Beursdagboek US Markets Redactie 9 september 2017, 11:17

...

Weekendupdate - 4 t/m 8 september 2017

9 september 2017, 11:17 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Een relatief slap week­je op de beurs. De Amerikaanse deuren waren afgelopen maandag dicht dankz­ij labor day en in navol­ging op de laat­ste Noord-Kore­aanse kern­proef mocht­en we nog een paniekdip­je zien. Lees hieron­der meer:

Ver­gader­ing ECB.
De ECB heeft afgelopen don­derdag de verwachtin­gen van anal­is­ten waarge­maakt. De rente bli­jft vooral­snog ongewi­jzigd alsmede het opkoop­pro­gram­ma. Draghi gaf aan dat het einde wel in zicht raakt en plan­nen wor­den geopen­baard bij de vol­gende ver­gader­ing, die plaatsvin­dt in okto­ber. Veel details zijn nog niet bek­end, maar anon­ieme bron­nen bin­nen cen­trale bank gaven aan dat de 60 mil­jard euro aan oblig­aties die maan­delijks wor­den opgekocht, als eerste wor­den teruggeschakeld, maar lopen in ieder geval door tot eind dit jaar en wellicht langer. De rente zal voor een lan­gere tijd op de huidi­ge niveau’s bli­jven.
Betre­ft inflatievooruitzicht­en ziet men voor 2017 een sti­jging van 1,5% op jaar­ba­sis, een teruggeschaalde 1,2% in 2018 en een jaar lat­er wederom 1,5%. Draghi gaf daar bij toe dat de mon­e­taire ste­un alti­jd weer kan wor­den uit­ge­breid mocht­en de out­looks ver­slechteren.
In het kort: we wacht­en op okto­ber om het nieuwe plan te horen en t/​m decem­ber bli­jven we deze koers varen.

Fake pan­ic news
Media omtrent Noord-Korea gedraagt zich elke keer het­zelfde. Er gebeurt iets, het kri­jgt vol­lop de aan­dacht, de mark­ten zakken iet­wat en tot slot valt het hele onder­w­erp weer naar de achter­grond. Paniekdip­jes op de beurzen dus. Rus­land en Chi­na gaven deze week wel aan dat het dialoog opnieuw opgepakt moet wor­den, maar ver­rassend genoeg zijn zij bei­de ook voor­stander van een agressie­vere aan­pak via de V.N. Waarschi­jn­lijk mogen we dus vanu­it die hoek bin­nenko­rt reac­tie verwacht­en.

Cryp­tocur­ren­cy
De dig­i­tale val­u­ta lever­den deze week aardig in dankz­ij ver­halen uit Chi­na. Daar wil men naar zeggen belan­grijke coin exchanges gaan sluiten. Daar­naast komt er ook een ban op zoge­naamde ICO’s. Dat zijn start-ups die gefi­nan­cieerd wor­den via de volatiele tokens.
Bit­coin, de groot­ste cryp­to­va­l­u­ta, daalde zo’n 10% op het nieuws nadat het eerder nog records brak door bij­na de 5000 dol­lar aan te tikken.

Kwartaal­re­view Euronext
Volk­er­wes­sels mag na een paar maan­den beurs(her)introductie alweer tussen de grotere jon­gens plaats nemen. De bouw­er wordt na de laat­ste index-herzien­ing van lokaal naar AMX geplaatst. VastNed moet daar ruimte voor mak­en en zal terug­vallen naar de klein­t­jes (in de plaats van Kiadis). Op de hoofdin­dex zullen geen wijzin­gen plaatsvin­den.

Europa
Hoewel er bin­nen de index veel gebeurde, was het voor de AEX zelf een slap week­je. Er was geen enkele han­dels­dag die boven de halve pro­cent uit kwam en op week­ba­sis wint de hoofdin­dex een miez­erige 0,6 pun­ten tot een koers van 518,8 pun­ten.
Indi­vidueel waren er een paar opvallers. Gala­pa­gos steeg een aardi­ge 5,9% en is al sinds de laat­ste update bezig met een sterke opmars. SBM Off­shore won 5,6% aan waarde mede dankz­ij sti­j­gende oliepri­jzen. Aan de onderkant bun­gelde Gemal­to dat in navol­ging op de klap­pen van vorige week nog­maals een ste­vige pak slaag kreeg deze maandag. Het is al een tijd­je afzien voor de dig­i­taal beveiliger door­dat het vaak winst­waarschuwin­gen af moet geven en het einde lijkt nog niet in zicht. Op week­ba­sis ver­loor het aan­deel 7,5%.

