Het duurt nog maar twee weken tot we weer met champagne in de hand staan en daarmee betekent het ook langzaam het einde van beursjaar 2017. Voor de AEX betekent dat een prima jaar in deze bull market, mits we natuurlijk geen gekke dingen zien in de laatste dagen. Kijk maar eens naar de decembermaanden van 2014 en 2015, waar de koers lekker swingde. Vorig jaar kregen we al een vroege rally voor onze kiezen na de referendumuitslag in Italië (5 december) en dit jaar varen we in zo’n kalm water dat we misschien niet eens van een eindejaarsrally kunnen spreken. We zullen over twee weken zien of het een oliebollengesprek wordt of niet.
Bitcoin futures
Op de cryptomuntenmarkt werd deze week voor het eerst in futures gehandeld. De CBOE in Chicago levert contracten per bitcoin en dat zorgde in het weekend voor wat paniek. Toch denkt men dat de futures wat rust in de koers kunnen geven doordat men deze langer vasthouden. Ik heb er niet zoveel verstand van maar meer aanbod voor de beroemste munt betekent in ieder geval ook meer instroom van nieuw geld.
Vanaf dinsdag zal ook de CME future contracten uitdelen. Deze schijnen maarliefst per 5 bitcoins verhandeld te worden. De ticks voor btc gaan per 5 dollar dus doe dat dan keer vijf. Niet te vaak naar je beeldscherm kijken dus..
Ondertussen is de overheid in Zuid-Korea de handel aan banden aan het leggen. Ruim een kwart van al het ‘gokgeld’ in de cryptohandel vindt in dat land plaats en men is bang dat het uit de hand gaat lopen. Omgerekend zit 1 op de 50 van hun burgers te speculeren op de digitale munten en zelfs geen minderjarigen worden niet gecontroleerd. Daar wil de overheid nu verandering in brengen. Ook gaan er geruchten om inkomstenbelasting in te voeren, iets waar men in Nederland vanaf volgend jaar al mee te maken gaat krijgen (belastbaar eigen vermogen).
Brexit
Wie het nieuws over de onderhandelingen tussen het VK en de EU volgt heeft het misschien al gehoord. Alle vertegenwoordigers zijn het (binnen een snelle 10 minuten) eens geworden om de brexit-gesprekken naar het volgende stadium te loodsen. Dat punt is de handel. Nu beide partijen een overeenkomst hebben voor expats, grenscontrole en de regels met Ierland, is het tijd voor de economische zaken. De Engelse minister Hammond verzekerde zijn achterban dat het VK dezelfde regels mag hanteren tijdens de transitie. Dat zou dus eenzelfde douane en single-market betekenen totdat de brexit realiteit is, in 2019 dus. Welke regels dan gelden is iets waar nu dus over gepraat zal worden.
Belastinghervorming USA
Trump is weer een stapje dichterbij zijn eerste echte winst als president. Het comité voor de belastinghervorming is het eens geworden over het echte plan, nadat het huis en senaat ieder hun eigen versie hadden goedgekeurd. De nieuwe samenstelling moet nog eenmaal goedgekeurd worden door beide partijen voordat het ondertekend en uitgevoerd mag worden door Trump. De stemrondes zullen aankomende week al plaatsvinden in de hoop om nog voor kerst begint te mogen juichen.
Agenda
De komende dagen zal het handelsvolume drastisch afnemen, met als dieptepunt de dagen na kerst.
Vrijdag sluiten Londen en Dublin vroeger. De rest van Europa en de VS hebben wel een volledige beursweek.
De agenda is met name dankzij weinig macrocijfers nagenoeg leeg. Wel moeten we op de valuta letten aangezien in de VS gestemd zal worden over het definitieve belastingplan. Wanneer dat precies plaatsvindt is nog niet bekend. Ook zal de Bank of Japan nog buigen over het monetair beleid, maar daar lijken ze nog niet toe aan verandering.
Maandag weten we of de consumentenprijzen in de eurozone in november verder zijn gestegen. De consensus ligt nu op 0,1% maar daarmee blijft het jaarniveau op 1,5% staan.
Op dinsdag is de Duitse bedrijvenindex nog interessant en zal vanuit de VS de maandelijkse bouwvergunningen naar buiten komen. Een dag later volgen nog de verkopen van bestaande huizen.
Donderdag dan het rentebesluit van de BoJ en het CBS komt met het nieuwste consumentenvertrouwen (dec) en de werkloosheidcijfers (nov).
Tot slot de vrijdag met consumentencijfers uit Frankrijk en Duitsland. In de VS komen de bestellingen van duurzame goederen naar buiten alsmede de verkoopcijfers van nieuwbouwhuizen.
Blik op de grafiek
De AEX lijkt de top van de bull market nog eens te willen testen (zwarte weerstandslijn). Die koerst nu rond de 560 en daarmee zouden we het jaar met vuurwerk af kunnen sluiten. Ik zou niet weten wat de weg naar boven nu nog kan verpesten maar mocht het tij keren, dan hebben we genoeg opvangnetten tot aan de 530. Pas dan komen de stieren in gevaar, maar dat lijkt me meer iets voor volgend jaar. Een uitbraak boven die zware weerstand betekent een versnelling (met zeer waarschijnlijk ook een hertest) maar dat kost nog wat meer tijd dus ook pas een scenario voor 2018.
AEX — daily chart
Op de DAX is een groter gevecht aan de gang maar ook daar willen de kopers nog niet opgeven. Tevens zou daar nog een nieuwe jaartop gezet kunnen worden maar dan zullen ze wel moeten opschieten. 13530 is nog ruim 3% en da’s best ver weg.
Reden van het huidige gevecht ligt verder terug in de historie, namelijk de hoge toppen van de vorige bull markets. Op de maandgrafiek is duidelijk te zien waarom er veel getwijfeld wordt. Met het huidige positieve sentiment in Europa lijkt me dit wel iets wat de komende tijd overwonnen kan worden.
DAX — daily chartDAX — monthly chart
In de V.S. is het ook elke week feest. De S&P500 koekeloert nu ook boven het opwaartse kanaal waarmee een versnelling kan plaatsvinden. Op de Dow Jones nog wat meer ruimte voordat het daar de kop stoot.
Voor de 100 grootste NASDAQ-notities eenzelfde verhaal als bij de S&P, uitbraak van het kanaal. In negen jaar heeft de beste belegger daarmee nu een rendement van ruim 530%. Krijgen we al hoogtevrees? Het gaat daar nu wel heel rap en lijkt zowaar op het begin van een aandelenbubbel te lijken, maar dat weten we natuurlijk pas achteraf. Trouwens, de dotcom-rally deed 350% in de laatste twee jaar en over een tijdsbestek van 9 jaar meer dan 2200%.. Da’s pas een bubbel! Wellicht dat de huidige stijging gewoon te danken is aan een sterke economie met sterke bedrijfsresultaten. Of is het een kwestie van gebrek aan beter? Het geld moet toch ergens heen..
S&P500 — daily chartDow Jones Industrial — daily chartNASDAQ100 — daily chartNASDAQ100 — Weekly chart
Let op, de samenstelling van de top honderd is door de jaren natuurlijk veranderd. Zo koste Apple in de jaren 90 maar enkele dollars. Nu is het market cap leider op de NASDAQ. Overigens leuk feitje: de koersstijging van de gigant heeft in de afgelopen 9 jaar bijna eenzelfde grote stijging meegemaakt als de dotcom-bubbel deed. Het staat nu op een rendement van zo’n 2000% vanaf 2008.
Fijn weekend.