Geen hele grote market movers volgende week, maar wel enkele interessante inflatiecijfers hier en daar. China liet ons dit weekend al verassen door beter dan verwachte consumenten- én producenteninflatie te tonen. Vooral die laatste schiet omhoog dankzij stijgende prijzen binnen de grondstoffensector. Een veel duistere kant in China is de ongereguleerde markt van trust companies, waar maar liefst 3 biljoen dollar (!) door de economie slingert via vreemd opgezette constructies.
Lees dit interessante artikel van Reuters eens waarin de Chinese overheid poogt om dit groeiende probleem in toom te houden.
Highlights:
-CPI’s van de grote economieën
-Rentebesluit Bank of England
-Olierapporten van OPEC en IEA
Maandag
Zoals wel vaker het geval is krijgen we op de eerste handelsdag weinig cijfers. Italië komt met de groei (of waarschijnlijk juist krimp) voor de industriële productie over juli. Op jaarbasis verwachten analisten een flinke terugval, van 5,3% naar 3,8%.
Maar goed, als dat meest interessante cijfer is zullen de markten enkel bewegen op politiek nieuws van dit weekend.
Dinsdag
Het CBS maakt de Nederlandse handelsbalans over juli bekend en vanuit het V.K. komen de CPI en PPI voor augustus naar buiten. Voor de consumenteninflatie voorziet men daar op jaarbasis een toenemende groei van 2,6% naar 2,8%.
In de Verenigde Staten staan de huidige vacatures van JOLTS op de planning.
Voor de oliesector zijn het OPEC maandrapport en de voorraad-outlook van API interessant.
Woensdag
De consumenteninflatie over augustus van Duitsland en Spanje worden voorbeurs gepubliceerd.
Om 14:30u komt de producenteninflatie voor de V.S. naar buiten.
Een gewone beursweek zorgt dat de Amerikaanse oliecijfers weer om half vijf op woensdag worden openbaard maar als extra krijgen we van het IEA ook hun maandelijkse rapport voorgeschoteld. Veel leesvoer voor de olie-analisten dus.
Donderdag
Vanuit China komen de industriële productiegroei en de winkelverkopen over augustus naar buiten.
Voor Frankrijk en Italië mogen we de CPI’s verwachten.
Dan zal om 13:00u de Bank of England hun rentebesluit bekend maken dus let dan op de valuta. Met name interessant voor de vele aandelen in onze index die veel in pond rekenen (Unilever, RELX etc.).
Analisten verwachten geen verandering in de rente, maar zien de groep wel steeds meer neigen naar een stijging in de nabije toekomst.
Ook rentebesluiten in Zwitserland en Rusland (vrijdag) maar die zullen in mindere mate invloed hebben.
In de V.S. komt de CPI nog aan bod, waar men verwacht dat de kerninflatie licht zakt naar 1,6%, maar met de fluctuerende energieprijzen erbij juist een lichte stijging naar 1,8% op jaarbasis voorzien.
Vrijdag
Het CBS toont de groei van winkelverkoop in Nederland maar dat gaat nog over juli en voor de eurozone staan arbeidscijfers zoals de loonstijging op de agenda. Dat betreft het tweede kwartaal.
Dan pas om 14:30u de winkelverkopen in de V.S. en iets later de (kleine) groei van de industriële productie. Beiden gaan over augustus.
Verder weinig aan de hand dus ook de laatse handelsdag is een rustig cijferdagje.
Zoals al gezegd dus geen zware week omtrent cijfers. Wel kunnen we flink wat beweging verwachten bij de oliekoersen dankzij de maandrapporten van OPEC en IEA die midden van de week verschijnen.
Ook de valuta zal bewegen op het rentebesluit van de BoE, met name de pond en euro.
Prettige zondag en veel succes volgende week.