Weer een handelsweek voorbij en zo blijven er nog precies 3 over tot 2016 weer voorbij is. Het heeft ons maanden mogen duren maar Europa is eindelijk uit dat zijwaartse gedoe gebroken. De meeste indexen hebben dan ook weer nieuwe jaartoppen neergezet of zelfs nieuwe ‘all time highs’. De Nikkei uit Japan heeft deze week 3,1% gewonnen maar is sowieso al goed bezig sinds de Amerikaanse verkiezingen. De index is vaak geliefd als het in de V.S. wat onzekerder wordt. Op jaarbasis staat het nog 0,2% onder water maar het goede sentiment lijkt daar toch verandering in te brengen.
Europa.
De AEX won vandaag nog eens 3,1 punten tot een koers van 469,8 waardoor het op een weekresultaat van 20,1 punten winst ofwel 4,5%. Of het een uitbraak is of slechts een korte rally is natuurlijk nog niet te zeggen. In augustus dachten we bij de 466 namelijk hetzelfde maar toen werd de Amsterdamse hoofdindex ook weer terug naar beneden getrokken. Nu de DAX wel is uitgebroken geeft dat toch een ander scenario, maar ook daar is nog niets zeker. Wat we voor de langere termijn nodig hebben is een hertest op de gebroken weerstanden om te zien of zij in het vervolg als steun kunnen fungeren.
De belangrijkste Frankfurtse index sloot vandaag op een stand van 11204 punten. Een dagwinst van 25 punten of 0,23%. Daarmee wint het voor de hele week 690 punten. Een flinke 6,6%.
In België heeft de BEL20 het nog wel moeilijk en loopt dan ook flink uit de pas vergeleken met de rest van de indexen. Dat komt vooral door de zwaardere fondsen en vandaag waren dat KBC en UCB die beiden ruim 3% in de min sloten. Ook ING, dat daar aandelen laat verhandelen, stond vandaag 0,6% in de min en is met bijna 12% gewicht erg zwaar op de index.
Verder zagen we de FTSE100 in Londen sinds lange tijd weer een goede week hebben. De index steeg deze week 3,3% naar 6954 punten. Het moet echter weer koersen van boven de 7000 laten zien wil het ervoor zorgen dat het schouder-hoofd-schouder patroon niet voltooid gaat worden.
In Parijs steeg de CAC40 deze week met +5,2% ook flink, maar de echte rally was in Italië aan de gang. Met het referendum achter zich wist het deze week ruim 7% op de index te winnen. Vandaag sloot het echter wel 0,7% lager. Voor de oudste bank ter wereld, Monte di Paschi, komt de deadline voor het zoeken naar investeerders steeds dichter bij. Aan het eind van het jaar moet de financiële instelling 4 miljard euro bij elkaar hebben, zo stelt de ECB. Het lukt echter niet om die investeerders te vinden en had daarom ook om uitstel gevraagd aan de overkoepelende organisatie. Dat kregen ze echter niet dus de deadline blijft op 31 december 2016 staan.
De Euro verloor natuurlijk veel terrein na het ECB besluit van gisteren en dat lijkt mijn inziens nog wel even door te gaan. Zeker met de Federal Reserve aankomende week die de Dollar nog wel eens een zetje kan geven. De wisselkoers opende deze week op 1,065 en stond tijdens het slot op 1,054. Zakt de fundering in, dan gaan we richting de niveaus van rond het millenium, ofwel onder de 1 dollar.
Wall Street.
In New York waren de gemoederen ook positief waarbij de Dow Jones om half zes op een voorlopige 19667 punten staat en op weekbasis bijna 500 punten (+2,5%)
De S&P500 doet het op weekbasis precentueel nog iets beter maar heeft net als de Nasdaq nog wat in te halen. Zij stonden op respectievelijk 2251 en 5440 punten. Weekwinsten van 2,6% en 3,5% met elke dag weer nieuwe all time highs.
De Dollar blijft hoog staan, mits volgende week de rente wordt verhoogd door de Federal Reserve. Daar heeft men de valuta immers op voorbereid. Tijdens het Europees slot stond de index op 101,6 punten. Hier een top neerzetten zou wel een klassiek tweetoppenscenario bekrachtigen (weekchart), waarvan de andere in maart 2015 is neergezet. Dat zou een reversal betekenen.
Commodities.
De ruwe olie blijft nog even hoog hangen in het zijwaartse trendkanaal. In de weekgrafiek heeft het veel weg van de beweging uit 2009/2010. Kijk maar eens naar de grafiek hieronder voor North Sea Brent. Hogere koersen zouden volgend jaar weer van start kunnen gaan na eerst nog eens te dalen.
Brent kostte om half zes 54,12 dollar, een stijging van 0,45%. WTI steeg naar 51,38 dollar per vat (1,05%). Aardgas steeg naar 3,75 dollar (+1,5%) en heeft als eerste weerstand de 3,84 dollar.
Voor Goud en zilver ziet het er op weekbasis nog steeds slecht uit. Het dure edelmetaal stond tijdens het slot op 1162 dollar, een verlies van 0,7%. Zilver daalde met 0,4% naar 16,95 dollar.
Macro-economische cijfers.
Niet zo veel cijfertjes vandaag behalve dat de inflatie van China iets harder is gestegen en op jaarbasis nu op 2,3% uitkomt. Alleen de data van december moet nog worden toegevoegd.
Verder bleek de Duitse import en export weer wat sinds oktober, nadat het een maand eerder nog krimp vertoonde. De import was 1,3% hoger en export een telleurstellende 0,5% hoger dan in september.
Ook de Nederlandse maakindustrie groeide in oktober weer maar wel minder hard. Percentueel zakte het van +0,7% naar +0,5% groei.
Tot slot de Engelse handelsbalans waarbij import en export een stuk dichter bij elkaar zijn komen te liggen. Dat kwam vooral omdat de handel met landen buiten de EU was toegenomen.
Wat kregen we deze week nog meer te horen?
Uiteraard de ECB die gisteren besloot om de rente op 0% te laten maar het opkopen van schuldpapier zal verminderen vanaf april 2017. Dan wordt er nog slechts 60 miljard per maand opgekocht komend van de huidige 80 miljard euro.
Ook de centrale banken van Canada en India besloten niets met de rente te doen. Die blijven nu staan op 0,5% en 6,25%.
Verder weten we dat de dienstensector globaal nog steeds positief is want de PMI’s toonden voor november wederom prima indexcijfers. In de EU zakte dat gemiddelde wel een beetje, van 54,1 naar 53,8 punten.
In Duitsland maakten de fabrieksorders in oktober een flinke sprong. Daar werd een groei geconstateerd van 4,9% tegen een eerdere krimp van ‑0,3%.
Tot slot kwamen er uit China nog verrassend goede cijfers over de handel naar buiten. Daar waren de export (+0,1%) en import(+6,7%!) in november toegenomen terwijl men een vervolg van de krimp had voorspeld.
Een belangrijk weekje dus voor de Europese beurzen want op technisch gebied zijn we dus eindelijk uitgebroken uit dat zijwaartse gedoe. Of dat voor een langere periode geldt of dat het slechts om een eindejaarsrally gaat weten we in januari pas. Om even lekker pessimistisch te doen: er zijn komend jaar nog een hele hoop onzekerheden voor de EU wat reden genoeg geeft om weer terug te vallen. Nu we de laatste horde van het jaar hebben genomen (Italiaanse referendum) hebben we in ieder geval even tijd om een paar harde procenten te pakken. Men lijkt er nu in ieder geval op uit om de champagne vroeg te ontkurken!
Prettig weekend.