Het lijkt te gebeuren dames en heren. Naar mijn idee gaat de AEX op zeer korte termijn uitbreken. We zouden dus aan de vooravond (letterlijk?) kunnen staan van een eindejaarsrally.
Vanochtend sloten de Aziatische beurzen al in de plus die nog even wilden profiteren van het positieve sentiment van gisteren. De Nikkei steeg 85,5 punten ofwel 0,47% en in Hong Kong wist de Hang Seng 0,75% bij te schrijven. De beurs van Shanghai viel tegen en zakte 0,2%.
Europa.
In Amsterdam won de AEX op een vrij rustige handelsdag meer dan een procent. De Nederlandse beurs lijkt zich op te maken om naar boven uit te breken. Vooral nabeurs bereiden beleggers zich al voor om die paar extra procenten voor kerst te pakken.
De AEX opende de dag op 455,1 punten en wist vooral na opening van Wall Street de weg omhoog te vinden. Wellicht dat de Amerikanen bezig zijn om wat geld naar het buitenland sturen, onze kant op. Het slot lag , ten opzichte van het slot van gisteren 4,8 punten hoger op 459,3. Zoals ik verwachtte is de dalende toppenlijn dus eindelijk verbroken en dat deed het gelukkig ook duidelijk. Daarmee is de kans op een uitbraak plots zeer aannemelijk. De laatste horde is de 466,1 uit september en als we die weten te breken zullen we eindelijk dit zijwaartse geneuzel achter ons laten.
Niet zozeer alle financials maar wel de banken waren vandaag flink in trek. ABN steeg met een flinke 4,6% en ook ING deed daar met 4,4% niet aan ten onder. Ook in het buitenland waren plussen van tot wel 8% te zien omdat het reddingsplan voor de Italiaanse Monte dei Paschi waarschijnlijk opgepikt wordt door de overheid. Een geldinjectie via de belastingbetaler vinden beleggers altijd fijn om te horen. Het was sowieso al moeilijk om investeerders te vinden voor de berekende 5 miljard euro die de bank nodig zou hebben. 20% daarvan zou pas geregeld zijn via een bijdrage uit Qatar.
Ook Boskalis steeg flink. De baggeraar schreef 3% bij nadat bekend werd dat het zijn belang in Fugro flink heeft verkleind.
Galapagos was de enige duidelijke daler met een min van 1,1%. Een duidelijke aanleiding was daar niet voor te vinden anders dan het geapprecieerde ‘TheStreet’ onlangs een verkoopadvies gaf.
De DAX steeg vandaag 90,5 punten naar een stand van 10775 en komt daarmee weer dicht bij zijn huidige weerstand bij 10800. De future is overigens al wel onderweg om uit te breken dus wellicht worden we morgenvroeg wakker met goed nieuws.
Grootste stijgers waren overduidelijk Commerzbank en Deutsche met respectievelijk 6,6% en 7,9%. Vooral Deutsche Bank beleggers zijn blij met de vergrote kans van het Italiaanse reddingsplan omdat DB flink wat geld in Monte dei Paschi heeft zitten.
Overige Europese beurzen stonden ook in het groen. De FTSE bleef wat achter met een half procentje tot aan 6780 punten. De BEL20 won 1,8% en de CAC40 1,25%. In Milaan steeg de MIB40 een flinke 4,15%. Of het daarmee het jaarverlies nog goed kan maken is de vraag want het staat nog 17% in de min (ter vergelijking: AEX bijna +4% en DAX ‑0,5%).
De Euro zakte na de afgelopen dagen gestegen te zijn alweer wat af ten opzichte van de dollar. Om half zes stond de wisselkoers op 1,073 maar dat kwam juist omdat de USD weer in kracht toenam.
Wall Street.
The Big Three bleven vandaag allemaal dicht bij huis. De Dow Jones stond tijdens het slot 0,05% lager op 19206 punten. Daarmee is het nu zo’n 70 punten verwijderd van de all time high. De S&P en Nasdaq stonden lichtjes in het groen op een stand van 2205,5 en 5306 punten.
