We gaan alweer richting halverwege juli en daarmee start het cijferseizoen weer. Deze week nog niet in Nederland (onze agenda is sowieso bijna leeg) maar al wel op Wall Street. Verwacht een verder toenemende volatiliteit op de markten nu we optrekken vanuit de rustmodus.
Het zwaartepunt ligt voornamelijk aan het einde van de week dankzij kwartaalcijfers van enkele grote financiële instellingen.
Highlights:
-Inflatiecijfers Europa en VS
-Eerste Q2 cijfers op Dow Jones en S&P.
-OPEC oil report
Maandag
Het begin van de week brengt ons nog een rustig dagje. Tijdens de handel in Azië zal de inflatie van China bekendgemaakt worden. Dat is direct het zwaarstwegende macrocijfer van de dag.
Voorbeurs krijgen we de Nederlandse productiegroei over mei nog te horen, maar dat zal amper tot geen effect hebben op de markt.
Tot slot komt een uur voordat de beurs open gaat ook nog de Duitse handelsbalans naar buiten. Dat gaat ook over mei, waarbij de export vorige keer 0,9% groeide en de import met 1,2%. Analisten verwachten die groei af te zien zwakken naar 0,3% en 0,5%.
Bedrijfsresultaten
Voor de eerste handelsdag staan er nog geen grote bedrijven op de agenda.
Dinsdag
Betreft economische cijfers zullen alleen de vacaturecijfers van JOLTS uit de V.S. interessant zijn. Die worden om 16u in de middag bekendgemaakt.
Bedrijfsresultaten
Dan wordt de eerste gigant die de boeken opent PepsiCo, gevestigd op de S&P. Ook Yum Brands, de internationale snoepproducent, zal aandacht krijgen omdat er verder geen grote namen voorbij komen.
Woensdag
Het midden van de week geeft ons de industriële productie in de eurozone, ook over de maand mei dus redelijk achterlopende cijfers. Vorig maandcijfer was 0,5% groei tegen de verwachting van 0,6% nu.
In het Verenigd Koninkrijk staan de werkloosheidscijfers op de agenda. Naar schatting blijft die steken op 4,6%.
OPEC publiceert het maandelijkse olierapport over de huidige ontwikkelingen en vooruitzichten op de oliemarkt.
Richting het einde van de handelsdag nog de wekelijkse olievoorraden uit de VS. Die verminderden vorige keer met 6,3 miljoen vaten.
Tot slot het beige book van de Federal Reserve Commitee waar alle economische rapporten in staan. Deze wordt gebruikt voor de vergaderingen, die twee weken later gehouden zal worden.
Bedrijfsresultaten
Enige interessante bedrijf zou Omnicom kunnen zijn. Verder weinig boeiends op de lijst.
Donderdag
De ogen zullen veelal gericht zijn op de handelsbalans van China over de maand juni evenals de inflatiecijfers uit Duitsland, Spanje en Frankrijk. Voor de Duitsers kwam die vorige keer op 0,2% groei uit, de Fransen toonden stagnatie. In Spanje was er zelfs sprake van een tiende procent krimp.
Het gaat hier om de algehele inflatie dus energieprijzen (die gezakt zijn) zijn hier in meegenomen.
Om half drie smiddags wordt de Amerikaanse producentenprijsindex (inflatie voor producenten) nog bekendgemaakt.
Bedrijfsresultaten
Waarschijnlijk is Delta Airlines de meest interessante notitie omdat het een samenwerkingspartner is van KLM-AF. Het AMX-aandeel zal er dus ook op bewegen. Cijfers komen vlak voor opening Wall Street naar buiten.
Ook TSMC, werelds grootste semiconductorproducent uit Taiwan, opent de boeken. NXP en misschien ook BESI kunnen daar op bewegen.
Vrijdag
Dan aan het einde van de week nog inflatiecijfers uit Italië (vorige: ‑0,1%) en de Verenigde Staten. Die laatste wordt op 0,1% geschat tegen ‑0,1% krimp in mei. De kerninflatie zou op 0,2% uitkomen tegen 0,1% groei vorige keer.
Tot slot nog een hoop Amerikaanse cijfers waaronder de zwaardere verkoopcijfers uit de retail en de industriële productiegroei. Gaat allemaal over juni.
Bedrijfsresultaten
De kwartaalcijfers die deze week de meeste aandacht zullen krijgen komen uit de financiële hoek. Dat zijn traditiegetrouw Wells Fargo, Citigroup en JPMorgan Chase. Zij zullen een goede indicatie geven over de gehele sector dus verwacht beweging bij ING en ABN maar ook Deutsche en Commerz in Duitsland.
We krijgen dus een mooi voorproefje van het aankomende cijferseizoen waar kwartaal- en/of halfjaarcijfers in deze periode altijd aan hoge verwachtingen moeten voldoen. Daarom zie vaak ook een pittige dip rond augustus. Ik ben heel benieuwd of we dat na de rally in het eerste half jaar weer krijgen.
Prettige zondag!