Dat was me weer een weekje trading zeg. Het eerste halfjaar van 2017 is daarmee afgesloten en met de start van de zomerperiode brengt dat hogere volatiliteit met zich mee. Vooral in Europa werden veel winsten van tafel gehaald wat voor bewegingen zorgden dat we sinds december niet meer hebben gezien. Deze keer in negatieve zin. Dat kwam ook mede dankzij praatjes van de centrale banken die hun steun willen afbouwen en dat deed de valutamarkt bewegen.
Op Wall Street valt de schade nog mee maar men lijkt de kers van de taart al opgegeten te hebben. Met de hoge verwachtingen bij de Q2 cijfers zou dat nog wel eens meer kunnen worden.
In Japan heeft de Nikkei moeite om de 20k te houden maar tot nu toe blijft het daar boven, de flinke dalingen in EU en US deden ook in Azië schade.
Europa
Financials, en dan met name de banken, deden het deze week nog bovengemiddeld maar verder hebben de markten over het hele front verliezen geleden.
Zo zagen we de zwaargewichten Unilever (-3,2%) en Shell (-1,3%) inleveren en dat deed de AEX veel pijn. Ruim 12 punten tot een stand van 507,15 punten (-2,4%). De index is op de daggrafiek gezakt door het dalende trendkanaal. Het wordt nu dus even zoeken naar steun.
Andere forse verliezen werden geleden bij onder andere ASML met ‑4,5%, Unibail-Rodemco (-5,2%) en DSM dat 3,7% zakte.
AEX — Day chartAEX — Week chartZes maanden
De maand juni is voorbij en daarmee dus ook het eerste half jaar. Voor juni staat er een daling van ‑3,1% op de AEX-borden en daarmee blijft er onder de voorlopige streep een plus van 5,1% over.
Winnaars in die zes maanden waren AkzoNobel (+28,1%) en Unilever (+23,5%) dankzij overnamepogingen. Heineken pakt een mooie derde plaats met +19,5% en dat deed het allemaal op eigen kracht. Onderaan het lijstje staat Ahold Delhaize met ‑16,4% dankzij de recente schokgolf van Amazon dat WholeFoods wil overnemen. Niet leuk voor de huidige marktafzet van Ahold Del.
Kijken we even naar de AMX dan zien we daar de echte winnaar, namelijk KLM-AF. De gecombineerde luchtvaartmaatschappij stond op 1 januari op 5,12 euro tegen de 12,55 euro dat het afgelopen vrijdag waard was. Een stijging van ruim 140% aan waarde en het overtreft daarmee in grote mate de concurrenten in Europa.
De DAX leed ook pijnlijke verliezen en dan met name de laatste twee dagen. Beleggers zien de woorden van Draghi als een spoedige beëindiging van de steun, maar volgens een woordvoerder werden zijn woorden uit verband gehaald. Beleggers houden echter niet van risico. De index verloor deze week een pittige 3,2% tot een stand van 12,325 punten. Net onder het 20-daags gemiddelde. Na zes maanden resteert er nog een aardige plus van 7,3%. Ook voor de DAX geldt een breuk uit het trendkanaal. De lijnen daaronder liggen bij openstaande gaps (en die worden altijd gesloten).
Opvallend is het grote verschil tussen Deutsche Bank en Commerzbank. Waarbij de eerste slechts 1,9% is gestegen, year to date. CMZ staat momenteel 44% in het groen op 10,43 euro, maar goed dat is ook heel wat anders dan de koersen van voor de crisis. Je zou maar wat stukken hebben gekocht voor ruim 280 euro per aandeel. Dat zijn koersen die je daar nooit meer terug zal zien..
DAX — Day chartDAX — Week chartIn de rest van Europa werden ook rode cijfers opgeschreven. Hoewel valuta’s bewogen was het duidelijk dat men liever het geld terug op de bankrekening zette. Zo steeg de Britse pond maar moest de Londense beurs het wel ontgelden. De FTSE100 zakte met een aardige 1,5%. Verder zagen we de CAC40 en de BEL20 respectievelijk 2,7% en 1,3% inleveren. In Brussel verloor AB Inbev 4,2% aan waarde terwijl zwaargewicht KBC de klappen opving door 4,8% hoger te sluiten.
Wall Street
Op de New York Stock Exchange wisten de DJ industrial en de S&P500 indexen het hoofd redelijk koel te houden. De DJI verloor een schamele 0,2% tot aan 21350 punten en de SP verloor 0,6% om de week af te sluiten op 2423 punten. Op halfjaarbasis staan zij respectievelijk 8,0% en 8,2% in de plus.
De elektronische NASDAQ moest het wat meer vergelden maar die liep natuurlijk ook flink voorop bij de rally. De top 100 zakte een pittige 2,7% tot aan een stand van 5647. Dat is nu ruim 4% onder de all time high, waarbij de Dow en de S&P veel dichterbij hun toppen zitten (sectorrotatie, weet u nog?). Year to date staat er echter nog een prachtige 16,11% op de borden maar de vraag is wat daar nog van over blijft. In acht jaar tijd is de index 365% gestegen. Slechts een leuk weetje, niet meer dan dat.
Dow Jones Industrial — Day chartS&P500 — Day chartNASDAQ100 — Day chartOverige
Vorige week zagen we de olie al pogen om een korte bodem te zetten met een korte rally deze week tot gevolg. Nu zien we Brent en WTI (vooral aan het einde van de week) de verliezen van afgelopen periode deels goedmaken. Kijk echter uit voor een lagere top en dan weer een ‘sell the rally’ want bodemstampen voor de lange periode is nog niet gebeurd. Om Oscar Carboni er even bij te halen (enthousiaste Amerikaan te vinden op youtube): zijn systeem voorspelt een target van 37 dollar per vat voor WTI. Dat deed hij al bijna twee maanden geleden en als er iets is wat hij goed kan voorspellen dan is het wel de oliemarkt. Brent sluit de week 6,8% hoger af op een stand van 48,77 dollar. West Texas verkoopt voor 46,05 dollar per vat (+7%).
Mochten we van herhalingspatronen uit gaan, dan zou de rally ergens boven de blauwe 50-daags gemiddeldelijn staken om daarna weer lagere koersen te zoeken.
Brent crude oil — Day chartGoud daalde deze week 1,2% en dat terwijl de dollar ook zakte (-1,6%). Wellicht heeft het met oplopende obligaties te maken want voor de VS steeg de tienjaars deze week 2,3%.
Op de chart hieronder ziet u bij de cirkel een false breakout uit de zware dalende weerstandslijn. De double top duwde de koers weer onder die lijn. Poging nummer twee binnenkort of een fail door de steun van onderen? Het speelveld is in ieder geval krap.
Gold in USD — Day chart
Dat was het weekje dan weer. Vanaf maandag start het tweede halfjaar en dat begint direct met een Wall Street dat op zijn gat ligt.
Ik wens u een prettig weekend en zondagmorgen krijgt u de agenda voor volgende week weer te zien!