We gaan alweer het laatste kwartaal van het jaar in en we krijgen daarmee een steeds duidelijker beeld hoe de macrocijfers presteren. Zo zal de inflatie van de eurozone rond de 1,5% uitkomen maar blijft de kerninflatie op jaarbasis achter lopen nabij de 1,2%.
Eerst nog eens het vierde kwartaal door, en ondertussen krijgen we te maken met de start van het nieuwe cijferseizoen. Die is vooralsnog rustig, maar enkele prominente bedrijven openen deze week al de boeken voor ons.
In China begint vandaag de Golden Week vanwege National Day (herdenking dat de huidige Republiek is opgezet) en zal de beurs als gevolg de hele week dicht zijn. Ook de beurs in Frankfurt is dinsdag gesloten vanwege Deutsche Einheit Tag.
Highlights:
-Arbeidscijfers V.S.
-PMI’s productie- en dienstensector
Maandag
De eerste beursweek van de nieuwe maand brengt ons traditioneel de managersinkoopindexen. Voor de noordelijke Europese landen blijven de PMI’s van de productiesector positief, maar vindt er wel stagnatie plaats. De zuiderlijke landen lijken een inhaalslag te maken.
Het Italiaanse werkloosheidspercentage wordt ook bekendgemaakt. Die zakt waarschijnlijk lichtjes van 11,3% naar 11,2%. Tevens de eurozone, waar analisten een lichte daling van 0,1% naar 9,0% verwachten. Die cijfers gaan nog over augustus.
Na opening Wall Street komt dan nog de PMI van de V.S. voor september.
Dinsdag
Deutsche Börse dus de hele dag dicht. Ook geen spannende cijfers. Om 11:00u de producenteninflatie van de eurozone over augustus en de Spaanse werkloosheidcijfers.
In de middag komen de maandelijkse cijfers over Amerikaanse autoverkopen en na het slot van Wall Street de olievoorraadverwachtingen van API.
Woensdag
Dan de PMI’s voor de dienstensector, waar men geen verandering of lichte dalingen voor september verwachten. Voor de eurozone voorzien analisten wederom 55,6 punten (alles boven de 50 betekent groei en geldt ook als bullish voor de euro).
Om 14:15u geeft payroller ADP het Amerikaanse banenrapport vrij. Die groei zakt waarschijnlijk van 237.000 stuks naar 140.000 stuks.
Later nog de diensten-PMI’s voor de V.S. en de wekelijkse olievoorraden.
Betreft bedrijfscijfers is PepsiCo zoals gewoonlijk weer één van de eerste. Ook Monsanto (fuserend met Bayer) en retailer Tesco (Ahold concurrentie in V.S.?) kunnen interessant zijn.
Donderdag
Het CBS laat ons vroeg in de morgen al weten hoe het met de Nederlandse inflatie gesteld is en het ECB publiceert hun nieuwste rapport over het monetaire beleid. Dat gebeurt om 13:30u.
De rest van de dag is slappe hap. Op het bedrijvenfront zal Costco in de spotlights staan.
Vrijdag
Beleggers zullen anticiperen op het maandelijkse overheidsrapport van de arbeidscijfers. Die wordt om 14:30u gepubliceerd en ook daar voorzien analisten een afzwakking in de groei. Het werkloosheidspercentage blijft waarschijnlijk steken op 4,4%.
In de ochtend nog de Duitse fabrieksorders over augustus en tevens de groei in de Spaanse industriële productie.
Behalve het banenrapport is de laatste dag van de week dus ook niet zo bijzonder.
We gaan weer richting het cijferseizoen en na het puike eerste halfjaar zal Q3 waarschijnlijk ook supergroen worden. Daarmee lijkt het jaar er zeer goed uit te zien, behalve voor Gemalto natuurlijk… Nog een extra winstwaarschuwing voor het einde van het jaar?
Kijken we nog even naar Washington, dan kunnen we wellicht nog wat horen over de belastingplannen. De details blijven nog steeds vaag maar de rijksten en de bedrijven lijken er het sterkst van te profiteren.
Ook liet Trump al wat kandidaten doorschemeren voor de positie van voorzitter van de Fed. Yellen zit daar tot februari en wellicht wordt zij gewoon herkozen, maar met The Donald weet je het nooit. Die doet wat ie zelf wil.
Prettige zondag en succes volgende week.