Een prima weekje op de globale markten waarbij de meeste indices de maand september met een mooi rendement afsluiten. In de V.S. zijn er weer wat nieuwe all time highs gemaakt en in Europa zit men dicht bij de jaartop mede dankzij de euro die wat gas los laat.
De Nikkei had vorige week al een goede plus laten zien en wist toen al de jaartoppen te verslaan. Voor september werd er een goede +3,6% geboekt.
Economische data
We kregen maar weinig (belangrijke) macrocijfers voor onze kiezen. De laatste inflatieprognoses voor de eurozone (1,5%) en Duitsland (1,8%) duiden op stagnatie. Wel zakte de Duitse werkloosheid verder, van 5,7% naar 5,6%.
In de V.S. zag men het consumentenvertrouwen dippen en de huizenverkopen kregen een flinke tik mede dankzij de recente orkanen. Doch zeggen analisten dat er nog maar weinig groei mogelijk is en de curve dus zal gaan vlakken. Hoeft niet negatief te zijn want als dat cijfer stabiel blijft is dat juist gezond.
Politiek
De gelauwerde Merkel zorgde niet voor een nieuwe blast-off op de Europese markten zoals dat wel bij Macron gebeurde. Zij was immers al de verwachte winnares dus dat zat al grotendeels in de koersen verwerkt. Het CDUwas weer de grootste maar het populistische AfD (waar het intern zeker niet vlekkeloos loopt) kreeg met de recente uitslag veel meer voet aan de grond. Er moet nu weer een coalitie gevormd worden en dat zal niet eenvoudig zijn.
In Washington ook wat bijzondere gebeurtenissen. Op vrijdag werd minister van volksgezondheid Price ontslagen vanwege zijn gecharterde vliegtrips. Hij was al eens gewaarschuwd door Trump dat dit niet uit de hand mocht lopen maar er werd niet geluisterd. Schijnbaar kostte het grapje al ruim 400.000 dollar sinds zijn aanstelling, terwijl lijnvluchten in de meeste gevallen gewoon een optie was. Hoewel er al meerdere ontslagen in het Witte Huis zijn geweest, is dit pas de eerste minister uit Trump’s kabinet die zijn bureau mag leegruimen.
Verder zagen we opnieuw een mislukte stemronde voor het zorgplan dat de meeste Republikeinen graag ingevoerd zien worden. Enkele prominente Senaatleden stemden wederom tegen (waaronder oud-presidentskandidaat McCain, die onlangs met hersenkanker is gediagnoseerd). Dit was de laatste kans dat er met 51 stemmen gewonnen kon worden, nu de normale stemwijze van 60⁄100 weer terug is. Dat betekent dus dat er ook Democraten overgehaald moeten worden en dat lijkt een onmogelijke opgave.
In gevolg van de mislukte Trumpbelofte om Obamacare af te schaffen, schakelde hij direct over naar het nieuwe belastingsplan. Daarin is al vaker gebleken dat het alleen zeer positief voor de rijksten van het land zal uitpakken, terwijl er gepreekt wordt dat de middenklasse hiervan profiteert. Voor Wall Street zal het waarschijnlijk ook aangenaam worden want de bedrijfsbelasting wordt zeer waarschijnlijk flink verlaagd.
Europa
De AEX steeg deze week 1,7% hoger en op maandbasis staat er een mooie +4,07%. Slot ligt nu op 537,06 en dat is feitelijk een nieuwe jaartop. Echter zijn we op 9 mei intraday nog wel ietsje hoger gegaan en moet technisch gezien de 537,8 nog gebroken worden. Toch zijn we nu eindelijk weg van dat zijwaarts corrigeren zoals hieronder in de daggrafiek is te zien. De route naar 563,3 ligt nu weer open, waar de top van 2007 ligt te wachten.
Kijk ook eens naar de AEX-herbeleggingsindex, waarin duidelijker is hoe goed het gaat ten opzichte van de andere indexen (zoals onze oosterburen waar de DAX standaard een herbeleggingsindex is). Tot op heden staan we al 14,98% in de plus en de projecties lijken te zeggen dat het vat nog lang niet leeg is.
AEX — daily chartAEX — monthly chartAEX — herbeleggingsindex
De DAX brak al eerder uit nadat het een heverige correctie moest ondergaan (dankzij de forse dalingen in de dominerende autosector). De kou is nu uit de lucht en ook daar wordt de jaartop weer spoedig opgezocht. Het huidige technische plaatje laat zien dat we daar spoedig weer zullen zijn dankzij de kleine bull flag waar we zijn uitgebroken. Moeten we de jaartop wel verslaan want een dubbele top betekent een korte terugval. Indien dat gebeurt, komt er wel een mooi nieuw koopmoment voor hen die de langetermijninstap hebben gemist.
Deze week schreef de index 1,9% bij tot een stand van 12.829 punten en op maandbasis een stevige 6,4%. Year to date staat de DAX nu op 11,74%.
DAX — daily chart
New York
Aan de overkant werd wat rustiger aan gedaan vanwege de dollar die in waarde toeneemt. Desondanks was het sentiment positief.
De Dow Jones Industrial steeg met een kleine +0,25% op weekbasis tot aan 22.405 punten. Doch is de all time high met een kleine 0,1% zeer dichtbij. De koers hangt nu bij de bovenkant van het kanaal en maakt zich klaar om uit te breken, mits er geen gekke dingen gebeuren.
Dow Jones Industrial — daily chartOok de S&P500 deed het redelijk goed met +0,4% tot 2519 punten. Bij de vorige uitbraakpogingen zakte de koers weer terug dus de vraag is of de derde poging wel raak is. De stijging was immers een positieve reactie op de focus van Trump op belastinghervormingen.
S&P500 — daily chartDe NASDAQ100 loopt wat achter dankzij de double top wat de koers een dipje in stuurde. De index herpakt zich nu en lijkt de weg naar boven te vervolgen. Op weekbasis +0,8% tot aan 5979 punten.
NQ100 — daily chart
Overige
Brent poogde uit te breken maar werd na de sterke maandag terug het rijsende kanaal in getrokken. Handelaren betalen 56,7 dollar per vat. Twee dubbeltjes meer dan vorige week. Die verkoopdip kan nog wel eens meer op gang brengen, maar blijven we bovenin het huidige trendkanaal hangen, dan is er juist kans op een tweede poging om naar boven te schieten. De weg ligt dan vrij tot 63,2 en daarna de 64,4 dollar. Naar onderen is juist de 54,2 en daarna de 52,9 van belang.
Brent crude oil — daily chart
De eur/usd neemt dus eindelijk wat gas terug, wat goed is voor de Europese markten (goedkope euro is immers aantrekkelijker voor anderen om bij ons inkopen te doen). De top van 1,209 van enkele weken terug ligt steeds verder weg en we bevonden ons deze week zelfs weer op de 1,172.
Voor de korte termijn kunnen we wat meer druk naar beneden zien. Toch denk ik niet dat we alweer van een duurdere euro af zijn aangezien de ECB zich begint te richten op een afbouw van de monetaire steun. Eind oktober krijgen we meer over de plannen te horen.
EUR/USD — daily chart
Morgen weer de beursagenda, maar voor nu een prettig weekend gewenst op deze herfstachtige dagen!