Een relatief slap weekje op de beurs. De Amerikaanse deuren waren afgelopen maandag dicht dankzij labor day en in navolging op de laatste Noord-Koreaanse kernproef mochten we nog een paniekdipje zien. Lees hieronder meer:
Vergadering ECB.
De ECB heeft afgelopen donderdag de verwachtingen van analisten waargemaakt. De rente blijft vooralsnog ongewijzigd alsmede het opkoopprogramma. Draghi gaf aan dat het einde wel in zicht raakt en plannen worden geopenbaard bij de volgende vergadering, die plaatsvindt in oktober. Veel details zijn nog niet bekend, maar anonieme bronnen binnen centrale bank gaven aan dat de 60 miljard euro aan obligaties die maandelijks worden opgekocht, als eerste worden teruggeschakeld, maar lopen in ieder geval door tot eind dit jaar en wellicht langer. De rente zal voor een langere tijd op de huidige niveau’s blijven.
Betreft inflatievooruitzichten ziet men voor 2017 een stijging van 1,5% op jaarbasis, een teruggeschaalde 1,2% in 2018 en een jaar later wederom 1,5%. Draghi gaf daar bij toe dat de monetaire steun altijd weer kan worden uitgebreid mochten de outlooks verslechteren.
In het kort: we wachten op oktober om het nieuwe plan te horen en t/m december blijven we deze koers varen.
Fake panic news
Media omtrent Noord-Korea gedraagt zich elke keer hetzelfde. Er gebeurt iets, het krijgt vollop de aandacht, de markten zakken ietwat en tot slot valt het hele onderwerp weer naar de achtergrond. Paniekdipjes op de beurzen dus. Rusland en China gaven deze week wel aan dat het dialoog opnieuw opgepakt moet worden, maar verrassend genoeg zijn zij beide ook voorstander van een agressievere aanpak via de V.N. Waarschijnlijk mogen we dus vanuit die hoek binnenkort reactie verwachten.
Cryptocurrency
De digitale valuta leverden deze week aardig in dankzij verhalen uit China. Daar wil men naar zeggen belangrijke coin exchanges gaan sluiten. Daarnaast komt er ook een ban op zogenaamde ICO’s. Dat zijn start-ups die gefinancieerd worden via de volatiele tokens.
Bitcoin, de grootste cryptovaluta, daalde zo’n 10% op het nieuws nadat het eerder nog records brak door bijna de 5000 dollar aan te tikken.
Kwartaalreview Euronext
Volkerwessels mag na een paar maanden beurs(her)introductie alweer tussen de grotere jongens plaats nemen. De bouwer wordt na de laatste index-herziening van lokaal naar AMX geplaatst. VastNed moet daar ruimte voor maken en zal terugvallen naar de kleintjes (in de plaats van Kiadis). Op de hoofdindex zullen geen wijzingen plaatsvinden.
Europa
Hoewel er binnen de index veel gebeurde, was het voor de AEX zelf een slap weekje. Er was geen enkele handelsdag die boven de halve procent uit kwam en op weekbasis wint de hoofdindex een miezerige 0,6 punten tot een koers van 518,8 punten.
Individueel waren er een paar opvallers. Galapagos steeg een aardige 5,9% en is al sinds de laatste update bezig met een sterke opmars. SBM Offshore won 5,6% aan waarde mede dankzij stijgende olieprijzen. Aan de onderkant bungelde Gemalto dat in navolging op de klappen van vorige week nogmaals een stevige pak slaag kreeg deze maandag. Het is al een tijdje afzien voor de digitaal beveiliger doordat het vaak winstwaarschuwingen af moet geven en het einde lijkt nog niet in zicht. Op weekbasis verloor het aandeel 7,5%.
De daggrafiek toont duidelijk lagere toppen sinds begin augustus. Een dalend trendkanaal dus, maar waar we wel weer naar de bovenkant willen. Op zijn minst 524. Daar de trend breken betekent eindelijk weer hogere koersen maar is dat niet het geval, krijgen we wederom een lagere top en kunnen we een angstige terugval verwachten richting de 500, met gevolg het breken van de lange uptrend die sinds de bodem van februari 2016 aan de gang is.
AEX — day chartDe DAX deed het deze week veel beter (ondanks de stijgende euro, wat een kracht!). Op weekbasis schreef de index 161 punten bij, ofwel 1,3%, tot aan 12.304 punten. Waarom dan? Dat was vooral te danken aan de autoindustrie die zeer in trek was. Daimler, Volkswagen, Porsche en ook Continental stegen allen tot zo’n 5%.
Aan de onderkant hingen juist de financiële instellingen zoals Deutsche Bank (-1,4%) en Commerzbank (-2,8%).
Ja, de index lijkt nu dus echt uitgebroken op de daggrafiek, maar dat geeft dus een vertekend beeld omdat het niet over de hele breedte gedragen wordt. We moeten het dus met een koreltje zout nemen. Hoe dan ook, dit positieve beeld zal een hoop beleggers kansen laten inzien.
DAX — day chartEen korte blik op de stoxx50 om het gemiddelde in de eurozone te begrijpen. De uitbraak in mei naar boven hield maar kort stand, met een bearish periode tot gevolg. Van top tot bodem zo’n 9,5% correctie. Momenteel lijkt de koers zich echter weer naar boven te willen richten. Eerst maar eens zien wat het bij de grijze MA200 lijn gaat doen.
EUROSTOXX50 — day chartNew York
In de V.S. was het over het algemeen een rood weekje. De Dow Jones Industrial verloor 0,9% tot aan 21.798 punten en de S&P500 zakte naar 2461 punten (-0,6%). De NASDAQ100, die immer nog het beste van de drie presteert, kreeg een tik van ‑1,25% tot een stand van 5913 punten.
DJ Industrial — day chartS&P500 — day chartNASDAQ100 — day chartOverige
De oliekoersen daalden aan het einde van de week toch nog rap nadat in de V.S. voor de derde week op rij minder oil rigs operatief waren, allemaal gevolg doordat energiemaatschappijen aangaven minder te willen spenderen. Dat zorgde voor een minimaal plusje van 0,4% voor WTI aan het einde van de week, tot een prijs van 47,48 dollar per vat. Voor de andere grote benchmark, Brent North Sea, blijven de prijzen stijgen en kwam de koers uit op 53,78 dollar, ofwel +1,95% deze week. Het verschil tussen de twee grootste maatstaven blijft daardoor toenemen.
Brent crude oil — day chartEUR/USD leek vorige week nog te toppen maar dankzij de hawkish woorden vanuit de ECB deze week (die dus de kraan willen gaan dichtdraaien) werd de euro toch weer duurder ten opzichte van de dollar. De 1,20 is nu de nieuwe regio voor de koers, al zou een daling een hele verademing zijn voor de Europese aandelen.
EUR/USD — day chart
Prettig weekend en morgen kunt u de weekagenda weer verwachten.