Op een dinsdag waar niet veel handel plaatsvond hebben we in de middag, vooral dankzij aardige bewegingen in de valuta, toch nog wat verandering in de koers mogen zien. Een tweede reden is naar mijn idee te vinden bij de onthulling van de Apple kwartaalcijfers, dat altijd met veel glitter en glamour wordt aangepakt.
Europa.
Gisteren konden we al zien dat de beurzen weinig kracht meer hadden om door te stijgen (we komen immers al met flink wat omwegen van zeer lage regionen vandaan) waardoor we vandaag toch duidelijk aan een adempauze zijn begonnen.
Op het Damrak toonde de AEX een soortgelijke beweging als gister. Enige verschil is dat we vandaag wèl onder de koers van de dag ervoor sloten. Tijdens de gongslag stond de koers op 461,3 en al vrij snel zagen we een matig vervolg naar boven. De dagtop werd in de ochtend gezet en dat was mede dankzij het lichte optimisme in Duitsland. Daarna mochten we de weg naar beneden volgen. De slotkoers voor de AEX kwam uiteindelijk te liggen op 459,4. Een kleine daling van 0,1% ten opzichte van het vorige slot.
Uiteindelijk wist de index weer te sluiten op de lijn waardoor er een horizontale driehoek ontstaat. Zie de onderstaande kwartiergrafiek voor korte uitleg.
De DAX was iets gewilliger en verhoogde in de ochtend de jaartop met 8 punten naar 10828. De Frankfurtse hoofdindex sloot uiteindelijk nagenoeg vlak op 10758 punten.
De BEL en CAC presteerden iets slechter en zakten met 0,2% en 0,25%.
Dankzij wederom een pittige daling van de Sterling wisten ze in Londen de FTSE juist wel hoger te zetten. De index sloot 0,4% hoger op 7017 punten.
Wall Street.
Hoewel de futures in New York eerst nog zachtjes in het groen stonden, bleek al gauw duidelijk dat beleggers wat winsten wilden nemen. Op het Europees slot stond de Dow Jones op 18185 punten ofwel 0,25% in de min. De S&P stond met –0,3% nog wat lager op 2145 punten. De Nasdaq stond om half zes op 4900 punten maar is sindsdien meer aan het inleveren. Wellicht is er toch de angst dat Apple niet zo’n mooie cijfers zal laten zien? Dat weten we vanaf 23:00 vanavond (Apple event begint om 05:00 p.m. eastern time).
Ook de stijgende dollar zet druk op de koers. De dollar index stond vandaag sinds februari dit jaar weer boven de 99 punten.
Commodities.
Ruwe olie lijkt zijn steun niet te kunnen houden. Brent en West Texas leverden vanaf de middag aardig wat in dankzij Rusland. Daar liet een rapport van Interfax weten dat zij niet willen meedoen aan een productieverlaging. Het ministerie van energie liet vorige week al zoiets doorschemeren.
Om half zes stond Brent ruim 1,3% lager op 50,75 dollar per vat. WTI verhandelde tijdens het Europees slot voor 50 dollar (-1,2%) per vat.
Goud en zilver zijn de hele dag al in trek geweest en pogen nog steeds de correctie goed te maken.
Het dure edelmetaal kost momenteel zo’n 1272 dollar ofwel +0,7%. Zilver blijft het nog steeds wat minder goed doen maar steeg vandaag met ruim een procent tot aan 17,75 dollar.
Macro-economische cijfers.
Vanochtend kwam het Duitse IFO business climate rapport naar buiten dat wederom weer wat is gestegen. De index steeg met een vol punt naar 110,5. De bedrijven zijn in Duitsland dus iets positiever over oktober dan de maand ervoor.
In de Verenigde Staten toonden consumenten zich echter pessimistischer dan een maand eerder. De CB consumer confidence index zakte van 103,5 naar 98,6 punten, terwijl er slechts een daling naar 101,0 punten werd verwacht.
Eerste man van Bank of England, Mark Carney sprak om half vijf publiekelijk. Wat vooral naar voren kwam is dat de markten geen verandering hoeven te verwachten in de doelen die de centrale bank stelt. De Canadees waarschuwde daarnaast ook voor bemoeienis in hun beleid. Die bemoeienissen komen vanwege de flinke klappen die de Sterling momenteel krijgt.
Om half zes sprak ook ECB president Draghi maar die had niks te vertellen.
Kwartaalcijfers.
In Nederland toonde Randstad voorbeurs haar Q3 cijfers en die werden goed ontvangen. Zowel omzet en winst werden verbeterd. De koers sloot 2,75% hoger op 46,94 euro.
In de V.S. waren er weer een aantal grote bedrijven die de boeken openden. Zo zijn de inkomsten van 3M (-3%), AT&T (-0,3%), Lockheed Martin (+6,5%) en Procter&Gamble (+4%) lager dan analisten voorspelden.
General Motors overtrof wel de verwachtingen maar het aandeel staat momenteel lager met ‑3,9%.
Nabeurs worden nog kwartaalcijfers verwacht van Chinees verkoopgigant Alibaba en uiteraard Apple.
Morgen zien we op het Damrak cijfers van ASMI verschijnen. In Frankrijk komt Airbus aan bod en in Duitsland zien we cijfers van Bayer en Volkswagen voorbij komen. In het Verre Oosten is wellicht Hyundai interessant.
Op de NYSE kan men voorbeurs cijfers verwachten van onder andere Boeing, Comcast en Coca Cola. Nabeurs zal er veel aandacht uit gaan naar Tesla. Ook het Nederlandse NXP, dat een notering aan Wall Street heeft, opent dan de boeken.
Agenda voor morgen.
Morgen weinig grote cijfers waarbij het meeste uit de Verenigde Staten komt.
Zo krijgen we de verkoopcijfers van nieuwe huizen voor september te horen. Die zijn naar verwachting iets gedaald naar 600.000 stuks.
Verder hebben we de wekelijkse olievoorraad die de koers altijd weet te beïnvloeden. Vorige week was er een onverwacht grote daling geregistreerd van ‑5,2 miljoen vaten. Morgen denkt men aan een kleine stijging van 800k.
Ook de handelsbalans en hypotheekaanvragen worden bekendgemaakt.
In Duitsland krijgen we voorbeurs het consumentenklimaat voor november op ons bordje. Analisten schatten dat die index onveranderd op 10 punten blijft staan, waardoor er de afgelopen maanden een stagnatie van de opwaartse trend te zien is.
Wederom dus de bedrijfscijfers die richting aan de markten zullen geven. Europa zal in de ochtend hoogstwaarschijnlijk reageren op de cijfers van Apple, die vanavond naar buiten worden gebracht.
Voor nu een prettige avond!