtingen en het sentiment van consumenten wordt beoordeeld. Het rapport gaat over de huidige maand.
Betreft bedrijfsresultaten zijn er op de laatste dag van de week nog een paar zeer interessante bedrijven, namelijk: Total, Exxon Mobil en Philips 66 (groot energiebedrijf in de VS). Wellicht kan daar al een hypothese uit opgesteld worden voor Shell volgende week.
Verder krijgen we uit België nog AB Inbev en in Frankrijk de bank BNP Paribas.
In Nederland zullen Galapagos en Gemalto van zich laten horen.
In Azië zijn wellicht autobouwers Mitsubishi Motors en Toyota interessant.
Vanavond na sluit van Wall Street dus Amazon.com en Alphabet. Eens zien of zij de eer kunnen redden.
Prettige avond