De stembussen in Duitsland zijn open, waar burgers vooral zullen kiezen tussen Merkel’s CDU, Schulz zijn SPD of Petry met de rechtse AfD. Waar men wederom een winst voor Angela Merkel verwacht, wordt er ook uitgekeken naar hoeveel stemmen het opkomende AfD zal vergaren. De opkomst lijkt uberhaupt niet hoog te worden en dat is vaak in het voordeel van populistische partijen. Tot 18:00 zijn de stemlokalen geopend waarna we snel de eerste exitpolls mogen verwachten.
Morgen dus een eerste reactie op de beurs, dat niet hetzelfde zal zijn als enkele maanden terug bij de Franse verkiezingen. Daar ontstond toen een opluchtingsrally bij Macron’s overwinning.
Voor de rest van de week is het eigenlijk vrij rustig en hebben we geen grote macrocijfers of andere events staan. Wel zal de Amerikaanse Senaat nogmaals stemmen over de Graham-Cassidy bill, dat Obamacare moet vervangen. Dit is de laatste kans om met een 51 stemmen te winnen want na 30 september vervalt de ‘nuclear option’ en komt er de normale regel van 60 v/d 100 stemmen weer aan te pas. De Amerikaanse wetgeving is belachelijk ingewikkeld.
Wanneer frontman McConnel de stemronde wil houden is nog niet bekend.
Highlights:
- Consumentenvertrouwen V.S.
- Duitse werkloosheidscijfers
Maandag
We beginnen de week dus met een eerste reactie op de Duitse verkiezingen. Afgelopen handelsdagen bewogen de markten op laag volume in zowel Europa als Amerika. Men kijkt dus vol met verwachting naar de uitslag van Europa’s grootste economie.
Betreft cijfers is alleen de Duitse Ifo index interessant, die het ondernemersklimaat meet. De index zit sinds januari al in een stijgende trend en een hoger cijfer heeft vaak een duurdere euro als gevolg.
Dinsdag
In Europa bar weinig cijfers. De Duitse import- en exportprijsindexen komen voorbeurs. Iets later nog de Engelse hypotheekgoedkeuringen. Beiden voor augustus.
Later in de middag kijkt men uit naar het Amerikaanse consumentenvertrouwen (sep) en de verkopen van nieuwbouwhuizen (aug). Die cijfers komen om 16:00u naar buiten.
Woensdag
De dag begint met de Franse en Italiaanse consumentenvertrouwencijfers. Voor Frankrijk lijkt de stijging er nu uit en de Italiaanse burgers hebben al sinds 2015 weinig vertrouwen in de economie.
Een uur voor opening Wall Street komen de orders voor duurzame goederen nog en vlak na opening de huizenverkopen van bestaande woningen. Tot slot om half vijf de wekelijkse olievoorraden.
Donderdag
Het CBS maakt de Nederlandse ondernemersvertrouwen bekend en die daalt na de piek in april toch aardig. Toen hadden we nog een cijfer van 8,3 punten (dat zagen we voor het laatst in 2008!) en afgelopen uitslag kwam uit op 5,4 punten. Gemiddeld gezien zijn we hier dus nog wel positief over het huidige klimaat. Aankomend cijfer gaat over september.
Dan komt om 11:00u ook een soortgelijk cijfer voor de eurozone naar buiten en daarnaast het consumentenvertrouwen. Zo’n algemeen cijfer zegt niet zo veel als je de grote verschillen tussen de Europese landen ziet. Dat weten beleggers ook.
Om 14:00u komt de nieuwste update over de Duitse inflatie naar buiten. Dat is wel interessant. Op jaarbasis staat dat nu op 1,8% en analisten verwachten eenzelfde cijfer via een groei van 0,1% op maandbasis. Daarmee loopt Duitsland in de kopgroep van de eurozone als het om prijsstijgingen gaat.
Vrijdag
Veel macrocijfers in Japan met als belangrijkste de nationale consumentenprijsindex, alsmede puur die van Tokyo (dat moet ook wel met zo’n gigantische metropool).
Om 10:00u komt de Duitse werkloosheidspercentage aan bod die waarschijnlijk op 5,7% blijft hangen.
In de V.S. staan de consumentenuitgaves nog op de planning.
Dus nogmaals: geen grote market events deze week maar wel een reactie op de Duitse verkiezingsuitslag in het begin van de week. De stemronde over de nieuwe ‘Trumpcare’ wordt naar verwachtingen een telleurstelling en dat kan een reactie te weeg brengen binnen de verzekeringssector.
Voor de rest dus amper cijfers die valuta of de markten pur sang in beweging kunnen brengen en dat geeft een goede kans voor technische analyse alsmede het algemene beurssentiment.
Ein Schöner Sonntag!