In de nasleep van een nieuwe en sterkere kernproef vanuit Noord-Korea (de laatste vond in september 2016 plaats) gaan wij gewoon weer door met de beurs, want de markten staan niet stil.
De week begint met een feestdag in de V.S. dus de deuren in New York blijven gesloten.
Op donderdag laat de ECB ons weten wat zij met het rentebeleid zullen doen. De verwachtingen staan dat er geen wijzigingen doorgevoerd zullen worden, maar na een telleurstellende speech in Jackson Hole, hopen beleggers dat Draghi deze week meer duidelijkheid geeft over een eventuele afbouw.
Highlights:
- ECB vergadering
- PMI’s dienstensector
Maandag
Geen handel in Noord-Amerika vandaag. De beurzen in de V.S. en Canada zijn dicht en we kunnen daarom op een lager handelsvolume rekenen. Verwacht nog wel een reactie op de jongste kernproef van het Koreaanse régime.
Betreft cijfers is voor Engeland de PMI voor de bouwsector interessant en in Spanje komen nog de nieuwste werkloosheidcijfers.
Tot slot om 11:00u in de ochtend de producentenprijsindex (inflatie) voor de eurozone. Die kwam vorige maand uit op 2,5% op jaarbasis, maar men schat die nu een stuk lager in, op 2,2%.
Dinsdag
Dan staan de managersinkoopindexen voor de dienstensector op de agenda, te beginnen met China waar die sector natuulijk booming is. Voor Europa komt alles na de start van onze handel, waarbij de eurozone de belangrijkste is en die komt om 10:00u.
In de middag komen de fabrieksorders voor de V.S. naar buiten, daar wordt een flinke dip verwacht.
Woensdag
Een uur voorbeurs krijgen we de Duitse fabrieksorders voor onze kiezen. Dat gaat over juli en een maand eerder groeide dat met 1,0%. Nu verwacht men een slappe groei van 0,1%.
Als Wall Street op volle toeren draait wordt de Amerikaanse PMI gepubliceerd en om 16:00u zal de Bank of Canada hun rentebesluit bekend maken.
Donderdag
Het CBS zal vroeg in de morgen de Nederlandse inflatie publiceren. In juli stond de jaarteller op 1,3%.
Voordat de markten open gaan krijgen we nog de Duitse groei in de industriële productie en de Franse handelsbalans.
Da’s allemaal oninteressant vergeleken met het rentebesluit van de ECB. Wat zij zullen doen krijgen we om 13:45u te horen met vlak daarna de bijbehorende speech van de voorzitter. Er worden geen veranderingen verwacht. Echter hopen beleggers te horen wanneer dat wèl gaat gebeuren.
Tot slot de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden, dat een dag later is omdat de beursweek daar is ingekort.
Vrijdag
Vanuit Japan komen er een hoop cijfertjes, waaronder het BNP over het tweede kwartaal.
Het CBS zal voordat onze beurs opent de groei (of beter gezegd krimp) in onze industriele productie bekendmaken. Later komen die ook vanuit andere landen zoals Frankrijk, het V.K. en Spanje.
Tot slot staan ook nog de Duitse en Chinese handelsbalans op de agenda, al is van laatstgenoemde altijd maar de vraag wanneer ze die precies publiceren.
De druk ligt deze week vooral bij de ECB. Met de hoogopgelopen euro zal Draghi toch echt wat mooie woorden moeten gebruiken om dat te keren. Hij zal dan ook voorzichtig zijn met het aankondigen van afbouw, iets waar beleggers juist op hopen te zullen horen.
Maandag zijn dus de beurzen in Amerika dicht. Zij zullen daarom niet reageren op Noord-Korea, maar Azië en Europa wel (misschien doen ze dat dinsdag maar meestal is zoiets dan al overgewaaid).
Voor nu een prettige zondag en veel succes volgende week!