Het is de week van de rentebesluiten. Enkele van de grootste centrale banken nemen weer de tijd om te vergaderen over de belangrijkste rentes en hun bijbehorende valuta. We trappen de week af met de Federal Reserve, gevolgd door de ECB en Bank of England een dag later. Ook de banken van Zwitserland en Rusland zullen deze week buigen over hun monetair beleid.
bitcoin is the future?
Voor de bitcoinfans moet vandaag een spannende dag zijn. De bitcoin futures zullen namelijk van start gaan op de CBOE, wel om 18:00 EST (zes uur tijdsverschil met ons). Benieuwd of dat een nieuwe impuls aan de koers zal geven.
Macrocijfers
Verder zien we deze week nog een aantal grote macro-economische cijfers voorbij schieten. De retailcijfers en de consumentenprijsindex uit de V.S. zijn interessant, maar ook de Duitse ZEW en Chinese industriële cijfers zullen de nodige aandacht trekken.
Einde maandopties
Tot slot een herinnering dat de derde vrijdag van de maand er weer aan komt en dat betekent optie-expiratie. Einde van de maand is overigens ook de kwartaalexpiratie. Da’s dus twee weken later.
Agenda
Highlights:
- Rentebesluiten Fed en ECB
- Macrocijfers VS
- Laatste maandexpiratie opties
Maandag
Weinig spannends zoals altijd. Alleen de JOLTS van het Amerikaanse statistiekenbureau (soort CBS) zijn interessant. Die staan om 16:00u gepland.
Dinsdag
De focus ligt vooral op cijfers uit het VK en de VS. In Engeland kijkt men uit naar de consumentenprijsindex die rap tegen de dalende pond in stijgt. De BoE heeft om het vuur te een beetje te blussen de rente de vorige keer al verhoogd. Bij het besluit van deze week worden er geen veranderingen verwacht.
Vanuit de V.S. zien we de producentenprijsindex verschijnen. Die is de afgelopen twee jaar ook al aan het stijgen.
Dan komt er om 11:00u nog de Duitse ZEW die het sentiment onder beleggers en analisten meet.
Woensdag
Alle ogen en oren zijn dan gericht op het rentebesluit van de Federal reserve (20:00u NL). Daar wordt de derde en laatste verhoging van het jaar verwacht. Dat zal waarschijnlijk ook de laatste zijn onder de hoede van Janet Yellen, die het stokje moet doorgeven aan Powell volgend jaar februari. Een half uur later volgt nog een statement op het besluit.
Betreft cijfers zien we in de ochtend nog de Duitse CPI (nov.) verschijnen en vanuit het VK de werkeloosheidscijfers (okt.).
Om half drie de consumentenprijsindex van de Amerikanen en twee uur later de wekelijkse olievoorraden.
Donderdag
Richt men zich een dag later op de rentebesluiten van de ECB en de BoE waar geen tot weinig vuurwerk wordt verwacht. Van team Mario weten we immers dat de geldkraan nog half open blijft tot september 2018. De Britten hebben de rente de vorige keer al verhoogd.
Cijfers over de Chinese industriële productie en de Amerikaanse retailverkopen staan bij de macrodata in de spotlights. Die laatste is overigens met de Black Friday cijfers en die komen denk ik ook apart tevoorschijn.
Vrijdag
Ook de Russen moeten hun rentebesluit houden. De roebel heeft de laatste tijd weer wat opwaartse kracht gevonden. Dat heeft het mede te danken aan de stijgende olieprijzen, waar het land zo afhankelijk van is.
Tot slot nog wat cijfers over de Japanse en Amerikaanse productieindustrie. Ook de Nederlandse retailcijfers komen naar buiten maar dat gaat nog over oktober. Da’s wel erg trage data in dit digitale tijdperk als je het mij vraagt.
Optie-expiratie is ook aan de gang. De handel vanuit Nederland stopt om 16:00 (17:30 voor aandelen). In de V.S. stopt optiehandel om 22:00.
Blik op de grafieken
De AEX had kennelijk toch voldoende steun gevonden bij de lichtgroene lijn. Ik vond het geen mooie test en verwachtte dus nog een stapje terug maar dit blijkt genoeg kracht om de weg naar boven weer te vinden. Wellicht de start van de eindejaarsrally? Meeste jaren wel, niet altijd..
Richten we ons in ieder geval weer naar de zware weerstandslijn daarboven, die morgen op 460,4 ligt en verder oploopt.
AEX — daily chartOp weekbasis zien we de ruimte tussen boven en onder steeds minder worden. Een laatste terugval tot de donkergroene lijn mag best gebeuren. Een logisch gevolg zou een echte breakout zijn die hopelijk nu wel in leven bijlft. Niet zoals de fail in 2015. U ziet het gevolg daarvan op de grafiek.
AEX — weekly chart
De DAX toont ook maar een lelijk koersverloop zo die laatste dagen. Een echt bull/bear gevecht. Maar belangrijker is dat we sinds vrijdag weer boven die zwarte lijn zijn gesloten. Waarom? Kijk maar eens op de weekgrafiek. Zware toppen uit de afgelopen decennia. Bullish signal.
DAX — daily chart
Ook in de V.S. ziet het er zonnig uit. De S&P 500 blijft bovenin het kanaal hangen. Uitbreken betekent een versnelling naar boven. Mocht het allemaal terugvallen, dan kan er nog veel van de koers af voordat de bullmarket in gevaar komt.
S&P500 — daily chart
Tot slot nog even de twee belangrijkste valuta hedendaags. De euro geeft iets terug aan de dollar afgelopen tijd. Nadat het die rode weerstandslijn had doorbroken werd een grotere stijging verwacht. Die kwam er niet en een lagere top was het resultaat. De terugval zou nog tot de 1,165 mogen doorgaan voordat het er slechter uit komt te zien. Hoewel we deze week dus veel rentebesluiten hebben is het meeste al ingprijsd. Alleen verrassingen zullen een heel nieuw beeld vormen.
eur/usd — daily chart
Prettige zondag en succes volgende week!