Afgelopen week zagen we een typische vorm van bodemstampen in Europa, terwijl de Amerikaanse indices rustig zijwaarts wachten tot wij klaar zijn. In Japan vecht de Nikkei wederom met de 20.000 punten, terwijl de USD/JPY weer stijgt.
Drie focuspunten deze week: de banenrapporten uit de V.S., de indicatoren van de managers en de G20 top, dat helaas met het onnodige geweld moet plaatsvinden.
Job reports
De maandelijkse Amerikaanse arbeidcijfers werden deze week weer gepubliceerd. Payroller ADP toonde op de donderdag een plus van 158.000 banen ten opzichte van de 230.000 een maand eerder. Daarmee toont het nog steeds een sterke groei van de markt. Het cijfer viel wel tegen met de verwachtingen van analisten, die voor juni een stijging van 185.000 hadden geschat.
Een dag later kwam het overheidsrapport naar buiten met een stijging van 222.000 over vorige maand. Dat zagen we niet meer sinds februari dit jaar. De verwachtingen lagen op 179.000 banen. Al met al dus goede resultaten en een opsteker voor de dollar, die al een tijdje in waarde aan het zakken is. Of de Amerikanen daar zelf blij mee zijn is een tweede, want een goedkope dollar is goed voor hun economie.
PMI’s
De befaamde managersinkoopindexen hadden deze week ook het podium. Begin van de week toonde de zware Chinese PMI voor de productieindustrie een nipte groei. De index kwam uit op 50,4 punten voor juni tegen een verwachting van 49,5 en een vorige 49,6 punten. Managers lijken echter nog terughoudend gezien de afzwakking van de index.
In Europa blijven de cijfers ook sterk waarbij motorblok Duitsland op een hoge 59,6 punten uit komt tegen 59,3 punten uit mei. De Frankse PMI daalde lichtjes naar 54,8 en ook in Spanje waren managers minder enthousiast. Italië bleef nagenoeg onveranderd. De Engelsen deden een flinke stap terug. Daar zakte de index van 56,3 naar 54,3 punten. Komend van de piek uit mei daalt de PMI nu al drie maanden.
Tot slot de Amerikaanse variant, waar de PMI naar een mooie 57,8 punten steeg, komend van 54,9. Ook daar lijken managers dus nog steeds positief over de nabije toekomst.
G20 bijeenkomst
De twintig sterkste economiën zijn deze week in Hamburg bijeen waar met goede hoop nieuwe afspraken gemaakt worden over handel, milieu en veiligheid. Over de handel waren de landen het eensgezind. Er moet meer ingezet worden voor vrije wereldhandel en protectionisme moet worden tegengegaan (dat laatste is ongeloofwaardig omdat Trump daar een hele campaigne voor voerde). Betreft milieu kwam het Parijsakkoord nog eens ter sprake. Daar zijn 19 deelnemers voor om het uit te voeren. Die ene die dwarsligt kent u onderhand wel..
Hoewel er dus weinig spannends gebeurt dat gerelateerd is aan de markten, keken beleggers toch uit naar de eerste ontmoeting tussen wereldleiders Trump en Putin. Men hoopt dat iedereen er zonder kleerscheuren doorheen komt en dat er geen gekke uitspraken worden gedaan. So far so good.
Europa
Dan even over naar de orde van de dag (of week) want wat de indexen in Europa deden was wel degelijk interessant. Hoewel er dus niet veel beweging was op weekbasis is goed te zien dat men poogt een goede bodem aan te stampen.
Bij de AEX gebeurt dat rond de 506,5 met als extra opstapje de 508. De candle op de weekgrafiek geeft dan ook een mogelijke reversal aan, zoals we die in mei ook hebben gezien op de top. Daar hebben we overigens wel veel ruimte tussen de 20‑, 50- en 200-daagse gemiddeldelijnen. Dat bemoeilijkt de zaak, maar kijkend naar de andere markten neig ik toch de bulls meer kans te geven. De 518 van de MA20 is daarmee een eerste reëele target.
De index schreef deze week 0,55% bij tot aan net geen 510 punten. Van maandags opening tot aan vrijdags slot staan we bijna op dezelfde koers.