De Dollar index steeg twee tiende procent tot aan 100,36 punten.
Commodities.
Ruwe olie zakte vandaag wat weg en dat is logisch nadat het immers al ruim 12% steeg vorige week. Ook het feit de OPEC deal vanaf januari pas van kracht gaat zorgt ervoor dat de prijzen niet direct naar boven schieten. Brent stond aan het einde van de handelsuren 1,77% lager tot aan 53,97 dollar per vat. WTI verhandelde voor 50,78 dollar ofwel een verlies van 1,95%.
Goud bewoog vandaag amper en stond om half zes 0,1% hoger op 1171 dollar. Zilver kostte om datzelfde tijdstip 16,82 dollar ofwel een stijging van 0,55% maar nabeurs werd dat door Los Americanos alweer omgegooid. Beide metalen kregen de afgelopen weken/maanden flinke klappen door diverse factoren zoals een aansterkende dollar, hogere bonds en een groeiende Amerikaanse economie. De laatste horde is echter de rentestijging door de Fed aankomende week. Mochten zij ook dat doorstaan (jaarresultaat is immers nog steeds goed) dan kunnen we in 2017 waarschijnlijk weer naar boven kijken.
Macro-economische cijfers.
Vandaag hadden we niet zoveel cijfers waardoor de markten ook rustig bewogen. Voorbeurs werd bekend dat in Duitsland de fabrieksorders uit oktober bijzonder hard gestegen waren. Waar men een voorspelling deed van een groei van 0,6% was het uiteindelijke cijfer 4,9%. De maand ervoor werd aangepast van ‑0,6% naar ‑0,3% krimp. De laatste keer dat de fabrieksorders zo’n stijging toonde dateert alweer uit februari vorig jaar.
Verder blijkt de jaarlijke BNP groei in de Eurozone iets te zijn gestegen, van 1,6% naar 1,7% en in Rusland zakte de inflatie van 6,1% naar 5,8% en blijft daarmee in een gematigde trend richting normalere niveaus bewegen.
In de V.S. zijn de fabrieksorders in oktober ook flink gestegen, van 0,6% naar 2,7% groei.
Daarnaast is de Amerikaanse handelsbalans verder achteruit gegaan. Er werd in oktober voor 42,6 miljard dollar meer geïmporteerd dan geëxporteerd tegen de 36,2 miljard uit september.
In Canada blijkt de brede Ivey managersinkoopindex onverwachts achteruit te zijn gegaan. Voor november werd een cijfer van 56,8 punten geregistreerd tegen de 59,7 punten een maand eerder. Analisten hadden een kleine uitbreiding van de groei verwacht, namelijk 59,9 punten.
Agenda voor morgen.
Wat staat ons morgen dan te wachten?
Unilever schrijft bij haar investeerders het dividend bij. Ex vond al in oktober plaats.
In navolging op de Duitse fabrieksorders krijgen we ook te weten wat de industriële productie in oktober gedaan heeft. Daar wordt een stijging van 0,8% verwacht na een daling van ‑1,8% een maand eerder.
Verder komen er in het Verenigd Koninkrijk cijfers over de huizenprijzen van november, die op maandbasis waarschijnlijk minder hard zijn gestegen. Ook de industriële productie van oktober wordt bekendgemaakt die wellicht iets zijn gestegen.
Twee centrale banken maken hun rentebesluit morgen bekend. In India wordt een daling van de belangrijkste rente verwacht, een kwart procentje naar 6%. In Canada blijft het waarschijnlijk gelijk op de toch al lage 0,5%.
Voor de V.S. staan de wekelijkse olievoorraden op de agenda en zullen een half uur na opening van de beurzen ook de nieuwe baanvacatures uit oktober bekend worden gemaakt.
Wederom geen zware agendapunten vandaag dus hopelijk kunnen onze beurzen de huidige trend gewoon doorpakken. Donderdag wel de ECB vergadering dus dat kan voor ruis zorgen.
Prettige avond!