Beursdagboek US Markets Redactie 24 december 2017, 14:58

...

Agenda beursweek 25 t/m 29 december 2017

24 december 2017, 14:58 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Een jaar van nieuwe poli­tieke lei­ders, krachtige economis­che cijfers en oplopende rentes. Dat zijn slechts enkele van de din­gen die 2017 ons bracht. Met nog maar een paar dagen aan beur­shan­del te gaan mogen we stellen dat het een pri­ma beurs­jaar is geweest. De AEX lijkt op dit tem­po een mooie 1314% te behalen. De DAX ook zoi­ets. In New York op de Dow Jones Indus­tri­al een waanzin­nige 25% en de S&P500 bij­na 20%. Tech­nolo­gie deed het zoals vak­er wel weer beter want de NAS­DAQ com­pos­ite tikt bij­na een koerssti­jging van 30% aan! Moeten we wel reken­ing houden dat de dol­lar zijn slecht­ste jaar sinds 2003 gehad heeft. De USD index, die tegen een mand­je van 5 andere val­u­ta gewogen wordt, zak­te met ruim 8% dit jaar.

Agen­da
Maandag zijn alle exchanges ges­loten. Dins­dag zijn wij in Europa ook nog dicht maar gaat de han­del in de V.S. wel weer van start. In Azië zijn ze gewoon de hele week open. Toch weten we dat het vol­ume laag zal liggen omdat men in Europa en Ameri­ka wat vakantieda­gen opneemt.

Betre­ft cijfers deze week hoeven we de com­put­er eigen­lijk ook niet op te starten. Dins­dag komt het Amerikaans con­sumenten­vertrouwen over decem­ber en op don­derdag het ECB economisch rap­port waaruit de leden hun besluit nemen. Dat gaat dan over de ver­gader­ing van twee weken terug.
Voor Japan deze week de inflatiev­er­houd­ing en indus­triële pro­duc­tieci­jfers.
Tot slot zal op vri­jdag het Ned­er­landse bedri­jfsvertrouwen naar buiten komen en zal de beurs in Lon­den om half één al dicht gaan.

Blik op de grafiek
De AEX heeft dus een pri­ma jaar achter de rug. Zek­er de eerste 5 maan­den waren sterk. De zomer­maan­den dron­gen de koers wat terug. Nu lijkt er zich een kanaal te hebben ontwikkeld waarin de koers zich bovenin voort­be­weegt. De oplopende ste­un­li­jn zorgt ook voor een klein­er speelveld waar­door een uit­braak naar boven of bene­den pas vol­gend jaar beslist wordt. Zware ste­un om en nabij 535 en weer­stand ligt bij 562, wat de bovenkant van de bull mar­ket is.

AEX — dai­ly chart

Zo een mooie koers­be­weg­ing als de S&P500 dit jaar heeft lat­en zien zijn zeldza­am. Rustig kabbelt de index voort naar boven en aan het einde van 2017 poogt het net uit te breken. Zoals de bodems aangeven neemt de accel­er­atie wel langza­am toe. Uit een uit­braak in com­bi­natie met ver­snelling kán lei­den tot een blowoff, maar daar ga ik mijn han­den niet aan bran­den. In ieder geval een puik beurs­jaar voor de brede Amerikaanse index.
Een terug­val zou bij 2640 al opgevan­gen kun­nen wor­den. De eerste halte naar boven ligt berek­end ongeveer bij 2730 pun­ten.

S&P500 — dai­ly chart
Over een ver­snelling gespro­ken. Kijk eens wat er bij de olie gebeurt. Een lange tijd terug gaf ik aan dat Brent oil richt­ing de 68 zou gaan en zie hier, we koersen al veilig rond de 65 dol­lar. Met een toen­e­mende vraag naar ruwe olie en een clan van pro­duc­tielanden die een pla­fond hebben lijkt het nog veel verder te kun­nen, zek­er richt­ing de 75 – 80 waar men in 2015 al poogde weer te kopen. Daar zit­ten namelijk nog een hoop ver­liez­ers die toen al dacht­en dat de dal­ing voor­bij was. Dat we naar onderin de 30 dol­lar per vat gin­gen was voor velen een harde en onverwachte klap. Er moet dus nog een hoop ver­lies goedge­maakt wor­den. Een onverwachte dal­ing kan in eerste instantie opgevan­gen wor­den bij de 58 dol­lar.

Brent crude — dai­ly chart
Het belan­grijk­ste val­u­ta­paar, de eur/​usd, is dit jaar ook flink geste­gen. De dol­lar presteerde dit jaar het slechtst van de tien groot­ste val­u­ta en de euro werd juist een stukkie duur­der. Alle­maal in het vooruitzicht dat de Amerika­nen meer zullen gaan importeren en de rentes in Europa hun bodem hebben bereikt. De jaren 2015 en 2016 zijn in mijn ogen bodem­jaren en zullen we ons opmak­en voor een veel duur­dere euro op de lange ter­mi­jn. De komende maan­den kun­nen we de 1,22 als eerste weer­stand zien en ste­un bij de 1,15. Alles met de achterliggende gedachte dat de rentes ook bij ons weer zullen sti­j­gen.

EUR/USD — week­ly chart

Wat we in 2018 mogen verwacht­en? Alti­jd moeil­ijk om te zeggen, maar afgezien van de Amerikaanse belastin­gen veran­dert er de komende tijd niet zo veel. Het is dus goed mogelijk dat we dezelfde koers nog even zullen door zetten. Waar beleg­gers wel op gericht zullen zijn is de ECB mon­e­tair beleid. Die bli­jft in ieder geval tot sep­tem­ber zoals ie is. De Fed zal (onder de para­plu van de nieuwe voorzit­ter) zeer waarschi­jn­lijk twee rentev­er­hogin­gen door­vo­eren. Men gokt op een­t­je in maart en een­t­je aan het eind van het jaar. Uitein­delijk draait het gro­ten­deels om de beweg­ing van val­u­ta, met als fun­der­ing de bedri­jf­s­re­sul­tat­en. Met die cijfers zit het momenteel wel goed maar de relatief dure euro werkt helaas een beet­je tegen. Wellicht komt daar vol­gend jaar veran­der­ing in.

Pret­tige ker­stda­gen gewenst!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.