Een jaar van nieuwe politieke leiders, krachtige economische cijfers en oplopende rentes. Dat zijn slechts enkele van de dingen die 2017 ons bracht. Met nog maar een paar dagen aan beurshandel te gaan mogen we stellen dat het een prima beursjaar is geweest. De AEX lijkt op dit tempo een mooie 13 a 14% te behalen. De DAX ook zoiets. In New York op de Dow Jones Industrial een waanzinnige 25% en de S&P500 bijna 20%. Technologie deed het zoals vaker wel weer beter want de NASDAQ composite tikt bijna een koersstijging van 30% aan! Moeten we wel rekening houden dat de dollar zijn slechtste jaar sinds 2003 gehad heeft. De USD index, die tegen een mandje van 5 andere valuta gewogen wordt, zakte met ruim 8% dit jaar.
Agenda
Maandag zijn alle exchanges gesloten. Dinsdag zijn wij in Europa ook nog dicht maar gaat de handel in de V.S. wel weer van start. In Azië zijn ze gewoon de hele week open. Toch weten we dat het volume laag zal liggen omdat men in Europa en Amerika wat vakantiedagen opneemt.
Betreft cijfers deze week hoeven we de computer eigenlijk ook niet op te starten. Dinsdag komt het Amerikaans consumentenvertrouwen over december en op donderdag het ECB economisch rapport waaruit de leden hun besluit nemen. Dat gaat dan over de vergadering van twee weken terug.
Voor Japan deze week de inflatieverhouding en industriële productiecijfers.
Tot slot zal op vrijdag het Nederlandse bedrijfsvertrouwen naar buiten komen en zal de beurs in Londen om half één al dicht gaan.
Blik op de grafiek
De AEX heeft dus een prima jaar achter de rug. Zeker de eerste 5 maanden waren sterk. De zomermaanden drongen de koers wat terug. Nu lijkt er zich een kanaal te hebben ontwikkeld waarin de koers zich bovenin voortbeweegt. De oplopende steunlijn zorgt ook voor een kleiner speelveld waardoor een uitbraak naar boven of beneden pas volgend jaar beslist wordt. Zware steun om en nabij 535 en weerstand ligt bij 562, wat de bovenkant van de bull market is.
AEX — daily chart
Zo een mooie koersbeweging als de S&P500 dit jaar heeft laten zien zijn zeldzaam. Rustig kabbelt de index voort naar boven en aan het einde van 2017 poogt het net uit te breken. Zoals de bodems aangeven neemt de acceleratie wel langzaam toe. Uit een uitbraak in combinatie met versnelling kán leiden tot een blowoff, maar daar ga ik mijn handen niet aan branden. In ieder geval een puik beursjaar voor de brede Amerikaanse index.
Een terugval zou bij 2640 al opgevangen kunnen worden. De eerste halte naar boven ligt berekend ongeveer bij 2730 punten.
S&P500 — daily chart
Over een versnelling gesproken. Kijk eens wat er bij de olie gebeurt. Een lange tijd terug gaf ik aan dat Brent oil richting de 68 zou gaan en zie hier, we koersen al veilig rond de 65 dollar. Met een toenemende vraag naar ruwe olie en een clan van productielanden die een plafond hebben lijkt het nog veel verder te kunnen, zeker richting de 75 – 80 waar men in 2015 al poogde weer te kopen. Daar zitten namelijk nog een hoop verliezers die toen al dachten dat de daling voorbij was. Dat we naar onderin de 30 dollar per vat gingen was voor velen een harde en onverwachte klap. Er moet dus nog een hoop verlies goedgemaakt worden. Een onverwachte daling kan in eerste instantie opgevangen worden bij de 58 dollar.
Brent crude — daily chart
Het belangrijkste valutapaar, de eur/usd, is dit jaar ook flink gestegen. De dollar presteerde dit jaar het slechtst van de tien grootste valuta en de euro werd juist een stukkie duurder. Allemaal in het vooruitzicht dat de Amerikanen meer zullen gaan importeren en de rentes in Europa hun bodem hebben bereikt. De jaren 2015 en 2016 zijn in mijn ogen bodemjaren en zullen we ons opmaken voor een veel duurdere euro op de lange termijn. De komende maanden kunnen we de 1,22 als eerste weerstand zien en steun bij de 1,15. Alles met de achterliggende gedachte dat de rentes ook bij ons weer zullen stijgen.
EUR/USD — weekly chart
Wat we in 2018 mogen verwachten? Altijd moeilijk om te zeggen, maar afgezien van de Amerikaanse belastingen verandert er de komende tijd niet zo veel. Het is dus goed mogelijk dat we dezelfde koers nog even zullen door zetten. Waar beleggers wel op gericht zullen zijn is de ECB monetair beleid. Die blijft in ieder geval tot september zoals ie is. De Fed zal (onder de paraplu van de nieuwe voorzitter) zeer waarschijnlijk twee renteverhogingen doorvoeren. Men gokt op eentje in maart en eentje aan het eind van het jaar. Uiteindelijk draait het grotendeels om de beweging van valuta, met als fundering de bedrijfsresultaten. Met die cijfers zit het momenteel wel goed maar de relatief dure euro werkt helaas een beetje tegen. Wellicht komt daar volgend jaar verandering in.
Prettige kerstdagen gewenst!