In het begin van de week zal het handelsvolume laag blijven dankzij weinig activiteit in Amerika. Canada en de Verenigde Staten vieren beiden hun eigen vrijheidsfeesten en daardoor ligt de handel stil. Qua economische cijfers zijn de PMI’s van de grote economiën van belang en komen in de V.S. de maandelijkse banenrapporten naar buiten.
Ook is het tweede kwartaal afgerond dus zullen de resultaten vanaf morgen weer langzaam binnenstromen. De waterval begint echter pas over enkele weken.
Voor olie wordt het de laatste kans om nog te herstellen. De koers is sinds begin dit jaar al 15% gedaald en de maand juli is doorgaands een goede consumptiemaand. Het is daarmee dus ook een indicator voor de rest van het jaar.
Highlights:
-Managersinkoopindexen (PMI’s)
-Banenrapporten V.S.
Maandag
De beurs in Canada is gesloten vanwegen festiviteiten en op Wall Street zullen de deuren ook eerder sluiten. Om 13:00u wel te verstaan (19:00 NL).
Het zwaarste economische cijfer krijgen we voorbeurs al en dat is de PMI van de maakindustrie van China. Vorige keer kwam die voor het eerst sinds augustus ‘16 onder de 50 punten en dat duidt op krimp. Voor de maand juni schatten analisten het nog een tiende punt lager, op 49,5 punten.
Dezelfde PMI’s komen ook naar buiten voor Engeland, de V.S. en de eurozone. In tegenstelling tot China blijft de groei daar nog wel goed aanhouden.
Verder is wellicht de werkloosheid in de eurozone nog interessant. Dat komt om 11u naar buiten en kwam vorige keer uit op 9,3%.
Dinsdag
Vandaag houdt Wall Street de deuren de hele dag dicht want het is 4 juli. Klassiek gezien doen Amerikaanse investeerders het de rest van de maand dan rustig aan tot de kwartaalcijfers binnenkomen.
Betreft cijfers hoeven we ook niet veel te verwachten want de zwaarste data is de PMI uit het V.K. over de constructiesector.
Om 11u dan nog de inflatie voor producenten in de eurozone. Dat gaat echter nog over de maand mei.
Voorbeurs gaat Unibail-Rodemco ex-dividend (5,10).
Woensdag
De PMI’s van de dienstensector in Europa (en China in mindere mate) spelen een rol.
Het ADP-banenrapport en de oliecijfers uit de V.S. schuiven een dag op vanwege de verkorte handelsweek.
Om 20u Nederlandse tijd komen de notulen van de laatste Federal Reserve vergadering.
Donderdag
Voorbeurs presenteert het CBS de Nederlandse inflatiecijfers over juni.
Verder in Europa zijn de Duitse fabrieksorders over mei van waarde en zal het ECB om 13:30u de details van afgelopen vergadering vrijgeven.
Om 14:15u komt het banenrapport van payroller ADP naar buiten en na opening van Wall Street wordt de Amerikaanse PMI van ISM bekendgemaakt.
Tot slot om half vijf de wekelijkse oliecijfers. Vorige week stegen die met een zeer kleine 0,1 miljoen vaten.
Vrijdag
De week eindigt met een hele waslijst aan kleine cijfers zoals de Franse, Engelse en Duitse industriële productie over de maand mei.
Maar waar beleggers vooral naar uit kijken is het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Vorige keer was dat een plus van 138.000 en nu voorzien analisten zelfs een stijging van 180k.
Wellicht een rustigere handelsweek voor Europa omdat Wall Street de deuren bijna twee dagen dicht heeft (maar geen garantie natuurlijk).
Bewegingen zullen zeer waarschijnlijk voortkomen vanuit de valuta en dan met name de dollar vanwege de banenrapporten. Die heeft overigens een slechte week achter de rug dus daar zou wel eens wat herstel plaats kunnen gaan vinden. De vooruitzichten voor de dollar-index blijven echter negatief.
Prettige zondag en veel succes volgende week!