De dag­grafiek toont duidelijk lagere top­pen sinds begin augus­tus. Een dal­end trend­kanaal dus, maar waar we wel weer naar de bovenkant willen. Op zijn minst 524. Daar de trend breken betekent ein­delijk weer hogere koersen maar is dat niet het geval, kri­j­gen we wederom een lagere top en kun­nen we een angstige terug­val verwacht­en richt­ing de 500, met gevolg het breken van de lange uptrend die sinds de bodem van feb­ru­ari 2016 aan de gang is.

AEX — day chart
De DAX deed het deze week veel beter (ondanks de sti­j­gende euro, wat een kracht!). Op week­ba­sis schreef de index 161 pun­ten bij, ofwel 1,3%, tot aan 12.304 pun­ten. Waarom dan? Dat was vooral te danken aan de autoin­dus­trie die zeer in trek was. Daim­ler, Volk­swa­gen, Porsche en ook Con­ti­nen­tal ste­gen allen tot zo’n 5%.
Aan de onderkant hin­gen juist de finan­ciële instellin­gen zoals Deutsche Bank (-1,4%) en Com­merzbank (-2,8%).

Ja, de index lijkt nu dus echt uit­ge­bro­ken op de dag­grafiek, maar dat geeft dus een vertek­end beeld omdat het niet over de hele breedte gedra­gen wordt. We moeten het dus met een korelt­je zout nemen. Hoe dan ook, dit posi­tieve beeld zal een hoop beleg­gers kansen lat­en inzien.

DAX — day chartEen korte blik op de stoxx50 om het gemid­delde in de euro­zone te begri­jpen. De uit­braak in mei naar boven hield maar kort stand, met een bear­ish peri­ode tot gevolg. Van top tot bodem zo’n 9,5% cor­rec­tie. Momenteel lijkt de koers zich echter weer naar boven te willen richt­en. Eerst maar eens zien wat het bij de gri­jze MA200 lijn gaat doen.

EUROSTOXX50 — day chart
New York
In de V.S. was het over het alge­meen een rood week­je. De Dow Jones Indus­tri­al ver­loor 0,9% tot aan 21.798 pun­ten en de S&P500 zak­te naar 2461 pun­ten (-0,6%). De NASDAQ100, die immer nog het beste van de drie presteert, kreeg een tik van ‑1,25% tot een stand van 5913 pun­ten.

DJ Indus­tri­al — day chart
S&P500 — day chartNASDAQ100 — day chartOverige
De olieko­ersen daalden aan het einde van de week toch nog rap nadat in de V.S. voor de derde week op rij min­der oil rigs oper­atief waren, alle­maal gevolg door­dat energiemaatschap­pi­jen aan­gaven min­der te willen spenderen. Dat zorgde voor een min­i­maal plus­je van 0,4% voor WTI aan het einde van de week, tot een pri­js van 47,48 dol­lar per vat. Voor de andere grote bench­mark, Brent North Sea, bli­jven de pri­jzen sti­j­gen en kwam de koers uit op 53,78 dol­lar, ofwel +1,95% deze week. Het ver­schil tussen de twee groot­ste maat­staven bli­jft daar­door toen­e­men.

Brent crude oil — day chart
EUR/USD leek vorige week nog te top­pen maar dankz­ij de hawk­ish woor­den vanu­it de ECB deze week (die dus de kraan willen gaan dicht­draaien) werd de euro toch weer duur­der ten opzichte van de dol­lar. De 1,20 is nu de nieuwe regio voor de koers, al zou een dal­ing een hele ver­adem­ing zijn voor de Europese aan­de­len.

EUR/USD — day chart

Pret­tig week­end en mor­gen kunt u de week­a­gen­da weer verwachten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.