We hebben het een tijdje niet mee mogen maken maar de beurzen kunnen nog steeds naar beneden. Zelfs in New York, al stelt het tot nu toe weinig voor. Dat Wall Street de week in het rood sluit is dan wel weer schaars want de afgelopen acht weken waren allemaal groen. In Europa zijn de beurzen altijd eerder de pineut en kleurt het eerder donkerrood. Noem het nuchterheid of angst, maar feit blijft dat wij altijd harder zakken dan de Amerikanen. Overigens kunnen de Japanners er ook wat van want een flinke rally afgelopen weken eindigde afgelopen donderdag in een druk verkoopdagje. Een stijging van 20% in twee maanden op de Nikkei werd hen toch even te veel. Wat de oorzaak is van die rally? Het nieuws in Japan volg ik niet zo, maar op technische basis is wel een verklaring te geven. De uitbraak in mei werd in augustus met succes getest en triggerde veel kooporders. De rally tot gevolg.
Nikkei225 — weekly chart
Europa
Op het Damrak regende het weer cijfers. Ahold Delhaize, PostNL en Aegon werden goed ontvangen. Een lauwe reactie voor ABN Amro en flinke klappen voor SBM Offshore, BAM en Vopak.
De AEX ging weekly low de handel uit en tikte bijna 8 punten af tot een stand van 547,3 punten (-1,4%). Pakken we de weekgrafiek er bij dan zien we een logische reactie op de weerstand sinds de bull market. Verdere afkoeling is goed mogelijk. Sterker nog, de komende weken en maanden zouden wel eens telleurstellend kunnen worden als dit doorzet. Blijft het allemaal maar mondjesmaat zakken, kunnen we ons juist opmaken voor een mogelijke uitbraak en dan kan het echt hard gaan. Hieronder in de daggrafiek twee zeer potentiële opvangnetten als de daling verder doorzet.
AEX — daily chart AEX- weekly chart
Dan de Duitse herbeleggingsindex, de DAX, die eveneens een stapje terug maakte. Daar ging een aardige 2,6% af wat gelijk staat aan 351 punten. Eindstand: 13.127,5 punten. Deutsche Bank was daar één van de uitzonderingen en steeg ruim 6,6% op verschillend nieuws, waaronder wellicht een nieuwe ontslagronde.
De industriële aandelen stonden overwegend in het rood. Mediaconcern Prosiebensat kreeg klappen van de zweep nadat het de winstprognoses naar beneden schroefte. Het aandeel ging 13,5% lager de week uit.
Kijken we naar de weekgrafiek dan zien we een uitbraak van de weerstand die gezet is door de twee hoge toppen (2000 en 2015). Beetje moeilijk om te zien omdat er zo ver uitgezoomd moet worden maar een terugtest is momenteel het geval.
DAX — weekly chart
Verenigde Staten
Ook in New York zakten de aandelen over een breed vlak. De Dow Jones Industrial zakte een half procent tot een stand van 23.422 punten en de S&P500 daalde een kleine 0,2% naar 2582 punten.
Voor de NASDAQ100 mocht wel winst gemeld worden. De index voor de 100 grootste technologische aandelen steeg met 0,2% naar 6309 punten. Dat had het wel grotendeels te danken aan Apple dat daar zwaar weegt, want die steeg met 1,6% naar nieuwe records. Het behaalde daarmee ook een marketcap van ruim 900 miljard dollar.
Op de weekgrafiek van de DJI zien we een kleine terugval sinds de nieuwe uitbraak. Nu lijkt er een terugtest plaats te vinden die, mits deze wordt opgevangen rond de 23.300, zorgt dat de koers kan accelereren. Een rally ter gevolg.
Dow Jones Industrial — weekly chartVoor de S&P geldt een soorgelijke trend maar dan zonder een uitbraak in het huidige kanaal. Echter is er nog zo’n 6% ruimte naar boven voordat de koers bij de bovenkant aan komt.
S&P500 — weekly chartDe NASDAQ100 is ook bezig uit te breken en tevens daar lijkt de bal sneller te gaan rollen. Hoewel er dus in Europa nog even geen teken van een eindejaarsrally is lijkt dat in de VS op de grote beurzen al binnenkort te gebeuren. Natuurlijk kan het tij elk moment keren..
NASDAQ100 — weekly chart
Het ziet er dus weer allemaal eng uit met die hoge koersen maar kijk eens terug in de geschiedenisboeken en het kan allemaal nog veel erger. Geld wordt immers gemaakt via hogere koersen, niet lagere (ooit al die fondsmanagers met z’n allen zien verdienen aan enkel shorten?). Tuurlijk, een harde correctie staat altijd om de hoek maar in deze ‘free money’ markt draait men dat zo weer om naar een groen kleurtje. Het is natuurlijk een wereldje van pakken wat je pakken kan.
Morgen weer de agenda waarin we onder andere vooruitblikken naar de laatste kwartaalcijfers.
Prettig weekend.