Geen drukke week betreft cijfers. We zien enkele BNP’s en managersinkoopindexen van de ontwikkelde landen verschijnen. Die tonen nog steeds positieve cijfers waar wel wat afvlakking lijkt te ontwikkelen. Vergeet overigens niet dat we nu weer de zomerperiode in gaan. Verder zien we cijfers van de huizenmarkt in de V.S. en zullen de OPEC-leden (plus enkele niet-leden) samenkomen in Wenen voor de algemene vergadering. De productievermindering is daar het centrale thema.
Highlights:
- OPEC-bijeenkomst
- Managersinkoopindexen
- Amerikaanse huizencijfers
Maandag
De eerste handelsdag brengt ons geen bijzondere cijfers uit Europa. Wel wordt in Japan de handelsbalans bekendgemaakt. Daar verwacht men een flinke dip in de export die in maart nog op 12% uit kwam maar naar verwachting zakt naar 6,7% groei. Voor de import voorziet men een lichte daling van 15,8% naar 14,8%.
Ook de Russische werkloosheid wordt ons bekend. Die staat nog steeds ruim onder het twintigjaar gemiddelde. Voor april verwacht men 5,4%. Waarschijnlijk zijn die cijfers niet helemaal op waarheid gebaseerd aangezien onofficiële arbeidkracht niet opgenomen is in het cijfer. De Russische economie zat immers de afgelopen twee jaar in een slop zonder dat de werkloosheid steeg, volgens data van Capital Economics. Dat is praktisch onmogelijk.
Gemalto gaat voorbeurs ex-dividend (0,50).
Dinsdag
Voorbeurs komt de Duitse BNP van het eerste kwartaal aan bod. Men verwacht echter geen verandering, op maandbasis 0,6%.
Om 10u komt dan de maandelijkse Ifo business index naar buiten waar analisten een kleine stijging van 0,2 naar 113,1 punten verwachten. De huidige top bevindt zich op 114,5 punten uit juni 2011.
De eerste schattingen van de Amerikaanse managersinkoopindexen komen vlak na opening van Wall Street aan het licht. Daar kwam de PMI van de maakindustrie vorige maand op 52,8 en de dienstensector op 53,1 punten. Cijfers boven de 50 punten duiden op groei.
Markit publiceert haar eigen PMI’s van de Eurozone ook vandaag. Dat doen zij gewoonlijk een dag voordat de officiële cijfers komen. In dit geval dus woensdag.
Even later komt het zwaarste cijfer van de dag: de Amerikaanse nieuwbouwverkopen in april. Voor maart waren dat 621 duizend woningen. Voor afgelopen maand schat men dit op 610 duizend. De cijfers liggen nog ruim onder dat van de crisis. Het hoogtepunt was toen ruim het dubbele van de huidige cijfers.
Voorbeurs gaat Aegon ex-dividend (0,13).
Woensdag
In navolging op de V.S. komen ook de eerste schattingen van de PMI’s van de Eurozone naar buiten. Het gaat voor deze maand om zowel de maakindustrie (vorige: 56,7) alsmede de dienstsector (vorige: 56,4). Diezelfde indexen komen ook per land aan bod. Voor Duitsland voorziet men een iets afgezwakte groei van 58,2 naar 58,0 punten.
In Frankrijk staan de cijfers van werkzoekenden op de agenda.
Nadat Wall Street de deuren weer van het slot heeft gehaald komen de cijfers van de bestaande huizenverkopen aan bod. Ook daar verwachten analisten een heel kleine daling.
Even later zullen de wekelijkse olievoorraden bekendgemaakt worden die afgelopen weken al flink zijn geslonken.
Dan om acht uur in de avond worden de notulen van de afgelopen Fed vergadering vrijgegeven. Daar hoopt men info uit te halen over toekomstige rentewijzigingen. Er staan ons naar verwachting nog twee renteverhogingen te wachten dit jaar.
Op de AMX gaat ASMI ex-dividend (0,70).
Donderdag
In Spanje en het Verenigd Koninkrijk worden de BNP’s van het eerste kwartaal gepubliceerd. Die komen naar verwachting uit op respectievelijk 0,8% en 0,3%.
Verder voor de donderdag weinig interessante cijfers behalve wellicht de Amerikaanse wekelijkse werkloosheidsaanvragen.
Waar beleggers echter vooral met belangstelling naar kijken is de bijeenkomst van de OPEC leden. De algemene vergadering die op het hoofdkwartier in Wenen gehouden wordt is met name interessant omdat er een verlenging van de productievermindering verwacht wordt. Dat samenwerkingsverband loopt namelijk aan het eind van juni af.
Vrijdag
De laatste handelsdag brengt ons vanuit Japan de inflatie over april. De kerninflatie (zonder hevig fluctuerende prijzen zoals bijv. energie) stijgt naar verwachting van 0,2% naar 0,4%.
Later op de dag komen er nog zwaardere cijfers uit de V.S. Zo komt om half drie het totaal aantal bestellingen van duurzame goederen aan bod. Die komt naar schatting uit op een stijging van 0,5%.
Tegelijkertijd mogen we de Amerikaanse BNP over het eerste kwartaal verwachten. De groei is waarschijnlijk gestegen van 0,7% naar 0,9%.
Op de AMX gaat Flow Traders ex-dividend (0,70).
Voor aankomende week wordt dus vooral een koersbeweging verwacht op de olie dankzij de OPEC-vergadering en enigszins op de valuta (USD,EUR) vanwege de managerinkoopindexen.
Verder bekijkt men de ontwikkeling van de Amerikaanse huizenmarkt waar verscheidene verkoopcijfers dus op dinsdag en woensdag verschijnen.
Ik wens u nog een prettige zondag en veel beurswijsheid voor volgende week!