De maand mei komt alweer tot een eind en we lijken het positief af te gaan sluiten. De Europese en Amerikaanse indices staan allemaal een procent of meer in de plus. Londen overtreft iedereen zelfs met een pittige 4,7% op de FTSE100 tot nu toe.
Deze week krijgen we een gigantische berg aan economische cijfers (het meeste is ruis) en zullen vooral enkele zware indicatoren in de schijnwerpers staan.
Highlights:
- Amerikaanse banenrapporten
- Inflatie Eurozone
- PMI cijfers
Maandag.
De eerste week beginnen we met gesloten markten in China, Engeland en de V.S.
Betreft cijfers is er ook niets te melden. Het wordt waarschijnlijk een dag met weinig handelsvolume en dat is vaak een gevaar voor shorters. Pas dus up.
Dinsdag.
In Japan gaat de aandacht uit naar cijfers uit de arbeidsmarkt en spenderingen per gezin in april.
Voor Europa staan er inflatiecijfers van deze maand uit Spanje en Duitsland op de agenda.
Later in de middag komt het Amerikaanse consumentenvertrouwen aan bod. Daar verwachten analisten een kleine daling van 120,3 naar 119,9 punten.
Woensdag.
Uit China komen de zware managersinkoopindexen naar buiten. De zwaarste PMI, die van de maakindustrie, lijkt voor de tweede maand op rij te zakken. In maart kwam het cijfer nog uit op de top van 51,8 punten maar in april zakte dat naar 51,2. Voor deze maand schatten analisten een cijfer van 51,0 punten. Cijfers boven de 50 duiden op groei, daaronder duidt op krimp.
Voor de dienstensector (die een stuk kleiner is) zakte de PMI vorige maand van 55,1 naar 54,0 punten. Voor deze maand is er nog geen schatting bekend.
Ook in Europa staat ons wat belangrijke data te wachten. Voor Duitsland wordt het werkloosheidspercentage bekendgemaakt, die uit kwam op 5,8% vorige keer. Van de Eurozone wordt ook bekend, die in april uit kwam op 9,5% en nu op 9,4% geschat wordt.
De inflatie van de Eurozone wordt tegelijk gepresenteerd (11:00u). Die was in april op jaarbasis nog 1,9% maar lijkt naar verwachting terug te vallen naar 1,5%.
Later in de V.S. nog cijfers over de bestaande huizenverkopen.
Donderdag.
Dan wordt er op de eerste dag van juni nog een Chinese PMI van de maakindustrie gepresenteerd, maar ditmaal gaat het om de maandelijkse Caixin van de HSBC bank. Daar zijn de cijfers lager dan die van de overheid en verwacht men voor de maand mei een index van 50,1 (tegen 50,3 vorige maand). Dat zou wijzen op een zeer minimale groei.
Vroeg in de ochtend een hele hoop PMI’s uit Europa, waaronder die van Duitsland. Analisten verwachten echter weinig verandering.
Om kwart over twee volgt het Amerikaanse banenrapport van payrollbedrijf ADP. Na opening van Wall Street krijgen we nog de PMI uit de maakindustrie en de wekelijkse olievoorraden.
Vrijdag.
Op de laatste dag van de week staan de arbeidscijfers uit de V.S. centraal die door de overheid worden gepubliceerd. Voor het werkloosheidspercentage verwacht men een stabiele 4,4%.
De Federal Reserve neemt deze data altijd mee om te beslissen over de rentes. Beleggers kijken daarom altijd graag mee naar de cijfers. Afgelopen week werden de notulen van de vorige Fed vergadering gepubliceerd. Daar kon men uit opmaken dat de leden minder snel zitten te springen op een renteverhoging dan in eerste instantie werd gedacht. Zij komen over ruim twee weken weer bijeen voor de volgende vergadering.
Een week met voornamelijk cijfers over de productieindustrie en de arbeidsmarkt, iets waar niet alleen analisten maar ook beleggers graag op kauwen.
Opvallend is dat de publieke agenda’s van de ECB en de Fed helemaal leeg zijn. Zullen beleggers het dan ook rustig aan doen of juist het fijne er van nemen..?
Prettige zondag en veel beurswijsheid gewenst!