Over de globe lieten de markten deze week gemixte resultaten zien. Zo wisten de indices S&P, NASDAQ en FTSE nieuwe all time highs neer te zetten, terwijl in Europa de DAX, BEL en MIB in het rood eindigden.
In het verre oosten werden ondanks de Chinese downgrade door Moody’s groene cijfers op de borden gezet. In Shanghai steeg de index 0,7% en de Japanse Nikkei wist 0,5% bij te schrijven. De reden van de verlaagde rating door Moody’s is vanwege een potentiële schuldenbubbel. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1989. Voor de Nikkei volgde er vanaf 1 januari een daling van 50%. De piek van 39.000 punten is het nooit meer te boven gekomen.
Of de Chinese schuld echt een probleem zal worden is maar de vraag. Kijk maar hoe ze dat in de V.S. elk jaar weer oplossen. In november houdt de Communistische Partij haar grote congress dat elke vijf jaar plaatsvindt. Men verwacht grote hervormingen binnen de top (de oude bazen gaan met pensioen), maar zou dat ook veranderingen brengen in de idealen? Beleggers schuiven deze waarschuwing van Moody’s voor nu in ieder geval aan de kant.
Verder kwam Trump samen met de EU en de NAVO in het nieuws. De Amerikaanse president bezocht deze week de EU-leiders, de NAVO-top en tot slot ook de G7. Die laatste groep vergaderde vooral over het internationale klimaatakkoord waar Trump geen fan van is. Volgens ingewijden was hij na afloop wel opener en een stuk wijzer geworden over het klimaat. Waarom ze hem les gaven tijdens de vergadering in plaats van hem vooraf in te laten lezen is mij een raadsel. Zo gaf Merkel achteraf aan dat de bijeenkomst vrijwel niets opleverde Zonde van je tijd en geld lijkt mij..
Europa.
De AEX steeg op weekbasis 0,2% ofwel 1,1 punten tot aan een stand van 528. Een saai weekje voor de index want de bandbreedte besloeg slechts 4,5 punten. Het waren voornamelijk de oliegerelateerde equities die (wederom) mochten inleveren. SBM Offshore zakte een pittige 5%, Shell raakte 1,7% aan waarde kwijt en Vopak daalde ruim een procent.
Het was dan ook vooral zwaargewicht Unilever die de AEX dus in stand hield. De voedingproducent steeg 2,6% naar 50,54. Een nieuw record.
AEX — week chartDe DAX raakte 0,3% kwijt tot aan 12.602 punten. Deutsche Bank was daar de gebeten hond met ‑3,5%. Ook Commerzbank verloor wat waarde door 1,7% te zakken (In Nederland stegen de bankaandelen juist). Voor E.ON lijken de slechte tijden aan een eind te komen. Deze week won de energiemaatschappij 1,9% aan beurswaarde tot aan 7,5 euro en op de technische chart is er een nieuwe fundering gelegd bij de 6 euro.
DAX- week chartDe Franse CAC won deze week een kwart procent. In Brussel zakte de BEL20 1,2% dankzij de koersval van UCB. Na experimenten blijkt hun nieuwste medicijnen voor hartproblemen te kunnen zorgen. Het aandeel werd met een daling van ruim 20% afgestraft.
In Londen geraakte de FTSE100 op nieuwe hoogtes. De index steeg 1% tot aan 7547,5. Over ruim twee weken zullen daar de vroege verkiezingen gehouden worden.
Wall Street.
Op de NYSE zette de S&P500 een nieuw slotrecord neer. Op weekbasis steeg de brede index 1,4% tot aan 2415 punten. De Dow Jones Industrial kwam net iets te kort om de all time high te verbeteren. Toch was er op weekbasis ook een nieuw hoogste slot: 21.080 punten (+1,3%).
De Dow Jones Transportation index wist vorige week al op te veren van de 200daagse en steeg daar deze week op door. Een flinke +3,35%. De energieaandelen deden het gemiddel wel slecht. De S&P energy sector index daalde 2,1%.
De elektronische NASDAQ composite steeg 2,1% tot aan 6210 punten. Ook een nieuwe top.
Wat opvalt is dat Apple deze week ondermaats presteerde met een kleine stijging van 0,3%. Het belangrijke aandeel staat al een tijdje in de overbought zone en zal kennelijk wat moeten afkoelen.
S&P500 — week chartDJ Industrial — week chartNASDAQ comp — week chartGrondstoffen.
De olie maakte een flinke zwiepert dankzij de OPEC vergadering deze week. Donderdags werd door de leden en een aantal niet-leden besloten om de productiedeal met negen maanden te verlengen. Het huidige contract zou halverwege dit jaar aflopen. De directe reactie van beleggers was echter negatief. WTI daalde 4,7% en Brent leverde 4,6% in. Op weekbasis valt de schade vooralsnog mee waarbij WTI 1,8% lager sloot op 49,8 dollar en Brent 2,7% tot 52,2 dollar.
Goud vervolgde de stijging van vorige week en schreef vandaag nog 0,9% bij tot een koers van 1267 dollar. Zilver steeg een aardige 2,9% tot 17,35 dollar.
Brent oil — week chartGold ounce — week chartValuta.
De euro moest deze week tegen de dollar iets inleveren. Na de flinke stijging komend van 1,058 topte de koers deze week tot 1,127.
Tegen de pond werd wel flink gewonnen. EUR/GBP steeg deze week 1,5% tot 0,873.
Bitcoin maakt dit jaar een gigantische sprong sinds steeds meer aanbieders op de markt komen en ook nu de Japanse overheid de digitale munt als betaalmiddel beschouwt. BTC/USD zette deze week een nieuw record neer op 2740 dollar maar begint wel hevig volatiel te worden. Er is immers geen overkoepelende organisatie die controle kan uitvoeren. Zo staat de koers op zaterdag om 12:00 uur plots 13% lager op 1960 dollar.
EUR/USD — week chart
Morgen staat de agenda voor u klaar. Verwacht voor maandag in ieder geval minder volume (dat staat niet gelijk aan weinig beweging) omdat de markten in Shanghai, Londen en New York dicht zijn.
Prettig weekend!
Beursdagboek US Markets Redactie 27 mei 2017, 12:44
Beursweek van 22 t/m 26 mei.
27 mei 2017, 12:44
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 5 / 12
|