AEX — day chartAEX — week chartVoor Ahold ziet het er nog grimmig uit. Velen zijn overtuigd van een mooi koopmoment maar van de chart kan je nu niet echt vrolijk worden. Deze week zakte de koers nog eens 0,7% tot aan 16,62 euro (komend van ruim 19 euro van voor de scherpe daling).
ING was een sterke stijger met 3,3% en ABN behaalde zelfs 4% deze week. De verzekeraars waren nog meer in trek met Aegon dat 7,6% steeg en NN Group dat 5,4% steeg. Dat heeft vooral te maken met de hawkish woorden vanuit de centrale banken (hogere rente is goed voor verzekeraars).
Andere mooie stijgers waren Gemalto met +4,25% en KPN met +2%.
Voor de oliegerelateerde notities was het een weekje om even bij te komen. SBM en RDS daalden licht op de wederom rap zakkende oliekoers. Vopak steeg juist met 1,1%.
De DAX steeg deze week ook een half procent tot een koers van 12389 punten en komt daarmee weer boven de MA20 lijn. De index toont daarmee een sterker verloop aan dan de Amsterdamse compagnion. De twee grote Commerzbank en Deutsche Bank stegen weer eens flink, deze week met respectievelijk 6,5% en 7,4%. Ook in Duitsland deden de verzekeraars het goed. Van de blue chips is dat Allianz en die schreef 3,7% bij op weekbasis.
DAX — day chartDAX — week chart
Dan toch maar even de verzekeringsector zelf er bij pakken want die grafiek is nu zeker interessant. Dan komen we al gauw uit bij de eurostoxx insurance index. Klinkt misschien als een vage index die vol zit met rare aandelen, maar is juist het tegendeel. Er zijn slechts 14 grote verzekeraars in opgenomen waaronder Aegon en NN Group van de AEX. Bekijk de grafiek hieronder eens, die zou voor zich moeten spreken. Een poging tot uitbreken lijkt langzaam aan een werkelijk scenario te worden.
Eurostoxx insurance — day chart
Verenigde Staten
Op Wall Street bleven de indices dicht bij huis. De Industrial steeg 0,3% tot aan 21.414 punten en de S&P500 bleef nagenoeg onveranderd op 2425 punten. De Dow Jones Transportation lijkt de weg te leiden door een nieuwe all time high neer te zetten op 9695 punten (+1,4%).
Op de elektronische NASDAQ bleef de composite index in eerste instantie nog wat achter, om op de laatste dag van de week toch nog een mooie plus eruit te slepen. Op weekbasis blijft er +0,2% over en daarmee lijkt er eenzelfde scenario als in Europa aan de gang, namelijk bodemstampen. Het enige gevaar is nog dat de koers net onder de MA20 en MA50 hangt.
Tesla maakte daar een duik van ruim ‑13% door tegenvallende productiecijfers. Apple maakte een klein plusje van 0,1% waar en Amazon steeg 1,1% tot aan 978 dollar. Gaat de duizend weer aangevochten worden of is sinds de laatste poging het feestje juist voorbij?
Dow Jones Industrial — day chartDow Jones Transportation — day chartS&P500 — day chartNASDAQ composite — day chartOverige
Dan alleen nog even de olie. Het bos zit vol met beren en pogingen tot een langetermijnbodem zijn er nog niet geweest. De kans dat we nog eens richting het dal van begin 2016 gaan is zeer sterk aanwezig.
Brent zakte deze week 4,2% tot aan 46,7 dollar per vat. Wat op de chart opvalt is dat de koers de MA50 als plafond gebruikte om terug te vallen. Opmerkelijk want normaal worden die gemiddeldelijnen amper in acht genomen. Mijn verwachting was dan ook dat we dichter bij de bovenkant van het trendkanaal zouden komen. Nu dit niet het geval is zou er best wel eens een versnelling naar beneden plaats kunnen vinden. Waarom ook niet? Want ook de zomer (de laatste poging op hoge olieverkoop) lijkt tegen te gaan vallen. Slechte maanden in het verschiet.
Brent crude oil — day chart
Eigenlijk dus een rustig ‘afwachtend’ weekje op de beurs. De G20 is spoedig voorbij en waarschijnlijk kunnen we het dan bestempelen als een non-event. De pijlen wijzen omhoog en volgende week zullen we zien of die de waarheid spreken, maar voor nu een prettig weekend gewenst!