Zoals u vorig weekend al kon lezen hadden we deze beursweek een lege agenda waarin ook weinig nieuws te wachten stond. Geen garantie voor rustige handel natuurlijk, en dat bleek ook zo. De AEX had een aardige bandbreedte van 13 punten en op de DAX was een verschil van ruim 2% te zien tussen de top en bodem. Toch liggen de eindstanden dicht bij die van een week eerder, waardoor we niet veel zijn opgeschoten.
In Japan testte de Nikkei met succes de 20k als steun. Er lijken dan ook betere tijden aan te komen voor de index.
Weinig macrocijfers die nog minder effect hadden op de beurs dan normaal. De Amerikaanse huizenverkoop is afgelopen maand toch nog wat toegenomen en de wekelijkse olievoorraden lieten een grotere afname zien dan werd geschat. De oliekoers blijft daarmee wel in de zware bear market op de korte termijn.
Ook kwamen de eerste schattingen over de Europese PMI’s van de maakindustrie over de maand juni naar buiten. Die laten nog steeds veel kracht zien mede dankzij de krachtige motor van Duitsland. Voor de eurozone kwam de managersinkoopindex uit op 57,3 punten tegen 57,0 een maand eerder. Alles boven de 50 punten mag als positief gezien worden voor de euro.
Europa
Op het Damrak vloog maandag de deur open met koopgrage traders nadat Macron in Frankrijk een klinklare overwinning binnensleepte. Handel op de dinsdag gooide echter roet in het eten waarna we de rest van de week in de onderste regionen van de kanaal bleven hangen (zie day chart).
Alle winst dus weer weggegeven plus een beetje extra. De AEX verloor 0,2% op weekbasis met een slot van 519,5 punten. Op de daggrafiek ziet het er dan ook niet mooi meer uit waarbij we de afgelopen drie dagen berentikken tot onder de steun kregen. Op de weekgrafiek houden we de hoop vast waar de koers nog boven de gemiddeldelijn van 20 dagen blijft, maar dat kan snel veranderen als we op de zeer korte termijn verder terugvallen. Dat zal negatieve signalen afgeven voor de langetermijnbeleggers.
AEX — day chartAEX — week chartNN Group werd vrijdag opzij gezet door de grote jongens. De verzekeraar verloor een belangrijke rechtzaak waardoor er nu claims kunnen worden ingediend van zo’n geschatte 2,75 miljard euro. Het aandeel verloor op weekbasis 4,4% en staat nu op 30,44 euro.
Voor Ahold Delhaize werd een klein beetje van de afgelopen klap goed gemaakt. De forse val van ruim 13% vorige week werd met een plusje van 2,3% goedgemaakt. Technisch gezien slechte vooruitzichten.
Tot slot werden de roddels over een potentiële overname van Gemalto de grond in gedrukt. Op het slot van vrijdag stond het aandeel 0,2% lager.
Andere indices in Europa toonden gelijke koersen. In Frankfurt zakte de DAX op weekbasis ook amper. Er werd een rood cijfertje van 20 punten opgeschreven, ofwel ‑0,15% tot een stand van 12733 punten.
De CAC40 sloot nagenoeg onveranderd en in Brussel prikte de BEL20 1,65% lager dat vooral aan KBC (-7%) te danken was. Ook de FTSE100 sloot een half procentje lager waar ondertussen de Britse pond ook een half procent minder waard werd ten opzichte van de euro alsmede de dollar.
DAX — day chartOm even bij de technische charts te blijven wil ik voor een keer de Euronext100 er bij pakken, die ons wellicht meer duidelijk kan maken voor het koersverloop in de nabije toekomst. De Euronext (eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon) heeft zijn eigen index van de 100 sterkste blue chips op die beurzen. Een vijfde deel van die lijst komt uit de AEX.
Op de daggrafiek is te zien hoe de index afgelopen tijd worstelt met de 20- en 50-daagse gemiddeldelijnen, terwijl er begin dit jaar opveringen ontstonden bij met name de MA50, zoals aangegeven met de groene pijlen. Mochten deze lijnen niet meer als steun fungeren, dan zal er lager opgezocht moeten worden. Hoewel deze index geen leider is, geeft het wel inzicht in de voortgang van de top 100 plus zij hebben een grote invloed op de Euronext-beurzen.
Euronext100 — day chartWall Street
Op de NYSE werden schamele plusjes gecreërd waarvan de Dow Jones Industrial niet eens noemenswaardig is. De belangrijke index bleef een paar punten onder de 21400 steken. De S&P500 ging op weekbasis met 0,2% omhoog naar 2438 terwijl het op maandag nog een nieuwe all time high neerzette. Dat werd echter grotendeels weer weggegeven.
De elektronische NASDAQ maakte het verlies van een paar weken terug weer deels goed. De top 100 steeg ruim 2% tot aan 5803 punten. De top ligt net onder de 5900. Apple had daar met 2,8% een flinke hand in. Ook Alphabet steeg met dat percentage en Tesla dikte 3,2% aan naar een nieuw record van 383,45 dollar.
Dow Jones Industrial — week chartS&P500 — week chartNASDAQ100 — week chartOverige
Het goud tikte een kwart procentje hoger aan het eind van de week. De prijs koerst nu op een stand van 1256 dollar. Vlak daaronder liggen de MA20 en MA50 lijnen. Op de daggrafiek ligt de koers daar echter onder dus het is interessant wat er binnenkort gebeurt, een test van die lijnen (zie grafiek) maakt een reëele kans.
Gold USD — day chart
Voor Brent olie moeten we even uitzoomen tot terug naar begin 2016. Daar ligt namelijk de bodem van de zware bear market. Het ziet er naar uit dat we op de middellange termijn wederom die kant op gaan nu er nog maar één steun overblijft. Dat gebeurde deze week, waar de koers de afgelopen twee sessies iets van op is geveerd.
Brent crude oil — day chart
Prettig weekend!